Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AA NL5

20 Posty
7 Użytkownicy
14 Reakcje
1,391 Wyświetlenia
karakanFTP

Takie rozdanie mnie dzisiaj spotkało. Na pierwszy rzut oka wydaje się rozegrane bardzo weak (i może tak jest), ale po prostu nie umiałem wymyślić w czasie sesji lepszej linii (i nadal nie mogę :f_eek:) W czasie gry nie miałem statów na przeciwnika (problemy z HUDem na laptopie), ale kojarzyłem że jest raczej niewygłupiającym się regiem. Po sesji sprawdziłem staty, z tych podstawowych 15/9/FT3b74/FCB65. Na coś w tym stylu pamiętałem go nawet bez widocznych statystyk.

PF i F standard. Teraz pytanie czy shipujemy turn, co było oczywiście moim zamysłem od flopa. Problemem jest, że nie widzę zbytnio jaka gorsza ręka może mnie sprawdzić, do tego KK zdecydowanie może być w jego range. Na jego 4b pf grałbym prawdopodobnie 5b shove tylko z KK i AA, i on to pewnie wie, więc może flatować KK pf.

Myślę ze po moim CB na flopie on zostaje tylko z KK, QQ, JJ, może TT czy 99, chociaż wątpię. AJ pewnie fold pf. Raczej nie powinien flatować flopa OOP z AK przy takiej akcji. Na turnie biję z tego tylko QQ i ewentualnie to 99 czy TT (o ile w ogóle to ma), ale żadna z tych rąk nie sprawdzi mojego shove. Sprawdzi go KK i JJ, które mnie biją. Nie widzę więc sensu w graniu shove, więc gram chback.

Przez mój chback dynamika w rozdaniu bardzo się zmieniła. Spada 9 na R, która raczej nic nie zmienia, o ile nie miał 99. Dostaję beta, i mam ciężką decyzję. Callujecie? Jeśli on tutaj nigdy nie ma AK (a uważam że nie ma, bo by nie callowal flopa), to jego value wygląda tylko na KK i JJ, co wydaje się trochę sick. Przecież nie będzie betował QQ czy TT, bo nigdy nie dostanie calla od worse. Nie umiem również wymyślić ani jednego sensowanego blefu, nie po callu na flopie przy takich zasięgach pf. Jeśli jest na tyle ogarnięty że zamienił QQ w blef, to gratuluję :f_thumbsup:

PokerStars - $0.05 NL - Holdem - 8 players
Hand converted by PokerTracker 4

Hero (BTN): 104.6 BB
SB: 96.6 BB (VPIP: 53.85, PFR: 17.58, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 91)
BB: 100 BB (VPIP: 22.50, PFR: 22.50, 3Bet Preflop: 12.50, Hands: 43)
UTG: 100 BB (VPIP: 15.22, PFR: 12.47, 3Bet Preflop: 4.19, Hands: 1,285)
UTG+1: 80 BB
MP: 241 BB (VPIP: 19.82, PFR: 14.29, 3Bet Preflop: 7.45, Hands: 220)
MP+1: 107.2 BB (VPIP: 15.10, PFR: 9.37, 3Bet Preflop: 3.68, Hands: 726)
CO: 134.4 BB (VPIP: 10.36, PFR: 7.66, 3Bet Preflop: 2.60, Hands: 223)

SB posts SB 0.4 BB, BB posts BB 1 BB, UTG+1 posts penalty blind 1 BB

Pre Flop: (pot: 2.4 BB) Hero has A♣ A♥

fold, UTG+1 checks, fold, MP+1 raises to 5 BB, fold, Hero raises to 16 BB, fold, fold, fold, MP+1 calls 11 BB

Flop: (34.4 BB, 2 players) 2♥ J♠ 7♦
MP+1 checks, Hero bets 20 BB, MP+1 calls 20 BB

Turn: (74.4 BB, 2 players) K♠
MP+1 checks, Hero checks

River: (74.4 BB, 2 players) 9♥
MP+1 bets 39 BB, fold

MP+1 wins 71.4 BB

Odpowiedz
Cytat
19 odpowiedzi
Dadramel

Nie po to czekasz na turnie aby foldować na blankowym riverze (QT 8T nie sprawdza 3beta pre)

Odpowiedz
Cytat
aleasy77

A co myślisz o zaczekaniu flopa? Jest on strasznie suchy i można dać mu ewentualnie dalej zablefować. Jeśli betowałeś flopa, czekasz turna to na blankowym riverze sprawdziłbym to.

