Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AQs

11 Posty
7 Użytkownicy
2 Reakcje
996 Wyświetlenia
Pavluchenko

preflop do originalraisa call gdyż chcę na każdy sqeez mogę grać dalej szczególnie na tak iski saizing od BB
Flop TPGK sądząc po jego zagraniu to mam średnią gotową rękę w 3-bet pot
Turn 1/3pot call (25%) mógłby grać każdą Qx
river czy grałby tak k4s,a4s,33,66, QQ+?( może leveluje się z Qx

wymagane equity to 30%
polska.pokerstrategy.com
Stół: Qd3d6h2c5c
Equity Wygrana Podział
MP2 28.57% 14.29% 14.29% { AhQh }
MP3 71.43% 57.14% 14.29% { QQ+, AQs, KQs, AdKd, Ad4d, Kd4d, AQo }
w większości czasu na nl2 słabe gotowe ręce zobaczymy przez call preflop, tak myślę...

Spoiler

K♣:J♣:

Odpowiedz
Cytat
10 odpowiedzi
allinntopsad

z TPGK to jest call river ...

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Preflop - to jest 100% 3bet, twoja ręka jhest dostatecznie mocna by callowac 4bet + masz sporo value w graniu tej ręki IP vs MP. O tym,że nie narażasz się na squeezy nie mówiąc.

Postflop - jeśli grasz w ten sposób to zostaje Ci tylko calldown. Nie masz tu lepszej reki + w oczach przeciwnika jesteś mocno scapowany.

Odpowiedz
Cytat
venatici

To nie musi być 100% 3bet, zależy od profilu graczy za nami.
Postflop gram tak samo i nie daję mu K4s do range.

Odpowiedz
Cytat
bojesiebetowac

Prf 3 bet lepiej grać niż dostać squeze i grać bez inicjatywy. Na flop gram mały size 1/3 p na turn 2/3 i river shove. Na turn jak nie trafiam to poddaję rękę. Ajjjj sorry nie zauważyłem że bb zrobił squeze 😀

Odpowiedz
Cytat
xbibol

@allinntopsad - tak dla formalności, żeby było poprawnie, nasz Hero ma TPTK - nie ma lepszego kickera od A. Ale to zapewne "przejezyczenie".

Uważam podobnie do kolegi EmiyaKiritsugu, tą ręka to zdecydowanie 3bet. Ona nie ma showdawn value (ok, ma ale za małe). To nie jest ręka, której siłę chciałbym ukrywać i indukować squizy u agresywnych przeciwników, czy call'e słabszych rywali, jak z KK, AA. Jeśli nie trafisz boardu, to przegrywasz nawet z 22. To jest bardzo silna ręka, ale żeby zrealizować jej equity musisz wywierać presję.

Jeśli chodzi o postflop, to głównym problemem jest dla mnie brak informacji o przeciwniku.
BB może mieć zarówno szeroki zakres, jak i same nutsy. Słaby lub agresywny rywal (albo jedno i drugie) może szeroko squizować, zwłaszcza jeśli wcześniej coś przegrał. Tzw regulars lub NIT będzie tu miał pewnie z 3% range, zwłaszcza że to nie zwykły 3bet, tylko ma 2 przeciwników i jest bez pozycji.

Ale skoro nic nie piszesz, to pewnie nie masz żadnego reada, czyli traktowałbym BB jak unk rega. A takiemu częściej dawał bym do range'u pocket i Asuited niż Kxs, częściej Broadways niż niskie słabe Q.

Na takim board'zie KK+ powinny betować mocno, bo Q płaci, TT i JJ przynajmniej raz zapłaci, FD płaci, ewentualne 54 płaci, a są to w większości drawy, więc powinien chronić swoją rękę (pod warunkiem, że myśli). A to są układy, które masz w range'u po tej linii.
A rywal robi przedziwne sizingi, najpierw 1/3, potem 1/2, aż w końcu pot size.
Tak naprawdę to jest zgadywanie, bo mało info o rywalu, a wtakiej sytuacji, to wolałbym na R spasować. Mimo wszystko, to 50bb. A ta jego linia wygląda jak nieporadnie/nieumiejetnie slowplayowana silna ręka, albo trash, który trafił na R. Jeszcze może TT lub JJ, które przestraszyły się Q na flopie, ale czy taka ręka wrzuca na R? Raczej rzadko.

