Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AA NL5

6 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
334 Wyświetlenia
aleasy77
PokerStrategist

Najpierw napiszę swoją analizę odnośnie tego rozdania i napiszcie co o tym sądzicie. Preflop myślę, że nie muszę wyjaśniać. Na flopie king high, gdzie są dwa trefle postanawiam c-betować. Fakt mam asa trefl, co blokuje możliwe flush draw, ale są jeszcze z suited connectorami (które mogą mieć również draw do strita np. 78s) oraz QJs w treflach. Ponadto sprawdzi mnie tutaj Kx a także middle pockety (bardzo często). Na turnie dostaję top seta. Skoro może mieć draw z QJs albo np. wspomniane 78s to teraz zarówno QJ jak i niższe suited connectory mają dodatkowo draw do strita. I z tego pewnie wyciągnę dalsze value, wszystkie króle (po za AK) oraz middle pockety raczej spasują, może i lepszy byłby tutaj check z drugiej strony, ale moje slowplay więcej razy przegrywa niż wygrywa a zważywszy na te stawki nie chcę za często kombinować, bo to przeważnie przynosi złe efekty. I po moim becie dostaję check-raise. Na tych stawkach rzadko kiedy to będzie blef (w większości przypadków będzie to czynione z mocnymi układami jak dwie pary, sety, combo draw), więc postanowiłem dać all in zważywszy na to, że te check-raise turn po check-call flop będzie w sporej przewadze for value. All in napewno sprawdzą niższe sety, aces up (choć ich ma bardzo mało, ale są możliwe) oraz flush + straight draw (w ten sposób nieczęsto przeciwnicy rozgrywają drawy, ale są osoby które tak robią więc też mogą się wystackować na turnie). Przeciwnik pasuje (nieznany gracz). Czekam na wasze opinie odnośnie tego rozdania.
https://www.boomplayer.com/pl/22996136_E1508238DA

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi
DrWiktor
PokerStrategist

Masz nutsy i blokujesz FD, którego on raczej nie raisuje. Można tylko callnąć i dać mu się wykazać agresją na river. Jak masz info że gościu się nie odkleja to ship tak jak zrobiłeś i już.

Odpowiedz
Cytat
djalbert182
Oldschool Grinder

Napisane przez DrWiktor
Masz nutsy i blokujesz FD, którego on raczej nie raisuje. Można tylko callnąć i dać mu się wykazać agresją na river. Jak masz info że gościu się nie odkleja to ship tak jak zrobiłeś i już.

Przychylam sie do tego, waląc all-in tutaj pokazaleś mega siłe i jeżeli koleś jest wogole w stanie tutaj sfoldować, to sfolduje sporo ukladów, od których wyciągnąłbyś kase jeszcze na river.
Jak juz pisałem w jakimś miejscu ostatnio jakoś często widze tego pytu akcje jak raise, push, overbet od FD lub odwrotnie jakis TPTK w sytuacji mokrego boardu. Teraz jakieś szkoły pokerowe tak uczą ?:P.

Odpowiedz
Cytat
aleasy77 Autor wątku
aleasy77
PokerStrategist

Może Ci jakoś spróbuje to wyjaśnić na jakimś przykładzie, powiedzmy trafiasz nut flusha na turnie, a opponent ma seta. Ty nie chcesz zobaczyć sparowania się boardu na river, a przeciwnik bardzo często sprawdzi turna jeśli zabetujesz, nawet all in, ponieważ to jest niełatwe odpuścić seta, gdy po za flushem bije się pozostałe układy, a na flusha ma 23%, czyli średnio wygra ok. 1 na 4 przypadki z nim. Taki zabieg ma na celu poniekąd zmusić przeciwnika do sprawdzenia można powiedzieć silnego układu, gdzie może się spodziewać u przeciwnika mocniejszego, ale bardzo trudno go spasować, zwłaszcza w sytuacji gdy ma się szanse jakąś na wygraną. Stąd to też mogło się wziąć, że np. nieznani przeciwnicy nie odpuszczają np. gutshota w 3bet potach, albo nie zrzucą flush drawa po raise o pota i na tym chcą zarabiać. W ten sposób chronią też się przed dylematem co zrobić na river jak spadnie nie przyjazna karta. Wczoraj np. miałem takiego spota mając TT na boardzie 789J przeciwnik nisko donkbetuje, ja go przebijam o taką wartość jaka jest równa pot w tym momencie i on sprawdza z nut flush draw, więc dlaczego nie robić potężnych sizingów na graczy, którzy nie odkleją się od draw, w sytuacjach kiedy bez żadnych zagwozdek to zrobić.

Odpowiedz
Cytat
djalbert182
Oldschool Grinder

Dzieki jak to wszystko rozumiem, chodziło mi o to, że ostatnio znacznie częściej obserwuje takie zagrania niż wcześniej :). Jakby więcej ludzi zaczęło stosować taki zabieg w ostatnim czasie. Przeważnie po zestackowaniu się w tej sytuacji jest coś w okolicach flipa, ale jak pisałeś ciężko odpuścić, zwłaszcza, że się już wcześniej włożyło do puli i fold nie jest opłacalny.

Odpowiedz
Cytat
djalbert182
Oldschool Grinder

.

Odpowiedz
Cytat