Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] 99 Nl20

15 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
640 Wyświetlenia

Known players:
[tg]SB$20,11:///////;BB$4,00:///////;UTG$3,70:///////;UTG+1$22,03:///////;UTG+2$17,06:///////;MP1$19,88:///////;MP2$15,82:///////;Hero$3,50:///////;CO$15,84:///////;BU$19,84:///////;[/tg]
0,1/0,2 No-Limit Hold'em (10 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.58 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is MP3 with 9♠, 9♣
UTG folds, UTG+1 raises to $0,40, 3 folds, Hero raises to $1,00, 4 folds, UTG+1 raises to $1,60, Hero raises to $3,50 (All-In), UTG+1 calls $1,90.

Flop: ($7,30) 6♦, K♥, 7♣
Turn: ($7,30) T♥
River: ($7,30) Q♦

Final Pot: $7,30

Final Pot: $7,30

14 odpowiedzi

Latwy fold preflop. karty 77-TT oraz AJ, AQ, KQ wobec jakiegokolwiek podbicia przed nami pasujemy. Jesli juz zdecydowales sie podbic (co jest zdecydowanym bledem tutaj) to podbijaj 3x (+1 za kazdego, ktory sprawdzil podbicie przeciwnika).

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

no wlasnie...
zinterpretowalem miniraise jako wejscie po prostu i chcialem sie dowiedziec czy to duzy blad.

Jesli masz bardzo dobre ready na goscia, ze bardzo czesto tak robi ze srednimi kartami (np. srednie i niskie connectory, Axs), to mozna by pewnie zaryzykowac, ale ja osobiscie takie rzeczy raczej odpuszczam. Tym bardziej, ze gosc zrobil podbicie z UTG, co tez moze swiadczyc o wiekszej sile jego reki.
Natomiast jesli decydujesz sie wejsc to traktuj to jako podbicie, nie limp, czyli wiekszy reraise z Twojej strony.

Gomez224

Dokładnie nie ma co kombinować. Ale dobrze że wstawiłeś tą rękę teraz wiesz że popełniłeś błąd i następnym razem będzie lepiej. Głowa do góry i powodzenia w dalszych bojach :)

Krasu

Jeżeli ktoś minraise/re-raisuje z utg to oznacza to kłopoty dla Twojego 9-9. Dlatego powinien być fold preflop.

MichaU1337

Ja bym callnal i na floopie zobaczyl sytuacje. Szkoda dziewiatek :P

Krasu

Sytuacja jest prosta, koleś z utg ma wysoką parę, a call dla seta grając shortem nie ma sensu.

lucXsus

tlone: po tym rozegraniu dziewiatek smiem wnioskowac ze dopiero zaczynasz z sss i dla pewnosci zapytam:

Czy masz wystarczajacy kapital aby grac na NL20? (120$)

MichaU1337

Krasu napisał
Sytuacja jest prosta, koleś z utg ma wysoką parę, a call dla seta grając shortem nie ma sensu.

Tego nie mozesz wiedziec. Bardzo czesto zdadza sie takie miniraisowanie AA ale rownie czesto zdarza sie miniraise bez pozycji kart typu AQ(ciezko takie zrzucic fishom).

Call za 2BB nie wydaje sie glupi bo trafimy 1 na 8 razy seta czyli wyjdziemy na okolo 0 + jest szansa ze wcale nie ma AA tylko np. AQ i przy okazaniu malej agresji wyrzucimy go z rozdania albo spowodujemy ze po jego becie i naszym reraiseie wyplaci nam sie liczac na 6 outow w sytuacji AQ. No i jeszcze kupimy informacje jak przeciwnik gra i bedziemy wiedziec na przyszlosc

Oczywiscie jest jeszcze duzo osob przed nami i ktos moze mocno 3betnac ale wtedy mamy easy fold

lucXsus

Raise do 2BB zmniejsza ilosc osob w rozdaniu przez co trafiony set bedzie o wiele rzadziej oplacony. Callujemywtedy pockety za 2BB balansujac na granicy strat i wyjscia na 0, a ready na nl20 dla shorta to nic cennego.

pozwólmy przemówić liczbom. zakładając, że villian pójdzie z nami na stacki, to mamy implied oddsy (po odliczeniu 5% rake) 8.6:1. Seta lub karetę na flopie trafiamy z prawdopodobieństwem 11,8%. zatem wymagane oddsy na sprawdzenie to 88.2:11.8 = 7.5:1.

czyli przy założeniach, że przeciwnik pójdzie z nami na stacki i wygramy z nim o ile trafimy, nasze sprawdzenie będzie +EV.

