Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AJs OOP

20 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
563 Wyświetlenia
zbok

iPoker - £0.02 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

MP: £2.36 (VPIP: 19.86, PFR: 16.27, 3Bet Preflop: 9.17, Hands: 601)
CO: £2.03 (VPIP: 21.43, PFR: 9.09, 3Bet Preflop: 10.00, Hands: 57)
BTN: £3.62 (VPIP: 29.73, PFR: 18.92, 3Bet Preflop: 7.14, Hands: 38)
Hero (SB): £2.59
BB: £3.41 (VPIP: 39.29, PFR: 17.86, 3Bet Preflop: 18.18, Hands: 28)
UTG: £1.92 (VPIP: 8.74, PFR: 0.97, 3Bet Preflop: 2.50, Hands: 106)

Hero posts SB £0.01, BB posts BB £0.02

Pre Flop: (pot: £0.03) Hero has A♥ J♥

fold, fold, fold, BTN raises to £0.05, Hero raises to £0.16, BB calls £0.14, fold

Flop: (£0.37, 2 players) A♣ Q♠ 5♦
Hero bets £0.25, BB raises to £0.58, Hero calls £0.33

Turn: (£1.53, 2 players) 9♦
Hero checks, BB bets £1.04, fold,

PF myślę standardowo, chociaż nie wiem, czy OOP nie powinienem raisować do 0.18 - 0.20$ (?)

Flop nie bardzo wiem co się dzieje, może tak grać AK (#8), AQ (#6), czasem QQ (#3) czy 55 (#3) - nie widzę tu innych rąk, które grają w ten sposób.

Będą szczerym, na taki flopie nie widzę za bardzo value w betowaniu.
Myślę że z QK (#12) nie sprawdzi na flopie AQx.
Inne ręce z jego calling range również wyrzucam betem.

Stół: 5♦Q♠A♣
       Equity  Wygrana  Podział
BU     28.73%   25.87%    2.85% { QQ-22, AJs+, KJs+, QJs, JTs, AJo+, KJo+, QJo }
SB     71.27%   68.42%    2.85% { AhJh }

Call flopa uważam za błąd.

Waszym zdaniem bet na tym flopie jest zasadny? Może czegoś nie widzę.

Odpowiedz
Cytat
19 odpowiedzi
krak2610

imo na tych stawkach, gdzie nit pogania nita (pomijając jakiś maniaków grających any2) AJs będzie grało dużo lepiej poprzez call pre. Wiem, że AJs to przyjemnie wyglądająca ręka ale calling range 3beta populacji sprawia, że nie wiem czy ten 3bet z AJ wychodzi bardziej for bluff niż for value.

Odpowiedz
Cytat
zbok Autor wątku
zbok

Z nitami, przynajmniej na roomie, na którym gram, nie jest tak jak piszesz.
Jest cała masa ludzi grających 27/21 i wyżej, dlatego nie widzę tutaj opcji callowania takiej ręki bez pozycji.

Przy podbiciu za 2,5bb z BTN, gdzie range na prawdę jest szeroki myślę, że to jest 3bet dla value.

Jest cała masa gorszych rąk która tutaj sprawdza IP.
To że trafiłem akurat na sytuację w której faktycznie trzyma coś mocniejszego uważam raczej za margines.

Ile value mam na samym flopie to inna historia ale PF myślę że AJs to 3bet.
Bottom 3bet range dla value z tej pozycji ale dalej 3bet.

Odpowiedz
Cytat
krak2610

Napisane przez zbok

To że trafiłem akurat na sytuację w której faktycznie trzyma coś mocniejszego uważam raczej za margines.

.

Moja opina nie została wystawiona na podstawie tego rozdania, a tego jak widzę range populacji grającej NL2. Calling range 3beta jaki tutaj dałeś jest moim zdaniem zdecydowanie za szeroki.

Odpowiedz
Cytat
zbok Autor wątku
zbok

Napisane przez krak2610

Napisane przez zbok

.

Moja opina nie została wystawiona na podstawie tego rozdania, a tego jak widzę range populacji grającej NL2. Calling range 3beta jaki tutaj dałeś jest moim zdaniem zdecydowanie za szeroki.

