Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] AKs

6 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
276 Wyświetlenia

Full Tilt - $0.02 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 3

MP: $2.31
CO: $2.20
BTN: $1.56
SB: $2.13
BB: $0.79
Hero (UTG): $3.36

SB posts SB $0.01, BB posts BB $0.02

Pre Flop: ($0.03) Hero has K♣ A♣

Hero raises to $0.07, MP calls $0.07, fold, fold, SB calls $0.06, fold

Flop: ($0.23, 3 players) 7♣ 6♠ Q♣
SB bets $0.14, Hero raises to $0.65, fold, SB raises to $1.16, Hero raises to $3.29 and is all-in, SB calls $0.90 and is all-in

Turn: ($4.35, 2 players) A♥

River: ($4.35, 2 players) 2♠

SB shows 6♥ 6♣ (Three of a Kind, Sixes) (PreFlop 53%, Flop 74%, Turn 82%)
Hero shows K♣ A♣ (One Pair, Aces) (PreFlop 47%, Flop 26%, Turn 18%)
SB wins $4.06

5 odpowiedzi
irb1400

Hejka

1. Nie pokazuj wynikow.
2. Troche sie zagalopowales, ZAPAMIETAJ - AKs jest fajna karta preflop, ale A :club:K :club: na flopie: 7♣ 6♠ Q♣ jest tylko drawem do NUTFLUSHA oraz overkarty.
Raisujesz donka i na co liczysz? Co Ciebie sprawdzi? a co spasuje?
sprawdzi Cie na pewno 2pr oraz sety (overpairs nie widze, bo Ciebie nikt nie 3betowal pre), kolejna sprawa to za Toba jest jeszcze jeden oponent! I jeszcze jedno, grasz w puli wieloosobowej, muisz miec naprawde dobra reke aby raisowac, semiblef rzadko tutaj przejdzie.
wiec ja na flopie gram tylko call i ocena na Turnie, bo (jak juz pisalem) pula wieloosobowa i masz TYLKO overkarty i NUTFLUSHDRAW (
Juz slysze jak ktos mowi:
- Jak to?! Przeciez mam AKs!
- Tak, w tej sytuacji masz tylko AK, grasz w puli wieloosobowej wiec przestan sie podniecac!

As played:
Flop:
na call 3betu potrzebujesz ok 24% equity
Board: 7c 6s Qc
Dead:

equity win tie pots won pots tied
Hand 0: 41.301% 41.30% 00.00% 20444 0.00 { AcKc }
Hand 1: 58.699% 58.70% 00.00% 29056 0.00 { QQ, 77, AQs, A7s, KQs, KcJc, 9c8c, 76s, 5c4c, AQo, A7o, KQo, Q7o, 76o }

wiec masz oddsy na call tego 3betu i ponowna ocena sytuacji na Turnie
i gdy spadnie A lub K, lub any :club: to bet za reszte, bo pula bedziesz wystarczajaco pot commited, a na inna karte ja bym gral mimo wszystko ch/fold, bo nie widze reki ktora tak mocno gra, a bijesz tylko blefy
Na turnie pula wynosic bedzie 1,16*2+0.23=2,51[$] Villainowi pozostalo 90c
i jezeli zabetuje to pula zaoferuje CI oddsy 90/251=~35%

Board: 7c 6s Qc Th
Dead:

Hand 0: 31.364% 31.36% 00.00% 414 0.00 { AcKc }
Hand 1: 68.636% 68.64% 00.00% 906 0.00 { QQ, 77, AQs, A7s, JTs, T9s, AQo, Q7o }
Board: 7c 6s Qc Qd
Dead:

Hand 0: 35.818% 35.82% 00.00% 394 0.00 { AcKc }
Hand 1: 64.182% 64.18% 00.00% 706 0.00 { QQ, 77, AQs, A7s, JTs, T9s, AQo, Q7o }

Board: 7c 6s Qc 2d
Dead:

