Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL2 QJs

7 Posty
4 Użytkownicy
7 Reakcje
442 Wyświetlenia
KOWAL530

Poker Stars, $0.01/$0.02 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $2.30 (115 bb)
BB: $2.14 (107 bb)
UTG: $2.03 (101.5 bb)
MP: $2.74 (137 bb)
Hero (CO): $3.14 (157 bb)
BTN: $1.47 (73.5 bb)

Preflop: Hero is CO with Q♥: J♥:
UTG raises to $0.06, MP folds, Hero raises to $0.18, 2 folds, BB calls $0.16, UTG folds

Flop: ($0.43) J♠: 9♣: T♥: (2 players)
BB checks, Hero bets $0.26, BB calls $0.26

Turn: ($0.95) 4♥: (2 players)
BB checks, Hero bets $0.48, BB raises to $1, Hero raises to $2.70 and is all-in, BB calls $0.70

River: ($4.35) 4♣: (2 players, 1 is all-in)

BB unk
Preflop range BB (overcall) określam tak: QQ-88, AQs, AK.
Na flopie gram valuebet, ponieważ moim zdaniem :
AQs, AK zagra call (19combo)
sety zagrają x/r ( głownie obstawiam TT,99 - 6 combo, bo JJ blokuje)
Na x/r rywala na flopie rozumiem że grałbym call uwzględniając implied odds. Stąd zdecydowałem się na Cbet.
Na turn gram second barrel, ponieważ spada heart i rozumiem że chce isc po max value od AK, AQs. Co na jego x/r ? Czy moge grać tu calla, czy raczej all in żeby zobaczyć showdown i zrealizować 100% equity? Jakby ktoś mi wytlumaczył jak patrzeć na tego typu spoty z matematycznego punktu widzenia. Bo ja to widze tak:
Na flopie wykluczyłem sety u BB bo by je x/r, natomiast na turnie dałem mu je z powrotem ponieważ wydaje mi sie że czasem, ale rzadko przeczekają flopa oraz dlatego że nie widze innej ręki prócz AhKh, która by grała x/r na turnie.
Jego range x/r na turn określam tak: JJ,TT,99,AhKh, wrzucam to w equilab i mam:

Stół: J♠T♥9♣ 4♥
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    63.35%   63.35%    0.00% { JJ-99, AhKh }
MP3    36.65%   36.65%    0.00% { QhJh }

I widze tutaj fold.
Możecie poprawić jeśli robie coś źle lub mam złe myślenie ?

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
EmiyaKiritsugu

Preflop to jest raczej flat , a nie 3bet - zwłaszcza ,że masz buttona na niepełnym stacku.

Co do rozegrania postflop - dla mnie to jest 100% xback flop i jest ku temu wiele powodów, dwa najważniejsze:
-Nigdy tu nie masz 3 streetów value, ba cięzko znaleźć łapy które bez ulepszenia valuebetujesz 2x. Za to masz rękę która idealnie gra jako bluffcatcher bo blokujesz seta i strita
-flop trafia znacznie lepiej w przeciwnika - on tu częsciej nutsy niż Ty i może Cię x/raisować co mocno utrudni realizacje equity.

Jesli już cbetujesz to na pewno nie posyłam drugiej strzałki bo jest to zamiana ręki w blef - AK/AQ już nie callują, Tx/9x też nie i izolujesz się na range w większości składający się z lepszych łap od twojej. Zauważ poza tym,że twój trafiony na river flush będzie całkiem nieźle zakamuflowany po takiej linii więc potencjalnie i tak często zgarniesz stack jak trafisz.

Odpowiedz
Cytat
mrozzu

Napisane przez KOWAL530
Jakby ktoś mi wytlumaczył jak patrzeć na tego typu spoty z matematycznego punktu widzenia.
Jego range x/r na turn określam tak: JJ,TT,99,AhKh, wrzucam to w equilab i mam:

Stół: J♠T♥9♣ 4♥
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    63.35%   63.35%    0.00% { JJ-99, AhKh }
MP3    36.65%   36.65%    0.00% { QhJh }

I widze tutaj fold.
Możecie poprawić jeśli robie coś źle lub mam złe myślenie ?

Jeśli chodzi o matematykę to - as played - foldować już NIE możesz. Musisz dorzucić 0,52$ do puli 2,43$, czyli potrzebujesz 18% Eq na call.
Jeżeli decydujesz się na wsuwkę (zakładając zerowe fold eq) - musisz mieć 28% eq.

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530 Autor wątku
KOWAL530

Preflop to jest raczej flat , a nie 3bet - zwłaszcza ,że masz buttona na niepełnym stacku.

