Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL2 2 rozdania z SH.

5 Posty
3 Użytkownicy
3 Reakcje
262 Wyświetlenia
Sebixxu
Poker Player

Witam, ostatnio pobijam swoje rekordy spadania. Jestem aktualnie -5BI, mój mindset zaczyna mieć się coraz gorzej za każdym razem jak dochodzi do takich rozdań. Wychwyciłem, że otwieram za luźno. Staram się grać zdecydowanie tight. Bo w końcu to NL2. Solidna gra podczas sesji często daje mi wybić się na + względem wcześniejszej sesji, gdy naglę dochodzi do :
iPoker - €0.02 NL (6 max) - Holdem - 5 players
Hand converted by PokerTracker 4

Hero (BTN): 100 BB
SB: 257 BB (VPIP: 28.57, PFR: 28.57, 3Bet Preflop: 28.57, Hands: 14)
BB: 104 BB (VPIP: 30.77, PFR: 15.38, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 14)
UTG: 98 BB (VPIP: 14.29, PFR: 7.14, 3Bet Preflop: 10.00, Hands: 14)
CO: 254 BB (VPIP: 14.29, PFR: 14.29, 3Bet Preflop: 33.33, Hands: 14)

SB posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has J♠ J♣

UTG raises to 4 BB, fold, Hero raises to 9 BB, SB calls 8.5 BB, BB calls 8 BB, fold

Flop: (31 BB, 3 players) 3♥ 5♠ 5♥
SB checks, BB checks, Hero bets 30 BB, fold, BB calls 30 BB

Turn: (91 BB, 2 players) K♦
BB checks, Hero checks

River: (91 BB, 2 players) T♦
BB bets 63.5 BB, Hero calls 61 BB

Hero mucks J♠ J♣ (Two Pair, Jacks and Fives)
(Pre 54%, Flop 50%, Turn 5%)
BB shows A♥ K♥ (Two Pair, Kings and Fives)
(Pre 46%, Flop 50%, Turn 95%)
BB wins 201.5 BB
Próbka jest strasznie mała wiem, że lubi dokładać do puli, jeszcze nie 3betował. Mam na myśli BB. 3-betuje bo uważałem, że warto chronić taką rękę już przed flopem, wychodzę z założenie, że gdy dochodzi do flopa często jakieś dziwne ręce potrafią złapać układ który mnie łamie. Bet na flopie znowu dla ochrony, zwłaszcza, że pojawiły się flush drawy. Na turn spada K, byłem prawie pewny, że jestem z tyłu. Nie poszedł żaden bet od BB więc sądziłem, że czeka na jakieś flushdrawy. Na river spada T nie uzupełniająca koloru więc bet dla value. No i jednak ten K pozamiatał, jak wy byście to rozegrali?
lub
iPoker - €0.02 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

Hero (CO): 212 BB
BTN: 117.5 BB (VPIP: 38.10, PFR: 4.76, 3Bet Preflop: 5.26, Hands: 43)
SB: 50 BB (VPIP: 20.00, PFR: 10.91, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 57)
BB: 39 BB (VPIP: 47.17, PFR: 7.55, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 53)
UTG: 101 BB (VPIP: 21.52, PFR: 20.25, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 80)
MP: 98.5 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 4)

SB posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has K♥ K♠

fold, fold, Hero raises to 2 BB, BTN calls 2 BB, fold, BB calls 1 BB

Flop: (6.5 BB, 3 players) 5♦ 9♠ 4♦
BB checks, Hero bets 10 BB, BTN raises to 20 BB, fold, Hero calls 10 BB

Turn: (46.5 BB, 2 players) T♥
Hero checks, BTN bets 3 BB, Hero calls 3 BB

River: (52.5 BB, 2 players) 6♠
Hero bets 25 BB, BTN raises to 50 BB, Hero calls 25 BB

