Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] AKs NL100

12 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
328 Wyświetlenia
RockyRaccoon

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

$0.5/$1 No-Limit Hold'em (8 handed)

Known players:
[tg]MP3$21.10:///////;CO$12.60:///////;BU$96.95:///////;SB$101.50:///////;BB$26.95:///////;UTG2$17.75:///////;MP1$21.50:///////;MP2(Hero)$139.90:///////;[/tg]
Preflop: Hero is MP2 with K:h, A:h.
2 folds, Hero raises to $3, 3 folds, SB raises to $10, 2 folds, SB gets uncalled bet back.

Final Pot: $4.50.

Villain: 11/7/2
3bet pf 2%, hands 2.1k

11 odpowiedzi
Marg0z

Koleś niby murek ale ja bym to scallował tylko z tego względu że masz pozycję a na dodatek to AK jest suited :D

kozak567

gdybys scallowal gralbys tylko for flush or str8. Z jego rangem 3bet to tylko AA i KK.

Marg0z

W jego range jest też napewno JJ i QQ , AK pewnie też

RockyRaccoon Autor wątku
RockyRaccoon

Ale nie ma żadnej ręki w stosunku do której AK jest faworytem. Z JJ i QQ mamy flipa, ale jeżeli przyjdzie blank flop to musimy się złożyć. Nawet przy A albo K (zwłaszcza) będziemy zazwyczaj faworytem, ale zdarzą się też sytuacje, że będziemy mieć losing TPTK.

jesli trafisz flusha albo strita, na flopie albo turnie to wystakujesz go z jego overpara za cale 100bb. Easy call, z zakresem QQ+, AK masz 42% a doplacic przed flopem tylko 35%. Grajac z pozycja dajesz przeciwnikowi mozliwosc popelnienia kosztownych bledow po flopie.

RockyRaccoon Autor wątku
RockyRaccoon

Grajac z pozycja dajesz przeciwnikowi mozliwosc popelnienia kosztownych bledow po flopie.

Jakich dokładnie?
Na flopie pula będzie wynosić 21bb, efektywny stack 90bb. W większości przypadków nie trafię ani flush ani strit (to w ogole jest jakiś 1% w sumie?), ani fd ani TP więc się złożę na cbet.
Jeżeli trafię K na flopie, to koleś zagra cbet ~15bb i jeżeli pójdę na stacki to call dostanę tylko od rąk z którymi maximum mam splita, to samo jeżeli to A się pokaże. Nie widzę opcji, żeby murek zagrał second barrel z KK na A high boardzie po moim sprawdzeniu. Przy czym nawet jeżeli pokaże się K na flopie, to i tak mam b. małą przewagę equity (~ 55:45), jezeli A to mam ~ 70:30.
Biorąc pod uwagę to, że moje TPTK nie pójdzie praktycznie nigdy na staki z niczym gorszym, good fold. Jak chcesz liczyć na flusha na flopie to gl.

Takich ze gosc sie prawie zawsze wystakuje z overpara. Musisz doplacic 7 a mozesz wygrac 90
Nie potrzebujesz do tego flusha na flopie, flusha draw latwo sie rozgrywa i czesto siada.
W pokera wygrywa sie unikajac bledow i umozliwiajac przeciwnika robic bledy. W tej sytuacji to AKs rozgrywa sie latwo.
Fold jest zdecydowanie EV-
Callujac da sie rozegrac to tak ze bedzie z tego EV+ (oczywiscie jesli sie nie stakujesz za kazdym razem kiedy trafisz TP/TK)

Mynyx

Ja z innej beczki spytam: co ty robisz przy tym stole? 5 shortów?

RockyRaccoon Autor wątku
RockyRaccoon

macoson napisał
Callujac da sie rozegrac to tak ze bedzie z tego EV+ (oczywiscie jesli sie nie stakujesz za kazdym razem kiedy trafisz TP/TK)

Czyli coraz bliżej do tego co napisał kozak567?
Whatever, i tak dyskusja nie ma sensu z kimś kto nigdy nie zmienia zdania :)
Pozdro!

nie zmieniam zdania przedstawiles argumentow ktore by mi na to pozwolily

Thorek

3bet na preflopie - 2 po 2100 rekach. Jestesmy tutaj zdominowani. Sprawdzenie beta nie jest oplacalne. Lapiac TPTK stackowanie sie nie jest w naszym interesie, bo przy takim range goscia bardzo czesto trafimy na overpair lub seta. Call 3beta pod strita lub koror rowniez nam sie nie oplaca, poniewaz nawet jesli zlapiemy strita lub kolor wcale nie jest powiedziane, ze odbierzemy przeciwnikowi jego stack. W duzo bardziej komfortowej sytuacji bedziemy trzymajac niski sc vs taki gosc. Fold byl tu jak najbardziej poprawny.

Inna sprawa, ze w ogole nie powinienes przy tym stoliku siedziec. 5 shortow i 2 full stacki. Proporcja powinna byc odwrotna. Nie mozesz przy tym stole realizowac zalozen taktyki BSS.