Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] NL25 44 limpowana pula

16 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
295 Wyświetlenia

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $0.25(BB) Replayer
Hero ($51.25)
BB ($30.85)
UTG ($21.50)
UTG+1 ($13.55)
UTG+2 ($12.25)
MP1 ($59.90)
MP2 ($31.65)
MP3 ($39.77)
CO ($26.20)
BTN ($40.25)

Dealt to Hero 4♠ 4♦

fold, UTG+1 calls $0.25, fold, MP1 calls $0.25, fold, fold, fold, fold, Hero calls $0.10, BB checks

FLOP ($1) 9♣ 4♣ 8♦

Hero checks, BB checks, UTG+1 checks, MP1 checks

TURN ($1) 9♣ 4♣ 8♦ 6♥

Hero bets $1, BB folds, UTG+1 folds, MP1 folds

Hero shows 4♠ 4♦

Hero wins $0.95

czy linia check/raise na takim boardzie z tyloma przeciwnikami ma tytaj sens i czy w ogóe takowy posiada?

15 odpowiedzi
kempesKGB
Oldschool Grinder

nie ma sensu o ile nie masz w rozdaniu jakiegos maniaka... zreszta nawet jak masz to tez lepiej leadowac bo sa szanse, ze dostaniesz raise

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

liczyłem właśnie na BB w tej materii ale zawiódł moje oczekiwania

kempesKGB
Oldschool Grinder

im wiecej osob w puli tym mniejsza szansa, ze ktos bedzie blefowal

Thorek
Oldschool Grinder

Witaj.

W zlimpowanej puli nie ma co liczyć na łaskę przeciwników. Tutaj sam powinieneś przejąć inicjatywę i jak najszybciej zacząć budować pulę. Limp preflop z sb oczywiście ok.

Pozdrawiam.

mastersnakey
PokerStrategist

dlaczego limp z sb ok, a nie raise?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez mastersnakey

a podbijałbyś 44 z utg licząc na to że w rozdanie wejdzie tobie conajmniej 2/3 przeciwników których na flopie za cholere nie wyrzucisz z rozdania jak nie trafisz? nie wiem jakim stylem chcesz grać, ale osobiście odchodzę od tego stylu loose, bo na nim traciłem kasę - nie potrafiłem go umiejętnie stosować.

skoro mowa o podbijaniu pocketów - jestem w stanie podbić 88+ przy limpach do mnie z sb, bo 88+ otwieram z utg.

co do mojego widzimisie, ciekawi mnie jaka jest opinia innych

mastersnakey
PokerStrategist

Napisane przez tjall77

Napisane przez mastersnakey

a podbijałbyś 44 z utg licząc na to że w rozdanie wejdzie tobie conajmniej 2/3 przeciwników których na flopie za cholere nie wyrzucisz z rozdania jak nie trafisz? nie wiem jakim stylem chcesz grać, ale osobiście odchodzę od tego stylu loose, bo na nim traciłem kasę - nie potrafiłem go umiejętnie stosować.

skoro mowa o podbijaniu pocketów - jestem w stanie podbić 88+ przy limpach do mnie z sb, bo 88+ otwieram z utg.

co do mojego widzimisie, ciekawi mnie jaka jest opinia innych

ale Ty nie byłeś UTG tylko SB. Było 2 limperów, raisując jest szansa wygrania już na preflopie. Do tego grając bez pozycji lepiej chyba przejąć agresję...

no ale skoro trener mówi call to widać nie mam racji, chciałbym wiedzieć tylko dlaczego by nie robić dalej błędów...

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

no może inaczej - otwierając utg pokazujesz siłę, bo z utg otwiera się najmocniejszy range. z sb to już tak postrzegane nie będzie, ale w jednym i drugim przypadku rozpoczynasz post flop first in

odznaczam rękę do ponownej oceny, z tego względu, iż chciałbym by judge się wypowiedział w kwestii otworzenia 44 z sb przy 2 limpach

Thorek
Oldschool Grinder

Jak najbardziej jest to prawidłowe zagrane. Mając 2 limperów unków w rozdaniu nie chcesz tutaj podbijać z pocketem czwórek, bo jesteś skazany na rozgrywanie tego układu bez pozycji, a pocket czwórki do monsterów nie należy. Limp jest prawidłowym zagraniem.

mastersnakey
PokerStrategist

racja, nie masz pozycji, dlatego lepiej być agresorem.

