Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

TT - bardzo trudna sytuacja.

15 Posty
7 Użytkownicy
6 Reakcje
824 Wyświetlenia
Stasiakov
Poker Player

Known Players:
UTG3: $1,51 - 30 bb
MP1: $5,57 - 111 bb
MP2: $3,84 - 77 bb
MP3: $2,38 - 48 bb
CO: $3,50 - 70 bb
SB: $6,68 - 134 bb
BB: $3,53 - 71 bb

0.02/0.05 No Limit Hold'em (8 Handed)
Hand recorder for this hand: PokerStrategy.com SideKick 2.1.20525.2

Preflop: Hero is CO with T♥, T♠
SB posts small blind ($0,02), BB posts big blind ($0,05), 3 folds, MP3 calls, Hero raises for $0,20, 2 folds, MP3 calls

Flop: ($0,47 - 9.40 bb) 8♥, 8♣, 5♣ (2 Players)
MP3 checks, Hero bets $0,31, MP3 raises for $0,62, Hero calls

Turn: ($1,71 - 34.20 bb) K♠ (2 Players)
MP3 bets $0,55, Hero calls

River: ($2,81 - 56.20 bb) 6♥ (2 Players)
MP3 bets $1,01 and is all in, Hero folds, MP3 gets uncalled back ($1,01)

Comment

Przed flopem standardowe podbicie.
Spada ładny flop, przeciwinik czeka, idzie cbet i dostaje 3bet. Nie pamiętam do końca ale ale statystyki mniej więcj 18/10. Czy tutaj spodziewać się seta 8, pocket pair typu TT+? Czy może od razu all-in?
Na turnie spada król, i przeciwnik stawia bet za 1/3 puli teraz na chłodno myślę, że fold od razu (nawet gdyby 3bet na flopie był po prostu blefem w odpowiedzi na mój cbet, który został również oceniony na blef, to tutaj jest duża szansa że ten król doszedł.
Na riverze ręka się nie polepsza, więc myślę że fold.

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi
Wronx93
Elite Grinder

Nie jestem cashowcem, ale wydaje mi sie ze wystaczajaco czesto bedziesz tu dobry, zeby sie moc wystakowac, szczegolnie ze gracie 48bb eff. On na flopie moze stacknac z tego co bijesz: flushdrawy, 5x, 66-99, 67. A bije Cie tutaj tylko 8x i 55 bo reszty reczy, ktore moglyby Cie bic raczej nie bedzie gral poprzez limp. Kolejnym powodem dla ktorego wole tutaj raise niz call flopa jest to, ze nie ma wiele turnow ktore Cie ulepsza bo sa to tylko 8 i T, a jest pol talii, ktore przyprawi Cie o ból glowy. A jesli to total nit, ktory nigdy nie uzywa przycisku raise jak nie ma pewnosci ze trzyma najlepsza reke to fold flop, dziekuje dobranoc xD

Odpowiedz
Cytat
mycal1991
Poker Player

Co prawda grasz wyższy limit, ale poziom jest mniej więcej podobny - wg mnie dość często spotykana sytuacja, przynajmniej na NL2. Limp preflop a później check/raise na flopie i bet na turnie. Na 99,99% Villain ma tutaj monstera w stylu QQ+, z naciskiem na AA. Czemu? Bo pary 88 - JJ by po prostu podbili preflop. Turn - mały bet, jeśli sprawdzisz, pogódź się, że na river on będzie all in, jeśli przebijesz, zrobi to samo, ale już na turnie, zmuszając cię do sprawdzenia i tym samym wyciągnięcia więcej value. Po check raisie na flopie i takim małym becie na turnie, dla mnie to jest fold, chociaż niełatwy.

Wg mnie trochę źle rozegrana ręka, tak btw. Jaki był cel c-betu na flopie? Czy villain sprawdzi nas z gorszą ręką jeśli betujemy for value? Nie sądzę, wątpię by limpował preflop ręce typu AK. Betujemy więc jako blef? Też nie, przecież mamy overparę. Wg mnie najlepszą linią tutaj byłoby kontrolowanie puli i zagranie check back. Turn przynosi króla i jeśli betuje mamy łatwy fold. Ewentualnie jeśli to jakiś mały bet możemy sprawdzić i zobaczyć river, aczkolwiek nie jestem zwolennikiem tego zagrania, bo jeśli przeciwnik nic nie ma, nie gra check na flopie i bet na turnie. Zagrałby kolejny raz check. Wtedy można betować w celu zgarnięcia puli, obracając nasze TT w blef.

