Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

QJs nl5 fast

14 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
342 Wyświetlenia
2morepain

IPoker, $0.02/$0.05 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

BB: $1 (20 bb)
UTG: $1.66 (33.2 bb)
Hero (MP): $7.57 (151.4 bb)
CO: $5.07 (101.4 bb) - VPIP: 67, PFR: 0, 3B: 0, AF: 1,5, Hands: 3
BTN: $7.73 (154.6 bb)
SB: $1.03 (20.6 bb)

Preflop: Hero is MP with Q J
UTG folds, Hero raises to $0.15, CO calls $0.15, BTN calls $0.15, 2 folds

Flop: ($0.52) 2 Q T (3 players)
Hero checks, CO bets $0.05, BTN calls $0.05, Hero raises to $0.50, CO calls $0.45, BTN folds

Turn: ($1.57) J (2 players)
Hero bets $1.09, CO calls $1.09

River: ($3.75) K (2 players)
Hero checks, CO bets $0.05, Hero calls $0.05

Results:

Spoiler

$3.85 pot ($0.19 rake)
Final Board: 2 Q T J K
Hero mucked Q J and lost (-$1.79 net)
CO showed T A and won $3.66 ($1.87 net)

Odpowiedz
Cytat
13 odpowiedzi
JuelzWicco

Imo Dobrze zagrane , taki mały donk/call często wskazuje na drawa/nic , tylko betowałbym dużo mocniej turna , jeśli nie ma nic i tak nie sprawdzi a że jest donkiem (widać po 1bb donku) to z drawem zapłaci 1.50$ na turnie

Odpowiedz
Cytat
Witcher1990

Z QJs raczej chcemy trafić flusha, strita lub jakiegoś tripsa. mając TP nigdy nie wiemy gdzie jesteśmy w rozdaniu bo to słabe karty które dobrze wyglądają a grają dobrze tylko na fishów na których mamy pozycję.
Tak jak zagrałeś kompletnie mi się nie podoba- robisz check rasie z bardzo marginalnym układem a fish myśli w ten sposób- "hmm 45centów i mogę drawować dalej, taniocha call"
Tutaj zawsze powinien być Cbet, to nie jest suchy board i oni będą tutaj robić calle z FD, drawami do strita, parkami. Tak więc masz masę value od drawów i dlatego betuję wysoko bo chcesz chronić tą rękę, która nie jest zbyt silna.
Na T dostajemy swojego outa i wg mnie można tutaj wrzucać stacka z top two więc Cbet i znowu dość wysoki. Callnął F więc pewnie T też nie odpuści choć część drawów już się uzupełniła ale teraz każdy K ma open enda itd.

Odpowiedz
Cytat
2morepain Autor wątku
2morepain

z powyższej wypowiedzi zgadzam się jedynie ze stwierdzeniem że można było wrzucić na T, tyle że AK jak najbardziej było w jego zasięgu tutaj imo, i po prostu spękałem, co do reszty to poczekajmy na wypowiedź trenera ...

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

czesc

pre na tej pozycji to jest close open, zalezy kto jest na BU i na blindach chociaz tam widac, ze raczej fisze wiec na nich trafiamy tp i mamy easy game

na flopie kompletnie nie podoba mi sie check, dajesz realizowac za free equity co na tym boardzie jest kiepskim pomyslem, dodatkowo nie wyciagasz value z gorszych rak
bet flop bet turn ina tym river najczesciej c/f bo malo sensownych rak tam bijemy (ofc przy tym sizingu z jego strony easy c/c)

pozdro

Odpowiedz
Cytat
2morepain Autor wątku
2morepain

tak jak pisał przedmówca otwierając QJs liczymy raczej na strita czy kolor - z topparą kompletnie nie wiemy gdzie jesteśmy i dlatego xr wydaje mi się tu w dalszym ciągu dobrym pomysłem bo w zależności od jego zachowania sporo może się wyjaśnić - i tak w tym przypadku eliminuję z jego zakresu wszelkie sety overpary i Qx, moim zdniem powinno też eliminować AT - KT choc jak widać nie eliminowało
albo nie ma nic albo drawy - moncy bet (bo nie zgadzam się ze stwierdzeniem że 45/57 to taniocha) który calluje moim zdaniem potwierdza drawy

turn spada szczęśliwy ale jednocześnie uzupełnia drawy możliwy jest strit

przyznam że AK wydawał mi się prawdopodobny bo jakoś call raisa z bacdorgunshotem mnie ciągle jeszcze zaskakuje

mimo to zgadzam się że należało tu bić mocniej - choć nie wiem czy ship nie wyglądał by tu słabo, a z drugiej strony jeżeli chodzi o protekcję to jak calował flopa to myślę że calnał by i shipa z gunshotem

co do rivera - oczywiście x to poddanie ręki - jak słusznie zauważyłeś przy takim sizingu trudno tego było nie sprawdzić choć jest to ewidentnie zagrane pod rise i właściwie przez samo ten fakt nie trzeba było ;)

czy mógłbym prosić o ponowną (może nieco pogłębioną) analizę ręki po tych wyjaśnieniach ?