Odpowiedz
Cytat
karakanFTP Autor wątku
karakanFTP

Nie czekałem flopa, bo chciałem shipować każdy turn z wyjątkiem K i Q. Widzę, że piszecie żeby callować river, i na pierwszy rzut oka wydaje się to oczywiste, bo mój chback na T wygląda dosyć słabo. Tylko że co on może tutaj gorszego betować for value? AK folduje na flopie (ciężko sobie wyobrazić aby taki gracz grał floata z A high OOP w 3betowanej puli), QQ i TT grają check, AJ również (jeśli nie folduje PF). For value zostaje tylko KK i JJ i może raz na rok 99, jeśli w ogóle je tam czasem ma. Blefów nie widzę, bo i jakie? Nie licząc możliwości zamiany w blef jakiegoś made hand jak QQ, TT czy AJ, ale to jest super naciągane na nl5.

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K

TaG to TaG i on nie ma zróżnicowanego range opena ,izolacji , wszędzie przewaznie gra tym samym i jak ma to ma i gra jak ma jak nie ma to pasuje , jak coś ma i nie wie co zrobić to czeka

więc dla mnie powinieneś zamiast czekać turn , bet/foldować , to że to jest Tag nie znaczy że nie callnie flopa once again dla free showdown własnie z AK AJs AQs w spadeach czy nawet 99-QQteż tam jest na tym turnie

tendencji do blefów river TaGów nie znasz i overplayów gdy tagi myślą czy mają thin-vbeta riv czy nie z takim QQ czy AJs tego tutaj nie znasz gdy ty czekasz turn , bo nie jesteś w stanie stwierdzić czy pajace czasem nie wykorzystują swojego TIGHT image czy zaczynają tak sobie zagrywać bo po prostu wychodzą im te blefy kiedy ty i większość myśli że on ma tu nutsy tylko ... dlatego wolę betować po swojej cenie tutaj , to jest grzech pokerzysty by nie ściągnąć z overpary 2 streetów value na suchym flopie

z TAGIEM jak z dzieckiem za rączkę i do sklepu :D , uderz w stół a nożyce się odezwą

Odpowiedz
Cytat
DrWiktor

Chyba mylisz abc playera z TAGiem bo to obecnie jedyny wygrywający styl:ayfkm:

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K

chyba ktoś tu nie zna podstawowych pojęć przeciwników

TaG - tight agressive 20/14 18/10 19/12 nasz przeciwnik 15/9 ,do którego stylu mu bliżej ???
tagi zapuszczają się z częścią swoich floatów na turn i nie odpuszczają wysokich over na tego typu sucharycznych flopach , nie wierzę że tag nie spróbuje tutaj raz uderzyć z 99 na tego typu flopie po swojej izolacji oraz nie uwierzę że z takim AQ bedzie limpować preflop bo ktoś inny zlimpował , TAG jest graczem uczącym się najczęściej który może się przekształcić w rega

ABC player -NIT-Rock przykładowo 10/6 12/8 9/5 na rece same mocne karty , c-bet rzędu 80% nie zastanawiający sie nad zasięgami przeciwnika ,JEB JEB JEB jak w Gangu Albanii :D

Odpowiedz
Cytat
DrWiktor

No właśnie nie. Soek Govern Ishter to TAGi. Grają chujowo? Kiedyś grało się LAG teraz TAG i tyle. Określasz tagiem jakiegoś weaktighta/abc playera.:facepalm:

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K

nie porównuj gówna do twarogu :spit: teraz mnie wkurzyłeś , jest tagiem i koniec ,ma za duży rozstrał VPIP i PRF i gra weak-tight-agressive koniec tematu , jeśli ty twierdzisz że czołowi gracze HS to Tagi to ci współczuje :facepalm:

VP22 PF17 AG2,3
CB63 FCBR 23 DBF15 WTSD56
3B7,4 ST33 FST70 SQ5,8 co to za typ gracza TAG czy Reg , prosiłbym aby sie nikt nie wypowiadał dopóki DrWiktor się nie wypowie

wiesz z czego wynika GAP miedzy 2 podstawowymi statystykami u TAGA ???

