Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AKo, late play vs nit - warto 3bet'ować?

9 Posty
5 Użytkownicy
4 Reakcje
378 Wyświetlenia
ObywatelSzarak
Poker Player

IPoker, $0.01/$0.02 No Limit Hold'em Cash, 5 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $2.12 (106 bb)
Hero (BB): $2.16 (108 bb)
MP: $2.36 (118 bb)
CO: $0.94 (47 bb)
BTN: $1.07 (53.5 bb)

Preflop: Hero is BB with A♠: K♣:
MP folds, CO raises to $0.07, 2 folds, Hero raises to $0.20, CO folds

Próbka na gracza 1,2k więc..
HUD:

Opis statystyk w HUDzie:
VPIP/PFR/3BET
Raise first pozycyjne
Flop cbet IP/Flop cbet OOP/Agresja pozycyjna
WTSD/Fold to 3bet/Limp/Fold to cbet/Hands
Fold to CB flop/Fold to CB turn/Fold to CB river

Pouczony niedawną lekcją na forum bardzo rzadko odpuszczam 3betu :f_thumbsup:

Jednakże czy gdy fold to 3bet jest tak wysoki nie lepszym wyjściem jest call? Jego call 3betu oznacza QQ+AK pod warunkiem, że nie 4betował. A tak, jego zakres jest dużo szerszy i mogę ściągnąć value z większej ilości rąk, samych Ax jest tam pewnie ok. AK-A8.

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi
sheckin
PokerStrategist

Jak dla mnie easy call. 3betem wyrzucasz w sumie wszystkie gorsze ręce, skoro on aż tyle folduje.

Przy okazji zobacz sobie jak dużo on otwiera z LP i aż tyle poddaje, więc możesz go zajechać 3betami, nie będzie wiedział jak się dostosować.

Odpowiedz
Cytat
ObywatelSzarak Autor wątku
ObywatelSzarak
Poker Player

Właśnie tak myślę że lepiej pozostać z tą dominującą częścią range. Dzięki!

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej
Elite Grinder

3bet jest łatwiejszy. Masz profit i nara. Jeżeli chcesz callować, to pamiętaj że oglądasz flopa na którym może spaść np. Q72 i on zagra cbeta A8o... Niby masz lepszą rękę, ale co zrobić? :f_mad:

Poza tym sprawdź sobie jego fold to 3bet w popupie żeby:
- dowiedzieć się czy w ogóle masz próbkę
- jego wysoki fold to 3bet% może pochodzić ze stealowania z SB (73% kart i gra bez pozycji) i może się aż tak mocno nie przekładać na CO (27% kart i gra z pozycją)

Ponadto jak chcesz go exploitować, to zacznij go 3betować ze śmieciami, wtedy AK przyda się we 3bet range jakby jednak stwierdził, że czas się zadjustować.

Tak swoją drogą jego fold to 3bet może być "poprawny", bo jeżeli np. Ty go nie chcesz nawet 3betować AK, to czemu ma callować AQ vs 3beta skoro Twój range = KK+ :f_love:

Odpowiedz
Cytat
ObywatelSzarak
Poker Player

Załóżmy że próbka jest reprezentatywna i teraz pytanie. Czy chcę go exploitować poprzez częsty 3bet i jego częste foldy do 3betów, czy callowanie by pozostać z dużym zakresem słabszych rąk?

Odpowiedz
Cytat
krychak
PokerStrategist

Oba. 3bet śmieci i call grywalnych rąk.

Odpowiedz
Cytat
mistralx
PokerStrategist

Naprawdę wysoki ten jego fold to 3-bet. Sprawdź czy nie masz przypadkiem wrzuconej tam statystyki:
Fold to 3-bet, zamiast Fold to 3-bet after raise (przynajmniej w PT jest to różnica, nie wiem jak w HM).
Wiem, że na NL2 budowanie szerokich statystyk nie ma zbytnio sensu, ale jeżeli masz już spore próbki na graczy (po kilka k handów), to może warto by sobie nieco to rozbudować i sprawdzić jaki jest ten Ft3bet IP, jaki OOP, jaki fold to re-steal etc.

Odpowiedz
Cytat
ObywatelSzarak
Poker Player

Z tego co widzę nie ma rozróżnienia

Do fold to 3bet faktycznie trzeba dużej próbki by była miarodajna, przy tym 1.2k faktycznie mogła nie być.

Odpowiedz
Cytat
mistralx
PokerStrategist

W PT statystyka "Fold to 3-bet" bierze też pod uwagę takie sytuacje, kiedy otwiera EP, 3-betuje MP, a ma na CO foldujemy. Dopiero "Fold to 3-bet after Raise" rozgranicza to na sytuacje kiedy hero otwiera i jest 3-betowany.

Odpowiedz
Cytat