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

tutaj nie ma co glebiej oceniac - czekanie tego flopa jest po prostu bledem bo rozdajesz darmowe karty
nigdy nie masz pewnosci czy ktos zabetuje vs Twoj check i potem budzisz sie z reka w nocniku gdy na turnie wbija beznadziejna karta

dodatkowo otwieranie tej reki w nadziei na strita czy flusha takze nie jest ok bo nutsy z flopa trafisz mega rzadko wiec musisz miec jakis plan na gre z drawem czy TP - jesli go nie masz to foldujesz to pre i nie pakujesz sie w trudne spoty

gdyby to byl board Q72r to wtedy ok, mozna c/c bo poza K-A nie boimy sie kart, nie mamy trzech uliczek value itd ale na tym boardize na pewno mi sie to nie podoba

Odpowiedz
Cytat
2morepain Autor wątku
2morepain

no może nie otwierać - z drugiej strony i tak gram na sh ze statami 16/14 i 90% czasu otwarcie czegokolwiek oznacza że zganiam blindy

wydaje mi się że wysokie siuted conectory nie są ręką którą można pomijać na SH bo idąc tym torem to co właściwie grać ?
(z drugiej strony widziałem trenera który na treningach dla początkujących otworzył z tej pozycji Q6s - a na pytanie dlaczego odpowiedział że to przecież SH)

na rękę mam plan prosty - w przypadku drawa do koloru, combo, lub openendera co najmniej 2 barele i ewentualnie trzeci for blef (zależy od reakcji, czasów humoru ;) )

w takiej sytuacji jak ta niestandardowe zagrania służą mi wyciąganiu informacji - czego jak widzę kompletnie nie akceptujesz - nie rozumiem dlaczego ?

nawet jeżeli spełni się Twoj czarny scenariusz i spadnie as lub co gorsza król na T - no i co z tego ? - gram spokojnie x/f i nic nie tracę (poza 3bb)

imo to chyba lepiej niż grać bet bet bet i dostać rise na river albo przekonać się że siedzi sobie spokojnie z kq i się nie wychyla ...

no ewentualnie bet bet check i poddać ręke gościowi który blefuje mnie z 72o

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

dla mnie wazna jest ochrona reki bo najczesciej mamy tutaj wlasnie best hand a "informacje" o rece przeciwnika spycham na drugi plan bo wazniejsza jest dla mnie protekcja

dodatkowo jaka niby wyciagasz informacje grajac check? dostaniesz beta za 3/4 pota i jakie masz info o rece przeciwnika? moze betowac tak zarowno air jak i QQ o ile ma to w rangu
ok dostales wyjatkowy przypadek, przeciwnik betuje 1bb, problem w tym, ze rownie dobrze moze czekac behind i tracisz uliczke value oraz rozdajesz darmowe karty (bede to powtarzal w kolko bo jest to tutaj mega wazne)
gram tutaj bet zarowno z AA jak i QJ, z tych samych powodow i nie trafia do mnie czekanie na tym boardzie, wyjasnilem dlaczego i na jakim boardzie moglbym czekac

imo to chyba lepiej niż grać bet bet bet i dostać rise na river albo przekonać się że siedzi sobie spokojnie z kq i się nie wychyla ...

KQ to nie jest range, KQ to jest reka, range jest znacznie szerszy + jesli ktos gra call call na tym boardzie to jego range jest wlasnie capped na drawy/Tx/KQ i nigdy na nutsy co takze jest spoko bo mozemy dzieki temu czesto c/c blankowe rivery liczac na busto drawy

no ewentualnie bet bet check i poddać ręke gościowi który blefuje mnie z 72o

gdybysmy mieli myslec w ten sposob to kazdy river powinnismy c/c z any sd value bo przeciez przeciwnik moze blefowac z 72o ktore jakims cudem znalazly sie na river...

wrzuciles reke do oceny, ocenilem ja tak jak ja widze tego spota - nie zgadzasz sie spoko, masz do tego pelne prawo, jednak nie ma sensu abys probowal mnie przekonywac, ze rozdawanie darmowych kart jest tutaj lepsze od protekcji