Dla mnie największym problemem jest twoja linia i brak info o przeciwniku. Nie wywierasz presji, więc nic nie da się powiedzieć o sile jego układu. Wydaje mi się, że gdybyś zagrał Raise na flopie, przynajmniej miałbyś jakieś info. Bo słabsza Q sprawdza, pockety typu 77-JJ też raczej sprawdzą, ręce lepsze pewnie shipną. Oczywiście może też zagrać inaczej, bo to zależy od tego jaki to jest typ gracza, ale miałbyś jakieś info.

Przepraszam, że nie wkleję tu wyliczeń, ale piszę z telefonu i nie mam dostępu do equilaba.

Odpowiedz
Cytat
peterzimmerman

Na NL2 nie ma co się sugerować squeze'ami.
Ale i tak zgadzam się, że 3B lepszy niż flat bo:
- Rake jest kosmiczny na NL2 i w ten sposób troszkę z nim walczymy (no flop no drop), niektórzy trenerzy sugerują w ogóle strategię only 3B or fold, zero flatowania
- ludzie będą callować szerzej, bo playerpool jest ogólnie słabszy i sprawdza z trashem, który dominujemy i grając IP będziemy sobie ładnie kontrolowali gierkę

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Napisane przez venatici
To nie musi być 100% 3bet, zależy od profilu graczy za nami.
Postflop gram tak samo i nie daję mu K4s do range.

No to tak 99% 3bet, na większość grajków to zbyt dobra ręka by flatować. Generalnie z MP i CO powinno się ograniczyć calling range praktycznie do zera - squeeze od buttona zobaczymy stosunkowo często, a granie w kanapce jest problematyczne.

Napisane przez xbibol
Dla mnie największym problemem jest twoja linia i brak info o przeciwniku. Nie wywierasz presji, więc nic nie da się powiedzieć o sile jego układu. Wydaje mi się, że gdybyś zagrał Raise na flopie, przynajmniej miałbyś jakieś info.

Raise for info xD

Jesteś w sytuacji gdy przeciwnik ma znaczną przewagę range dlatego też wolę po prostu grać call z pozycją, raisując zazwyczaj po prostu wyrzucisz gorsze i wyizolujesz się na lepsze, a tak masz spokojnie rękę która może na snapie calldownowac większość runoutów.

Odpowiedz
Cytat
allinntopsad

Emiya ja czegoś nie rozumiem , najpierw piszesz że można z nią spoko callować 4 bet ,
a za chwilę że przeciwnik ma przewagę range w Squeeze , gdzie tam znajdziemy słabszy range typu KTs+,Axs

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Różnica taka,że jeśli grasz call jako caller na sqz gdy opener folduje to twój range jest bardzo czytelny i jeszcze mocniej scapowany niż gdybyś np. jako opener callował 3beta. On tu ma QQ+,AK zawsze których Ty nigdy nie masz, ma też więcej KQ/AQ . Dlatego też nie powinieneś tu raisować AQ bo jest to zabijanie ręki nieco.

Odpowiedz
Cytat
Pavluchenko Autor wątku
Pavluchenko

Różnica taka,że jeśli grasz call jako caller na sqz gdy opener folduje to twój range jest bardzo czytelny i jeszcze mocniej scapowany niż gdybyś np. jako opener callował 3beta. On tu ma QQ+,AK zawsze których Ty nigdy nie masz, ma też więcej KQ/AQ . Dlatego też nie powinieneś tu raisować AQ bo jest to zabijanie ręki nieco.

Zgadzam się bo na większości bordów jakie trafiamy będziemy grać x/call i nie zrealizujemy equity zbyt często.
3-bet sprawdzam z pozycją idę po 2max streety value na wąskich zakresach, odszedłem od strategii bo nl5 często zobaczę overplay z gościa na BB, czy to jest dobry tok rozumowania?

Odpowiedz
Cytat