Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL10 AQo - Tight fold TP vs fish bo brak info

11 Posty
4 Użytkownicy
1 Reakcje
727 Wyświetlenia
trzasku
PokerStrategist

Statystyki MP3 (112 rąk):

Spoiler

Poker Stars, $0.05/$0.10, $0.02 ante No Limit Hold'em Cash, 6 Players

Hero (SB): $11.08 (110.8 bb)
BB: $10 (100 bb)
UTG: $25.27 (252.7 bb)
MP: $15.07 (150.7 bb)
CO: $10 (100 bb)
BTN: $26.61 (266.1 bb)

Preflop: Hero is SB with Q A
UTG folds, MP raises to $0.30, 2 folds, Hero raises to $1.40, BB folds, MP calls $1.10

Flop: ($3.02) 9 J Q (2 players)
Hero bets $2.16, MP raises to $5.80, Hero folds

Preflop: Otwiera fish. Sądzę, że 3betując go będzie sprawdzał on wiele gorszych asów a także innych słabszych rąk. Decyduje się na moim zdaniem opłacalny 3bet, tym bardziej, że nie mam pozycji. Przeciwnik jest rybką więc myślę, że sizing jest optymalny.

Flop: Valuebetuje od Qx/Jx/9x/FD/SD (większy sizing ~2,6?). Dostaję raise od gracza który na tej próbce robił to pierwszy raz. Myślę, że może to robić z stritem, setem oraz dwiema parami (QQ, JJ, 99, KT, T8, Q9, J9, QJ). Potrzebuję 25% equity, na ten range mam 14% czyli fold. Nie wiem teraz, czy bez statystyk mogę mu wrzucać tam ręce które ulepszają moje equity typu FD/P+SD (QQ-99, KT, T8+, Q9+, J9+) na ten range mam już bowiem 32% equity. Chodzi o to, że nie sądzę abym bez konkretnej próbki mógł sobie tam dodawać takie ręce.

Odpowiedz
Cytat
10 odpowiedzi
rusher88
PokerStrategist

Siemanko.

To jest jeden z gorszych boardów dla Ciebie, jesli dostajesz akcje typu raiose vs bet. To jest board, na którym nie chcesz dostawać raiseów, tylko calle i kiedy on gra tu call, to jesteś dośc happy valuebetować blankowe turny. Zazwyczaj raise range w ty spocie będzie wąski, a Twoje eqioty ma taki problem, ze prawie zawsze spotka shove turn, bo to nie jest typ boardu, na którym spodziewam się wiele bluffów - od fisha, który do tej pory nie raiseował, spodziewam się po prostu value.

Odpowiedz
Cytat
trzasku Autor wątku
trzasku
PokerStrategist

Czyli tak jak zagrałem i wytłumaczyłem jest wszystko poprawnie tak? :f_thumbsup: Jak on by tylko callował to ja tutaj nawet valuebetuje turn w :spade: bo myślę, że ryba dalej będzie sprawdzała Qx/Jx/9x/SD. Generalnie dopóki ryba calluje i nie spada coś w stylu T♠: gram valuebet aż do river.

Odpowiedz
Cytat
Jozio0506
Oldschool Grinder

Nie zgadzam się z foldem. Mamy gościa 55/28 czyli mega retarda, fold to 3bet 0/6 (!) postflop ma dużą agresję, nie folduje do cbetów, a sam cbetuje jak narąbany. Mało dochodzi do SD, bo jest tak agresywny, że straszy przeciwników, a jeśli już dochodzi to też mało wygrywa, bo ma najczęściej kupę.

Dla mnie on tu raisuje wszystkie flushdrawy i kombosy parka + OESD jak TJ, QT, może nawet robi to z gołą tp 'bo tak'. Nie widzę opcji odpuszczenia.

Owszem board jest kiepsji, bo zagęszczony i gość będzie miał też sporo lepszych układów, ale na takiego retarda znajdzie się dość słabszych rąk.

Odpowiedz
Cytat
rusher88
PokerStrategist

Napisane przez Jozio0506
Nie zgadzam się z foldem. Mamy gościa 55/28 czyli mega retarda, fold to 3bet 0/6 (!) postflop ma dużą agresję, nie folduje do cbetów, a sam cbetuje jak narąbany. Mało dochodzi do SD, bo jest tak agresywny, że straszy przeciwników, a jeśli już dochodzi to też mało wygrywa, bo ma najczęściej kupę.

Dla mnie on tu raisuje wszystkie flushdrawy i kombosy parka + OESD jak TJ, QT, może nawet robi to z gołą tp 'bo tak'. Nie widzę opcji odpuszczenia.

Owszem board jest kiepsji, bo zagęszczony i gość będzie miał też sporo lepszych układów, ale na takiego retarda znajdzie się dość słabszych rąk.

Zgoda z tym. W ogóle nie zauważyłem, że mamy popup i pisałem tylko na bazie opisu trzaska :) Przyczytałem jedynie, że nie raiseował do tej pory itp. więc potraktowałem go jako CSa. Dzięki za czujność.

Odpowiedz
Cytat
grosicky
PokerStrategist

Napisane przez trzasku
Potrzebuję 25% equity, na ten range mam 14% czyli fold.

A nie ~34% ? Licząc, że tu i tak mamy stack off jeżeli nie foldujemy?

Odpowiedz
Cytat
trzasku Autor wątku
trzasku
PokerStrategist

Czyli jak to w końcu powinienem zagrać, raise? call? I dlaczego tak? Według mnie call jest tutaj słabszy od raise ponieważ tym drugim chronimy się przed drawowaniem przeciwnika. Czy tight fold jest ok czy na pewno nie powinniśmy tak grać?

Odpowiedz
Cytat
Jozio0506
Oldschool Grinder

Po callu i tak już nie foldujesz, więc po prostu wsuwam statek na flopie.

Odpowiedz
Cytat
trzasku Autor wątku
trzasku
PokerStrategist

Czy na pewno all-in na flopie jest najlepszą decyzją na takiego gracza? Nawet na szerszy range jaki podałeś nie mamy chyba odpowiedniego equity? Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy sizing izolacji oraz c-betu jest ok, czy powinien być inny? Czy tight fold/all-in na flopie mają tu podobne EV, a więc decyzja między nimi nie jest tak istotna, czy rzeczywiście powinniśmy skłaniać się ku jednej opcji?

Odpowiedz
Cytat
Jozio0506
Oldschool Grinder

Na wrzut potrzebujesz 34% equity tak jak to policzył @grosicky.
Dając mu takie minimum JJ+, 99, AsKs, AQs, AsTs, As8s, As7s, As6s, As5s, As4s, As3s, As2s, KQs, KTs, QTs+, JTs, T9s, 8s7s, 7s6s, 6s5s, AQo, KQo, QJo, a myślę, że może mieć tu nawet szerzej masz ponad 40% equity.

Co to oznacza. Fold = 0$. Ship = 1,35$. Oczywiście uśredniając.

Odpowiedz
Cytat
rusher88
PokerStrategist

Ship :) Callowanie nie ma wiele sensu, szczególnie, kiedy villain ma po prostu tendencje do ładowania kasy do pota - tu możesz dostać akcje nie tylko od realnego zakresu, czyli top parek, drawów itp. ale również od zakresu, którego się nie spodziewasz normalnie, tj. JX/9X czy bardzo słabych drawów, które jemu wystarczają aby grać w ten sposób.

Odpowiedz
Cytat