Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AKo

7 Posty
5 Użytkownicy
1 Reakcje
753 Wyświetlenia
aleasy77

Jeden z moich "ulubieńców" jeśli chodzi o rękę preflop. Na flopie trafiam top parę z top kickerem, turn ponownie postanawiam uderzyć i river uderzam małym sizingiem, przeciwnik zagrywa all in, raczej nie widuję, żeby tak grał z AJ, AQ, może mieć ATs, sety slowplayowane, kombinacji kolorów nie powinien mieć dużo, as pik leży na stole, chociaż się zdarzają i tacy co mogą z jakimś np. QJ w pikach grać tam call na flopie. Może sizingi mniejsze dać tutaj na flop i turn?

PokerStars, Hold'em No Limit - $0.01/$0.02 - 5 players
Replay this hand on CardsChat - https://www.cardschat.com/replayer/324Yzlzps

As_Hold_Em16 (UTG): $3.19 (160 bb)
Vladimir3703 (CO): $2.00 (100 bb)
Maxstarcraft (BU): $2.06 (103 bb)
A1eksStar (SB): $1.54 (77 bb)
gmers55 (BB): $2.04 (102 bb)

Pre-Flop: ($0.03) Hero (gmers55) is BB with K♦ A♥
2 players fold, Maxstarcraft (BU) raises to $0.05, 1 fold, gmers55 (BB) 3-bets to $0.18, Maxstarcraft (BU) calls $0.13

Flop: ($0.37) A♠ 8♣ 7♥ (2 players)
gmers55 (BB) bets $0.18, Maxstarcraft (BU) calls $0.18

Turn: ($0.73) T♠ (2 players)
gmers55 (BB) bets $0.35, Maxstarcraft (BU) calls $0.35

River: ($1.43) 2♠ (2 players)
gmers55 (BB) bets $0.33, Maxstarcraft (BU) raises to $1.35 (all-in), gmers55 (BB) folds

Total pot: $2.09 (Rake: $0.07)
Maxstarcraft (BU) wins $2.02

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi

Cześć. Myślę, że te sizingi na flopie i turnie są w porządku. Na river na jego raise też zagrałbym fold. Wprawdzie wątpię, żeby raisował tam ATs zamiast call, albo sety, bo raczej by z nimi atakował wcześniej, ale ma trochę tych kolorów, np: 6♠:5♠: , 5♠:4♠: , 7♠:6♠: i tym podobne. Nie wiem czy powinnismy grać bet na river i jakim sizingiem, ale tak jak zagrałeś wygląda raczej sensownie. Pozdr.

Odpowiedz
Cytat
Lukasz1226

BU otwarcie 2,5BB standard ?? Nie ma dużo informacji o przeciwniku także ciężko domyśleć się co grał. Czy to slowplayowany set lub 2pary. Czy może sprawdzał pod straighta lub flasha. Na BU standardem jest otwieranie takich rąk TT-77, KJs-K9s, Q9s+, J9s+, T8s+, 97s+, 87s, J9o+, T9o, 98o, 87o które idealnie wpadają w ten flop i teraz pytanie co sprawdzi do 3betu.

Na unk pre flop standardowo. Flop również aczkolwiek można zwiększyć sizing nieco powyżej pół pota aby ściągnąć value od drawów, po callu możemy myśleć że trafił coś. Turn spada karta która w jakiś sposób kompletuje ewentualnego strita oraz otwiera flash draw i ja w tym miejscu zwiększyłbym sizing w okolice pota dla ochrony puli ewentualnie jeżeli boisz się strat to x/c zależnie od sizingu przeciwnika bo nie wiemy czy jesteśmy na prowadzeniu.
Raise na river nic nam nie daje jeszcze tak niski na pewno go nie wyrzuci. Jeżeli udawałeś że trafiłeś kolor to słabo na pewno tak tego nie grasz. Myślę że x/c to dobre rozwiązanie chyba że wrzuca to już musiałbym mieć jakieś statystyki lub notkę żeby sprawdzić.

