Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AA bb

15 Posty
10 Użytkownicy
14 Reakcje
1,659 Wyświetlenia
8balls

Poker Stars, $0.02/$0.05 No Limit Hold'em Cash, 6 Players

SB: $5 (100 bb)
Hero (BB): $5.42 (108.4 bb)
UTG: $5 (100 bb)
MP: $5.34 (106.8 bb)
CO: $5 (100 bb)
BTN: $5.04 (100.8 bb)

Preflop: Hero is BB with A♣: A♠:
UTG folds, MP raises to $0.15, 3 folds, Hero raises to $0.50, MP calls $0.35

Flop: ($1.02) 5♠: Q♣: T♦: (2 players)
Hero bets $0.75, MP raises to $1.99, Hero ?

Pasujecie na unka?

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi
trzasku

Wydaje mi się, że mamy wystarczające equity na call, ponieważ może tak zagrać KK które czasami trapował preflop i od czasu do czasu coś zablefować typu AJ, AK z BDFD. Myślę, że ręce typu AQs, KQs grają tutaj zawsze just call. Wtedy na turnie i riverze też prawdopodobnie gram call, bo może dalej uderzać z KK - na range TT, QQ+ mamy na każdym blankowym streecie około 50% equity. Warto też zauważyć, że wiele przeciwników nie będzie raisować setów na tak suchym flopie co dodatkowo przemawia za callem.

Stół: 5♠Q♣T♦
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    49.84%   45.99%    3.85% { QQ+, TT }
MP3    50.16%   46.32%    3.85% { AsAc }

Jeżeli wykluczymy, że preflop trapuje KK+ to jego raise oznacza głównie sety i gram fold z racji braku equity na call. Ogólnie close spot, zarówno calldown jak i fold flop mają według mnie podobne EV.

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K

teraz wypowiem się ja mistrz pokiera :f_drink: masz na tym flopie max 45% EQ i jest to easy fold , biorąc pod uwagę sizing jego raise , bezcelowość grania raise z rekami typu AQo na suchym boardzie i brak potrzeby ochrony jakiegokolwiek topowego range , które blokujesz swoją łapą , oraz tendencją do lużniejszego callowania na micro łap typu QTs czy nawet każdej PP aby hitnąć seta , po prostu bardzo mało gorszych łap zdecyduje się na zamianę swojego SDV w blef (KQs,KdJd na backdoorach or something ) AJ bedzie X/callować , natomiast board świetnie trafia w calling range 3-beta villaina , nie wiem który to już spot z rzędu
ale bede powtarzać zawsze że idiotyczne zagrania nie pasujące do całośći i nie trzymające się kupy to zawsze nutsy .

Odpowiedz
Cytat
Flowwater

Ale jeśli ma aż 45% equity to nawet do allina jest to easy call, bo wtedy potrzebowałby 40%, a tutaj mamy tylko malutki raise ;p

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K

polska.pokerstrategy.com
Stół: Td5sQc
Equity Wygrana Podział
MP2 53.94% 53.70% 0.24% { QQ, TT, 55, AQs, KQs, QTs, AQo }
BB 46.06% 45.82% 0.24% { AsAc }

jak można chcieć się stackować bedąc underdogiem kiedy jedynie 2 karty nam pomagają ??? liczymy na lucky river czy runner runner backdoory ???

Odpowiedz
Cytat
aleasy77

Moim zdaniem, jak przeciwnik ma w krwi slowplay, to trzymając KK nie raisuje prawie nigdy na takim flopie tego, tak uważam bazując na rozdaniach, które rozgrywałem bądź oglądałem. Flop jest rainbow więc bez sensu byłoby raisowanie tego z KK jeśli ktoś lubi grać slowplay. Realia i statystyki pokazują, że najczęściej przeciwnicy grają tu raise z setami (właśnie nieznani przeciwnicy), zdarza się, że nieznani przeciwnicy też robią głupie zagrania, ale w większości przypadków to będzie set w tym spocie u opponenta.

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Bednarek - wiesz ,że jeśli masz 45% equity vs jego range to powinieneś przy tej ilości dead money snapcallować nawet jego shove? xD Tak poza tym call flop & evaluate turn jest tu sexy.

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K

a wiesz że procentowo 70/30 to zawsze nutsy a reszta blefy ???

nie podoba mi się stackowanie tutaj bo:
blokujemy AQ dużo kombo ,
bo jest mało backdoorowych rąk które bedą chcieć się stackować z Gutshotem +2 over
bo na Microlimitach ludzie są nadzwyczaj szczerzy a mniej skłonni do blefu
bo nie widzę pure blefów i blefów w postaci zamiany SDv w blef na tego typu boardzie
bo już na flopie ktoś stawia nam opór bez powodu

understackuje się drawy a nie made handy , przykład :
my mamy A♣:T♣:
board Q♣:7♣:T♠:
przeciwnik A♠:Q♦:

nasze EQ 43,5 % ale i tak stackujemy więdząc że możemy dostać po piździe z jednym K***A ale , mamy więcej outów na poprawe , dziękuje

wiem że można brać na klate tego typu spoty nawet w oparciu o overplaye i blefy i dead money ale nie musisz mi tego uświadamiać

