Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] A4s

11 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
176 Wyświetlenia

Full Tilt No-Limit Hold'em, 36 Tournament, 100/200 Blinds (4 handed) - Full Tilt Converter Tool from FlopTurnRiver.com

Hero (SB) (t1260)
BB (t3160)
UTG (t4925)
Button (t4155)

Hero's M: 4.20

Preflop: Hero is SB with 4, A
1 fold, Button bets t600, Hero raises to t1260 (All-In), 1 fold, Button calls t660

Flop: (t2720) 6, 10, Q (2 players, 1 all-in)

Turn: (t2720) J (2 players, 1 all-in)

River: (t2720) 7 (2 players, 1 all-in)

Total pot: t2720

BB przyjmuje na 7%- przecietny gracz. Bu idiota , loose + agr. Kolo 45-50% powinien otworzyc. Teraz mam problem z callem, czy zalozyc, ze on wie o oddsach i da call czy odpusci wiele rak? Jest loose, ale paradoksalnie po pushu czesto widzialem fold u takich graczy.

Dodatkowo zastanawiam sie czy dobrze stwierdzilem, ze nawet jesli jest zagranie -ev,ze wzgledu na moja slaba pozycje, to oplaca sie grac. W koncu mam donka w grze, ktory moze sie tu stackowac z czyms slabym. Z drugiej strony maja wielkie stacki. Wasze spotrzezenia?

10 odpowiedzi
Kaeresen

Praktycznie zawsze odpuszczam taki spot bez fold equity na bubble.

Grinder23

tutaj masz bardzo easy fold imo mozesz poczekac na znacznie lepszy spot.

MarioAK

Nawet jeżeli jest tak jak mówisz że może on otworzyć tutaj 40-50% to ze względu na brak FE nie grałbym tutaj więcej niż: 77+, A10, A8s, KJs. Tak jak napisał Grinder23 lepiej poczekać na lepszy spot do wsunięcia stacka.

tmfinger

Nie zgadzam się z Twoim tokiem myślenia w dwóch miejscach:
1. Tak, istnieje taka możliwość, że przeciwnicy od czasu do czasu zrzucają w takich spotach po Twoim push. Niemniej jednak jest to tak samo prawdopodobne, jak to, że BU trzyma tutaj 23o. Jest to możliwe ale nie zakładasz tego

2. Nei tyle się tylko nie zgadzam ale również nie specjalnie rozumiem kwestii

Napisane przez buejk

Dodatkowo zastanawiam sie czy dobrze stwierdzilem, ze nawet jesli jest zagranie -ev,ze wzgledu na moja slaba pozycje, to oplaca sie grac. W koncu mam donka w grze, ktory moze sie tu stackowac z czyms slabym

Musisz sobie sam to przeczytać i dojść do tego, że nie trzyma się to kupy. Albo coś jest +ev albo coś jest -ev. W tym spocie nawet jeśli BU grałby any2, to jesteś break even (z resztą przy 60% również) ale generalnie chodzi o to, że najpierw szacujesz range przeciwnika i stwierdzasz, czy w danej sytuacji Twoje zagranie jest +ev lub -ev. Jeśli wyszło, że jest -ev, to nie stanie się nagle +ev, ponieważ przeciwnik jest "donkiem"

hellYeahEnT

2 miejsca sa platne ? Ja gram w tym spocie push :D

EnT aka. -4% roi 22$ sitki :D :D

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez tmfinger

Musisz sobie sam to przeczytać i dojść do tego, że nie trzyma się to kupy. Albo coś jest +ev albo coś jest -ev. W tym spocie nawet jeśli BU grałby any2, to jesteś break even (z resztą przy 60% również) ale generalnie chodzi o to, że najpierw szacujesz range przeciwnika i stwierdzasz, czy w danej sytuacji Twoje zagranie jest +ev lub -ev. Jeśli wyszło, że jest -ev, to nie stanie się nagle +ev, ponieważ przeciwnik jest "donkiem"

Zle mnie zrozumiales. Mam donka na bubble'u, czy w tej sytuacji granie z -ev jest na miejscu, ze wzgledu na nasza slaba pozycje.

tmfinger

to Ty mnie nie zrozumiałeś. -ev to -ev, koniec kropka. Może chodzi Ci o to, czy jeśli przeciwnik jest słaby, to należy go obstawić szerzej? Też nie, slaby przeciwnik może być teoretycznie ultra tight

bl00dp3t

Tu chodzi o to (chyba) czy można podjąć decyzje, która będzie ev- w tym rozdaniu, ale będzie ev+ dla całego turnieju. Bo np. zaraz będzie zmuszony podjąć jeszcze gorszą decyzje albo się w ogóle wyblinduje. Też się zastanawiam czy można to tak rozpatrywać.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez bl00dp3t
Tu chodzi o to (chyba) czy można podjąć decyzje, która będzie ev- w tym rozdaniu, ale będzie ev+ dla całego turnieju. Bo np. zaraz będzie zmuszony podjąć jeszcze gorszą decyzje albo się w ogóle wyblinduje. Też się zastanawiam czy można to tak rozpatrywać.

+1

Tmfinger jasniej nie potrafie

tmfinger

Wy tego nie rozumiecie. Nie ma czegoś takiego jak ev z punktu widzenia rozdania. Ev zawsze jest liczone w kontekście całego turnieju. Wszystkie zmienne wchodzące w ten konkretny przypadek zostały uwzględnione. Nie podejmuje się wyliczania czy istnieje i ile wynosi "dodatkowe equity" wynikające z tego, ze Ty jesteś "dobry, a przeciwnik "słaby" i na ile DODATKOWYCH żetonów przelicza się ten fakt, przy założeniu, że się podwoisz. Wiz liczy, że w określonej ilości przypadków będziesz wygrywał i to przekłada się na Twoje średnie Equity. To wszystko jest brane pod uwagę i czyni Twoje zagranie -EV w kategoriach całego turnieju. Jesli będziesz potrafił przynajmniej mniej więcej oszacować potencjalne korzyści w związku z jakimś hipotetycznym czynnikiem, to bierzesz to pod uwagę. Jesli nie, to nie liczysz tego i tyle.

Na ile żetonów przelicza się fakt, że przeciwnik jest słaby??? To oczywiście jest pytanie retoryczne i tej przesłanki w tym spocie nie bierzemy pod uwagę