Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

TPGK vs agro fish OOP

14 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
882 Wyświetlenia

Boss $10.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 1717758
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

BTN: $10.00
Hero (SB): $20.96
BB: $10.00
UTG: $13.66
CO: $15.09

Pre Flop: ($0.15) Hero is SB with J :club: K :heart:
1 fold, CO raises to $0.20, 1 fold, Hero raises to $0.90, 1 fold, CO calls $0.70

Flop: ($1.90) 3 :club: K :diamond: Q :spade: (2 players)
Hero bets $1.60, CO calls $1.60

Turn: ($5.10) 3 :diamond: (2 players)
Hero bets $3.82, CO raises to $7.64, Hero raises to $18.46, CO calls $4.95 all in

River: ($30.28) 9 :club: (2 players - 1 is all in)

Villain fish, 42 rece ze statami: 58/32 ; WTS 42 ; W$SD 75 (8) AFreq: Flop 58 Turn 67

Preflop podbilbym ciut wyzej, ale chodzi mi o sedno tej reki.

Na flopie latwo wyciagam value od Q, ktorych jest wiecej niz K plus jest duzo gorszych K. Na turnie dalej wyciagam value, problem polega na tym, ze teraz 3 daje mu tripsa, a ma sporo 3 w range'u. I teraz jego raise na takim boardzie od razu wyglada dla mnie mocno, bo po co mialby raisowac Q ?? Ale co mam zrobic, jak to jest tak agresywny fish? Problemem jest jego bardzo dobry W$SD. Wiec sa dwa argumenty za foldem: jego raise na tym boardzie i W$SD, ale jest mocny argument za nie foldowaniem - jego fishowata agresja.

Co do mojego raise'u to czas mi sie juz konczyl i stwierdzilem, ze i tak sie commituje wiec moge zagrac shove. Ale teraz widze, ze to bez sensu, bo on tutaj spokojnie folduje blefy, ktore wrzucalby z jakas dosc duza frekwencja na River.

Moge sobie policzyc wszystko w equilatorze, ale bardzo mnie interesuje - Jaki mu przypisac range ??

Nienawidze grac z fishami bez pozycji.

W 60% jestem przekonany, poki co bez liczenia, ze tutaj trzeba grac fold.

Generalnie jeszcze interesuje mnie taka rzecz: Moze jest jakas zasada, ktora warto sie kierowac w przypadku gry z tego rodzaju fishami w tego rodzaju spotach ?

Licze na jakas pomoc, za ktora z gory dzieki. Pzdr. :)

Odpowiedz
Cytat
13 odpowiedzi
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Chyba nie wspomialem jeszcze o tym, ze wycigam tym raise'em value od FD, ktorych sporo moze miec wiec to nie takie bez sensu jak pisalem. No ale nadal: nie wiem jak potraktowac range tego fisha i naprawde jest mi z tym glupio :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
Mika46
Oldschool Grinder

.

Odpowiedz
Cytat
uche18
Oldschool Grinder

Czesc

Zapomniales tu o jeszcze jednej bardzo waznej kwestii. Z gorszymi Kx masz splita. Nie sadze aby betowal on tak z Qx dlatego jedyne co tu bijesz to bluff i z reszta masz splita, a on moze miec w range'u zarowno KQ jak i 3x. Dodatkowo bardzo wysoki W$SD moze swiadczyc, ze karta mu idzie i po prostu poki co trafia boardy.

Odpowiedz
Cytat
Mika46
Oldschool Grinder

Napisane przez uche18
Czesc

Zapomniales tu o jeszcze jednej bardzo waznej kwestii. Z gorszymi Kx masz splita. Nie sadze aby betowal on tak z Qx dlatego jedyne co tu bijesz to bluff i z reszta masz splita, a on moze miec w range'u zarowno KQ jak i 3x. Dodatkowo bardzo wysoki W$SD moze swiadczyc, ze karta mu idzie i po prostu poki co trafia boardy.

True

Odpowiedz
Cytat
Mika46
Oldschool Grinder

To samo miałam na myśli przed edytowaniem tamtej kropki ;)

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Hej

Dzieki za odpowiedz.

Ok, rozumiem, jesli mam miec z nim splita to nie ma sensu to co zagralem. A co jesli zamiast 3 jest 4 :diamond: ? Juz nie ma tego splita.

I druga sytuacja, co pomyslec o nim gdyby W$SD byl w miare niski ?

Pozdr

Odpowiedz
Cytat
uche18
Oldschool Grinder

Gdyby zamiastb 3 spadla np 4 to wtedy bijesz gorsze Kx przez co gorszych kombinacji jest o wiele wiecej. Jesli jest on bardzo agresywny i ma male W$SD to najczesciej oznacza, ze lubi bluffowac.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Gdyby zamiastb 3 spadla np 4 to wtedy bijesz gorsze Kx przez co gorszych kombinacji jest o wiele wiecej. Jesli jest on bardzo agresywny i ma male W$SD to najczesciej oznacza, ze lubi bluffowac.

