Staty jak najbardziej wystarczające. Już spieszę z wytłumaczeniem, o co mi chodzi z tym zakresem rąk.
Otóż na każde rozdanie patrzymy przez pryzmat longruna, a nie przez konkretne jedno rozdanie. Czyli przykładowo jak nasza decyzja będzie rzutowała przy 100 takich rozdaniach. Dlatego też nie grasz tutaj na konkretną rękę przeciwnika, typu na przykład K3, tylko na zakres rąk. Zakres rąk ustalasz właśnie na podstawie statystyk. Przeciwnik calluje tutaj na preflopie 17% wszystkich rąk, a 8% z nich podbija. Próbka rąk jest oczywiście jeszcze mało miarodajna, ale staram ci się wyjaśnić system rozumowania. A więc wracając do tematu. Możemy założyć, że przeciwnik wejdzie do gry z takim range:
99-22, A9s-A5s, KQs-K9s, QJs, ATo, KTo-KQo
Układy typu TT+ AQ+ będzie on tutaj podbijał. Oczywiście ze względu na early position ten range może być węższy, ale zakładamy do naszych rozumowań taki range.
Na flopie łapiesz 2 pary i słusznie decydujesz się na freeplay. W tym momencie ze względu na zlimpowany pot powienieneś zagrać bet w pulę, ale sama idea betowania jest jak najbardziej prawidłowa. Betując tutaj zakładamy, że wyrzucasz wszystkie ręce z jego range, które nie trafiły flopa, czyli wszystki Ax, QJ i wszystkie pockety poza 33 i 22. Mógł on tutaj sprawdzać tutaj z flush drawem, czyli jego range wygląda mniej więcej tak:
22-33, KTo-KQo, KQs-K9s, Ahxh
Na turnie powinieneś betować dalej, ponieważ musisz swoje 2 pary bronić przed drawami. Na raise masz 3-bet i idziesz tutaj na stacki, ponieważ mimo iż na turnie dziesiątka dała mu możliwość złapania drugiej pary z KTo, to i tak jest wciaż mnóstwo rąk, które bijesz. Wygląda to tak:
Equity Wygrana Remis Zagubiona Ręka
Gracz 1: 55,510% 55,303% 0,413% 44,284% Ks2c
Gracz 2: 44,490% 44,284% 0,413% 55,303% 33-22, Ah9h, Ah8h, Ah7h, Ah6h, Ah5h, K9s+, KTo+
Nawet jeśli odejmiemy mu drawy, to i tak wciąż jesteś tutaj ahead:
Equity Wygrana Remis Zagubiona Ręka
Gracz 1: 51,055% 50,812% 0,487% 48,701% Ks2c
Gracz 2: 48,945% 48,701% 0,487% 50,812% 33-22, K9s+, KTo
Dlatego spasowanie tej ręki było tutaj troszkę słabe. Mam nadzieję, że tym wywodem nie namąciłem ci za bardzo w głowie. Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało.
Pozdrawiam.