Hero mucks K♥ K♠ (One Pair, Kings)
(Pre 81%, Flop 9%, Turn 5%)
BTN shows 5♠ 5♥ (Three of a Kind, Fives)
(Pre 19%, Flop 91%, Turn 95%)
BTN wins 142.5 BB
Próbka nie za duża, tak niski raise pre flop by wyciągnąć z limperów jak najwięcej. C-bet flop bo miałem top parę i pojawiły się drawy do koloru, czy przebicie mojego c-beta powinno być już dla mnie na tyle silnym sygnałem, że gościo zaczyna ze mnie ściągać value? Potem na turnie stawia szalonego beta za 6 centów i jak kompletnie głupieje, wygląda mi to na kompletnie nie wiadomo co, na typowego gracza który nie za bardzo ogarnia i próbuje mnie wyblefować. Nie spada ani jedna karta na river wyższa od króli więc sprawdzam jego bet myśląc że raczej to blef. Miałem informacje że bardzo często betuje na flopie i riverze więc nie wyglądąło mi to zbyt na jakiś kolosalny układ tylko na jakiś blef.

A więc.. Panowie chce ratować swój bankroll, macie jakieś porady jak grać w takich sytuacjach? Jakieś pro tipy? Dodatkowo czy spadniecie na -5 BI na samym początku to aż taka tragedia? I jak pracować na mindsetem po takich rozdaniach gdzie przegrywa się całkiem sporo?
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
4 odpowiedzi
innocent2102
PokerStrategist

W 1 rozdaniu, dlaczego tak niski 3bet? Albo dlaczego nie call?

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej
Elite Grinder

Ten pierwszy hand to masakra od początku do końca. :f_love:

Preflop: call, nie ma co pompować puli w momencie kiedy nie masz przewagi. Masz JJ vs TAGowaty UTG, zagrasz 3beta w ponad 50% spadnie board Axx/Kxx/Qxx i będziesz miał "ciekawą" sytuację. Zagraj call i trzymaj pulę niską, a jego zakres szerszy. Poza tym wpuścisz fiszaków do rozdania dzięki którym będzie drukował kasę.

Flop: ten Twój sizing jest cholernie wysoki, jeżeli juz gram taki sizing, to z zamiarem shipowania prawie każdego turna. Jednak zazwyczaj wolę uderzyć za half pota i ułatwić im popełnienie błędu.

Turn: j/w, jak już bet flop za tego pota, to zamykam oczy i shipuję. Przeciwnik rzadko ma Kx, a może zrobić hero call z PP.

Jeżeli już checkujesz turna, to call na riverze jest całkowicie nieuzasadniony! Sety Ciebie biją, a handy typu 99 nie betują. On spokojnie może mieć 55/33/TT, natomiast trudno mu dać blef po tym jak na flopie uderzyłeś za pota... Poza tym to, że on checkuje na turnie jest naturalne.

Drugie rozdanie to w ogóle abstrakcja. Masz luźnego gracz na BTN i jeszcze większego fisza na BB, zagraj co najmniej 3bb, a często możesz próbować betować za 4bb. Później na flopie odwalasz jakiegoś overbeta :f_biggrin: Czemu callujsz jego raise?
- jak ma seta, to najlepiej spasować
- jak ma JJ-TT/9x, to najlepiej 3betować dla value zanim spadnie action killer
- jak ma FD, to najlepiej 3betować zanim spadnie action killer
- jak ma blef, to call jest najlepszy...

... ale on nie będzie blefować vs overbet + mając gracza za sobą, więc gram fold (jak daje mu do range tylko sety), albo 3beta (jak daję mu range sety, top parki i FD), co teraz ma? Trudno powiedzieć, bo zagrałeś to tak dziwnie, że on może reagować jeszcze dziwniej. :f_thumbsup: Proste rozdanie zamienione w nie wiadomo co. :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Sebixxu Autor wątku
Sebixxu
Poker Player

@autystycznyandrzej Bardzo dziękuje, że napisałeś! Czyli abstrahując od tego jak ja zwaliłem oba rozdania, jak Ty byś je rozegrał? I co polecasz poczytać/pooglądać, żeby się rozwijać, bo czytałem sporo artykułów w dziale strategia ale jakoś to tak czysta teoria, nie ma odwołań do praktyki do korzystania z huda. I ciągle mam straszne problemy, z czytaniem co oni mogą mieć na ręce i przez to jaki mogą mieć układ, jak rozwijać tą strefę? Po za tym nie raz nadziewam się na seta asów po bardzo dziwnych zagraniach itp. Jak "dobrze" grać na NL2?