Hand 0: 38.636% 38.64% 00.00% 544 0.00 { AcKc }
Hand 1: 61.364% 61.36% 00.00% 864 0.00 { QQ, 77, AQs, A7s, JTs, T9s, AQo, Q7o }

wiec sprawdzenie pushu villaina przy karcie innej niz A,K badz :club: bedzie zagraniem ~EV0 o duzej wariacji

Pozdrawiam

Endurx

"wiec masz oddsy na call tego 3betu i ponowna ocena sytuacji na Turnie"

"wiec sprawdzenie pushu villaina przy karcie innej niz A,K badz Club bedzie zagraniem ~EV0 o duzej wariacji"

Nit detected, stary bez urazy ale lepiej w ogóle ludziom rad nie udzielaj jeśli masz pisać takie rozprawki że mają grać call 3bet flop z monster draw, a te twoje range to chyba po grzybkach pisałeś, ty nie masz kompletnie pojęcia o liczeniu Equity a się za to bierzesz, po co ?

"na call 3betu potrzebujesz ok 24% equity" właśnie że nie 24% a 20% 51c do 2.01$
na taką akcję moje outy na AK są w większości nie czyste, ale jeśli Hero zdecydował się na rise flop to musi wrzucać stacka zawsze a nie robić jakieś popaprane calle 3betu z zamiarem foldowania na blanku na turnie. Twoja propozycja call flop i call za resztę na turnie po trafieniu A lub K lub trefla jest po prostu nie do odrzucenia, szczególnie że w tym spocie nasze A i K w niewielkiej części biją jego range :facepalm:

"a na inna karte ja bym gral mimo wszystko ch/fold" masz ty w ogóle pojęcie co ty piszesz? jeśli villain shovnie pula na turnie 3,42$ do dołożenia 0,90$ czyli relatywnie jakieś 1 do 3,8 czyli potrzeba jakieś 21-22% Equity sam flush draw daje jakieś 18% plus fakt że A lub K może być dobre plus fakt że gość może tak grać sporo combo draw

Equity Wygrana Podział :

MP2 37.43% 37.43% 0.00% AcKc
MP3 62.57% 62.57% 0.00% 77-66, AQs, 76s, AQo, Q7o-Q6o, 76o, 9c8c, 5c4c

najbardziej pesymistyczny wariant

i to jest wszystko co chcemy wiedzieć na flopie, mamy do dołożenia 1,41 do puli 3,01
potrzebujemy 31-32% mamy 37,5% przy najbardziej pesymistycznych kartach jakie może mieć przeciwnik, o jakim ty callowaniu i foldowaniu w ogóle mówisz człowieku, naprawdę skończ z ocenianiem ludziom rąk jeśli masz wypisywać całą stronę takich bredni jak powyżej, nie piszę tego żeby cię obrazić ale uświadomić ci że próbujesz uczyć ludzi ale sam tak naprawdę potrzebujesz nauki :f_eek:

# Wracając do rozdania w zależności od agresji i donk bet flopu przeciwnika podbijał bym ten flop i się stakował bądź grał swoje equity i callował trudno bez statystyk w tej chwili to określić, podstawowym współczynnikiem jaki trzeba tu określić jest to jak duże jest fold equity bo w momencie stakowania oczywistym jest że nie jesteśmy z przodu, z uwagi stawki i brak tego fold equity najczęściej grałbym to rozdanie pasywnie na więkrzość przeciwników.

irb1400

Mea culpa, zwracam honor i przepraszam, bo sam sie pogubilem

pula oferuje mi oddsy 4:1 wiec raz na piec takich rozdan musze wygrac wiec daje to 20% :)

pogubilem sie, ale wlasnie od tego jest to forum aby sie uczyc, ja nikogo nie oceniam (od oceniania jest judge) tylko pisze swoj sposob postrzegania, aby taki forumowicz, jak TY mogl mnie z bledu wyprowadzic, gdyby nie TY, to do tej pory bym zle to liczyl wiec jeszcze raz dziekuje :) i serdecznie pozdrawiam