Odpowiedz
Cytat
xbibol

A jaki range dajesz mu na flopie? Co gra z BU open/call.
Co do wysokości cb na flop, dla mnie ok, ja nie widzę żeby board był bardzo mokry, więc za bardzo bronić nie ma czego. Wprawdzie myślę, że dość dobrze w niego trafia, więc pewnie wyższy sizeing też by sprawdził, czyli jak chcesz budować pulę, to spokojnie można by wyżej.

@Lukasz1226
A jaka obecnie wysokość open raise jest standardem? Chwilę nie grałem i mogę nie być na czasie, ale dla mnie to standard open.

Odpowiedz
Cytat
Lukasz1226

@xbibol

Jeżeli o nl2 chodzi to przeważnie wszyscy normalni gracze otwierają za 3bb lecz to nl2 i tam każdy otwiera jak mu się podoba.

Jeżeli chodzi o posta to chciałem wiedzieć czy 2,5BB to standardowe jego otwarcie z każdej pozycji. Mógłby normalnie otwierać za 3BB, a na szerszych zakres już za 2,5BB.

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales

Napisane przez Lukasz1226
@xbibol

Jeżeli o nl2 chodzi to przeważnie wszyscy normalni gracze otwierają za 3bb lecz to nl2 i tam każdy otwiera jak mu się podoba.

Jeżeli chodzi o posta to chciałem wiedzieć czy 2,5BB to standardowe jego otwarcie z każdej pozycji. Mógłby normalnie otwierać za 3BB, a na szerszych zakres już za 2,5BB.

Zakres nie ma takiego znaczenia co pozycja. Bez pozycji nie chcesz grac duzych pul, a na pozycji nie masz nic przeciwko, wiec z UTG otwierasz nizszym sizingiem, a z BTN mozesz go podniesc i bedzie to ok, ale ogolnie 2,5bb jest ok

Odpowiedz
Cytat
aleasy77 Autor wątku
aleasy77

@xbibol
Na BB vs button grają najszersze zakresy, więc sporo będzie miał rąk tam, nawet do 50% zakresu, z którym otwiera twierdzą niektórzy. Ja myślę, że będzie sprawdzał 3bet BB z niskimi Ax suited, suited connectorami od 76s, suited broadway cards jak np. KJs, z pocketów spokojnie 66-TT lub nawet 22-TT (część graczy sprawdzi tutaj wszystkie niskie pockety), AQo, AJo też nie wykluczam tak samo jak w kolorze te dwie ostatnie ręce, czyli po krótce widzę stawiam u niego ręce typu: A2s-AQs (agresywniejsi gracze mogą 4betować AQs, AJs, ale na tym limicie widzę rzadko to robią, częściej grają call), 76s+, 22-TT, K9s+, QTs, AQo, AJo, KQo. Może też inne offsuited broadway cards sprawdzać i część niższych króli suited, ten zakres opieram o obserwacje graczy na tym limicie, jak widzicie u przeciwników inne zakresy tutaj to podajcie też.
Flop będzie kontynował napewno z wszystkimi Ax, 77-88, 87s, T9s, JTs mające backdoor do flush, może też sprawdzić z 99-TT jeden bet, rzadziej z pewnością jakieś suited broadways mające backdoor.

Na buttonie często widzę, że otwierają gracze za 2,5 bb, standardowo zazwyczaj za 3bb. Większy sizing otwarcia ma sens według mnie jeśli gramy z kimś kto lubi grać call and call, nie zależnie co ma i za ile ma sprawdzić. Wtedy izolujemy sobie takiego gracza, bo wolimy grać z nim heads up niż jakieś multiway poty z innymi również.
Tak jak ktoś wyżej napisał, na nl2 różne rzeczy się dzieją, z tym jak np. open raise all in on utg preflop.

Odpowiedz
Cytat