Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Nl25 Ak

11 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
346 Wyświetlenia

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;SB$27,24:1 278/13/10/3,6/31/30/89/40;BB$30,22:110/13/9/0,8/33/0/-/50;UTG$15,38:139/14/8/1,0/20/33/100/100;UTG1$25,00:195/11/5/2,8/25/20/67/40;UTG2$21,30:252/21/7/3,1/21/24/100/50;Hero$25,00:///////;MP2$25,51:40/8/5/-/0/0/100/-;MP3$26,50:108/29/15/3,3/32/17/67/17;CO$11,85:115/16/4/1,3/24/0/100/75;BU$5,00:299/11/9/3,7/30/31/80/67;[/tg]
0,1/0,25 No-Limit Hold'em (10 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.67 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is MP1 with A♣, K♥
2 folds, UTG2 calls $0,25, Hero raises to $1,25, MP2 calls $1,25, 6 folds.

Flop: ($3,10) A♠, 6♣, 4♣ (2 players)
Hero bets $2,00, MP2 raises to $6,50, Hero folds.

Final Pot: $11,60

Cóż mam robić, gdy dostanę takie zagranie? Call byłby trochę weak, mógłby mnie wyrzucić kolejnym betem. Fold to zagranie prawie jak po nieudanym blefie, a 3bet to byłby tutaj pushem.

10 odpowiedzi

Mówisz, że call jest trochę słabawy, a wybierasz jeszcze słabszą opcję i foldujesz... czegoś tu nie rozumiem...

Masz tptk i redraw do nutflusha - to mocna ręka i na pewno nie spasuję jej już na flopie. Koleś nie musi tak grać z setem, równie dobrze może mieć AQ czy AJ a w części przypadków może nawet semiblefować z np KQ lub 78 w treflach, albo blefować całkowicie. 3bet jest moim zdaniem overplayed, ale call jak najbardziej na miejscu. Dlatego calluję na flopie i calluję na praktycznie każdym turnie.

Thorek
Oldschool Grinder

Well played Mati. Gdybys mial na goscia probke w wysokosci 200 rak i staty by wygladaly podobnie, optowalbym za pushem, ale 40 rak na goscia z niskim vpip to jest praktycznie nic, poza informacja, ze gra tight i calling station na pewno nie jest :P. Nie rozumiem radyan, czemu mowisz, ze fold jest tutaj opcja slabsza od sprawdzenia. Mamy TPTK. Tego runner runner flusha nie licze, bo to i tak tylko 4,5% szansy, ze trafimy, wiec w zasadzie nie ma w tym przypadku znaczenia. Decyzje tak naprawde mamy w tym momencie 3bet lub fold. 3bet wiaze sie tutaj z gra na stacki, a przeciwko takiemu graczowi, o ktorym mamy tylko informacje, ze gra tight, ale bardzo malo rak, ktora pozwola nam szerzej przeczytac jego gre, nie ma sensu pakowac sie z TPTK. Z tym KQ i 78 to imo troche za ostro wyjechales jak na takiego typu gracza. Nie sadze, ze vpip nagle mu urosnie do 20. Teraz przeanalizujmy twoja droge rozdania.

Dlatego calluję na flopie i calluję na praktycznie każdym turnie.

W takiej sytuacji inwestujesz do rivera praktycznie 18$-20$. Czyli twoje zagranie jest rownoznaczne z 3betem, z ta roznica, ze oddajesz inicjatywe przeciwnikowi, zdajesz sie na los i nie masz zadnej informacji, z czym przeciwnik gra. Mozesz sobie zakladac, ze ma KQ i jestes do przodu, ale tak samo mozesz zakladac, ze w danym spinie wypadnie czerwone w ruletce.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Właśnie mi chodzi o skonfrontowanie takiego rozegrania ręki z tym co jest napisane w artach. Możemy w nich przeczytać, że w takim wypadku należy to co najmniej scallować na turnie, a często i na river. Tylko z drugiej strony po co, jeśli i tak zrzucimy na pusha, druga parka niekoniecznie polepsza naszą sytuację, jeśli przeciwnik ma seta.

