Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[90] 0.5$ Turbo 125/250 A6s

4 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
256 Wyświetlenia
Spoiler

Spoiler

Pozwolę sobie raz wrzucić rękę inaczej. Powyżej mamy dwie prawie identyczne sytuacje - różnią się tylko wielkością stacka pushującego villaina. Do tej pory przyjmowałem zasadę, że izolacja ze średnią ręką jest opłacalna jeśli nie ryzykujemy więcej niż 1/5 stacka. Okazuje się jednak, że nie nie ma to nic wspólnego z wielkością mojego stacka, a ma wiele z wielkością stacka pushujacego villaina względem blindów. Ustawiając sobie w tym spocie i 20k żetonów jeśli CO pushuje za powyżej 5BB mamy fold, a za 5BB lub niżej mamy push. Na początku myślałem, że ma to związek z tym, że zmieniając jego stack zmieniam również jego range, ale po ustawieniu jednakowego rangu w dwóch przypadkach wyniki były takie same. Wyjaśni mi to ktoś?

Odpowiedz
Cytat
3 odpowiedzi
tmfinger
Elite Grinder

No ale właśnie na tym polega chip equity. Poza żetonami do wygrania i przegrania w danym rozdaniu, wobec range przeciwnika, nic innego nie jest brane pod uwagę. Zatem nie ma najmniejszego znaczenia ile masz żetonów dopóki kryjesz przeciwnika.

W tym spocie akurat CO bedzie pushował znacznie więcej, nawet jeśli ma 10BB. Ponadto, musisz zwrócić uwagę, ze w Wiz nie da sie zaznaczyć tych konkretnych rąk, które CO będzie grał. Oczywiście siedząc na BB nie ma nic prostszego niż wyliczenie chip equity. Widzisz ile trzeba dołożyć do puli i sprawdzasz w equilatorze/stove itp., jakie ręce dają więcej equity wobec jego dokładnego range. Przyda się jeszcze jakiś minimalny edge ale to dyskusja na inną okazję

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Masz jakąś zasadę, która pozwala Ci na szybko określić czy warto izolować shorta z marginalnymi rękoma? Coś w stylu tej poniżej?

Napisane przez evLeisure
Do tej pory przyjmowałem zasadę, że izolacja ze średnią ręką jest opłacalna jeśli nie ryzykujemy więcej niż 1/5 stacka.

Odpowiedz
Cytat
tmfinger
Elite Grinder

Wiesz co, na tym etapie, to po prostu intuicja mi podpowiada, ponieważ stack przeciwnika to nie wszystko, podstawą jest range, a on moze niejednokrotnie sporo się różnić. A co do samych rąk, to wiadomo, ze w takich spotach suited connectory i podobne dobrze się sprawują

Odpowiedz
Cytat