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej
Elite Grinder

Zbanowałem sobie dzisiaj czasozżeracze, więc mam za dużo czasu... :f_frown:

W tym pierwszym rozdaniu mój tok myślenia wygląda następująco:
UTG podbija wysoko, więc patrzę w statystyki. Masz na niego 14 rozdań, ale to wystarczy żeby uogólnić, że gracz 14/7 będzie raczej wpadał w kategorię "regulars". Po tej próbce nie wiem jeszcze czy gra 18/14, czy 23/18, ale czy to ma tak wielkie znacznie? Dla mnie nieznany "regulars" na NL2 gra stylem zbliżonym do 20/16 czyli podbija na poszczególnych pozycjach:
- 12-16% z UTG
- 12-18% z MP
- 24-26% z CO
- 35-55% z BTN
- 25-60% z SB

Na mikrostawkach wolę unikać pompowania puli bez znaczącej przewagi. Trudno tutaj o "znaczącą przewagę" kiedy on otwiera wąsko, a jeszcze może spasować do 3beta. Jeżeli sobie wyobrażę "co się stanie jak zrobię 3beta", to jeżeli on:
- 4betuje - jestem z tyłu vs jego AK/QQ+ i trzeba pasować
- folduje - to ręka mi się nie przydała i zwinąłem minimalnego pota
- calluje - to oglądamy flopa, z tym że w ponad 50%+ zobaczysz board Axx/Kxx/Qxx,

Więc 3betując liczę na to, że on sprawdzi i spadnie przyjemny board. To stanie się rzadko. Alternatywą jest zrobienie calla:
- jak spadnie Axx/Kxx/Qxx, to i tak mogę sprawdzić jego cbeta ze względu na blefy
- jeżeli spadnie Jxx, to jest super (set)
- jeżeli spadnie Txx i niżej, to jest bardzo dobrze, bo mamy overpair

Jedyne niekomfortowe sytuacje to:
- board typu Axx/Kxx/Qxx + bardzo wysoki sizing cbeta (około 100% pota)
- board typu AK2 lub AQ2 (Axx + jeszcze jedna overcarda)
- multiway na Axx.
- 3bet od kogoś za nami

Ogólnie rzecz biorąc:
- grając call inwestuje tylko 4bb żeby mieć bardzo łatwą i dochodową grę postflop.
- grając 3bet (do 11-12bb?) ryzykuje wiele żeby grać w dość niepewnym spocie

Dlatego wolę sprawdzić preflop i trzymać pule niższą. W tym spocie pewnie bym 3betował AK/QQ+. Jeżeli przeciwnik jest bardzo nitowaty, to wtedy można nawet odpuścić sobie 3bet z AK.

Jeżeli idzie o postflop, to należy się zastanowić:
- co przeciwnicy mają (calling range preflop)
- jak zagrają vs nasza akcja

Ich range preflop to głównie wysokie karty (AK/AQ/KQ) i pocket pair (22-AA), czasami mogą mieć suited connectory typu QJs/JTs. Najłatwiej zadać bardzo konkretne pytanie na przykład:
1. "jak SB zagra z AsKd vs bet za 1bb?"
2. "jak SB zagra z AsKd vs bet za 63bb?"
...

W 1. sądzę, że znacząca większość osób nie spasuje, a raczej zagra call.
W 2. sądzę, że większość osób spasuje vs tak wysoki bet.

Oczywiście można to uogólnić, bo:
- czy AsKd różni się od AdKs w tym spocie?
- czy 63bb różnią sie tak bardzo od 62bb?

Są też układy które np. nie spasują vs niezależnie jaki sizing dobierzesz w tym rozdaniu będzie to 55/33 czy AK/AQ/KQ w kierach. Jestem też przekonany, że jeżeli przeciwnik ma KK+/A5s to i tak nie spasuje, ale z tymi ukladami często zagra inaczej preflop (KK+ może 4betować, A5s raczej spasuje).