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Napisane przez B3DNAR3K
wiem że można brać na klate tego typu spoty nawet w oparciu o overplaye i blefy i dead money ale nie musisz mi tego uświadamiać

Ja jedynie chce b to co piszesz było spójne. Można się spierać i mieć różne opinie jaka jest najlepsza linia w danej sytuacji, ale jeśli Ty piszesz ,że masz 45/46/43,5% equity i uważasz ,że najlepszy jest fold to coś w całym tym wywodzie jest nie tak. I tak praktycznie w każdej twojej ocenie rozdania. Błąd logiczny goni błąd logiczny.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Napisane przez B3DNAR3K
polska.pokerstrategy.com
Stół: Td5sQc
Equity Wygrana Podział
MP2 53.94% 53.70% 0.24% { QQ, TT, 55, AQs, KQs, QTs, AQo }
BB 46.06% 45.82% 0.24% { AsAc }

jak można chcieć się stackować bedąc underdogiem kiedy jedynie 2 karty nam pomagają ??? liczymy na lucky river czy runner runner backdoory ???

Zakładając, że ten range co podałeś jest realny...

Patrząc na to co napiałeś pod tym...

Ty tak na serio?!?!

I ja poważnie pytam, bo jeśli na serio, to warto zapoznać się z tym czym jest equity.
W przypadku jeśli to trolling, to nvm.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Ja jeszcze dodam jedną rzecz.

Jak mamy X% equity w 2 przykładach, bo tak akurat pracuje nasz range/range przeciwnika, to ilość outów vs jego range nie gra roli. To czy mamy 2 czy 10 outów, nie gra roli, bo w każdym wypadku należy nam się TA SAMA CZĘŚĆ puli.

Inaczej wygląda kombinatoryka, czy rozkład equity vs poszczególne ręce, ale gramy vs cały range, a nie konkretna ręka.

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K

RUSHER nie pal głupa bo wiesz że nie o outy chodzi ,tylko o profitowość zagrania

no chyba złych rak nie podstawiłem w range villaina , wiadomo calling range 3-b villaina na MP2 na 6 max bedzie szerszy taj samo jak opening range , to jest chyba logiczne prawda ???

nieważne jak rozegramy ta rekę , czy call raise od przeciwnika czy wrzuta flop od razu to i tak się skończy na stackowaniu , mi tylko chodzi o jedną rzecz jeżeli decydujemy się stackować to potrzebujemy 4,17/10,50 minus rake
0,397 % EQ a mamy te 45% może na cały range , mając lub nie mając minimalną przewagę czy ja nie mam prawa się wycofać z tego rozdania i nie chcąc ryzykować reszty swoich pieniędzy w BE spocie gdy zainwestowałem mniej niż 1/4 stacka ??? pytam się nie mam prawa ???

na BE potach się nie zarabia , jest się nadal BE ,przypuszczalnie nawet jeżeli mam niewielką przewagę nad zasięgiem villaina (daj boże ) i zarobię maksymalnie mniej więcej tyle względem tych pieniędzy włożonych do puli stackujac i jest to porównywalne Z KLIKNIECIEM PRZYCISKU PO LEWEJ STRONIE to gdzie tu logika ??? aby nabijać rake ...

poza tym na unka gramy zawsze zachowawczo o czym tu gadać

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

masz prawo foldowac AA nawet preflop, masz prawo

Odpowiedz
Cytat
Varrancomando

przecież te oddane głosy to było czyste trolololo =) (sam na niego głosowałem)

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Napisane przez B3DNAR3K
nieważne jak rozegramy ta rekę , czy call raise od przeciwnika czy wrzuta flop od razu to i tak się skończy na stackowaniu , mi tylko chodzi o jedną rzecz jeżeli decydujemy się stackować to potrzebujemy 4,17/10,50 minus rake
0,397 % EQ a mamy te 45% może na cały range
, mając lub nie mając minimalną przewagę czy ja nie mam prawa się wycofać z tego rozdania i nie chcąc ryzykować reszty swoich pieniędzy w BE spocie gdy zainwestowałem mniej niż 1/4 stacka ??? pytam się nie mam prawa ???

Jej, ja zaznaczyłem, że nie chce dyskutować o samym rozdaniu, bo to teraz mniej istotne. Tylko tym co napisałeś odnośnie equity ( założonego z góry przez Ciebie) - tego co pogrubiłem.

Jeśli potrzebujesz 40%, a masz 45%, to call jest +EV a nie BE!!

Dystrybucja zakresu villaina, kombinatoryka, NIE MA ZNACZENIA, jeśli trafnie określiłeś equity!!!

Nawet gdyby on miał tutaj powiedzmy 10 lepszych rąk i 1 JEDNĄ gorszą i jakimś cudem przy takim rozłożeniu kombinatoryki, miałbyś 45% equity, a potrzebowałbyś 40%, to masz +EV call.

To już nie jest kwestia logiki, patrzenia na spota, czy czegokolwiek - pracujemy na z góry założonych liczbach - matma to matma, 2+2 będzie 4, tyle.

Odpowiedz
Cytat