-TAG nie ma raise/calling range 3-beta , Tag ma raise/fold i raise/broke range
-ma szerszy calling range rąk nadajacych się nawet 3-bet bo nie wie jak grac w 3-bet potach gdy nie trafi boardu

A ty twierdzisz że Soek Govi Isther to Tagi :f_drink: naprawdę lepiej nie można było się wkopać tym stwierdzeniem

Odpowiedz
Cytat
DrWiktor

Nie ma takiego stylu gry jak REG. Reg to ktoś kto ogarnia gre, ciśnie duże volume i tendencyjnie jest graczem wygrywajacym, a czy gral LAG TAG czy SRAG to jego sprawa. Powyżej TAG biorac pod uwage tylko vpip/pfr. Mylisz Taga z weak tightem/tight passive/abc grajkiem.

https://polska.pokerstrategy.com/strategy/sss/8-typow-gracza-odbierz-pieniadze/1/

Poczytaj sobie wpierw. Jak zwykle piszesz co popadnie, wszyscy czekamy aż kiedyś naskrobiesz coś mądrego. EOT.

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K

nie ma powyżej gracz jest Tagiem biorąc pod uwagę to lub tamto czyli VPIP i PFR ,nawet wtedy jest regiem
a wiesz czemu VPIP powyżej 20 a PFR podchodzące pod 20 , TAGi mają PFR poniżej 15 PFR w okolicach 10-12 najczęściej bo ich gra na to nie pozwala aby miec wyżej, dalej się wygłupiaj i rób z siebie idiotę

https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/222/

rozwiąż quiz lub na pałe pozaznaczaj odpowiedzi i przeczytaj rozwiązanie zadania 2,1 (gracz Tag owiera z EP 3-bet nie ma sensu bo albo sfolduje albo nam 4-bet shipnie ) , o czym to ja pisałem post wyżej nad tobą .... aaaaaaaaaaaa o różnicach miedzy gapem w VPIP i PFR TAGA i od czego one zależa :D

https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/655/ powpisuj znów na pałe odpowiedzi i przejdź do rozwiązania zadania nr5 i nr 7 , dlaczego nie możemy 3-bet blefować z 67s oraz KQo tak samo
, bo ich PFR jest Tagowaty

więc synek nie wyjeżdżaj mi z jakimiś opisami 8 typów graczy jak nie wiesz co jest 5 :coolface:

napisałeś bzdurę że BARDZO dobrzy gracze grają Tagiem i próbujesz się wybielić :megusta:

Odpowiedz
Cytat
niemambopoco

Napisane przez B3DNAR3K

3B7,4 ST33 FST70 SQ5,8 co to za typ gracza TAG czy Reg , prosiłbym aby sie nikt nie wypowiadał dopóki DrWiktor się nie wypowie

Bednarek, moglbys rozwinac skrot "reg"? Bo pierwszy raz uslysalem o tym STYLU i bardzo chcialbym nauczyc sie grac stylem "reg". Prosze o pomoc:(

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K

Reg-regulars , raise/calluje 3-bety , floatuje IP,3-bet blefuje ,Squeezuje ,double, triple barreluje , ma zbalansowany betting i calling range , 4-bet blefuje, semiblefuje nie tylko nutsy , exploituje weak graczy coś jeszcze ???

jaja sobie robisz ??? to nie jest styl to jest ideał do którego wiekszość dąży ale miło że spytałeś :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
DrWiktor

