Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Q9s

17 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
588 Wyświetlenia
Besus

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.05/$0.1 No-Limit Hold'em (4 handed)

Known players:
[tg]CO$10.45:///////;BU$13.25:///////;SB$15.98:///////;BB (Hero)$7.50:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with 9:d, Q:d.
CO folds, BU raises to $0.25, SB folds, Hero calls $0.15.

Flop: ($0.55) 8:s, 9:s, 7:h (2 players)
Hero checks, BU bets $0.40, Hero calls $0.40.

Turn: ($1.35) 4:h (2 players)
Hero checks, BU bets $0.80, Hero calls $0.80.

River: ($2.95) 3:s (2 players)
Hero checks, BU bets $2.10, Hero folds, BU gets uncalled bet back.

Final Pot: $2.95.

Przeciwnik gra 21/21, steal około 40. Pomijając pewnie wątpliwy call preflop, jak mogłem tą rękę rozegrać inaczej?

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi
ransoft500

Ogólnie call jest przynajmniej dla mnie ok (preflop) z tego powodu że nasza ręka jest za mocna na fold (vs jego steal) oraz za słaba na 3bet.
Pytanie tylko czy jest sens grać naszą rękę kiedy często możemy być zdominowani QT+.
Brałeś pod uwagę np x/r T ja widzę tam masę układów z którymi on zagra call i prawdopodobnie check back river jeśli nie trafi FD,Tx,6x (o ile zakładam że nie jest agresywny)

Odpowiedz
Cytat
muckinfella

Hi

Przeciwnik gra 21/21, steal około 40.

A cos wiecej? Probka oraz jego staty postflop typu cbet flop/turn/river?

Pozdr

Odpowiedz
Cytat
Urbi23

Napisane przez muckinfella
Hi

Przeciwnik gra 21/21, steal około 40.

A cos wiecej? Probka oraz jego staty postflop typu cbet flop/turn/river?

Pozdr

BUMP

Odpowiedz
Cytat

PRE: Z racji na jego minRR, call staje się akceptowalny, chociaż nadal wole fold lub 3b, bez info jak on gra postflop.

F: Właściwie to nie masz tutaj dobrych opcji, X/C wydaje się najmniejszym złem, dlatego tak bardzo jest zły twój call preflop...

T: jeśli nadal uważamy, że on tutaj często barreluje drawy to tylko X/C jest dobry, każda inna opcja jest zła,

jestem ciekawy tylko jednego jak river spada blank grasz x/C?

Odpowiedz
Cytat

Lepszy 3bet na preflopie. Na riverze ta karta to nie żaden blank. Zgadywanka na maksa w tym rozdaniu,

Odpowiedz
Cytat

Moim zdaniem lepszy, bo zyskujesz szanse wygrania spota pre flop, a potem C-betem, callując z taką reką jak Q9 co ty chcesz osiągnać? trafić flop QQ9, fluhsa? prawie zawsze nie trafisz nic, albo słabą parę bez kikera, pozycji i wtedy jedyne co cię ratuje do gameplan i bycie krok przed przeciwnikiem...

Widzę to trochę tak, call pre może być luźny, bo masz dobre oddsy, ale czy twój lekko EV+ call pre, nie zrobi się mega -EV postflop?

Jeżeli chcesz bronić blindow, to potrzebujesz jakieś strategii, callowanie bo mam oddsy to moim zdaniem za mało, a wiem, że łatwo wpaść w taką półapkę i oddać pół stacka...

Pyatnie było jakby spadł blank, widamo ze na flushu nie grasz call, ale jakby spadł blank grałbyś x/C?

Odpowiedz
Cytat

Bez większych readów na przeciwnika, jego tendencji do cbetowania wolę jednak to 3bet/foldować preflop. Grając OOP z taką ręką masz zawsze zgadywankę w takim rozdaniu, bo inicjatywę w tym rozdaniu ma twój przeciwnik i gra z pozycją wiec może sobie brać darmowe karty.
Tak jak zagrałeś to mam pewien pomysł...

Co myślicie o zagraniu x/R na takim flopie? Board jest bardzo mokry i tutaj przeciwnik nawet z JJ+ może się wystraszyc i spasować. Ewentualnie call flop i x/R na turnie bo gościu zmienia sizing.

