Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AJ tptk push na flopie

6 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
291 Wyświetlenia
luckywin85
PokerStrategist

Czy taki push z TPTK na flpoie był mądry? Villain trafił flusza, ale miałem 63% equity na flopie w tym spocie.

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.02/$0.04 No-Limit Hold'em (5 handed)

Known players:
[tg]SB$4.33:///////;BB$1.33:///////;MP3 (Hero)$5.18:///////;CO$7.91:///////;BU$4.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP3 with A:s, J:s.
Hero raises to $0.12, CO folds, BU raises to $0.40, 2 folds, Hero calls $0.28.

Flop: ($0.86) 5:c, J:d, 2:c (2 players)
Hero bets $0.41, BU raises to $1.02, Hero raises to $4.78, BU calls $2.58(All-In).

Turn: ($9.24) Q:c (2 players)

River: ($9.24) 8:c (2 players)

Final Pot: $9.24.
Results follow:

BU shows a flush, ace high(A:c 7:c).
Hero shows a pair of jacks(A:s J:s).

BU wins with a flush, ace high(A:c 7:c).
Hero wins with a pair of jacks(A:s J:s).

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi

Jeżeli wiesz że on tam zawsze ma flushdrawa to taki call zawsze będzie mądry bo masz więcej niż 50% equity więc w longrunie będzie to dochodowe zagranie to że raz nie siadło wcale nie oznacza że nie opłaca się pushować na takim flopie z TPTK.

nie wydaje mi się żeby on preflop 3betował z pocketparami typu 22,55 z JJ może się zdarzyć ale skoro ty trzymasz jednego J i na flopie jest jeden J to szansa na to że ma 2 pozostałe drastycznie maleje. W tej sytuacji jedynymi jednego outami są :club: twoimi natomiast każda karta (wyjątkiem jest sytuacja w której spadnie 7 na turnie i 7 na riverze ale takich sytuacji wiele nie zobaczysz) w innym kolorze niż :club: nietrudno policzyć kto ma więcej outów.

Odpowiedz
Cytat
luckywin85 Autor wątku
luckywin85
PokerStrategist

Z JJ mógłby 3betować, ale skoro mam J to racja, ze raczej on nie ma JJ.
Ale mógł też mieć AA, KK, QQ, jednak mimo wszystko nawet przeciwko wąskiemu range przeciwnika mam ponad 60% equity.
To, że w tym spocie akurat nie wygrałem nie wpływa oczywiście na moją ocenę.

Odpowiedz
Cytat
Lynx33
PokerStrategist

Nie calluj 3betów bez pozycji jeśli nie masz naprawdę dobrego powodu. Na mikro w ogóle możesz takie zagranie wyeliminować ze swojej gry. Bardzo ciężko będzie Ci rozgrywać rękę na relatywnie płytkich stakach bez pozycji i inicjatywy. Zdecydowanie lepiej zagrać 4bet.

Jeśli uważasz, że range villaina jest na tyle szeroki, iż defend z AJ jest ok to na tym boardzie nie możesz pasować ale wolałbym zdecydowanie c/r niż lead bo to zapewnia Ci lepszy pot management i dostajesz dodatkowo cbeta od air które villain zrzuci jeśli zagrasz lead.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
luckywin85 Autor wątku
luckywin85
PokerStrategist

Dzięki lynx.
To cenna uwaga, żebym nie callował 3b OOP, postaram się to wyeliminowac, ale nie podoba mi się tu fold AJs, a też nie chcę sie stakować z tą kartą, bo jest za słaba, więc czy jeśli na ten 4bet dostałbym 5bet, wtedy folduję, żeby ocalić resztę staka?

Co do gry postflop - nie lubię za bardzo c/r, uważam, że to generalnie słabe zagranie, wolę zagrać c/r gdy sam mam air, czułem, że mam najlepszą rękę na flopie i dlatego leadowałem, żeby zostać przebitym, co się stało, i wtedy zagrałem all in, dzięki leadowaniu zamaist c/r przeciwnik był już na tyle commited, że sprawdził mój all in, gdybym checkraisował, racja, że zgarnaim jego cbet z airem, ale przy leadowaniu mam szansę zestakować się z jego airem, z racji tego co napisałem powyżej. Czy mam trochę racji?

Tak samo jakbym trzymając pocketa trafił seta na flopie, wolę zamiast c/r leadować, żeby w razie reraisu przeciwnika odwinąć się kolejnym rerasiem, żeby zestakować się z nim, zamiast wyrzucić go z puli zgarniając tylko jego cbet.
Czy moje rozumowanie jest sensowne?

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
baxx1989
Oldschool Grinder

Nie do końca, bo na Twój lead, on będzie raisować tylko ręce, które zaczepiły się o flopa, a CB może grać też z air. Chodzi o to, że wyciągasz value od szerszego zakresu niż od leadów, a jeśli on coś ma, to na x/r też będzie się stackował. Aczkolwiek taki lead może być też dobrą opcją, ale musisz mieć odpowiednie informacji o przeciwniku.

Btw Twój call vs 3b OOP z tą ręką to duży błąd. Zawsze grasz fold, albo 4b, w zależności od przeciwnika. Jeśli po Twoim 4b, on zagra 5b push to standardowo foldujesz, chyba że masz ready na kolesia, że się mega luźno stackuje.
Ja tu w większości przypadków gram fold vs jego 3b, chyba, że dużo folduje do 4b.

Odpowiedz
Cytat