Napisane przez B3DNAR3K
nie ma powyżej gracz jest Tagiem biorąc pod uwagę to lub tamto czyli VPIP i PFR ,nawet wtedy jest regiem
a wiesz czemu VPIP powyżej 20 a PFR podchodzące pod 20 , TAGi mają PFR poniżej 15 PFR w okolicach 10-12 najczęściej bo ich gra na to nie pozwala aby miec wyżej, dalej się wygłupiaj i rób z siebie idiotę

https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/222/

rozwiąż quiz lub na pałe pozaznaczaj odpowiedzi i przeczytaj rozwiązanie zadania 2,1 (gracz Tag owiera z EP 3-bet nie ma sensu bo albo sfolduje albo nam 4-bet shipnie ) , o czym to ja pisałem post wyżej nad tobą .... aaaaaaaaaaaa o różnicach miedzy gapem w VPIP i PFR TAGA i od czego one zależa :D

https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/655/ powpisuj znów na pałe odpowiedzi i przejdź do rozwiązania zadania nr5 i nr 7 , dlaczego nie możemy 3-bet blefować z 67s oraz KQo tak samo
, bo ich PFR jest Tagowaty

więc synek nie wyjeżdżaj mi z jakimiś opisami 8 typów graczy jak nie wiesz co jest 5 :coolface:

napisałeś bzdurę że BARDZO dobrzy gracze grają Tagiem i próbujesz się wybielić :megusta:

Gość o którym piszesz to nit. Jak Ci diamond sugeruje że coś jest w Twoim rozumowaniu nie tak to przyjmij to na klatę bo synek tworzysz własną terminologię.

4 typy graczy:

Tight-Aggresive (TAG)
Loose-Aggresive (LAG)
Tight-Passive
Loose-Passive

Są Tagi lepsze czy gorsze zaczynając od abc Taga z nl2 kończąc na wygrywającym graczu z nl500z, ale koniec końców grają stylem TAG. Pzdr.

Odpowiedz
Cytat
niemambopoco

Napisane przez B3DNAR3K
Reg-regulars , raise/calluje 3-bety , floatuje IP,3-bet blefuje ,Squeezuje ,double, triple barreluje , ma zbalansowany betting i calling range , 4-bet blefuje, semiblefuje nie tylko nutsy , exploituje weak graczy coś jeszcze ???

jaja sobie robisz ??? to nie jest styl to jest ideał do którego wiekszość dąży ale miło że spytałeś :f_thumbsup:

OK, jedziemy dalej. Przetlumacz mi na POLSKI co oznacza slowo "regulars", bo zawsze bylem slaby z angola.

Odpowiedz
Cytat
karakanFTP Autor wątku
karakanFTP

Panowie, nie rozumiem zbytnio walki o definicje TAGa czy gracza ABC. Każdy wie o co chodzi, więc przepychanki słowne nic tutaj nie dadzą. Moim zdaniem ten gracz, przy takich statach, nigdy nie ma tutaj na turnie (a co za tym idzie na riverze) AK, AJ, czy cokolwiek co jest gorsze od AA (for value w jego mniemaniu), a więc nie widzę rąk które grają for value i są gorsze od AA. Podajcie proszę jakikolwiek jego value range (ja nie umiem znaleźć, zakładając że nie flatuje na flopie AK OOP w 3betowanej puli z no pair no draw), który nie bije mojego AA. Dlatego wrzucam to rozdanie, bo wydaje mi się że zagrałem weak, ale im bardziej nad tym myślę, tym bardziej nie wiem co się stanęło się :f_o:

Odpowiedz
Cytat
niemambopoco

Napisane przez karakanFTP
Panowie, nie rozumiem zbytnio walki o definicje TAGa czy gracza ABC. Każdy wie o co chodzi, więc przepychanki słowne nic tutaj nie dadzą. Moim zdaniem ten gracz, przy takich statach, nigdy nie ma tutaj na turnie (a co za tym idzie na riverze) AK, AJ, czy cokolwiek co jest gorsze od AA (for value w jego mniemaniu), a więc nie widzę rąk które grają for value i są gorsze od AA. Podajcie proszę jakikolwiek jego value range (ja nie umiem znaleźć, zakładając że nie flatuje na flopie AK OOP w 3betowanej puli z no pair no draw), który nie bije mojego AA. Dlatego wrzucam to rozdanie, bo wydaje mi się że zagrałem weak, ale im bardziej nad tym myślę, tym bardziej nie wiem co się stanęło się :f_o:

Jezeli grasz x/b tutaj na turnie i z intencja foldu na river to ja nie widze w tym zadnego sensu, tym bardziej na taki sizing.

