Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] AKs NL50

13 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
370 Wyświetlenia
DaivDave
Elite Grinder

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $0.50(BB) Replayer
SB ($66)
BB ($51.05)
UTG ($62.35)
UTG+1 ($53.65)
UTG+2 ($50)
Hero ($50)
MP2 ($45.50)
CO ($54.70)
BTN ($14.65)

Dealt to Hero A♥ K♣

fold, fold, fold, Hero raises to $2, fold, CO calls $2, fold, fold, fold

FLOP ($4.75) A♠ 5♠ 8♥

Hero bets $3, CO raises to $7, Hero raises to $18, CO folds

Hero shows A♥ K♣

Hero wins $17.85

CO:

Trafiłem na dość luźnego przeciwnika.
Jego range jest dość szeroki, ale sądząc po raise na flopie obstawiam go na draw do flusha lub Ax (wydaje mi się, że chciał zobaczyć na czym stoi bo dawał mi oddsy do flusha 3.7:1). W przypadku jego AI folduje, poprawna linia?

12 odpowiedzi

zagrane ok

rusher88
PokerStrategist

A co powiesz na call flop? :) Tuta koles gra 39% swojego calego range po cbecie, co przeklada sie na duzo, duzo wiecej niz flush draw. On tu moze grac seta, bluff raise z PP, czy nawet moze grac tu z AX - i Ty nie chcesz tu zrzucic calego jego slabego range. Poza tym wazny jest jego raise cbet... aby wiedziec czy on tu raisuje caly swoj range, czy tylko jego czesc. Jesli caly, to raczej jestem za call flop, bo jestes bardzo ahead vs wiekszosc jego range ( w tym air, ktory w jego oczach ma FEq vs np KK u Ciebie ). Tak na sucho, wydaje mi sie ze w 3becie nie ma tu zbyt wiele value - wyrzucasz air, wyrzucasz FD, wyrzucasz slabsze AX, zostawiajac moze kilka wysokich Asow i sety.

DaivDave Autor wątku
DaivDave
Elite Grinder

Napisane przez rusher88
A co powiesz na call flop?

Bez pozycji wolę rozgrywać flopy dość agresywnie. Jeżeli zagrałbym call to na turnie muszę 2ndbarrelować, daje mu możliwość floatowania i ogólnie do końca muszę podejmować ciężkie decyzje:D
A jeżeli by mnie 4betował bądź sprawdził tzn, że jestem z tyłu.
Dobre podejście?

rusher88
PokerStrategist
DaivDave Autor wątku
DaivDave
Elite Grinder

Szczerze to nie wiem, wydaje mi się, że wyciągnąłem od niego tyle ile mogłem i nie dałem mu drawować.
Założe hipotetyczne sytuacje, przy założeniu, że calluje flopa i na turn:

1) wpada , co mam zrobić? Betować? Zakładam, że betuje, gra dość luźno i być może drawował do flusha i się uzupełnił, a jeżeli się nie uzupełnił to wykorzysta go jako scary card i zagra blef float, a być może ma seta i zagra jakiś mini raise. Tak czy inaczej będę musiał zagrać bet/fold.
Odpuszczenie cbetu jest dość weak i na pewno zagra tutaj bet, dalej mam tylko TPTK.

2) board się paruje, dalej mam niepewną sytuację, znowu muszę podejmować trudne decyzje, cbetować czy nie, może miał seta, może 2 pary, a może trips ?

3) wpada blank, zagrywam cbet 12$, on calluje i znowu cała sytuacja powtarza się na river........

a być może go poprostu przeceniłem, [21/16/3.6/wts=23] wygląda dość lagowato ciężko mu przypisać jakiś zakres, dlatego żeby sobie darować taki wysiłek kombinowania na dalszych streetach 3betuje na flopie, a wyciąganie value z TPTK zostawiam na maniaców lub CS

rusher88
PokerStrategist

Dlaczego Ty zakladasz ze musisz betowac turna po tym jak callujesz flop? Bez sensu.