Odpowiedz
Cytat
Faust00

a dla mnie to easy call, bo:

ideowo, jeżeli z ta ręką gracie 3b blef to zwyczajnie zbyt mało bronimy blindy, bo nasz calling range staje się mega wąski. I teraz tak:

Jeżeli mamy o nim info, że gra 21/21 i steal 40 to też na pewno mamy szczątkowe i mało dokładne info o tym ile cb itp. i takie szczątkowe info wystarczy, aby rozegrać ta rękę profitowo, jeżeli w dobrych spotach zagramy x/r / donk itp.

Kontynuując... ktoś może powiedzieć, że jeżeli mamy szczątkowe info o jego open rangu to też mamy to info o jego fold na 3b czy 4b - i w pełni się z tym zgadzam tylko warto zobaczyć, że:
->Jeżeli on ma duży fold na 3b, to ta ręka jest zbyt silna, aby zamieniać ją w blef.
->Jeżeli on ma mały fold na 3b, to ta ręka jest zbyt słaba, aby 3b ją for value.

Osobiście, jeżeli kompletnie nie mam info i to jedna z pierwszych rąk to mogę rozważać fold... ale zazwyczaj i tak wtedy sprawdzam ilość stołów, które gra przeciwnik i jeżeli to reg to przyjmuję standardowy gameplan postflop na rega, a jeżeli jedno-stolikowy fisz to game-plan na fisza.

Odpowiedz
Cytat

Mi nie bardzo szczerze powiedziawszy podoba się zagranie check/call na takim flopie gdyż oddajemy inicjatywę naszemu przeciwnikowi. Może ręka jest za silna by zagrywać ją na 3bet tak jak mówisz, ale nie mamy info jak zachowuje się na poszczególnych streetach więc call mi się mniej podoba w takiej sytuacji. Ja wolałbym zamienić tą rękę w bluff lub ją nawet spasować na preflopie. Mi również podoba się opcja x/R flop by nie oddawać inicjatywy przeciwnikowi. Może jakis trener sie wypowie jak widzi rozegranie tej reki juz od flopa?

Odpowiedz
Cytat

a dla mnie to easy call, bo:ideowo, jeżeli z ta ręką gracie 3b blef to zwyczajnie zbyt mało bronimy blindy, bo nasz calling range staje się mega wąski. I teraz tak:Jeżeli mamy o nim info, że gra 21/21 i steal 40 to też na pewno mamy szczątkowe i mało dokładne info o tym ile cb itp. i takie szczątkowe info wystarczy, aby rozegrać ta rękę profitowo, jeżeli w dobrych spotach zagramy x/r / donk itp.Kontynuując... ktoś może powiedzieć, że jeżeli mamy szczątkowe info o jego open rangu to też mamy to info o jego fold na 3b czy 4b - i w pełni się z tym zgadzam tylko warto zobaczyć, że:->Jeżeli on ma duży fold na 3b, to ta ręka jest zbyt silna, aby zamieniać ją w blef.->Jeżeli on ma mały fold na 3b, to ta ręka jest zbyt słaba, aby 3b ją for value.Osobiście, jeżeli kompletnie nie mam info i to jedna z pierwszych rąk to mogę rozważać fold... ale zazwyczaj i tak wtedy sprawdzam ilość stołów, które gra przeciwnik i jeżeli to reg to przyjmuję standardowy gameplan postflop na rega, a jeżeli jedno-stolikowy fisz to game-plan na fisza.

Powiem tak wszystko to pięknie brzmi i się czyta, natomiast na micro nie jestem przekonany co do tego. Ja na pewno nie czułbym się komfortowo grają Q9s OOP bez inicjatywy jeżeli mój rywal nie ma wyraźnych leakow postflop, a wole grać tight niż looose jeżeli tych info nie mam, ale post bardzo dobry z teoretycznego punktu widzenia, z praktycznego to wyższa liga.

Odpowiedz
Cytat
jaw
jaw

Hej,

imo call jest lepszy, i to zdecywoanie na range 40%, niewiele osob bedzie CI barrelowac 3 razy, a tak masz spokojengo x/call i probe dojscia do showdownu.

Odpowiedz
Cytat
Faust00

To jeszcze odpisze:

Powiem tak wszystko to pięknie brzmi i się czyta, natomiast na micro nie jestem przekonany co do tego. Ja na pewno nie czułbym się komfortowo grają Q9s OOP bez inicjatywy jeżeli mój rywal nie ma wyraźnych leakow postflop, a wole grać tight niż looose jeżeli tych info nie mam, ale post bardzo dobry z teoretycznego punktu widzenia, z praktycznego to wyższa liga.