Poza ten raise był dość mocny, call bez sensu bo to tylko wyrzucenie 4,50$ w błoto za darmo. Nawet trips asów mi tutaj nic nie daje na seta. Zostaje jeszcze 3bet, ale wtedy wrzucę tyle kasy, że będę zmuszony do pójścia na stacki - a stackować będzie się tu tylko secik... ot cały problem.

Thorek napisał Nie rozumiem radyan, czemu mowisz, ze fold jest tutaj opcja slabsza od sprawdzenia.

To Mati napisał, że "call jest trochę weak" - wg mnie to oznacza, że to zagranie jest zbyt słabe jak na moc naszej ręki, może po prostu się nie zrozumieliśmy.

Mamy TPTK. Tego runner runner flusha nie licze, bo to i tak tylko 4,5% szansy, ze trafimy, wiec w zasadzie nie ma w tym przypadku znaczenia. Decyzje tak naprawde mamy w tym momencie 3bet lub fold.

No tego właśnie nie rozumiem. Jak to 3bet lub fold? 3bet jest za mocny, tu się zgadzamy, ale przecież fold jest za słaby! Jakiego flopa chcemy trafić z AK żeby kontynuować w tej sytuacji? W tym momencie grasz tptk jak totalnie nietrafioną rękę typu KQ czy TT. Dajesz się niesamowicie łatwo wyrzucić z rozdania. Agresja agresją, ale nie można większości sytuacji sprowadzać do raise or fold argumentując "call jest słaby", "nie daje nam informacji o ręce przeciwnika" itd. a z taką argumentacją spotykam się tu niemal na każdym kroku i nie mogę się do tego przekonać.

Z tym KQ i 78 to imo troche za ostro wyjechales jak na takiego typu gracza. Nie sadze, ze vpip nagle mu urosnie do 20.

Nie mówię, że zawsze będzie grał z takimi rękoma, ale w dajmy na to 10% przypadków tak będzie i nie możemy tego zupełnie wykluczyć i zignorować.

W takiej sytuacji inwestujesz do rivera praktycznie 18$-20$. Czyli twoje zagranie jest rownoznaczne z 3betem, z ta roznica, ze oddajesz inicjatywe przeciwnikowi, zdajesz sie na los i nie masz zadnej informacji, z czym przeciwnik gra.

Nieprawda! 3betem izolujesz się przeciwko mocniejszym rękom i nie dostajesz więcej value od słabszych. W porównaniu z 3betem inwestuję tyle samo do rivera, ale po pierwsze nie wyrzucam słabszych rąk z rozdania, po drugie zawsze jest szansa, że poprawię swój układ, wreszcie po trzecie - mogę zobaczyć showdown i rękę przeciwnika. Poza tym wcale nie jest tak, że zdaję się na los - na los to się zdaję 3betując - albo ma monstera i straciłem stacka, albo ma słabszą rękę i łatwy fold. To bardziej przypomina loterię.

Mozesz sobie zakladac, ze ma KQ i jestes do przodu, ale tak samo mozesz zakladac, ze w danym spinie wypadnie czerwone w ruletce.

Tak, równie dobrze można sobie zakładać, że ma seta i cieszyć się z udanego folda.

Jeżeli chcemy kierować się po części choćby jego statami na tej malutkiej próbce, to możemy spokojnie wykluczyć AA, A6 i A4. Są dokładnie dwie ręce, które nas biją - 66 i 44. Dla mnie to za mało, żeby sfoldować.

Thorek
Oldschool Grinder

Maksymalizacja zyskow i minimalizacja strat, to jest gowna dewiza, ktora kierujemy sie w pokerze. Ty tutaj chcesz inwestowac caly stack w rozdanie przeciwko gosciowi, ktory jest dla nas unknown trzymajac tylko TPTK. Zgodze sie z toba, ze jesli blefuje i zagramy call na flopie, to czesto w ten sposob indukujemy blef na turnie. Jednak tutaj ponownie zagram karta, ze gosciu jest unknown, wiec tak naprawde wkladamy kase w ciemno. Jezeli trzyma seta to naszej reki juz nie poprawimy, chyba ze zlapiemy jakiegos runner runnera, ale nie bedzie zmienialo to faktu, ze w longtermie set vs runner runner nie wyjdzie na plus. Mati tutaj wg mnie bardzo dobrze zminimalizowal straty, poniewaz w tej sytuacji nie majac zadnego info o przeciwniku nie mogl zakladac, ze jest do przodu, a co za tym idzie wybral bezpieczniejsza opcje i postanowil poczekac na korzystniejsza sytuacje, gdzie bedzie mogl maksymalizowac swoj zysk z mocniejszym ukladem. Ogolnie tak jak mowie gra na stacki z TPTK nie jest dobrym rozwiazaniem, a sprawdzeniem na flopie do tego tak naprawde dazymy.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Thorek napisał
Jezeli trzyma seta to naszej reki juz nie poprawimy, chyba ze zlapiemy jakiegos runner runnera, ale nie bedzie zmienialo to faktu, ze w longtermie set vs runner runner nie wyjdzie na plus.