musimy jednak uwzględnić taki przypadek, że pomimo naszego trafionego seta, przegramy (overset, strit, kolor, itd). załóżmy zatem, że zarówno my jak i przeciwnik trafimy seta, ale to przeciwnik trafi tego wyższego. będzie to miało miejsce z prawdopodobieństwem 0.118*0.118 = 0.014. czyli z naszym setem zostaje nam jedynie 10.4% equity, co daje wymagane oddsy na poziomie 8.62:1 -- już jesteśmy na minusie jeśli chodzi o wartość oczekiwaną naszego sprawdzenia.

tę analizę należałoby ciągnąć dalej rozpatrując różne szanse na lepsze od naszego seta ręce w różnych przypadkach, a potem zastanowić się jak często będziemy mieli do czynienia z jaką ręką i wziąć średnią ważoną uzyskanych equity. myślę, że nawet jeśli uzyskamy plus, to bardzo niewielki.

najlepiej trzymać się zasady call20 (ew. call15) jeśli chodzi o grę dla seta, tutaj w oczywisty sposób żadna z tych zasad nie jest spełniona.

co do samego rozdania -- ready są tutaj niezbędne, żeby podejmować decyzję o podbijaniu. fold jest najbardziej sensowny, kiedy takowych nie posiadamy.

Krasu

MichaU1337 napisał
Bardzo czesto zdadza sie takie miniraisowanie AA ale rownie czesto zdarza sie miniraise bez pozycji kart typu AQ(ciezko takie zrzucic fishom).

Załóżmy że masz racje, będziesz za każdym razem ryzykował czy teraz akurat przeciwnik ma A-A czy A-Q ?

MichaU1337 napisał
Call za 2BB nie wydaje sie glupi bo trafimy 1 na 8 razy seta czyli wyjdziemy na okolo 0 + jest szansa ze wcale nie ma AA tylko np. AQ i przy okazaniu malej agresji wyrzucimy go z rozdania albo spowodujemy ze po jego becie i naszym reraiseie wyplaci nam sie liczac na 6 outow w sytuacji AQ. No i jeszcze kupimy informacje jak przeciwnik gra i bedziemy wiedziec na przyszlosc

Ewidentnie widać że przeciwnik z UTG coś świruje , za HERO są jeszcze 4 osoby które mogą podbić , więc nie wiem czy za 2bb HERO zobaczyłby flopa.

HERO podbija żeby zobaczyć na czym stoi i dostaje re-raise od UTG i w tym momencie powinien być fold, bo przeciwnik chce go wciągnąć do gry z bardzo silną ręką.

Kupować informacje na NL20 grając sss ? No nie przesadzajmy.

forfree83 widać że lubisz liczby i matematykę , ale tutaj jest to zbędne, nie da rady wykonać takich obliczeń w kilka sekund mając odpalone 9 stołów.

W większości przypadków jesteśmy z tyłu więc granie all-in jest -EV !

Pozdro !

Krasu ja doskonale wiem, że nie da się wszystkiego policzyć w kilka sekund, ale skoro już rozdanie się skończyło i mamy dużo czasu żeby coś sobie przeliczyć, to dlaczego by nie ;) może ktoś coś z tego wyniesie i później analizując swoją grę sam będzie w stanie sprawdzić, czy zagrał dobrze czy nie ;)

p.s. ja z wykształcenia jestem matematykiem ;) -- tzn będę jak złoże dyplom ;)

magic83

Witaj tlone!!

Na poczatku wyraze zadowolenie ze wzgledu an to ze zdecydowales sie zamieszczac rece na forum do czego serdecznie zachecam!! Przechodzac do twojej reki:

Z tego co zrozumialem zinterpretowales to jako miniraise izdecydowales sie zignorwac to podbicie, sam sie przyznaje ze zdarza mi sie podjac taka decyzje musze sie jednak przyznac ze unikam takich sytuacji kiedy przeciwnik podbija z utg a ja nie ma dobrej wiedzy o nim!!

Takie zagrania zdarzaja mi sie z late position jak zagral by tak zawodnik z innej pozycji late albo np mp3 lub gdybym mial bardzo dobrz wiedze na temat jego stylu gry i wlasnie tu jest klucz aby zrozumiec czy bym collowal jego re. Jesli wiedizal bym ze gra 100% loose agressive tak w innym nie!!

Panowie na koniec jeszcze raz jednak musze powiedziec na tych najnizszych limitach nie zalecam tak kombinacyjnej gry bo bez statystyk jest ona praktycznie niemozliwa!!

Wobec unknown z takiej pozycji zagral bym FOLD PF!!