Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL2 A9s

12 Posty
4 Użytkownicy
2 Reakcje
500 Wyświetlenia

Known Players:
MP1: $2,21 - 111 bb
MP2: $2,00 - 100 bb
MP3: $2,19 - 110 bb
CO: $1,61 - 81 bb
BU: $2,40 - 120 bb
SB: $2,82 - 141 bb
BB: $2,02 - 101 bb

0.01/0.02 No Limit Hold'em (7 Handed)
Hand recorder for this hand: PokerStrategy.com SideKick 2.1.20409.2

Preflop: Hero is BU with A♥, 9♥
SB posts small blind ($0,01), BB posts big blind ($0,02), MP1 calls, 3 folds, Hero calls, SB calls, BB checks

Flop: ($0,08 - 4 bb) A♦, K♣, 9♦ (4 Players)
2 checks, MP1 bets $0,04, Hero raises for $0,19, 2 folds, MP1 calls

Turn: ($0,46 - 23 bb) 7♣ (2 Players)
MP1 bets $0,22, Hero raises for $0,66, MP1 3-bets $0,88, Hero calls

River: ($2,66 - 133 bb) K♠ (2 Players)
MP1 bets $0,90 and is all in, Hero folds, MP1 gets uncalled back ($0,90)

Flop: tutaj wydaje mi się, że dobry raise
Turn: zdziwił mnie ten niski 3-bet, co on mógł trafić? Z parą asów/króli raczej by tak agresywnie nie grał. Małe szanse, że ma seta z dziewiątek
River: Przestraszyłem się tego króla, ale może trzeba było sprawdzić?

Odpowiedz
Cytat
11 odpowiedzi
mycal1991

Limp preflop - baty za to! To jest przyczyna problemów - nie jesteś w stanie określić range'u MP1!

Flop - czemu taki duży raise? Masz dwie pary, nie chcesz wyrzucać go z rozdania z rękami typu Ax, Kx, pocketami czy drawami.

Turn - niepotrzebny raise. Jaki gorszy range niż 77, 99, KK, AA, AK by tutaj betował? Szczerze nie widzę innej ręki. IMO lepiej tutaj sprawdzić i zobaczyć co zrobi na river. Jeśli zabetuje, ma seta lub fula, może karetę.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Limp preflop: czyli nie powinienem grać według tej tabelki? Bo narazie sztywno sie jej trzymam. http://resources.pokerstrategy.com/Editorial/pl/PDF/NL/ps_nl_bronze_handput_bss_pl.pdf

Flop: raise duży bo aż 3 przeciwników i dosyć drawowaty flop. Czyli ochrona ręki, ale chyba trochę przesadziłem

Turn: AA, KK, AK raczej betowałoby preflop, szanse na 99 spadają przez to że ja też trzymam dziewiątkę, może 77 ale czemu w takim razie nie spasował na flopie? Masz rację lepszy byłby call i ponowna decyzja na riverze

Odpowiedz
Cytat
Avterlife

Preflop ja to izoluję do 0,08-0,10

A moim zdaniem turn dobrze zagrany poza tym że ja bym chyba wsuwał na 3beta. Na riverze nie dostaniemy już calli od drawów - więc ja na turnie chce wyciągac jak najwięcej value właśnie od nich. AK rzadko tu zobaczysz, KK, AA prawie nigdy, do 99 masz blokera, 77 również rzadko callną flopa a dostajesz value od masy Ax (AQ,AJ jak to ryba to może to grac w ten sposób), Kx i drawów i moim zdaniem turn raise jest tu super profitowy.

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Jup, Izolacja preflop a postflop na takim boardzie myślę, że gram tak samo do turna na którym po prostu wrzucam reszte stacka. Przy tym ile wam zostało w stackach call na tak drawowatym boardzie nie ma sensu - albo ship albo fold.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Preflop ja to izoluję do 0,08-0,10

To znaczy podbiłbyś do 8-10c ? Ja to już wolałbym spasować, ale tabelka każe czekać... Pewnie z nadzieją na flush draw lub parę asów.