Odpowiedz
Cytat
2morepain Autor wątku
2morepain

do niczego Cię nie przekonuję bo przy Tobie jestem nikim jeżeli chodzi o pokera, problem w tym że nie rozumiem trenerów którzy bardzo zdecydowanie propagują to szkolne bet bet bet podczas gdy sami nawet na oficjalnych filmach i treningach ps grają zupełnie co innego

no ale zapewne wynika to z faktu że nie rozumiem dlaczego ...

natomiast bet za 3/4 puli nie zmienia niczego w moim zachowaniu - zawsze tu raise w celach informacyjnych (choć czasem myślę że takie granie to izolowanie się na silniejsze ręce to jednak nie mam innego pomysłu na grę - grając bet bet bet gdy nie wiem na czym stoję zbyt często przekonuję się o tym że sprawdza tylko ten kto jest mocno z przodu

Odpowiedz
Cytat
Witcher1990

Chodzi tutaj o zasady
1. Nie blefuj- jedyny blef to Cbet bluff
2. Graj ABC tight aggressive
3. Na unków nie pakuj się w marginalne spoty
4. Dzięki temu masz edge i popełniasz mniej błędów.
5. Wyszukuj stoliki z fishami to oni na tych limitach dostarczają kasę.
Chodzi po prostu o to, że na takich limitach masz zbyt dużo słabych graczy i wystarczy grać prostego ABC pokera bez pakowania się z trudne decyzje żeby tutaj wygrywać. Nie chcesz callować fisha na 2 streetach po to żeby mu shipnąć R jeśli spadnie karta kompletująca draw. Nie chcesz blefować fisha i grać słabych kart (akurat QJs na nich gra spoko) bo oni nie foldują swoich układów jeśli to calling station.
Takie zagrania zostaw sobie na wyższe limity gdzie masz myślących przeciwników, przez co możesz grać inaczej.
Tutaj chodzi o to żeby nauczyć się grać ABC i kilka stołów, ogarnąć sobie gdzie i kiedy robić call czy to opłacalne, zrobić rolla i zwinąć się jak najszybciej a nie gnić przez rok na NL2.
Im szybciej to zaakceptujesz tym lepiej, sam się o tym przekonałem (szczególnie o bank roll managment) po tym jak w ciągu kilku dni na NL10 straciłem rolla. Przerzuciłem się z sitek i HU na cash i od razu myślałem, że jestem mistrzem pokera jak wystackowałem AA na KK kilka razy.
Skończyło się tak, że 200$poszło z dymem a ja teraz ciułam powoli na NL2, wrzucam rozdania do analizy i czytam inne żeby się czegoś nauczyć.
Tak więc prosty poker na microlimitach tylko dla Twojego dobra.

Odpowiedz
Cytat
2morepain Autor wątku
2morepain

1. w zasadzie nie blefuję postflop a przynajmniej nie bez sensownych przyczyn
2. staram się
3. jw
4. ofc
5. na zoomie ?

wszystko pięknie jednak szybki poker ma swoją specyfikę z którą chyba nie miałeś kontaktu ...
niemniej dzięki - ogólna idea jest słuszna staram się ją stosować ...

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

Napisane przez 2morepain
do niczego Cię nie przekonuję bo przy Tobie jestem nikim jeżeli chodzi o pokera, problem w tym że nie rozumiem trenerów którzy bardzo zdecydowanie propagują to szkolne bet bet bet podczas gdy sami nawet na oficjalnych filmach i treningach ps grają zupełnie co innego

no ale zapewne wynika to z faktu że nie rozumiem dlaczego ...

natomiast bet za 3/4 puli nie zmienia niczego w moim zachowaniu - zawsze tu raise w celach informacyjnych (choć czasem myślę że takie granie to izolowanie się na silniejsze ręce to jednak nie mam innego pomysłu na grę - grając bet bet bet gdy nie wiem na czym stoję zbyt często przekonuję się o tym że sprawdza tylko ten kto jest mocno z przodu

musisz pamietac o jednym, nie kazdy trener gra tak samo bo w pokerze trafiamy na mase spotow z mega close ev gdzie czesto dwie a nawet trzy decyzje sa ok
nie sadze jednak aby ktos tutaj gral c/c na takim flopie, w tym konkretnym wypadku wydaje mi sie to po prostu slabe i sadze, ze betowanie tutaj ma po prostu wieksze ev niz check

nie chce tez abys sie zrazal do jakiejs dyskusji w przyszlosci bo to jest jak najbardziej ev+ ale tutaj bede jednak twardo stal przy swoim, ze betowanie jest lepsze od czekania

Odpowiedz
Cytat
2morepain Autor wątku
2morepain

ok, dzięki i sory jeżeli podniosłem Ci ciśnienie ;)

Odpowiedz
Cytat