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K

no a tutaj to się zgadzam z kolegą w 100 % , nawet przyklasnę :f_p:

teraz z innej beczki ,skoro kolega z diamentem nie widzi opcji foldowania nutsowej overpary AA (ja też nie widzę ) nawet na TAGA do takiego sizingu który ponoć nie ma blefów na river lub ciężko szukać ich WG Karakan VS linia bet flop X turn to do jakiego posranego wniosku dochodzimy ??? że jednak może się zdarzyć żę ów Tag hipotetycznie również może mieć blefy lub betować ręce które podłapały EQ na turnie , ewentualnie ma rece w range które chcą bedą chciały się chronić thin v-betem river od gorszych rąk z niskiego mid flopa , proste nie ???

po drugie nie po to się gra X/turn by indukować blefy aby foldować river

Teraz wyjaśnienie słowa regular,regulars dla słabych z angola
znaczenia dla słowa regular w najlepszym odzwierciedleniu terminologii pokera - stały,poprawny,równomierny,miarowy,systematyczny,ba regularny :f_thumbsup:

regulars- bywalec ,stały klient , uczestnik

teraz o co ja walczę i o co walczy DR Wiktor dla mniej kumatych ze stwierdzeniem TAG , można twierdzić że wszyscy gracze typu TaG grają stylem TaG bo ich styl gry patrząc na statystyki z reguły
WIĘKSZOŚCIOWO wykazuje styl TaG ,a mniejszościowo inne mniej profitowe tyle gry , pasuje wam teraz ???

mamy klienta powiedzmy 67/10 i jakim on gra stylem ,wiadomo przegrywającym z mała domieszką Tight bo otwiera dość wąsko
ale mimo to bedzie Loose-passive bo większość jego zasięgu bedzie przegrywająca

mnie natomiast bardzo zdrzaźniła wypowiedź DrWiktor

Napisane przez DrWiktor
Chyba mylisz abc playera z TAGiem bo to obecnie jedyny wygrywający styl:ayfkm:

nie jest to abc Player (nie ma takiego stylu :D )bo klient gra bardzo słabym Tagiem , jak to gdzie indziej określił znów DrWiktor :

Są Tagi lepsze czy gorsze zaczynając od abc Taga z nl2 kończąc na wygrywającym graczu z nl500z, ale koniec końców grają stylem TAG. Pzdr.

nie zgadzam się natomiast że sam styl gry czystym Tagiem jest profitowy (może na micro bo tam nie trzeba kombinować zbytnio ) , na wyższych limitach przeciwnicy bardzo szybko się połapią i zaadaptują swoją grę pod nas (zaczną częściej foldować ,zawężą range ITD,ITP)

Odpowiedz
Cytat
Aseort

Kompletnie nie zrozumiałym jest dla mnie zagranie na turnie... Powiedz mi co chciałeś tym osiągnąć? Top pair w ręce i obawiamy się shove - na NL5 i oddajemu za darmo przeciwnikowi na obejrzenie rivera. Wstyyyyyd! Przecież to tutaj to sie az prosi według mnie żeby sobie troszke pule podbić. Flop suchy jak sachara. Próbka rzędu 760 ... Niezbyt zachęcająca. I według mnie dlaczego wykluczasz AJ fold pre? Skoro przebijał pre to do dołożenia wcale nie miał tak dużo. Jak dla mnie na turnie value bet a na riverze call.

Odpowiedz
Cytat
DrWiktor

No zgoda Bednarek abc player to najblizej chujowego Taga. Taki mix z tight passive mam to gram nie mam to nie gram(chodzilo mi o styl gracza , który sugeruje HM w HUDzie). Dobry TAG nie gra fit or fold, gra agro i blefuje, po prsotu gra bardziej tight preflop więc też nie musi tak overagro bronic swojego range jak LAG. Chyba wszyscy obecnie dobrzy gracze graja TAG, bo era epickiej gry LAG min Isildura się skończyła.

Odpowiedz
Cytat