Rozumiem, że jeśli mój range 3betu CO vs EP wygląda tak:
TT+, AQo+, ATs+, JTs+ to jeśli w sytuacji gdzie np. któryś gracz za mną jest niepełnym stackiem, lub jest mega agresywny mogę podzielić ten range na:
QQ+, AK do 3betu
JJ, TT, AQ, ATs+, QJs+ do flatu

Na flopie Js Th 9c mam 37combo.

Postflop range który bym flatował preflop podzieliłem na flopie :
Cbet : KQs, JJ, TT, JT. (12combo)
xb: AQ, ATs+, QJs (15combo)

Na turn 4heart kontunuuje dalej to samo :
Cbet T : KQs, JJ, TT, JT. (12combo)
xb: AQ, ATs+, QJs (15combo)

Na river na 4club gram dalej :
Cbet R : JJ, TT ( 6combo)
KQ, JT powinienem grać xb na River.
Jeśli BB grałby F:x, T:x to betuje na turn z mojego xb rangu AQ,QJ,AJ,AT. Czy może dalej grać x i rozgrywać to na river przez bet lub call ?

Mrozu jak obliczyłeś equity do wrzutki na moim turnie ? Mozesz to rozpisac ?

Odpowiedz
Cytat
mrozzu

Zakładając, że on nigdy nie folduje T po takiej akcji - liczę normalnie pot oddsy.

inwestycja/(pula + inwestycja)

W tym przypadku inwestujesz 1,22$, aby wygrać 4,35$, czyli 1,22/4,35 = ~28%
Uwzględniając 5% rake: 1,22/(4,35*0,95)= ~30%. Także matematycznie push będzie poprawny.

Możesz też obliczyć EV pusha:

EV = zysk * prawdopodobieństwo wygrania - strata * prawdopodobieństwo przegrania

Odpowiedz
Cytat
trzasku

Emiya jak zawsze mega dobrze wyjaśnione dlaczego grać w dany sposób :f_love: Nie zdziwiłbym się gdybyś kiedyś oceniał ręce już jako trener bo w tej chwili robisz to już na tym poziomie.

Napisane przez EmiyaKiritsugu

Mógłbyś proszę napisać trochę więcej o tym jak zmieniają się Twoje range vs open raise gdy za tobą siedzi jakaś duża rybka typu 60/x? Co robisz z rękoma typu KQs, KJs. ATs, AJs które na wyższych limitach są często 3betowane? Odpuszczasz w takiej sytuacji zupełnie 3betowanie kilku combo np. Axs? Mając na COvsMP mniej więcej taki 3betting range co byś w nim zmienił gdyby za tobą gdzieś była duża rybka?

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Mógłbyś proszę napisać trochę więcej o tym jak zmieniają się Twoje range vs open raise gdy za tobą siedzi jakaś duża rybka typu 60/x?

To temat rzeka nieco i każdy widzi to nieco inaczej, ale ja przykładowo dokładam każdego pocketa + łapy które normalnie są moim 'semiblefem' na zaregowanym stoliku czyli głównie słabsze broadwaye suited np. QJs,ATs,KJs. Reszta czyli value + Axs raczej zostawiam tak jak jest.

Co robisz z rękoma typu KQs, KJs. ATs, AJs które na wyższych limitach są często 3betowane?

Są 3betowane z prostej przyczyny - za tobą siedzą regi które im wyzej grasz tym więcej problemów będą Ci sprawiać wykorzystując twój scapowany range flata - dlatego też wielu graczy na zaregowanym stole nie ma calling range CO vs MP. Tyle,że no nie oszukujmy się - podstawa gierki to ryby i im więcej rozdań grasz z fiszem tym lepiej dla twojego WR.

Napisane przez KOWAL530

Rozumiem, że jeśli mój range 3betu CO vs EP wygląda tak:
TT+, AQo+, ATs+, JTs+ to jeśli w sytuacji gdzie np. któryś gracz za mną jest niepełnym stackiem, lub jest mega agresywny mogę podzielić ten range na:
QQ+, AK do 3betu
JJ, TT, AQ, ATs+, QJs+ do flatu

Przede wszystkim jak grasz na agresywnego gracza nieważne czy to fisz czy to reg to wiele bym nie zmieniał ot starał się rozważyć trapowanie i najwyżej zaczął callować pockety które lajtowo mogę callnąć do squeeza i foldować gdy nie trafię(zwłaszcza z rybą w puli setmining będzie profitowy)

Odpowiedz
Cytat