Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] AJ nl4

12 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
284 Wyświetlenia
siadejpan

$0.02/$0.04 No Limit Holdem
5 Players
Hand Conversion Powered by weaktight.com

Stacks:
UTG gagauta55 ($4.33)
CO adyindevon ($8.75)
BTN luckyjerry1 ($2.88)
SB wang188 ($3.40)
BB Hero ($4.64)

Pre-Flop: ($0.06, 5 players) Hero is BB J♦ A♠
gagauta55 calls $0.04, adyindevon raises to $0.08, luckyjerry1 calls $0.08, wang188 calls $0.06, Hero raises to $0.40, gagauta55 folds, adyindevon calls $0.36, luckyjerry1 folds, wang188 calls $0.36

Flop: 7♠ 3♣ Q♠ ($1.44, 3 players)
wang188 checks, Hero checks, adyindevon checks

Turn: J♣ ($1.44, 3 players)
wang188 bets $0.04, Hero ??

Co ja mam tu robić? rejzować czy kontrolować pule samym call?Tak naprawdę boję się tylko króla i ew. dychy

11 odpowiedzi

Witam

Po pierwsze to trzeba sie zastanowic czy jest sens podbijac AJo PF i to do 10bb , ja bym w tej sytuacji tylko sprawdzil na pf dla kontroli puli.
Jesli podbijesz to czesto na tym limicie znajdziesz sie na flopie w puli multiway bez pozycji lub w najlepszym wypadku w kanapce miedzy kilkoma przeciwnikami. I teraz wlasciwie trzeba sie zastanowic jakiego flopa chcesz trafic zeby spokojnie i bezproblemowo grac z kilkoma przeciwnikami AJo? Nie ma własciwie takich flopow.
(Ahigh- problem dominacji bo ten nieudany raiser spokojnie moze miec AK, AQ tylko nie ma pojecia o ile sie podbija, Jhigh - nic specjalnego niby top pair top kicker ale wlasciwie do agresji tez trzeba by bylo sie zlozyc,)

Podsumowujac
z taką marginalną ręką bez pozycji na tylu potencjalnych przeciwnikow można sobie sprawdzić za 1BB i zobaczyc flopa. Płacąc 10bb na pf nie dostajemy własciwie zadnej strategicznej przewagi inicjatywy bo i tak na wiekszosci flopow opuscimy cbet.

A tak na marginesie:
Ten flop ktory trafiles jest bardzo fajny do cbetu (lezy tylko jeden draw, i masz co reprezentowac-pare dam) jesli juz zaatakowales na pf(co moim zdaniem nie jest najlepszym wyjsciem) to na takim flopie mozna zawsze kontynuowac za 1$.

siadejpan Autor wątku
siadejpan

nie no... wg mnie na tym limicie, bije ich na glowe moim AJ, i nawet jak siądzie as czy walet to spokojnie moge na nich klasc olka bo beda sprawdzac do konca z middle pair. Serio. Może błędem było takie wysokie podbicie, ale AJ preflop to jest na bwinie nuts wiec for value.

W tym rozdaniu gralem na csów, i cb przeciwko dwóm jest jak dla mnie trochę z dupy. Pytanie co robić jak siądzie walet. Teraz myślę, że lepiej było zrobić bet/fold i cb//c/f na river, ale wtedy robie strasznie dużą pulę.

Stary , skoro wiesz ze grasz na csow i nie chcesz grac cbeta na wiekszości flopów bo trafisz jednak top pair dosc rzadko , to po cholere podbijasz szczególnie ze nie bedziesz mial pozycji? Najczesciej 2lub wiecej csow ktorzy wlozyli forse w rozdanie znajdzie sie z tobą na flopie. Więc po co chcesz budowac pule skoro i tak najczesciej nie wykorzystasz inicjatywy?
W takiej sytuacji na turnie nie powinienes sie znalezc z taka reka , ale jak juz trafiasz to po prostu sprawdz tutaj masz tylko middle pair i duza pule jak na wielkosc stakow w takiej sytuacji Pot controll>protection. z drugiej strony za toba siedzi kolejny gracz i on tez moze cos zaczac dzialac po takich betach.

siadejpan Autor wątku
siadejpan

Co to znaczy po co rejzuje? że niby powinienem AJ grać call miniraise, bo w wiekszosci nie trafię pary? czy od razu fold? AK też tak mam grać?

