Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

99 vs mało agresywny fish

15 Posty
9 Użytkownicy
5 Reakcje
779 Wyświetlenia
arthur0093
PokerStrategist

WTSD 29%, AFq 41%
miałem nadzieje, że mi Asa wrzuci :f_biggrin:
iPoker - €0.04 NL (6 max) - Holdem - 2 players
Hand converted by PokerTracker 4

SB: €1.36 (VPIP: 52.38, PFR: 9.52, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 22)
Hero (BB): €7.20

SB posts SB €0.02, Hero posts BB €0.04

Pre Flop: (pot: €0.06) Hero has 9♣ 9♥

SB raises to €0.12, Hero calls €0.08

Flop: (€0.24, 2 players) T♥ T♦ 3♥
Hero checks, SB bets €0.12, Hero calls €0.12

Turn: (€0.48, 2 players) 3♦
Hero checks, SB bets €0.44, Hero raises to €1.80, SB calls €0.68

River: (€2.72, 2 players) 2♠

Spoiler

SB shows 3♣ 3♠ (Four of a Kind, Threes)
(Pre 19%, Flop 83%, Turn 100%)
Hero shows 9♣ 9♥ (Two Pair, Tens and Nines)
(Pre 81%, Flop 17%, Turn 0%)
SB wins €2.54
Hero wins €0.68

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi
gladziutki
Poker Player

Fold preflop, niestety. Dlaczego?
Widać , że to fish ale ma tylko 30 bb. Standardowo mamy 3 opcje do wyboru: Raise, call, fold
Raise: 3b preflop jest nieopłacalny z 99 nawet vs fish i jego szerokim zakresie rąk. Z pot oddsami będziesz musiał callnąc jego shove , jak często masz lepszą rekę skoro on raiusuje 10% (co prawda 22 ręce ale cośtam można wnioskować)? No chyba , że fishe na NL2 wchodzą all in z zakresem 30% rąk PF to wtedy ok, nie grałem nigdy na NL2 więc nie wiem ;)
Także raise odpada.
Call: Callniesz i co ? trafisz seta te 12% a w reszcie wypadków nie wiesz co robić. Czasem wygrasz ale zwykle zarobi na Tobie 1 czy 2 bety. Nigdy nie będziesz wiedział czy jesteś dobry. Pamiętaj , że on ma tylko 30 bb, szukać seta się nie opłaca.
Także call odpada.

Zostaje fold... Wiem, że to wygląda baardzo weak/tight ale jak zwykle przy takich sytuacjach zadaj sobie pytanie: "w jaki sposób zarobię $ na tym callu/raisie"?

Jak już callnąłeś F to turn call, river call. Po co raise na turn? Wszystkie gorsze ręce spasują, wszystkie lepsze zrobią call. To po co raisować?

Odpowiedz
Cytat
kovadelko
Oldschool Grinder

Napisane przez gladziutki
Fold preflop, niestety. Dlaczego?

Call: Callniesz i co ? trafisz seta te 12% a w reszcie wypadków nie wiesz co robić.

nie uważasz, że 99 to nie tylko set miningowy pocket? To jest NL4, ten koleś ma w opening range takie śmieci, że oko bieleje. Jeszcze jeśli nie jest jakiś agro postflop to spokojnie sobie wygrywamy większość rozdań callem cbeta na niskich boardach.
Jeszcze z pozycją gramy :yaoming:

Odpowiedz
Cytat
Coach
weirdcreep
PokerStrategist

Zostaje fold... Wiem, że to wygląda baardzo weak/tight

bardzo weak/tight to byłoby tu zrzucenie 22, a nie 99...

Odpowiedz
Cytat
shinthps
PokerStrategist

3bet/push. Fish z 35 blindami często wrzuci Ci każdego pocketa, słabe asy, jakieś śmieci. Nie ma sensu utrudniać sobie spota grając postflop ;)

Odpowiedz
Cytat
gladziutki
Poker Player

Nadal uważam, że call to najgorsze co można zrobić. Jeśli na NL4 fishe wchodzą z byle czym all in pf to można się rzeczywiście pokusić o 3b/shove.

Odpowiedz
Cytat
krzysiuwOw
Oldschool Grinder

a czym się różnią 99 od TT w tym spocie? TT też foldujesz na open z SB od gościa z 35bb? jak tak to faktycznie kinda nitty.

Odpowiedz
Cytat
Kazikuu
Poker Player

Ja na takich gości nawet się nke zastanawiam tylko od razu wrzuta i najczęściej będziesz z przodu na jego śmieci .

Odpowiedz
Cytat
gladziutki
Poker Player

No to może trochę matematyki, bo gadać to sobie możemy ;)
Equity Wygrana Podział
MP2 55.10% 54.54% 0.56% 99
MP3 44.90% 44.34% 0.56% 22+, A9s+, KQs, ATo+, KQo

Jesteśmy do przodu vs wg mnie najszerszy range z jakim fish wejdzie all in (wiadomo, że czasem wejdą z KJs, z drugiej strony często nie wejdą z 22,33,44 itp).
Tu widzimy , że jesteśmy do przodu na wrzutę.

Po równo jesteśmy vs taki range, co jest wg mnie bardzo rozsądnym all in range short stack fisha:
Equity Wygrana Podział
MP2 49.40% 48.76% 0.64% 99
MP3 50.60% 49.96% 0.64% 66+, ATs+, ATo+

Po równo nie chcemy być bo to się nie opłaca, więc po prostu trzeba zadać sobie pytanie czy fish wejdzie all in pre z szerszym zakresem na NL4. Bardzo możliwe, nie wiem bo na takich stawkach nie grałem ;)
Podsumowałbym to jako close pomiędzy fold a shove. Ale call odpada.