Co rozumiesz przez wyraźne leaki postflop? Samo to, że ma 40% zasięgu sprawia, że nie jest w stanie go wybronić, jeżeli tylko zaatakujemy. Do tego ja zakładam, że mamy na niego jakieś (szczątkowe) info i właśnie na jego podstawie dobieramy naszą linię na flop i tutaj alternatywy to: donk, x/r flop, x/r turn, float OOP... poddajemy się np. na boardach z 2 overcards itp. W sumie chcąc się dalej rozpisywać musiałbym tutaj cały gameplan na wszystkie typy boardów opisać.

Odpowiedz
Cytat

donk, x/r flop, x/r turn, float OOP... poddajemy się np. na boardach z 2 overcards itp. W sumie chcąc się dalej rozpisywać musiałbym tutaj cały gameplan na wszystkie typy boardów opisać.

dokladnie, a i tak 90% bedzie spoty dobierac randomowo, to co ty piszesz jest prawda, ze 40% range jest tak szeroki ze powinnismy bronic nasze blindy, ale tylko pod waurnkiem, ze nasze bronienie nie przerodzi sie w losowa gre postflop, a po twoim wpisie widac ze wiesz co, jak i dlaczego, a bez tego nie jestem pewny czy taki call nie przerodzi sie w EV+ game.

Odpowiedz
Cytat
boxer82

Ciekawi mnie odpowiedź trenera

Sam nie callowałbym tej reki. uwazam że na nl10 niema konieczności posiadac calling range z SB i zdecydowałbym sie na 3 bet lub fold

przesuwając suwakiem program łapie takie ręce

Jak dorzucimy jakieś off brodawye to mamy

- odrzuciałem A7s i mamy 53 % na nasza korzysc

Samo Q9s ma jakies 43%

Odpowiedz
Cytat
muckinfella

Czesc

Nie przerywalem bo widzialem, ze zrobila sie fajna dyskusja... szkoda tylko, ze Besus nie zagladnal juz w rozdanie.

Kazdy post ma troche plusow i teraz fajnie byloby to sklecic w calosc. Overall interesuje mnie przede wszystkim ilosc rąk na villaina. jesli to jest strasznie mala probka, wtedy fold pre > 3bet pre > call pre. Dlaczego?

- na unka nie musimy miec szerokiego defending range OOP
- Q9s byloby i tak bottom tego range
- ręka nie ma az takiej grywalnosci i mozemy skupic sie na defendowaniu bardziej connected rąk typu QTs/J9s etc.
- technicznie to nie jest minraise.

Gdyby to bylo wiecej rąk i minraise, wtedy cos w stylu J8s+/Q9s+ mozna wrzucic do def range przy ~40%+ ATS (co i tak nie jest jakos strasznie duzo) aczkolwiek gorsze, to juz fold lub 3b idac teoria 'top of folding range'.

Jesli jednak defendujecie luzno blindy ze wzgledu na sizing pamietajcie, zeby nie robic spazzow postflop. Celem takiego calla konsekwentnie jest jak najtansze dochodzenie do SD zeby ze spota +EV pre nie zrobic sporego -EV post nie majac kompletnie reada. Tak wiec wszelkie linie typu donk/call, XR etc. sa zupelnie niepotrzebne i gram tutaj po prostu XC-XC-XF.

Pozdr

Odpowiedz
Cytat

Imo tutaj w sytuacji BU vs BB wolę jednak bez pozycji, nie mając żadnych readów taką rękę foldować lub 3betować dla blefu. Jeśli nie trafimy boarda, trudno, nam chodzi o to by wytworzyć odpowiednie fold equity, które z jednej strony jest niewiadomą, gdyż nie mam odpowiednich readów jak nasz zawodnik się zachowuje na postflopie..

Call jest o tyle dziwny gdyż tak naprawdę na boardzie mamy zgadywankę i na takim niebezpiecznym flopie zastanawialbym się nad x/R ale przy jakiejkolwiek większej dozie informacji..

Imo x/C x/C x/decide też wcale nie jest złą linią tylko zastanawiam się czy tutaj Pas Pre> 3bet Pre

Lepiej mieć spota na EV = 0 niż w ciemno jechać z niewiadomą EV.

pozdro

Odpowiedz
Cytat