Ciasteczko, nie denerwuj sie:) Ja po prostu chce grac zgodnie z artykułami które mówią, że jak gramy z csem to nie dajemy cbeta, jak gramy z 2 to też nie:). Wiem, że na flopie jest mało drawów i że moge reprezentować AQ ale to są csy! I to w liczbie 2! Oni mnie sprawdzą z A high, oni mnie sprawdzą z parą 2 na ręce oni mnie sprawdzą z 3x, 7x, 45, 56, 46, A2(runner), AA, KK (serio, oni tak to rozgrywają), wszystkie inne pary, noi z Q oczywiscie. To że nikt nie podbił nie znaczy, że nikt jej nie ma

No ale do rzeczy, też dałem call, nie ma co podbijać pot control itd:) to by było zbyt proste druga część quizu:

Turn: J♣ ($1.44, 3 players)
wang188 bets $0.04, Hero calls $0.04, adyindevon folds

River: 10:heart: ($1.52, 2 players)
wang188 bets $1.14, Hero zonk

Sam sie postawiłem w takiej sytuacji i teraz każdy powie że powinienem dać raise turn.

siadejpan Autor wątku
siadejpan

znalazlem rozdanie w którym rzeczywiscie zagrałem tak jak mówiłeś:)

$0.02/$0.04 No Limit Holdem
5 Players
Hand Conversion Powered by weaktight.com

Stacks:
UTG igorjok ($2.71)
CO Xaulmighty ($5.95)
BTN Lebeau11 ($3.80)
SB tchilly ($3.22)
BB Hero ($6.44)

Pre-Flop: ($0.06, 5 players) Hero is BB A♠ K♥
igorjok calls $0.04, Xaulmighty calls $0.04, Lebeau11 calls $0.04, 1 fold, Hero raises to $0.28, igorjok calls $0.28, 1 fold, Lebeau11 calls $0.28

Flop: 3♦ Q♠ 9♥ ($1.30, 4 players)
Hero bets $0.66, igorjok calls $0.66, Lebeau11 calls $0.66

Turn: 3♠ ($3.28, 3 players)
Hero checks, igorjok checks, Lebeau11 checks

River: 4♠ ($3.28, 3 players)
Hero checks, igorjok checks, Lebeau11 checks

Final Pot: $3.28
Hero shows PAIR THREE
A♠ K♥
igorjok shows TWO_PAIR QUEEN THREE
8♦ Q♦
Lebeau11 shows TWO_PAIR KING THREE
K♦ K♠

Lebeau11 wins $3.12 ( won +$2.14 )

Hero lost -$0.98
igorjok lost -$0.98

potęga csa:)

Ja sie nie denerwuje:)
Fajnie ze rozwijasz temat.

Co do tego AJo to tak- uwazam ze powinienes tylko sprawdzic.
W artach jest kilka zdan o dostosowywaniu sie do stolu i jest nawet napisane ze jesli grasz z graczami loose i czesto widzisz flopa w kilka(2+) osob to srednia sila reki ktora wygrywa rozdanie zwieksza sie tzn o ile HU Apair J kicker przy odpowiednim rozegraniu to średnio silna made hand to przy 2-3 przeciwnikach jest to reka marginalna tak wiec jesli podbijasz to ladujesz sie w pule multiway z reka bez potencjalu (jesli AJsuited to o wiele lepiej) na mocny uklad a inicjatywa na calling station nie pomoze i tak. Czyli innymi słowy przy 2 przeciwnikach na showdown średnia wygrywajaca reka to 2pary+ a ty ze swoim AJ przegrywasz nie tylko z 2parami ale nawet z AK,AQ.

Czepilem sie tego cbeta zeby udowodnic ze podbicie pf jest nienajlepsze. Podbijamy dla value i dla inicjatywy zeby w przypadku nietrafienia flopa zgarnac pule cbetem. Jesli wiemy ze gramy z calling stations i czesto bedziemy mieli wielu przeciwnikow na flopie to mozemy zalozyc ze i tak nie zgarniemy puli cbetem wiec powod inicjatywy odpada a co do value:
mimo ze nasze equity PF z AJ jest lepsze od przecietnego na 2-3 przeciwnikow to nasza reka jest w puli multiway na tyle pozbawiona grywalności ze post flop tracimy dość dużo żeby nasze EV podbicia znalazlo sie na minusie . Inaczej mowiac nasza ręka ma spore reverse implied odds.