Odpowiedz
Cytat
Akhav
Poker Player

Wronx93 wyczerpał temat. Cbet na flopie jak najbardziej ok, po raise albo all in, albo fold jeżeli przeciwnik jest bardzo pasywny. Po takim rozegraniu call river myślę że byłby ok. Shortstacki na mikro często grają jak fishe i stackują się ze średnią parą albo nietrafionym drawem. Nie zdziwiłbym się, jakby pokazał nam coś w stylu Q5, J5 albo 2 trefle.

I tak w ramach formalności:
Na flopie raise nie jest 3betem, (3betem, jest re-raise przed flopem, gdzie za pierwszy bet uznaje się blindy).
A setem nazywa się trójkę złożoną z pary na ręce i jednej karty na stole, w tej sytuacji miałeś na myśli tripsa:P.

Odpowiedz
Cytat
Stasiakov Autor wątku
Stasiakov
Poker Player

OK, dzięki za odpowiedzi.

Co do rozegrania ręki przez przeciwnika to tutaj skłaniam się do mycal. Też mi się wydaje, że koleś ma tutaj JJ+ lub nawet QQ+. Nie rozumiem tylko czemu cbet na flopie jest błędem? W teorii nie sprawdza mnie niby nic słabszego (chodź z tym bym polemizował). Ale opcje są dwie - moja ręka może się tylko polepszyć, w momencie gdy spadnie T lub pogorszyć w momencie gdy spadnie J+. Tak więc myślę, że lepiej zgarnąć pulę juz po flopie.
Prawda jest taka, że FD myślę, że spokojnie mnie sprawdzą, do tego jakieś 67 (choć wątpię żeby koleś nie zrzucił takiej ręki przed flopem). Myślę, że nawet PP typu 66,77 .

Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli źle myślę. Cbet na flopie miał na celu zgarnięcie puli a nie value bet. Przynajmniej z taką intencją go stawiałem. Sytuacja się zmieniła po rereisie gdzie w sumie nie wiedziałem co robić.

Odpowiedz
Cytat
mycal1991
Poker Player

Tzn powiem tak. Jeśli obstawiasz, że przeciwnik ma JJ+ (załóżmy), to Twój bet nie ma sensu - spójrz na to z tej strony - czy zrzucisz swoim betem lepszą overparę niż Twoja?

Odpowiedz
Cytat
Wronx93
Elite Grinder

Czo dynamike majo na nl2, limpujo tylko JJ+ :roto2: Jak obstawiasz ze limpuja tylko JJ+ To ja bym w tym spocie preflop izolowal tylko AA sjuted, a stakowal quadsy++ xD

#Edit: A tak serio jeli on tam trapuje to wedlug mnie i tak warto sie postakowac, bo dostaniesz info i zrobisz sobie notatke. Rozkminisz tok myslenia goscia itp. To spot 48 bb eff, przypominam a wiec on na flopie pewnie bedzie chcial raisowac drawy, 5tki i ogolnie to wszystko co pisalem w pierwszym poscie. Half stacki zazwyczaj chyba maja luzniejszy range stackowania sie, wiec zostane przy swoim, ze tego spota bym bral.

#Co do Twojego rozegrania tej reki, szczerze mowiac nawet river bym callowal, bo jest nadal pare rak, ktore bijesz i do tego dochodza pure blefy, grajka z nl2, ktory sobie pomysli- eee... tego boardu pewnie nie trafil, bede napierdalal do konca to moze go z czegos zrzuce :D Po drugie jesli nie masz zamiaru callowac rivera, to call turna (ktory jest dla Ciebie calkiem przyzwoity!! - tzn. niewiele zmienia - bo jedyne Kx jakie Cie raisuja na flopie to kilka kombinacji flush drawow i moooooooooze KK) jest bez sensu i call flopa staje sie bardzo watpliwy, takze troszke palenie zetonow.

Odpowiedz
Cytat
mycal1991
Poker Player

Wronx93 po prostu się zdarzają takie trapy :) Kiedyś mi koleś z UTG limpował AA, ja na BB check z 32o, na flopie trafiłem fulla, po serii betów stackujemy się, villain pokazuje AA i później do mnie że jestem donk :)

A tak do tematu - mówisz, że nl2 i że gracze słabi - zgodzę się, ale na takim podejściu jak Twoje palę najwięcej pieniędzy, bo nie wierzę, że coś mają, a tu mi później pokazuje jakieś Q2o na boardzie QQA i gadaj z takim :) Limp/call preflop, check/raise flop i bet turn to dla mnie easy fold, jeśli nie ma top range'u to spokojnie może mieć tam 22, też bym się nie zdziwił. Jasne, czasem zdarzy się darmowa kasa w postaci kolesia który betuje dla frajdy, ale jest to coraz rzadsze, nawet na NL2, szczególnie na P* ;(

Odpowiedz
Cytat
Avterlife
Oldschool Grinder

A tak serio jeli on tam trapuje to wedlug mnie i tak warto sie postakowac, bo dostaniesz info i zrobisz sobie notatke. Rozkminisz tok myslenia goscia itp.