Koleś limpował z UTG, więc najpewniej miał niski pocket albo jakieś sc. Przy podbiciu z SB, nawet jeśli go nie zrzucimy pre to jest duża szansa, że spasuje na Cbet, chyba, że masz jakieś staty na nich, które mogą zmienić postać rzeczy. Ogólnie to wydaje mi się, że obie opcje są ok, ale trener napisał zdecydowanie call z SB. Prosiłbym o rozwinięcie.

kempesKGB
Oldschool Grinder

preflop jest bardzo sytuacyjny - zarowno raise jak i limp jest ok, to zalezy od twojego stylu gry, tego jak sie czujesz na postflopie i jakich przecinikow masz w rozdaniu, a co za tym idzie jak czesto bedziesz w stanie wygrac(/zostac heads-up) pule preflop, jak czesto wygrasz postflop unimproved (44 ma bardzo slaba grywalnosc OOP) i jak czesto bedziesz w stanie wyciagnac od kogos stacka gdy trafisz seta
oba zagrania beda +EV w longrunie, czasem jedno bardziej, czasem drugie

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

po to wrzucam screena ze statami, by na te staty zwracać uwagę.

na BB masz donka vpip 41, 63h i on jest tu może realnie sprawdzić i mieć nademną pozycję. limpujący utg+1 też jest donkiem vpip 41, słysząc radosne rżenie kolegi donka, może się dorzucić i także mieć nad tobą pozycje. mp1 za to ma tutaj super oddsy dla swojego niskiego pocketa lub SC. zakładając taki scenariusz, jedyna opcja dla ciebie to trafienia 4xx na flopie, bo nic lepszego trafić nie możesz, pomijajać fakt że ten set wcale nie musi być najlepszą ręką.

od pierwszego donka na BB możesz dostać na nietrafionym przez ciebie boardzie raise. jeśli BB spasuje to od utg+1 dostaniesz call. wytłumacz mi jak chcesz 2 donków wyrzucić z rozdania cbetem mając np niskiego pocketa, a każda karta na boardzie będzie dla ciebie overcard i eventualne overpair?

w moim odczuciu, 44 podbija się po to by trafić seta, a nie wyrzucać ludzi z rozdania cbetem

mastersnakey
PokerStrategist

[q]po to wrzucam screena ze statami, by na te staty zwracać uwagę.[/Q]

ano widzisz to zmienia postać rzeczy, nie zauważyłem tych statów :facepalm:

nie chodziło mi o granie pod wyrzucenie ich cbetem, tylko raisując możesz wywalić już pre flop przynajmniej jednego, a potem na flopie duża szansa, że cbetem drugiego. Do tego w wypadku rzeczywiście trafionego seta, łatwiej zbudować pule.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

jaki jest zatem plan b? co w przypadku gdy nie trafię tego seta? np zamiast 4 wypada 2

mastersnakey: moim zdaniem to jest bledny sposob myslenia. Chcemy zlapac seta mozliwie najtaniej (mamy oddsy i implied oddsy do sprawdzenia). Jezeli podbijemy to przeciwko range'owi przeciwnikow mamy 50-50 z kazdym z nich, oni maja nad nami pozycje, a sprawdza raise z prawie kazda reka (40 vpip a juz zainwestowali kase w pule). Szansa na to ze trafisz flopa jest 10%, wiec raisujac liczysz na to ze zrzucisz ich reki cbetem - czyli niepotrzebnie chcesz zamienic nasza porzadna reke z duzymi implied oddsami w blef. Zauwaz, ze sprawdzenie kosztuje nas 15c i w razie nietrafienia flopa tyle stracimy, a raise pf to jest min. do 1$, plus cbet ktory prawdopodobnie zostanie sprawdzony jak tylko ktorykolwiek z donkow trafi flopa (ok. 50% przypadkow, stymze pocked pary zawsze sprawdza). Wniosek - zupelnie niepotrzebnie chcesz dobra reke w blef zamienic. Rownie dobrze moglbys tak rozegrac any2 i w longrunie nie bedzie to linia dochodowa, zwlaszcza przeciwko calling station.