Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL2 AJs

10 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
212 Wyświetlenia
TheBlader

Full Tilt - $0.02 NL - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 4

UTG+1: $2.38
UTG+2: $0.86 (VPIP: 100.00, PFR: 50.00, 3Bet Preflop: -, Hands: 2)
MP: $2.05
MP+1: $1.83
CO: $1.97
BTN: $2.11
Hero (SB): $2.00
BB: $2.26
UTG: $1.93

Hero posts SB $0.01, BB posts BB $0.02

Pre Flop: (pot: $0.03) Hero has A♠ J♠

fold, fold, UTG+2 calls $0.02, fold, fold, fold, BTN calls $0.02, Hero calls $0.01, BB checks

Flop: ($0.08, 4 players) 4♠ 9♥ 8♣
Hero checks, BB checks, UTG+2 checks, BTN checks

Turn: ($0.08, 4 players) 8♠
Hero bets $0.08, fold, UTG+2 raises to $0.16, fold, Hero calls $0.08

River: ($0.40, 2 players) 5♠
Hero bets $1.82 and is all-in, UTG+2 calls $0.68 and is all-in

Czy call preflop OOP z AJs to duży błąd? Czy skoro karty były w kolorze to mogłem tutaj raisować do 0.10/0.12$?
Na flopie missuję board, poza tym nie mam inicjatywy. Oddsy są ok, więc mogę callować turn raise. Ten ship na river trochę nie przemyślany bo mógł mieć jakieś zlimpowane 89.

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi
AqueousIVigo

Błąd, ponieważ jeżeli już chcesz grać OOP, to właśnie tylko i wyłącznie z inicjatywą ;) Jeżeli nie masz ani pozycji ani inicjatywy, to masz małe szanse na komfortową grę.

Dodatkowo raise'ując AJs ograniczasz range oponentów. Limpować mogą wszystko, callować open-raise już pewnie będą trochę bardziej wąsko.

To jest zdecydowanie zbyt mocna ręka, żeby grać tylko complete. Trzeba raise'ować. Jak nie trafisz dobrego boardu, to chociaż masz szanse wyrzucić kogoś z rozdania cbetem.

Odpowiedz
Cytat
TheBlader Autor wątku
TheBlader

A to samo rozdanie tylko w przypadku z AQo lub AJo? Czy suited tutaj gra duża rolę?

Odpowiedz
Cytat
AqueousIVigo

Nie :) AQ i AJ to ręce, które ja otwieram nawet z UTG. To są po prostu mocne ręce, które trzeba open-raise'ować. Zawsze, niezależnie od pozycji ;) (No chyba, że nie czujesz się na tyle dobrze, żeby np. AJ grać z UTG.) Ale chodzi o to, że jeżeli już masz z taką ręką wchodzić do gry, to tylko podbijając. To że są suited, to... po prostu lepiej :D

Odpowiedz
Cytat
TheBlader Autor wątku
TheBlader

Hej dziękuję bardzo, Twoja odpowiedź wiele mi wyjaśniła :fdrink. Jeszcze jedno pytanko - co robisz w przypadku AJ/AQ na 3bet od przeciwnika? Da się to w miarę "ogólnikowo" wytłumaczyć, czy pozycja gra tutaj zbyt dużą rolę, by to łatwo opisać?

Odpowiedz
Cytat
AqueousIVigo

Jeżeli nie masz odpowiednich statystyk na gościa i nie możesz stwierdzić z pewnością, że push/call na takiego będzie dobry, to... Pasujesz :) AQ/AJ jest dobre żeby open-raise'ować, ale jak dostajesz 3bet to w "99%" się składasz :) Ale to tak ogólnikowo, bo mówię - zależy od gracza i np. wysokości 3betu, tego czy masz pozycję i tak dalej. No ale żeby nie pakować się w trudne spoty, spasowanie takiej ręki raczej błędem nie jest, bo czasami nawet fishe 3betują tylko AK itp.

Odpowiedz
Cytat
TheBlader Autor wątku
TheBlader

Mhm rozumiem, dzięki wielkie za odpowiedzi :fdrink.

Odpowiedz
Cytat
AqueousIVigo
Odpowiedz
Cytat
rusher88

Siema.

To fakt, AJ zdecydowanie miazdzy tutaj range przeciwnikow i nawet OOP bym to podbijal - to nie jest open raise!!

No i dopiero wtedy mozna myslec o grze postflop, ale jesli zostalby 4bet, to po prostu check/fold flop i tyle :).

Odpowiedz
Cytat
AqueousIVigo

No to nie open, ale nadal raise! :D

Dzięki za poprawkę :)

Odpowiedz
Cytat