DaivDave Autor wątku
DaivDave
Elite Grinder

No to jaką tutaj linie preferujesz? Jak masz pomysł na rozegranie następnych streetów?

rusher88
PokerStrategist

Duzo tu zalezy od gameflow, nie pozwole sobie na callowanie tutaj flopa i betowanie turna, bo to moneyburnin + on wie ze nie grasz tu takiej lini raczej z niczym mocnym.

Musisz ocenic jego range flop, czy on tu raisuje w ten sposob spolaryzowany zakres, czy raisuje tu FD, aby miec free river -> liczac na FEq na flopie, poniewaz symuluje tu dosc mocny uklad, z ktorym niby chce od Ciebie call/raise. Standardowo rozumiem ze chcesz tu raisowac caly zasieg, tj. cbet/fold ( + okazjnalny 3bet bluff ) z trashem, cbet/co? z ewentualnym FD i cbet/3bet all day long z setami/mocniejszymi made hands. Jest ok, ale problemem jest tu jego range, bo on zawsze wyrzuca tu FD, on zawsze wyrzuca tu AX, na Twoj 3bet flop i nie jestes w stanie wyciagnac tu value jesli nie masz akcji set over set, set vs 2 pary + jak trafisz na jego monster drawa, to wcisnie stacka a Ty TPTK foldujesz/z setem sprawdzasz. Zakladajac ze on tu ma okolo 15% range coldcallu gosc ma tu nadal pelno smiecia z ktorego nie foldnie tu 40% na flopie na cbet ( jaki ma raise to cbet? ).

DaivDave Autor wątku
DaivDave
Elite Grinder

Napisane przez rusher88
( jaki ma raise to cbet? ).

23% (99)

DaivDave Autor wątku
DaivDave
Elite Grinder

Mam nadzieję, że nic nie poplątałem i zrozumiałem to co masz mi do przekazania :

Napisane przez rusher88
Duzo tu zalezy od gameflow, nie pozwole sobie na callowanie tutaj flopa i betowanie turna, bo to moneyburnin + on wie ze nie grasz tu takiej lini raczej z niczym mocnym. .

Zgadzam się z tym, ale callując tutaj flop i czekając turn daje mu tutaj praktycznie 2 darmowe karty.

ale problemem jest tu jego range, bo on zawsze wyrzuca tu FD, on zawsze wyrzuca tu AX, na Twoj 3bet flop i nie jestes w stanie wyciagnac tu value jesli nie masz akcji set over set, set vs 2 pary + jak trafisz na jego monster drawa, to wcisnie stacka a Ty TPTK foldujesz/z setem sprawdzasz.

Zgadzam się, że 3betując wyrzucając przy tym Ax, fd i jeszcze ewentualny oesd z którymi i tak nie IMO nie mam szans wyciągnąć value, skoro w planie nie mam betować turna.
Praktycznie każda karta, która spadnie na board może być dla mnie gwoździem do trumny, ze względu na jego szeroki zakres.

rusher88
PokerStrategist

No i doszlismy do sedna! :) Duzo zalezy od jego gry na turnie, czy on tu spokojnie checknie wszystkie drawy i od tego czy on tu raisuje flop z drawami. Dlatego bardziej zalezalo mi tu na dyskusji niz analizie, abys sam przemyslal tutaj linie i odpowiedzial sobie na pytanie "a czemu?".

Jesli villain tutaj ma w zasaiegu i gra raise flop z any kind of draw, to musisz tu 3betowac all day long, bo on to zawsze robi dla free cards. Jesli jednak on drawy gra pasywnie, a raisuje tu made hands, to nie ma zbyt sensu raisowanie mu tu flopa, bo zrzucasz tu all co bijesz. Wiadomo ze draw bedzie czasami w jego range, kiedy normalnie gra go pasywnie a teraz raisuje, ale stosunek czasu jaki bedzie to made hands a jaki draw, jest korzystny dla Ciebie.

I teraz najwazniejsze... jesli tego nie wiedziales, bo nie masz na niego nic pzoa statami, to zagrales tu standardowa i dobra linie :).

I jak? :)

DaivDave Autor wątku
DaivDave
Elite Grinder

Hehehe, miałem rozkminę na pół niedzieli:D Dzięki za ocenę!