Co za głupota, typa na 90% już nigdy na oczy nie zobaczysz.

Odpowiedz
Cytat
KuroiYami
PokerStrategist

Limp z MP3 od gościa z niepełnym stackiem.
Pewnie fish izi wrzutka na flopie, strasznie dużo kart nie pasuje Ci na turnie, każda over/clubs/karty uzupełniające strita.

Rzadko typ będzie miał tu over. Częściej można się nadziać na 8x / 55

Ale i tak warto się stakować bo widać po staku, że fish i pewnie wrzuca SD/FD. pozdro

Odpowiedz
Cytat
pioter93
Oldschool Grinder

Cbet flop obowiązkowy po części for value po części dla protekcji,często niższe pockety które może limp/callowac pre callna przynajmniej raz na takiej strukturze boardu + nie rozdajesz free cards, vs raise IMO powinieneś grać push albo fold myślę że na nl2 można spokojnie odpuszczac takie spoty bo jest masa łatwiejszych, myślę że ma w range'u dużo rąk vs które jesteś trochę z przodu czyli Fd + 1oc, trochę z ktorymi masz okolice flipa czyli Fd + 2 oc i trochę vs które jesteś mocno w plecy czyli 8x i JJ, QQ, natomiast ciężko znaleźć ręce które na flopie Ty mocno dominujesz (bo mało prawdopodobne żeby grał w ten sposób 5x czy 99) dlatego IMO w longrunie vs raise w tej sytuacji najlepszy będzie fold. Zwłaszcza na nl2 gdzie częstotliwośc blefow/semi blefow jest niższa niż na wyższych limitach.

Odpowiedz
Cytat
pioter93
Oldschool Grinder

Napisane przez pioter93
Cbet flop obowiązkowy po części for value po części dla protekcji,często niższe pockety które może limp/callowac pre callna przynajmniej raz na takiej strukturze boardu + nie rozdajesz free cards, vs raise IMO powinieneś grać push albo fold myślę że na nl2 można spokojnie odpuszczac takie spoty bo jest masa łatwiejszych, myślę że ma w range'u dużo rąk vs które jesteś trochę z przodu czyli Fd + 1oc, trochę z ktorymi masz okolice flipa czyli Fd + 2 oc i trochę vs które jesteś mocno w plecy czyli 8x i JJ, QQ, natomiast ciężko znaleźć ręce które na flopie Ty mocno dominujesz (bo mało prawdopodobne żeby grał w ten sposób 5x czy 99) dlatego IMO w longrunie vs raise w tej sytuacji najlepszy będzie fold. Zwłaszcza na nl2 gdzie częstotliwośc blefow/semi blefow jest niższa niż na wyższych limitach.

Nie zauważyłem ze koleś gra na 48bb, to całkowicie zmienia postać rzeczy - easy stack off flop vs ten raise, na takich stackach ludzie dużo luzniej się stackuja

Odpowiedz
Cytat
Wronx93
Elite Grinder

Napisane przez Avterlife

A tak serio jeli on tam trapuje to wedlug mnie i tak warto sie postakowac, bo dostaniesz info i zrobisz sobie notatke. Rozkminisz tok myslenia goscia itp.

Co za głupota, typa na 90% już nigdy na oczy nie zobaczysz.

Fakt, zla rozkmina. Przepłaszam :D Uczcie sie nie robic notatek, wyzej wam sie to nie przyda, grajcie na pałe :P (nawyk robienia notatek, wyrobiony na niskich stawkach imo moze zaprocentowac na limitach gdzie juz spotykamy czesciej tych samych graczy) Btw. Nigdy nie ma pewnosci ze juz goscia nie spotkasz. A nawet w obecnej sesji moze Ci taka notatka sporo pomoc i troche bardziej zrozumiec tok rozumowania tego gracza.

I dlaczego odrazu mowisz ze glupota? Po pierwsze mozesz dostac info z czym on tam tak gra, a po drugie ja tutaj tak czy siak widze profitowy stack off, wiec nie wrzucam tutaj tylko i wylacznie po to zeby sprawdzic co on mial, ale dlatego ze z mojego punktu widzenia to zagranie profitowe :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
Avterlife
Oldschool Grinder

Zrozumiałem że chcesz tam tylko lecieć na staki po notkę - to uważam za głupotę.

Odpowiedz
Cytat
Wronx93
Elite Grinder

Chodzilo mi o to ze jesli zobaczymy tam trapa lub cos dziwnego, warto zrobic notatke, poniewaz vs unk uwazam tutaj stackoff za profitowy, szczegolnie z half stackiem :f_drink:

Odpowiedz
Cytat