Endurx

mam 27 lat maturę też dawno mam za sobą, więc już najmłodszy nie jestem. Niestety ale dalej będę upierał się przy swoim, że ty nie masz zielonego pojęcia jak liczy się Equity i dalej tkwisz w swoim błędnym myśleniu, 51 w 252 to nie jest 25% a 20% poza tym od początku źle liczysz bo liczysz 51 do 201 zamiast liczyć 51 w 252, to co policzyłeś powyżej to oddsy ale oddsy podaje się w formacie 1 do 4 a nie w procentach a Equity podaje się w procentach i jest to procent pieniędzy włożonych do puli w stosunku do puli jaka będzie po włożeniu tych pieniędzy, jeszcze prościej mówiąc
-wkład w stosunku do puli to oddsy, jeśli do puli 2$ musimy callować 1$ to nasze oddsy wynoszą 1 do 2
-udział w puli to Equity jakiego potrzebujemy jeśli na river płacimy 1$ do puli 2$ to potrzebujemy wygrać pulę raz na trzy razy czyli 33,3% czasu aby zagranie było +EV

mam nadzieję że zrozumiałeś gdzie leżał błąd

"Dziekuje za wyjasnienia, ale troche Cie ponioslo, za bardzo osobiscie podchodzisz do pisania postow i czemu mnie tak atakujesz?"

bo niema w pokerze nic gorszego niż nauczyciel który niema pojęcia o tym czego uczy. To nic personalnego, po prostu tragedią jest to że ktoś swoją niewiedzą próbuje namieszać w głowach innym dopiero uczącym się graczom, to jest nie zdrowe zjawisko na tym forum.

AutystycznyAndrzej

Przede wszystkim forum jest po to żeby dyskutować. Swoje zdanie dobrze jest podeprzeć np. jakimiś zakresami, equity itd. Gdy ktoś się rozpisze na temat błędnego rozegrania jako poprawnego to potem można zacytować te argumenty i pokazać lepsze rozwiązanie + wyłapać jakieś leaki w rozumowaniu. Tego brakuje na forum i częściej się widzi rozdania bez słowa komentarza...

Raisujesz donka i na co liczysz? Co Ciebie sprawdzi? a co spasuje?

I tutaj ładnie widać pewien problem, Ty spojrzałeś: "raisuje i co się stanie gdy dostanę AI?" - wtedy faktycznie nie jest fajnie, bo gdy dostaniesz 3bet AI to będzie on oznaczał że rywal ma jakieś Qx albo lepiej (dwie pary/sety), czasami jakieś drawy. I gdy spojrzysz na equity w momencie AI, to nie jest super ale...

... jego zakres typu: AQ/dwie pary/sety, to tylko mały % zakresu z którym calluje preflop i oprócz tego ma np. słabe Qx, pojedyncze pary typu TT/7x/6x albo nawet gorsze drawy. One albo spasują, albo przeciwko nim masz gigantyczne equity (flip). Oczywiście brakuje informacji o tym co rywal donkbetuje i co calluje preflop, ale jak raisuje, to dlatego że:
- w 70% dostanę fold = profit
- w 30% rywal nie spasuje, ale wtedy i tak mam 45%+ equity = nie tracę

Wracając do samego rozdania. Według mnie rywal może donkbetować drawy, słabe pary. Nutsy również ale stanowią mały % zakresu. Grając call nie masz pewności że na A/K dostaniesz jakiekolwiek value, a co gorsze nie wiesz czy wygrasz rozdanie gdy je trafisz. Można sprawdzić i nie będzie to błędem.

Jako standard bym raisował. Nie bardzo przejmuję się MP, ponieważ jeśli spojrzymy na zakres preflop, to zobaczymy że bardzo często będzie musiał spasować. Nic nie zrobi trzymając AJ a także z TT. Raisując mówię SB że mam overpair+ i próbuję go wyrzucić z... czegokolwiek. Jak pisałem wcześniej może mieć 7x/drawy/blefy czyli vs zakres masz i fold equity i equity.

Raise do jakiś 0.7-0.8$, a na 3beta się stackuje ze względu na equity.

Call czy raise zależy głównie od readów, a tutaj OP ich nie daje.