Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] NL2 AJo oraz KK

7 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
356 Wyświetlenia
Wolandooo
Oldschool Grinder

Dzisiaj rozegrałem dwa rozdania, co do których mam pewne wątpliwości. Nie wrzucę tu standardowej ręki w stylu "kopiuj wklej", ale postaram się napisać coś więcej od siebie.

RĘKA nr. 1 - NL2

Preflop:
UTG - fold
UTG+1 - fold
MP1 - call $0.02
MP2 - fold
MP3 - fold

Ja siedzę na cutoffie i podnoszę AJ. Jako, że byłem od dłuższego czasu dość aktywny i agresywny zdecydowałem się tylko sprawdzić.

Cutoff - call $0.02

Button - fold
SB - call $0.01
BB - check

Pula: $0.08

Flop:

3s As J

SB - check
BB - check
MP2 - check

Flop marzenie. Mam dwie pary i w tej chwili czuję się faworytem. Postanawiam zagrać bet, który będzie wyglądać jak mój standardowy bet na flopie - za ok. 2/3 puli.

Cutoff - bet $0.06

SB - fold
BB - fold
MP2 - call $0.06

Pula: $0.20

Turn:

3s As J 9

MP2 - check

Zastanawiam się co on może mieć. Obstawiam go na asa z małym kickerem, może nawet z trójką. Postanawiam ponownie grubo postawić, żeby zobaczyć co zrobi.

Cutoff - bet $0.16

MP2 - raise $0.32

Myślę sobie co mnie w tej chwili bije. Jedyny układ, który może mieć to 33. Z drugiej strony za asa z kickerem oddałby mi nerkę, dlatego nie chcę się wycofać. Postanawiam go przebić i zobaczyć co się stanie.

Cutoff - re-raise $1

MP2 - all-in (pula wynosi w tym momencie $1.68)

No cóż, nie pozostaje mi nic innego jak go sprawdzić.

Cutoff - call

Showdown:

MP2 - AA

River jest nieistotny, nie mam szans na wygraną. Przegrywam mój buy-in, czyli $2.

RĘKA nr. 2 - NL2

Preflop:

UTG - call $0.01
UTG+1 - fold
MP1 - fold
MP2 - fold

Podnoszę KK, decyduję się coś tu zagrać, bo gracz na UTG to notoryczny limper.

MP3 - bet $0.08

Cutoff - fold
Button - fold
SB - fold
BB - fold
UTG - call $0.06

Pula: $0.19

Flop:

T 7s 4s

UTG - check

Dobry flop, dlatego kontynuuje agresję w celu zwiększenia puli.

MP3 - bet $0.10
UTG - call $0.10

Pula: $0.39

Turn:

T 7s 4s 3

UTG - check

Zastanawiam się co on ma, uważam że mam w tym momencie lepszą rękę dlatego zagrywam.

MP3 - bet $0.20
UTG - call $0.20

Pula: $0.79

River:

T 7s 4s 3 6

UTG - check

River daje możliwość strita, co mnie niepokoi. Obserwując grę tego gościa, kiedy trafiał dobry układ grał po prostu all-in (zrobił tak dwa razy przy mnie), dlatego coś mi tu śmierdzi. Postanawiam jednak value betować.

MP3 - bet $0.64
UTG - raise $1.40

Ja decyduję się go przebić.

MP3 - all-in $1.90
UTG - call $0.50

Pula: $4.59

Showdown:

Gościu pokazał mi 98 i zgarnął pulę ze stritem.

Drugi BI w plecy. I tu moje pytanie: czy mogłem rozegrać te ręce lepiej?

6 odpowiedzi
Thorek
Oldschool Grinder
AirUser
PokerStrategist

1 rozdanie wg. mnie poprawnie :]

Wolandooo Autor wątku
Wolandooo
Oldschool Grinder

Thorek napisał
Na pewno mogles je lepiej skonwertowac.

Bez komentarza troche łyso to wygląda...

Thorek
Oldschool Grinder

Duza role odgrywaja kolory kart w rozdaniach, a tu niestety nie ma, ale trudno.
Ponownie napisze, ze nie limpujemy. Jezeli byles za bardzo aktywny, to odpusc jedno AJo. Swiat sie z tego powodu nie zawali. Limpowanie to zlo! :). Flop ok. Na turnie kontynujesz agresje i dostajesz miniraise'a. W tym momencie wypada zwolnic. Masz niezla reke i w zasadzie na normalnego gracza prawidlowo zanalizowales, ze bije cie 33, chociaz 99 bym tez pod to podciagnal, z tego wzgledu, ze bet ograniczony pula byl niski i zachecal do drawowania. Jak juz mowilem masz niezla reke, ale sety mimo wszystko cie bija, wiec suchy call, zeby ograniczyc pule i zapewnic sobie tani showdow bylby lepszy, bo ogolnie z parami nie chcemy sie stackowac w wiekszosci wypadkow. Gdybys gral ze statami moze uchronilyby cie one przed taka dziwna akcja. W tym przypadku musisz jechac na samych readach i po takim rozdaniu obowiazkowo powienies zrobic notke na tego gracza.

Drugie rozdanie.
Na preflopie 1BB wyzej (4bb + 1bb za limpera). Cbet zawsze wykonujemy w 2/3 puli, a nie w polowe. Pozniej na turnie popelniasz ten sam blad i znowu uderzasz w polowe puli, zamiast w 2/3. Na riverze zawsze zastanawiasz sie bedac na pozycji co cie moze sprawdzic w przypadku beta, a takze co cie bije i co ty bijesz. Jezeli gosciu drawowal do koloru to twojego beta nie sprawdzi. Jezeli drawowal do strita to cie sprawdzi i przegrasz. Jesli ma 2 pary lub seta rowniez przegrasz. Bijesz jedynie Tx. Zastanow sie po takiej analizie w ilu przypadkach przegrasz, a w ilu wygrasz i czy byl sens betowania na riverze. Ogolnie musisz sie nauczyc, ze overpara to wciaz sa tylko para. Najwyzsza, ale wciaz tylko para i ma najnizsza wartosc ze wszystkich ukladow na showdownie, wiec nie ma sensu isc na stacki z KK, wiec takich sytuacjach wykorzystuj pozycje i graj check/behind.

Wolandooo Autor wątku
Wolandooo
Oldschool Grinder

Dzięki, postaram się wyeliminować błędy o których wspominałeś.

Jutro znowu myślę, że zgłoszę się z jakąś ręką.

Lekcja z dziś:
-podbijać 4BB
-cb to 2/3, a nie 1/2 puli (nie wiem co mi się zdawało...)
-nie przeceniać over pary
-nie sprawdzać z byle czym
-NO LIMP! :D

Thorek
Oldschool Grinder