Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

97s | decyzja na turnie OOP

25 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
1,384 Wyświetlenia
arkhos
Oldschool Grinder

Poker Stars, $0.05/$0.10 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $17.87 (178.7 bb)
BB: $9.35 (93.5 bb)
UTG: $44.95 (449.5 bb)
Hero (MP): $11.54 (115.4 bb)
CO: $11.98 (119.8 bb)
BTN: $2.75 (27.5 bb)

Preflop: Hero is MP with 9♣: 7♣:
UTG folds, Hero raises to $0.30, CO calls $0.30, BTN calls $0.30, 2 folds

Flop: ($1.05) 3♥: 2♣: 9♥: (3 players)
Hero bets $0.80, CO calls $0.80, BTN folds

Turn: ($2.65) J♠: (2 players)
Hero checks, CO bets $1.76, Hero ???

Przeciwnik po 365 rękach 22/12 | WTSD 26 | agresja 1,8

Czy callujecie ten bet na turnie? Przeciwnik tutaj może vbetować J♥:, TT, czy nawet A9s (jeżeli je tutaj calluje preflop), ale blefuje też sporo FD...

Odpowiedz
Cytat
24 odpowiedzi
Dadramel
PokerStrategist

Betowanie Jh to nie valuebet, AJ, KJ foldują w wiekszosci przypadków na flopie w 3way-u, zatem zostają 33 22, drawy i blefy. Widzę tam jeszcze jeden call. Stata betvsmissed cbet też byłaby przydatna

Odpowiedz
Cytat
arkhos Autor wątku
arkhos
Oldschool Grinder

Dlaczego przeciwnik miałby FD + 2OC foldować na flopie?

Odpowiedz
Cytat
Dadramel
PokerStrategist

2oc bez fd

Odpowiedz
Cytat
enjoy7
PokerStrategist

Open 97s z HJ to standard?

Odpowiedz
Cytat
arkhos Autor wątku
arkhos
Oldschool Grinder

@Dadramel
A kto pisze o 2OC bez FD? W głównym poście miałem na myśli oczywiście FD+2OC (lub jakieś Ax z FD)

@enjoy7
Bardzo dobrze grywalna ręka - u mnie standard nawet z EP.

Odpowiedz
Cytat
enjoy7
PokerStrategist

No to w takim razie ja jestem nitem :f_ugly:

Chciałbym zobaczyć jak wygląda profitowość tej ręki w long runie, bo jej potencjał to w głównej mierze duża możliwość barrelowania oraz Twój percived range z HJ czy UTG.

Odpowiedz
Cytat
waski33
PokerStrategist

też bym się zastanowił nad profitowością tej ręki w longrunie. radziłbym sprawdzić. ogólnie to nie jest jakiś tragiczny open, np mając fishe za sobą, to spoko. co do rozdania, to problem jest taki, że albo napierdalasz 3 beczki albo grasz już od flopa pasywnie. bo jeżeli spadnie jakaś overcarda to nie barrelujesz i jedynie masz lichego bluffcatchera. bez info i bez pozycji jeszcze trudiej będzie ci się grać takie spoty. dlatego zastanowiłbym się po prostu nad pasywnym rozegraniem. jeżeli betujesz i wpada Ci Q♣: to barrelujesz? jeżeli tak, to co robisz na riverze 2♠: ? zastanów się nad samym gameplanem co chcesz osiągnąć. bo jeżeli betujesz w 3 wayu z 97 na tym flopie oop to moim zdaniem albo betujesz dalej albo xf. xc jest trochę bez sensu, bo nie wiesz co zrobisz na wielu nieprzyjemnych riverach.

Odpowiedz
Cytat
enjoy7
PokerStrategist

@up

akurat mając fisha za sobą zdecydowanie lepiej otwierać niskie Axs czy Kxs niż takie ręce. Folding equity w grze vs fish jest zdecydowanie mniejsze i sens otwierania takiej ręki maleje.

Odpowiedz
Cytat
Coach
weirdcreep
PokerStrategist

Napisane przez arkhos
@Dadramel
A kto pisze o 2OC bez FD? W głównym poście miałem na myśli oczywiście FD+2OC (lub jakieś Ax z FD)

@enjoy7
Bardzo dobrze grywalna ręka - u mnie standard nawet z EP.

ile masz RFI z UTG?

Odpowiedz
Cytat
arkhos Autor wątku
arkhos
Oldschool Grinder

Około 13-14%, chociaż ostatnio poszerzam o Axs.

