Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] 1010 overpara

4 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
274 Wyświetlenia
pokerwkdj
PokerStrategist

Sorry, że nie wklejam ręki z konwertera, ale nie mam do niej w tej chwili dostępu. Podaję z pamięci.

Turniej 5+0.5 środkowa faza trunieju, zostało 60 osób, 50 osób jest w kasie. Specjalnie nie podaję dokładnych rozmiarów stacków, można przyjąć że gracze aktywnie uczestniczący w rozdaniu mają prawie identyczne stacki. Stosunek stacków do blindów został zachowany.

blinds: 250/500
MP1 ($15000)
MP2 ($15000)
MP3 ($15000)
CO ($15000)
Hero (Button) ($15000)
SB ($15000)
BB ($15000)
UTG ($15000)
UTG+1 ($15000)

Preflop: Hero is BB with 10, 10
4 folds, MP3 raises to $2000, CO calls $2000 , Hero calls $2000, 2 folds

Flop: ($6750) 2, 5, 8 (3 players)
MP3 bets $4000, fold, Hero raises to $13000 (All-In), MP3 calls

Flop wielokolorowy.
Co prawda callując dziesiątki na preflopie liczyłem raczej na seta (drugi caller daje mi niezłą opłacalność gdy trafię), jednak na flopie z overparą gram zwykle agresywnie. Tutaj wydaje mi się, że przesadziłem i powinienem dać fold. Jak rozgrywacie takie ręce?

3 odpowiedzi

pokerwkdj napisał

Hero (Button) ($15000)

Preflop: Hero is BB with 10, 10
4 folds, MP3 raises to $2000, CO calls $2000 , Hero calls $2000, 2 folds

Flop: ($6750) 2, 5, 8 (3 players)
MP3 bets $4000, fold, Hero raises to $13000 (All-In), MP3 calls

To byles w koncu BB czy BU? Zakladam ze skoro byly dwa foldy za Toba na PF to byles BU.

No, powiem Ci ze trudna sytuacja i sam do konca nie jestem pewny jak bym to rozegral, raczej bazowalbym sie na readzie i jesli zauwazylbym, ze MP3 to loose gracz to raczej pushowalbym to preflop, dlaczego? Masz made hand w dodatku po akcji CO mozna spodziewac sie, ze spasuje do all ina, a wiec masz 2750 dead money w puli, przy readach o jego loosowatosci mozna rowniez zalozyc, ze MP3 podejmuje takie dzialnie z szerokim zakresem rak, wobec ktorego jestes do przodu + jesli to myslacy gracz posiadasz jeszcze troche fold equity.

Natomiast jesli jest to gracz raczej tight tu juz jest ciezka sytuacja, sprawdzilbym to preflop a nastepnie ocenil sytuacje na flopie. Tutaj masz 258 i z jednej strony moze wydawac sie niebezpieczny dla Ciebie(w przypadku jak ma wyzsza pare od Twojej), ale z drugiej latwo mozesz ocenic swoja sytuacje bedac na BU. Czy MP3 jest zdolny do tak agresywnej gry z overcards przy takim boardzie majac dwoch przeciwnikow za soba? Oczywiscie, moze spodziewac sie, ze nic nie trafiliscie, jednak po jego zagraniu widac, ze jest gotowy pushowac tu i teraz. Zatem malo jest rak ktore bijesz w tym momencie i chyba z bolem serca dalbym fold.

pokerwkdj Autor wątku
pokerwkdj
PokerStrategist

Oczywiście BU, źle wpisałem w tym jednym miejscu, bo przerabiałem inne rozdanie :)

To jest sytuacja bardzo watpliwa, gdyz przeciwnik z 2 overkartami przy takim boardzie bedzie prawie zawsze contbetowal. Jesli natomiast grasz TT tylko w celu dobrania 2 outs, to przy nietrafionym flopie powinienes zagrac check-fold. Uwazam jednak, ze Twoj push na flopie nie byl zly, jednak jesli faktycznie obawiales sie wyzszej pary, powinienes to spasowac, szczegolnie, ze (tak jak napisales) liczyles na seta. Jest to sytuacja, z ktorej bardzo ciezko sie ewakuowac, a nie da sie okreslic czy przeciwnik ma pare czy 2high karty na lapie. Gdybym byl w tym rozdaniu zagralbym na 90% tak jak Ty. Stacki nie byly duze w porownaniu do blindow, a podobna szansa na podwojenie (bo samo dotrwanie do kasy na shorcie chyba nie bylo Twoim celem) moze szybko nie przyjsc.