Co do twoich przykladow z AK
to owszem mozesz podbic PF bo tutaj nie masz problemu dominacji i reka ma lepszą GRYWALNOSC.
na 4 graczy tutaj bym raczej odpuscil cbeta:)

Ciasteczko, nie denerwuj sie Ja po prostu chce grac zgodnie z artykułami które mówią, że jak gramy z csem to nie dajemy cbeta, jak gramy z 2 to też nie . Wiem, że na flopie jest mało drawów i że moge reprezentować AQ ale to są csy! I to w liczbie 2! Oni mnie sprawdzą z A high, oni mnie sprawdzą z parą 2 na ręce oni mnie sprawdzą z 3x, 7x, 45, 56, 46, A2(runner), AA, KK (serio, oni tak to rozgrywają), wszystkie inne pary, noi z Q oczywiscie. To że nikt nie podbił nie znaczy, że nikt jej nie ma

:) Ja wiem jak ludzie czasem rozgrywaja AA:) nie mowiac juz o KK:D po pierwsze grałem długo w fixa i tam to jest dopiero hardkor ale z w NL zacząłem od nl2 i wiem co chłopaki potrafią zrobić z KK.

W całości mojej wypowiedzi uważam za błędne podbicie z AJ na BB do 3 calling station a nie brak cbeta.

Jeszcze tak na marginesie , jeśli miałbyś 1 przeciwnika który sprawdza 100% cbetów czyli to co pisałeś wszystkie pary+ i do tego wszystkie gutshoty i Ace high to powinieneś grać cbeta bo byłby to zakład dla value:D bo twoja ręka jest często lepsza od ręki przeciwnika a przeciwnik ma często tylko 2-4 outy przeciwko tobie.

WSTAWIAJ OCENIAJ DYSKUTUJ:D

siadejpan Autor wątku
siadejpan

Napisane przez ciasteczkoM
Jeszcze tak na marginesie , jeśli miałbyś 1 przeciwnika który sprawdza 100% cbetów czyli to co pisałeś wszystkie pary+ i do tego wszystkie gutshoty i Ace high to powinieneś grać cbeta bo byłby to zakład dla value bo twoja ręka jest często lepsza od ręki przeciwnika a przeciwnik ma często tylko 2-4 outy przeciwko tobie.

Ha ha! Dobra dobra:D Chyba nie mówisz poważnie, nie ma to iść na szarżę z A high i draw bo ultra backdoor pary A na river. Juz to tak często przerabiałem ze zmieniłem swoją strategie gry. Nauczyłem się łatwo zrzucać jak nic nie doszło

Co do podbicia pf. Rzeczywiscie tabelka mówi zeby 3betować z blindów tylko QQ+ i AK, ale callowanie AJ bez pozycji jest dziwne i jakos mało agresywne:) a pas jest w ogole nie do przyjęcia. Ale dobra, może masz rację.

Pytanie końcowe... Co robić na river? Call or fold? Żeby było jeszcze trudniej podam statystyki!
79/15/1.7 po 80h

Na river ja bym poddał ręke, takie min bet turn to jak zaproszenie= podbij mnie
Na river masz tylko i wyłącznie bluff catchera , i mimo że twoj przeciwnik jest agresywny to jednak ta linia min bet turn/2/3pot river to dla mnie easy fold. Gdyby zagrał za 30c-45c to wtedy mozna by się zastanowić. Ale za takie pieniądze to trzeba zeby twoja middle pair wygrywała w 40% a to jest chyba raczej niewykonalne.

siadejpan Autor wątku
siadejpan

co tez zrobiłem:)

muckinfella

Po co raise? I dlaczego boisz sie tutaj T oraz K? Bije Cie kazde Qx, przeciwnicy mogli pasywnie rozegrac FD na flopie i tak naprawde rzadko kiedy raisujac tutaj turn bedizesz mial najlepsza reke chyba ze grasz na totalnych vpip 70+ wtedy mzoesz sie tutaj pokusic o raise i wyciagnac value od tony gorszych rak. Standardem bylby tutaj jednak cbet flop, as played call turn (minbety traktuj jak checki, wiec raczej check turn) i call beta na river, ewentualnie thin vbet ale nie napisales nic o przeciwnikach.