Co do tego turna, to jednak przemawia do mnie argumentacja Avterlife. Można było wejść all-in, wszystkie mocniejsze ręce by raczej 3-betowały na flopie. Ale jak już nie wszedłem na turnie, to na riverze IMO pas był słuszny, mógł trafić tripsa z królów

Odpowiedz
Cytat
Avterlife

Na limpy ja tutaj izoluje już ze średnimi asami. Jesteś na BU i masz pozycję, łapiąc top parkę masz przynajmniej 1-2 streety value. Grasz na pasywnych graczy i nie łapiąc nic możesz spokojnie dochodzić do showdownów które często wygrasz z Ahigh. Easy game :)

Odpowiedz
Cytat
mycal1991

Jeśli villain gra dowolnego Ax do rivera, to Hero może liczyć co najwyżej na split. Fakt, jeśli fish to może tak grać Ax które nie są AK, jeśli jednak nie masz na niego informacji, dla mnie jest to zbyt pochopne założenie (gram zooma, może stąd ta ostrożność).

Tak, ma blokera na asa, na 9 ,co jednak nie znaczy, że tych kart nie ma w range'u villaina. Limp preflop, call i później lead na zoomie jest zwiastunem monstera i ja bym tutaj po prostu sprawdzał turn licząc na tani showdown. Na zwykłych stolikach pewnie sytuacja wygląda inaczej, chociaż nie wydaje mi się, żeby różnica była aż tak duża.

Villain leaduje turn za mniej niż połowę puli, po czym mini re-raisuje na turnie, dla mnie to czysto for value. Może mieć A7 i stąd lead na turnie, chociaż wątpię... Hmm jeśli decydowałbym się na call turn to szedłbym już do końca po notatkę na niego (i tak zainwestowałeś już połowę stacka)...

Natomiast limp preflop jest zawsze zły na niskich limitach, przynajmniej w mojej opinii. Nie masz inicjatywy i zasadniczo liczysz tylko na to, że coś trafisz, bo Twój c-bet nie ma żadnej wartości bez inicjatywy preflop i każdy gracz coś tam kumający zagra float i rzuci bet na turn eliminując cię z większości rozdań, bo zasadniczo nie masz pojęcia co on może mieć..

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Hmm jeśli decydowałbym się na call turn to szedłbym już do końca po notatkę na niego (i tak zainwestowałeś już połowę stacka)...

Jeśli masz w planach calldown to znacznie lepiej wrzucić stack na turn. Primo l/c nawet u fisza mocno ogranicza ręcę którę biją hero. Secundo na turn masz 2 fd, struktura sprzyja monsterdrawom. Ułatwiasz w ten sposób sobie spota bo na blanku i tak nie uciekniesz a złych kart jest naprawdę sporo(karo, trefl, K) i nie będziesz wiedział co na nich robić.

Odpowiedz
Cytat
mycal1991

Napisane przez EmiyaKiritsugu

Hmm jeśli decydowałbym się na call turn to szedłbym już do końca po notatkę na niego (i tak zainwestowałeś już połowę stacka)...

Jeśli masz w planach calldown to znacznie lepiej wrzucić stack na turn. Primo l/c nawet u fisza mocno ogranicza ręcę którę biją hero. Secundo na turn masz 2 fd, struktura sprzyja monsterdrawom. Ułatwiasz w ten sposób sobie spota bo na blanku i tak nie uciekniesz a złych kart jest naprawdę sporo(karo, trefl, K) i nie będziesz wiedział co na nich robić.

Zasadniczo masz rację, skoro już jesteśmy w takiej sytuacji i planuję się stackować to lepiej wrzucić i mieć minimalne fold equity + łatwiejszą decyzję.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Podsumowując, trzeba było wrzucić stacka na turnie :)

To są w ogóle jakieś sytuacje w których opłaca się limpować? Set mining? Gram tylko NL2, zazwyczaj bez informacji o przeciwniku, a teraz przerzucam się na zooma. Macie jakieś rady, albo artykuł do polecenia?

Odpowiedz
Cytat
mycal1991

Hmm multiway pot z niską parą, jeśli masz pewność że wszyscy nie zrzucą na Twój squeeze - taki przykład mi przyszedł do głowy :)

Hmm rada ode mnie - jeśli nie masz na gracza statystyk lub notki, nie blefuj, dużo na tym przetraciłem pieniędzy... :truestory:
A jeśli w ogóle zaczynasz przygodę z pokerem i korzystasz jeszcze z tabel to bardziej bym polecał jednak zwykłe stoły, bo bardziej możesz zapoznać się z przeciwnikami itp.

Odpowiedz
Cytat