Ok, wracajmy do konkretów:
- on z TT+/55/33 nigdzie się nie wybiera
- z flushdrawami nie spasuje

Jeżeli ma 22/44/66-99, to ma COŚ, ale... Ty często masz QQ+, czasami TT-JJ. Jeżeli zabetujesz bardzo wysoko, to przeciwnik może od razu spasować 22/44/66, bo stwierdzi, żę trzymasz AA-KK. Jeżeli zabetujesz np. za 50% pota, to przeciwnik przypomni sobie, że możesz 3betować AK/AQ/KQ i dlatego może kontynuować z 22/44, czy nawet z AK...

W tym spocie jest ważne żeby ich nie wyrzucić z tych słabych PP/AK, bo wtedy Twoje equity wcale nie będzie wyglądało aż tak dobrze... Dając im realne układy które Ciebie biją w postaci:
- 33/55 - ludzie na tych stawkach set miningują non stop...
- QQ - wiadomo, przeciwnik może zrobić 4bet z QQ, ale z drugiej strony też mogą slowplayować QQ-AA... Żeby to reprezetnować dam mu do range QQ.

33/55/QQ to 3+1+6 kombinacji czyli 10.

Jeżeli spojrzymy na AK/AQ/KQ w kierach, to nie mamy na te układy przewagi. Żeby mieć valuebeta potrzebujemy TT/99 = 12 kombinacji.

12/22 = 55% equity, jest valuebet ale jest mała przewaga. Tutaj np. stawiając 30bb zyskujesz dodatkowo tylko 3bb (dodatkowe (30bb+30bb) w puli razy 55% equity minus 30bb które inwestujemy).

Jeżeli postawimy niższego valuebeta za np. 50% pota i dostaniemy jeszcze calla od 77/66, to wtedy nasze equity wzrośnie do 24/34 = 70%. Betując 15bb zyskasz dodatkowo 6bb (dodatkowe (15bb+15bb) w puli razy 70% equity minus 15bb które inwestujemy).

Czyli w tym spocie lepiej uderzyć mniej, a dostać call od szerszego zakresu. Nie dośc, że ryzykujemy mniej (15bb), to w sumie valuebet da więcej zysku (dzięki wyższemu equity).

Ok, jak już zabetowałeś bardzo wysoko na flopie, to on sprawdzi z:
- 55/33 - bo ma fulla
- AK/AQ/KQ w kierach - bo ma 2 OC + FD
- QQ-99, bo ma mocną overpair
- może 88
- rzadko z 77-66
- bardzo rzadko z 44/22

Oczywiście to zależy od przeciwnika, jakby to był fisz z 86/14 to wtedy nawet bardzo wysokie sizingi go nie odstraszą. Tutaj jednak 30/15 wygląda na w miarę ogarniętego gracza.

Na turnie dając mu QQ-99/55/33/FD, to masz 50% equity, ale czy on sprawdzi z TT-99? Ogólnie są dwie opcje:
- all-in na którym nie stracisz
- check

Jak zaczekasz, to jak on zagra na riverze?
- TT/55/33 ma nutsa, więc gra all-in
- AK/KQ Ciebie bije
- AQ z FD może blefować
- QQ/99-88 nie ma powodu betować

Jak on gra bet, to ma lepiej sety lub AhKh(?) lub blef (tylko AQ w kierach?). Nie masz powodu callować.
Jak on gra check, to ma QQ/99/88(?)/AhQh?/Kx(?) i w pewnym procencie czasu slowplay TT/55/33. Nie masz powodu betować.

Podsumowując - jak grasz check turn, to check vs jego check, to fold vs jego bet.

Kwestia czy all-in turn jest lepszy, czy może check behind. All-in byłby ok jakby dalej sprawdził z TT-88, a najlepiej jakby jeszcze miał 77... Ty utrudniasz mu sprawdzenie z 88/77 przez to, że grasz bardzo wysoki sizing flop.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby:
- call preflop i trzymanie niskie puli z przewagą (equity/pozycji)
- jeżeli 3bet preflop, to niski cbet flop (50% pota)
- jeżeli już zagrałeś tak wysoki cbet, to najlepiej zagrać check na turnie i poddać się na riverze.

Nie dość, że zbanowałem wszystkie time wastery, to jeszcze jestem w miejscu gdzie spać nie mogę. daopsaodkaopkspodkaspoosdakop

Odpowiedz
Cytat