A jak, Twoim zdaniem, wygląda calling range na tym limicie? Z BTN oczywiście.

Odpowiedz
Cytat
krak2610

coś w stylu 99-QQ, AJo+, KJs+

Odpowiedz
Cytat
mistralx

3-bet z AJs vs BU jest jak najbardziej OK.
Tak naprawdę nie chcę callować praktycznie żadnej ręki będąc na SB.

Odpowiedz
Cytat
arkhos

Podpisuje się pod zakresem podanym przez krak2610. Dodałbym tylko czasami 77-88, czy T9s, JTs :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
zbok Autor wątku
zbok

@krak2610
@arkhos

Rozumiem, że sugerujecie callować z SB vs. BTN taki range?
Upewniam się.

A co z 22-88, QJs?

Nie jestem przekonany do rąk typu AJs, AQs, QQ, JJ.
Z BTN open jest bardzo szeroki i myślę, że z takimi rękami b. często jesteśmy z przodu w 3betowanej puli.

Odpowiedz
Cytat
boxer82

Co od gry preflop masz dwie różne szkoły - nie wiem która jest na obecnie topie. Jedna zakłada że nie callujemy na SB - gramy tylko 3 bet. Wtedy bym depolaryzował zakres
Druga opcja to jednak granie call na sb .
Polecam wpis: https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?postid=3702939#post3702939

Wracając do rozdania obojętnie czy grasz call czy tylko 3 bet ns SB , w tym konkretnym rozdaniu grałbym 3 bet . Grasz na unka (40 rąk to unk) ale z lepszych AX to imo AQ cie tylko calluje i to też rzadko ale oprócz tego gra mase AXs poprzez call - wiec IMO masz 3 bte for value od całego jego range z którym kontynuje vs 3 bet , ale na 4 bet zrzucałbym
W tym rozdaniu nie masz 3 street value wiec zastanawiam sie czy nie zagrac check flop i call gdyby zabetował. Jakby zagrał check behind to gram turn i river bet za ok 50%
gdyby zagrał bet flop to gram call oraz ch/call turn i decide river z naciskiem na fold
Imo w jego range nie ma mega dużo AQ których jak napisałes ma 6 kombo oraz A5 których ma 3 kombo do tego ma AXs Ajo

Odpowiedz
Cytat
zbok Autor wątku
zbok

W tym rozdaniu nie masz 3 street value wiec zastanawiam sie czy nie zagrac check flop i call gdyby zabetował. Jakby zagrał check behind to gram turn i river bet za ok 50%
gdyby zagrał bet flop to gram call oraz ch/call turn i decide river z naciskiem na fold

Dzięki boxer, bardzo dobra linia moim zdaniem.

Wpis czytałem wcześniej ale stwierdziłem, że na blogu są koncepty, które na NL2 mogą być zbyt fancy.
Z drugiej strony zakresy do gry na blidach może być opracowany jako wartości wyjściowe i adjustowany do stawek/graczy. Na pewno podejmę temat i opracuje zakresy.

Thx :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
mistralx

Masz tutaj easy 3-bet for value. Calluje Cię masa gorszych rąk.
Co do kwestii 4-betu, fold jest tutaj zbyt weak. AJs świetnie nadaje się do obrony 4-betów z blockerem w postaci Ax, dodatkowo ręka trafia świetne boardy i łapiesz dużo equity postflop.

Odpowiedz
Cytat
zbok Autor wątku
zbok

Myślę, że na 4bet składam się na unka.

Call 4bet OOP jest moim zdaniem kiepskim pomysłem.
Z AJs przy chybionym flopie mam kłopoty i muszę zrzucać do cbeta.

5b/shove jest chyba zbyt luźny bez statystyk.
Wpycham mu tutaj tylko AA, KK, AK. Pomyślałbym też nad AQs.

Twoim zdaniem co słabszego może tutaj 4betować?

Odpowiedz
Cytat
mistralx

Ciężko powiedzieć jak to będzie na NL2 wyglądało, ale pamiętaj, że to jest SB vs BU. Oprócz swojego premium range'u QQ+ i AK (na który zresztą i tak masz niezłe equity) na tych pozycjach może również bluff 4-betować niskie suited Ax i Kx oraz średnie suited connectory - oczywiście to już zależy od gracza, ale posiadanie bluff 4-bet range'u na tych pozycjach jest raczej standardowe.