@radyan111 - I to są kluczowe słowa z wypowiedzi Thorka, obojętnie czy nasza ręka się polepszy do top 2 pair czy też do tripsa i tak na seta jesteśmy way behind. Wygram tu tylko jeśli skompletuje mi się jeden jedyny backdoor flushdraw, bodajże 3,8% szans na to mam, a i tak nie mamy gwarancji, że nie wypadnie przy okazji któryś z 10 outów dający przeciwnikowi fulla / karetę.

Oczywiście masz rację, że bijemy wszystkie niższe asy, tzn. AT, AJ i AQ z AK mamy splita, ale jedna sprawa - czy z AK koleś zrobiłby cold call preflop? Od tego to są pockety grane pod seta...

Dwie rzeczy:

1. Ja nie chcę grać na stacki.
2. Dlaczego ciągle mówicie o tym secie? Skąd macie takie ready po 40 rękach z gościem, że w tej sytuacji ma na pewno seta? Ja zawsze staram się postawić przeciwnika na zakres rąk. W tym wypadku będzie to 44, 66, AK, AQ, AJ, z mniejszym prawdopodobnieństwem jakiś flushdraw, lub z całkiem małym totalny blef.

Zgadzam się stuprocentowo z tym, że jak ma seta, to raczej tego nie wygramy - dlatego też nie chcę się pchać na stacki.

Thorek
Oldschool Grinder

Radyan, ale grajac call flop - call turn grasz na stacki. Moze zakladanie seta jest w tym przypadku troche nitowe, ale gosciu jest unknown, wiec ciezko okreslic zakres jego rak. Nie rozumiem czemu np. zakladasz, ze mogl miec AJ. Nie widziales go przy stoliku, wiec oceniasz mozesz go jedynie na podstawie statystyk, ktore przy tak niskim vpip i tylko 40 rozdaniach jest niemiarodajne. Wiec jest to tak troche ocenianie na widzi mi sie. Jego zagranie jest typowe pod seta. Ja nie twierdze, ze przeciwnik go posiada, bo nigdy przed showdownem, nie mozemy byc pewni reki przeciwnika. Jednak mamy tutaj sytuacje, w ktorej poza faktem, ze przeciwnik gra tight (nawet nie mozemy jeszcze okreslic czy jest TAG) nie wiemy o nim nic. Nie wiem jak czesto blefuje czy gra nitowo czy odwazniej. Co za tym idzie przy tylu znakach zapytania nie chcemy ryzykowac naszego stacka trzymajac sredni uklad. A powtorze, ze callujac flopa musimy byc zdecydowanie sprawdzic turna, a bet na turnie jest w tym przypadku raczej pewny. W tym momencie inwestujemy 80% naszego stacka, wiec praktycznie gramy na stacki, bo niezaleznie od rivera musimy sprawdzic beta, poniewaz jestes pot commited.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Thorek ładnie wytłumaczył, dlaczego call flopa i tak wymusi call turna i pewnie także river -> to nas stawia w sytuacji pot commited, a to się równa grze na stacki.

panowie, ale trochę rozwagi, to jest problematyczna sprawa, jednakowoż jeśli ktoś ma zrzucać najsilniejszą tp/tk bo ktoś go zraisował bez pozycji na flopie dając mu odssy 27% do sprawdzenia na drawowatym flopie (możliwość check-raisu z drawem do koloru czy strita) i redrawem to ja chcę koniecznie poznać taką osobę i check-raisować w ciemno każdy z nią flop