Dobrze panie Sedzio, ale nie odpowiedziales na zadne pytanie.

Ja nie pytam co oznacza niskie W$SD, bo to jest oczywiste, ani nie chce sie dowiedziec, ze bije gorsze Kx bo chyba to tez jest oczywiste.

Moge sobie policzyc wszystko w equilatorze, ale bardzo mnie interesuje - Jaki mu przypisac range ??

Gdzie jest odpowiedz ?

Generalnie jeszcze interesuje mnie taka rzecz: Moze jest jakas zasada, ktora warto sie kierowac w przypadku gry z tego rodzaju fishami w tego rodzaju spotach ?

Gdzie jest odpowiedz ?

A co jesli zamiast 3 jest 4 ? Juz nie ma tego splita.

Co jesli, czyli jaki wtedy przypisujesz mu range i jak wyglada Twoj gameplan w tym rozdaniu. A nie, ze teraz bije tez Kx :facepalm:

Napisz jakie zagranie bys wtedy wybral i dlaczego, bo opisywanie co znaczy W$SD z calym szacunkiem, chyba nikogo nie interesuje.

Z tego co zauwazylem, to starasz sie odpowiedz jak najszybciej, najlepiej jednym zdaniem i to nie tylko w tej rece ale w bardzo wielu innych, ktore widzialem. To do niczego nie prowadzi. Nie chodzi o to, zeby odbebnic swoje tylko pomoc i profesjonalnie ocenic reke ( w koncu jak ktos nazywa sie professional judge to do czegos zobowiazuje ) A tutaj da sie ewidentnie zaobserwowac podjescie typu "zrobie szybko swoje i mam ich gdzies".

Powiem tak, place za to, ze mam zloto i dlatego wymagam przynajmniej podejscia do tematu z jakas doza profesjonalizmu. Nie gram na platformie podpietej pod PS, dlatego, zeby ugrywac zloto wchodze na WH co jakis czas i gram mimo slabego rakebacku. Dlatego w pelni powaznie mowie, ze place i dlatego nie dam sie robic w ch**a.

Jesli nie jestes w stanie poradzic sobie z tym rozdaniem to moze warto zapytac bardziej doswiadczonych kolegow - sedziow. Zamist wciskac kit i odpowiadac jednym zdaniem. Nie jestes pewien - to napisz, ze nie jestes pewien i przekaz rozdanie komus innemu. Chociaz troche pokory.

Moje pytanie:

Jaki przypisac range i jaka linie obrac, z jakimi sizingami i jak powinien wygladac tok rozumowania ?

Napisze jesze taka mysl, dawno temu wrzucilem jakies rozdanie do dzialu nl20-50 wtedy ocenial tam jeszcze Ninjai. Bylem w szoku. Najlepszy trener jakiego kiedykolwiek widzialem nie tylko nie odpisal jednym zdaniem, ale zadal mi kilka pytan mowiac, ze dzieki temu bedziemy mogli "dyskutowac" na temat tej reki. Nie ocenil jej, dopiero jak odpowiedzialem na pytania podal ocene. Nie oczekuje od kogos az tak profesjonalnego podejscia, ale nie przesadzajmy. Troche szacunku i skupienia sie na swojej pracy to chyba nie zbyt duza cena?

uch18 jestes imo troche za bardzo result oriented i zamiast pomoc masz to gdzies. Moze dlatego, ze myslisz, ze na stawkach nl10 sa sami poczatkujacy i wezma wszystko co napiszesz ?

W kazdym razie jeszcze taka mysl: Jesli trenerzy nie sa w stanie profesojnalnie oceniac rak to nie powinni tego robic. Jesli w ten sposob ocenia 50% mniej tak to trudno, oznacza to, ze trzeba zatrudnic kogos jeszcze. A jesli nie ma na to pieniedzy to ja nie mam wiecej pytan.

Mam nadzieje, ze to co napisalem zostanie wziete pod uwage i, ze teraz wypowie sie jeszcze inny trener ( lub nie trener... ) i napisze cos konkretnego.

Mam nadzieje, ze konstruktywna krytyka, ktora nazwalbym prawda tylko pomoze.

Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

Odpowiedz
Cytat
uche18
Oldschool Grinder

Ja nie pytam co oznacza niskie W$SD, bo to jest oczywiste, ani nie chce sie dowiedziec, ze bije gorsze Kx bo chyba to tez jest oczywiste

Twoje pytanie:

Odpowiedz - Masz pomyslec o nim, ze lubi bluffowac. Nie wiem co mam ci jeszcze napisac na to pytanie.