Odpowiedz
Cytat
enjoy7
PokerStrategist

Flopzilla zaznacza 97s dopiero przy ~30% rangeu.

No offence ale jeśli otwierasz tam 13-14% i jest tam nagle 97s jako standard to znaczy, że masz problem ze swoim rangem.

Odpowiedz
Cytat
arkhos Autor wątku
arkhos
Oldschool Grinder

Takie A7o jest o wiele wyżej w zakresie wg kalkulatorów, ale po prostu jest o wiele słabiej grywalne. 97s nawet jest jako element 13% OR z EP wg tabelek PokerStrategy, które są oparte o grę regów NL200 ;)

Odpowiedz
Cytat
enjoy7
PokerStrategist

Flopzilla inaczej bierze to pod uwagę niż equilab. Nie wiem czy miałeś styczność z programem. A tabelki wg poker startegy mają pewnie z 5 lat, więc raczej nie brałbym ich pod uwagę :D
Nie chcę żebyś odebrał to jako hejt, ale po prostu nie widzę tutaj sensu w otwieraniu takich rąk ze wczesnych pozycji. Bo jeśli otwierasz 97s to powinieneś otwierać jakieś ~20%. Pytanie czy jesteś w stanie obronić to postflop. Jeśli tak, to nie ma tematu.

Odpowiedz
Cytat
arkhos Autor wątku
arkhos
Oldschool Grinder

Flopzilli czasem używam, by określić prosto trafialność stołów itp, ale nie wiedziałem, że % zakresy inaczej liczy - mógłbyś mi przybliżyć, w jaki sposób?

Wiadomo ;) - właśnie po to jest to forum, by się nawzajem wymieniać poglądami. Teraz jestem w trakcie wyzwania nie patrzenia na wyniki w ciągu trzydziestu dni, ale za dwa tygodnie mam zamiar właśnie się dokładnie przyjrzeć opłacalności rąk z mojego zakresu OR (a overall na NL10 to już będzie z 350-400k rąk, czyli nie najgorsza do tego próbka) i zgodnie z tym zacząć go modyfikować (jestem świadom, że na niektórych pozycjach właśnie może otwieram odrobinę za szeroko, a na innych z kolei trochę w drugą stronę xD)

Odpowiedz
Cytat
enjoy7
PokerStrategist

Właśnie nie pamiętam dokładnie, któryś z trenerów mówił o tym w jednej z produkcji gdy ustalał jakiś range (powiedzmy 30%) za pomocą suwaka, dlatego nie chcę pisać jak mi się wydaje (jak pamiętam), żeby nie wprowadzać w błąd.

Jeśli chodzi o range preflop, to ja mam jakieś swoje zakresy które uważam za podstawę i w stosunku do stolika je modyfikuję. Dodatkowo w HM2 w zakładce positions filtruję dane zagrania, rfi, cold call, did 3bet itp i sprawdzam czy na danej grupie rąk zarabiam czy nie. Wtedy ograniczam grę z pewnymi rękoma albo dodaję inne. Prawda jest taka, że gdy uczymy się i nasza gra ciągle się zmienia, to ciężko jest wykręcić odpowiednią próbkę rąk. Bo przecież nie grasz przez 400k rąk tak samo jeśli się uczysz i wyciągasz wnioski.

Odpowiedz
Cytat
arkhos Autor wątku
arkhos
Oldschool Grinder

Dokładnie to samo można robić w Equilabie, tylko bez suwaka, bo % zakresu trzeba wpisywać ręcznie ;)

Właśnie te opcje w HMie mam zamiar wykorzystywać. Wiadomo, że moja gra się zmienia, więc na to też będę miał patrzenie.

Odpowiedz
Cytat
enjoy7
PokerStrategist

Tak wiem, tylko chodzi mi o to, że oba programy pokażą inne range przy tej samej wartości % rangeu.

Odpowiedz
Cytat
arkhos Autor wątku
arkhos
Oldschool Grinder

Na czym polega ta różnica? Equilab (wedle mojej wiedzy) uwzględnia średnie equity vs 100% zakresu. Jaka miała by być w tej materii różnica we Flopzilli?

Odpowiedz
Cytat
Varrancomando
Elite Grinder

Ja otwieram w standardzie z MP i mam profit ale to trzeba mieć bardzo dużą próbkę żeby sprawdzić profitowość bo na 70k hands nowej bazy 97s z MP otworzyłem jedynie 42 razy

Odpowiedz
Cytat