iPoker - €0.20 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4
Hero (BTN): €20.30
SB: €18.48
BB: €31.22
UTG: €20.00
MP: €24.66
CO: €22.71
SB posts SB €0.10, BB posts BB €0.20
Pre Flop: (pot: €0.30) Hero has K♦ J♦
fold, MP raises to €0.80, fold, Hero calls €0.80, fold, fold
Flop: (€1.90, 2 players) 9♣ 7♦ A♣
MP bets €1.30, Hero raises to €3.80, fold
Przeciwnik: 28/26, 2,6k rąk
Raise 1st MP: 29%, ft 3bet: 56%, Cbet F/T: 71% / 55%, Fold Cbet to Raise: 50% (22), WTSD: 25%, WWSF: 48%, W$SD: 42%
AF Total: 3.4, F/T/R: 3.8/3.3/2.3
AFq F/T/R: 43/43/23
Przed flopem flatuje, nie chcąc zamieniać w blef ręki, która powinna całkiem dobrze grać na ok. 30% zakres. Gość może mieć tutaj trochę węższy range, bo z wczesnych pozycji jego raise sizing jest niekiedy uzależniony od siły ręki (ręce typu niskie pp lub sc otwierałby pewnie za 3,5bb). Call wydaje mi się też dobry ze względu na turbo fisha 62/20, siedzącego na SB, który bardzo często powinien dołączyć.
Na flopie jesteśmy jednak w hu i sądzę, że na tym boardzie koleś cbetuje blisko 100%. To, dlaczego wrzucam tę rękę, to kwestia selekcji rąk i spotów do raisowania cbetów. Nie wrzucam tutaj dokładnych range’ów, ale w Equilabie wyszło mi, że wliczając CRE przeciwnik ma tu na flopie ok. 300 kombinacji rąk. Jeżeli c-betuje z tego ok. 250, to po moim raise zostanie z ok. 110: wszystkie sety, dwie pary, asy (daję mu pf wszystkie Axs i A8o+), flush drawy i OESD, dałem mu nawet pojedyncze kombinacje JJ, QQ, KK i 98. Sizing raise’u jest dość standardowy, więc potrzebne FEq wynosi ok. 54%. Jeżeli gość zostałby z 110/250, to FEq wynosiłoby ok. 56%.
Gość jak widać jest wciąż dość agresywny na turnie i będzie często barrelował, bardziej szczery staje się dopiero na riverze, więc plan floatowania z taką ręką nie wydaje się być super opłacalny. Co do samej ręki, to wolę tu raisować ręce, które mają jakiś minimalny potencjał rozwojowy (tu: backdoor equity do flusha i straightów), niż ręce typu 22, które w momencie calla mają 1-2 outy do ulepszenia. KJ:diamond: to pewnie jedna z najlepszych rąk, jakie folduję na tym flopie, więc sądzę, że można ją zamienić w blef. Na 3beta decyzja jest oczywista, jeżeli dostanę call, to jeszcze nie jestem zupełnie pogrążony (sporadycznie nawet K może być outem). Co także ważne, jest trochę mocnych rąk, które mogę reprezentować poprzez raise: 77, 99, 97s, T8:club:, niekiedy A9, 86:club:, JT:club:, a ponadto, range c-betowania przeciwnika jest wciąż na tyle szeroki, że wystarczająco często nie będzie on miał z czym zostać w rozdaniu.