Masz na niego 42 handy i dodatkowo to fish, ktory gra co mu sie podoba i kiedy ma na to ochote. Ciezko przypisac mu jakis konkretny range przy tej probce bo za 10 handow jego staty moga wynosic 65/40 lub 50/25. Ty grales z nim na stoliku i Ty widziales jego 8 SD wiec Ty widziales z jakim kartami on podbija 2bb czy robi to std, z jakimi otwiera normalnie, a z ktorymi limpuje itd. Ja jedynie co moge zrobic to przypisac mu sredni range ale on moze sie bardzo roznic od tego co on moze miec. Dodatkowo nie mam pojecia jak zachowuje sie na 3-bety. Mozesz dac mu przykladowy range:

22+, A2s+, K4s+, Q7s+, J8s+, T7s+, 96s+, 86s+, 75s+, 64s+, 53s+, 42s+, 32s, A2o+, K9o+, Q9o+, J9o+, T9o

Nie ma generalnej zasady na gre z tego typu fishem bo jedyna zasada jaka obowiazuje to przypisac opp range, z ktorym on moze tak zagrac (im mniejsza probka tym trudniej to zrobic) i wykonac zagranie, ktore bedzie najbardziej oplacalne

A co jesli zamiast 3 jest 4 ? Juz nie ma tego splita.

Co jesli, czyli jaki wtedy przypisujesz mu range i jak wyglada Twoj gameplan w tym rozdaniu. A nie, ze teraz bije tez Kx :facepalm:

Range jaki on ma na T nie jest zalezny od karty, ktora spadla na T bo decyzje o range'u z jakim on znajduje sie na T podejmuje na F.

Napisz jakie zagranie bys wtedy wybral i dlaczego, bo opisywanie co znaczy W$SD z calym szacunkiem, chyba nikogo nie interesuje.

Wtedy zagralbym bet i gralbym o stacki poniewaz on jest agresywnym graczem i jesli mialby maly W$SD oznaczalo by to, ze lubi bluffowac i overplayowac swoje rece wiec w jago range'u, z ktorymi moze mr na T znajduja sie gorsze Kx, drawy czy nawet Qx.

Moje pytanie:

Jaki przypisac range i jaka linie obrac, z jakimi sizingami i jak powinien wygladac tok rozumowania ?

PF - daje mu przykladowy range ~39%.
22+, A2s+, K5s+, Q7s+, J8s+, T7s+, 96s+, 86s+, 75s+, 64s+, 53s+, 42s+, 32s, A2o+, K9o+, Q9o+, J9o+, T9o.
Nie wiem ile z tego pasuje do 3-beta i czy w ogóle to robi bo nie ma takich informacji.

F - nigdzie nie podales jaki ma ftcb wiec z tego mozna dac mu dalej sredni range z jakim dotrwa do T:
66+, 33, ATs+, A3s, K2s+, Q5s+, Q3s, J9s+, J3s, T9s, T3s, 93s, 83s, 73s, 63s, 53s, 43s, 32s, ATo+, A3o, K2o+, Q7o+, J9o+, T9o, 53o, 43o
Poniewaz range z PF moze sie sporo roznic dodalem mu tu klika kombinacji 3x,Qx, Kx.

Na T mr on moze zagrac z takim range'm:

Equity Wygrana Remis Zagubiona Ręka
Gracz 1: 72,392% 52,807% 39,170% 8,023% QQ+, 33, AKs, A3s, K2s+, Q3s, J3s, T3s, 93s, 83s, 73s, 63s, 53s, 43s, 32s, AKo, A3o, K2o+, Q3o, 53o, 43o, 32o
Gracz 2: 27,608% 8,023% 39,170% 52,807% KhJc.

Potrzebujesz equity ~29% dlatego fold bylby lepszym zagraniem. Oczywiscie mozna mu dolozyc tu kilka bluffow ale w momencie kiedy on wygrywa tak duzo SD sadze, ze nie gra tak z niskim Kx bo jest to lekki overplay.

Podsumowujac gram w tej rece c-bet (sizing ok). Masz mase value od gorszych Kx,Qx,3x, drawow. Na T dalej ciagne value od Qx, drawow, a po jego raise nie mam oddsow wiec folduje.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Szybko, sprawnie i dokladnie, bardzo dziekuje. Troche mi sie teraz rozjasnilo, dzieki.

Odpowiedz
Cytat
nickunknow
PokerStrategist

Napisane przez 7bekon7
Nienawidze grac z fishami bez pozycji.

Moim zdaniem z KJo wcale nie jesteś zobligowany do grania bez pozycji. Jeśli nie odnajdujesz się w takich sytuacjach, to najlepszą radą wydaje się fold preflop, zwłaszcza, że jak widać nie wiesz dokładnie czego oczekiwać od swojego przeciwnika. Tym sposobem wpakowałeś się w trudny spot z niewystarczającą więdzą.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
Mika46
Oldschool Grinder

Uche wykonuje kawał dobrej roboty , nie wiem jak mogłeś złożyć negatywny feedback jeszcze po tym jak ci odpowiedział na twoje pytania :facepalm: :rage:

Odpowiedz
Cytat
robal123
PokerStrategist

Ja gram tylko call preflop. Wole grac bez pozycji z małą pulą niz z 3betowaną.

Odpowiedz
Cytat