Equity  Wygrana  Podział
MP2    28.98%   27.84%    1.14% { AJs }
MP3    71.02%   69.88%    1.14% { QQ+, AKs, AKo }

Equity  Wygrana  Podział
MP2    36.32%   35.07%    1.25% { AJs }
MP3    63.68%   62.43%    1.25% { QQ+, AKs, A5s, 98s, AKo }

Odpowiedz
Cytat
zbok Autor wątku
zbok

Napisane przez mistralx
Oprócz swojego premium range'u QQ+ i AK (na który zresztą i tak masz niezłe equity) na tych pozycjach może również bluff 4-betować niskie suited Ax i Kx oraz średnie suited connectory - oczywiście to już zależy od gracza,

Właśnie dlatego pisałem o tym, że bez statystyk nie zdecydowałbym się na takie zagranie.

Napisane przez mistralx
posiadanie bluff 4-bet range'u na tych pozycjach jest raczej standardowe.

Również na NL2/NL5 Twoim zdaniem?
Pytam dlatego, że na tych stawkach nie chcę blefować praktycznie wcale (nie licząc cbetów ofc).
Wolę szukać prostych rozdań z których ściągam max value.

Odpowiedz
Cytat
krak2610

4bet bluff range na nl2 jest standardowy? :f_o: od kiedy?

co do tego calling rangu SB vs BTN który wrzucił zbok to mnie się on podoba. Może ciut szerzej bym nawet callował a QQ wrzucił do 3betu. Oczywiście w 3bet rangu nie chciałbym mieć tylko premium

Nie jestem przekonany do rąk typu AJs, AQs, QQ, JJ.
Z BTN open jest bardzo szeroki i myślę, że z takimi rękami b. często jesteśmy z przodu w 3betowanej puli.

Vs opening range z BTN rzeczywiście są to ręce bardzo mocne, ale vs calling range 3beta wydaje mi się, ze AJs jest już za bardzo zdominowane i nie będzie to specjalnie profitowe zagranie szczególnie, że jesteśmy OOP. Może w moim rozumowaniu jest jakaś luka. (?)

Odpowiedz
Cytat
mistralx

Jeżeli Wy Panowie nie chcecie rozgrywać AJs na płaszczyźnie SB vs BU, gdzie zakresy są naprawdę dość luźne, to co tam chcecie rozgrywać? Tylko JJ+ i AQ+? Czyli praktycznie identyczny range z jakim gracie vs EP? Mówię oczywiście w kontekście ew. 3-bet/4-bet akcji.

4bet bluff range na nl2 jest standardowy? :f_o: od kiedy?

Niech Ci będzie - nie jest standardowy, ale spotykany i jeżeli spotykany, to WŁAŚNIE na tej pozycji, czyli na Buttonie.

Odpowiedz
Cytat
zbok Autor wątku
zbok

Napisane przez mistralx
Jeżeli Wy Panowie nie chcecie rozgrywać AJs na płaszczyźnie SB vs BU, gdzie zakresy są naprawdę dość luźne, to co tam chcecie rozgrywać? Tylko JJ+ i AQ+? Czyli praktycznie identyczny range z jakim gracie vs EP? Mówię oczywiście w kontekście ew. 3-bet/4-bet akcji.

Rozgrywać spoko, można.
Po prostu bez statystyk/notatki że luźno stackuje nie widzi mi się wsuwać tego pre.

Odpowiedz
Cytat
mistralx

Ale ja w żadnym wypadku nie sugeruję, żeby to wsuwać ;-)

Odpowiedz
Cytat
zbok Autor wątku
zbok

Poprawka:
Po prostu bez statystyk/notatki że luźno stackuje/4betuje nie widzi mi się tutaj grać 5b/shove 4bluff na jego 4bet.
Call do jego ewentualnego 3beta również nie jest chyba najlepszą opcją.
Zaznaczę, że na unka w sytuacji gdyby zagrał mi tu 4bet.

Odpowiedz
Cytat