Peace

Odpowiedz
Cytat
gladziutki
Poker Player

Napisane przez krzysiuwOw
a czym się różnią 99 od TT w tym spocie? TT też foldujesz na open z SB od gościa z 35bb? jak tak to faktycznie kinda nitty.

Z TT jak widać dużo łatwiej bo zamiast być na równi , mamy 10% przewagi. Tym się różni TT od 99 ;)

Equity Wygrana Podział
MP2 54.26% 53.53% 0.73% TT
MP3 45.74% 45.01% 0.73% 66+, ATs+, ATo+

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu
PokerStrategist

@gladziutki
:D Masz bardzo mocną rękę i rozważasz fold preflop? 99 nie gra się tylko pod seta, spokojnie możesz na bardzo wielu boardach sprawdzać 2 lub nawet 3 beczki, nie mówiąc jużo tym,że przeciwnik przecież nie będzie zawsze strzelał ostro. Osobiście jednak wolę 3bet/call. Granie 3bet pusha niezbyt mi się podoba bo nie dajemy rybie popełnić błędu i możliwe,że jego calling range będzie taki jak wypisałeś. A tak pozwalamy na kombinowanie, a rybki to do siebie mają,że nie potrafią pasować i będą zdecydowanie zbyt szeroko bronić się versus 3bet. Częściej jednak spodziewam się,ze fisz np. z A3o zagra open/ship niż open/call, a jak chce śmieci callować do 3beta to mi też to nie przeszkadza, bo będę miał nad nim przewagę skilla postflop.

Odpowiedz
Cytat
gladziutki
Poker Player

Napisane przez EmiyaKiritsugu
@gladziutki
:D Masz bardzo mocną rękę i rozważasz fold preflop? 99 nie gra się tylko pod seta, spokojnie możesz na bardzo wielu boardach sprawdzać 2 lub nawet 3 beczki, nie mówiąc jużo tym,że przeciwnik przecież nie będzie zawsze strzelał ostro. Osobiście jednak wolę 3bet/call. Granie 3bet pusha niezbyt mi się podoba bo nie dajemy rybie popełnić błędu i możliwe,że jego calling range będzie taki jak wypisałeś. A tak pozwalamy na kombinowanie, a rybki to do siebie mają,że nie potrafią pasować i będą zdecydowanie zbyt szeroko bronić się versus 3bet. Częściej jednak spodziewam się,ze fisz np. z A3o zagra open/ship niż open/call, a jak chce śmieci callować do 3beta to mi też to nie przeszkadza, bo będę miał nad nim przewagę skilla postflop.

Z tym shove źle się wyraziłem , masz absolutną rację! Chodziło właśnie o 3bet/call.
Z callem problemem jest wielkość stacka fisha. Callując 2 barrel jesteś pot commited za jego 36bb. Ile flopów możesz komfortowo callnąc 2 razy? Sprawdźmy:
prawdopodobieństwo, że będzie co najmniej jedna overcarta na Flopie kiedy masz 99 wynosi 81% ! Na turn jeszcze więcej. Czyli jeśli fish betnie 2 razy to tak na prawdę zgadujesz czy jesteś lepszy czy nie, szczególnie biorą pod uwagę małą ilość informacji PF. A jeśli fish nie będzie betować to pewnie wygrasz ale mało. Za to przegrasz zwykle dużo. Po co więc callować?
Serio chciałbym, żeby ktoś mi wytknął błąd rozumowania (bo przecież wszyscy się uczymy) ale nie widzę żadnego sensu w cold callu.

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu
PokerStrategist

Ależ też nie widzę sensu w cold callowaniu tej ręki i niemal zawsze grałbym ją 3bet/call na rybę. Tyle,że w moim odczuciu call i tak jest sporo lepszy od foldu. Masz pewnie ~60% equity vs jego range, prawdopodobnie przewagę skilla postflop, pozycje więc nie masz czego się bać. Jasne,że czasem będziesz pot commited i opłacisz jego trafione ręcę, ale przecież w drugą stronę to też działa - czy fisz na 30bb wyrzuci np. A5o na T5x? No raczej nie, a z uwagi na przewagi które wymieniłem to on częściej będzie przesyłał Ci pieniążki niż Ty jemu. Piszesz też o zgadywance - a czy betując toptripsa z kickerem na asie nie zdarzyło Ci się nadziać na fulla ryby? Zawsze masz zgadywankę, a wyższa karta na flopie to przecież nie koniec świata. Czy przeciwnik ją zawsze trafia? Naprawdę nie doceniasz grywalności 99 postflop ;) Rozumiem foldowanie 22-55 w tym spocie bo niemal zawsze zobaczysz 3 wyższe karty, ale jak często takie boardy trafiasz z 99?

Odpowiedz
Cytat
arthur0093 Autor wątku
arthur0093
PokerStrategist

Ja się z nim w sumie chętnie bym stackował jeśli faktycznie by mnie 4betował, ale przeciwnicy tacy jak on nie patrzą jaka będzie pula postflop i jego stack, dlatego najczęściej sprawdzi mojego 3beta, a na flopie K75 to nie wiadomo czy cbetować czy x/c ? A jak sprawdzę jego beta za 1/2 to już i tak muszę sprawdzać zawsze jego turna przy takich oddsach.

Odpowiedz
Cytat
rusher88
PokerStrategist

Siema.

3bet pre i wjazd. To jest HU + jakiś short. 99 = top.

W dyskusję na temat foldu... no nie, nie włączę się, wybaczcie xD

Odpowiedz
Cytat