Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Wypociny Przegrywa

36 Posty
13 Użytkownicy
65 Reakcje
1,137 Wyświetlenia
jejeejej
Oldschool Grinder

Jak masz i tak wszystko przegrać to może od razu przelej cały hajs do mnie :profit:

Odpowiedz
Cytat
xkwlx
PokerStrategist

Siema!:)
Jeśli byś chciał zacząć od cashu, mogę Ci pomóc na początek:)

Ostatnimi czasy tez bardzo się wkręciliśmy ze znajomymi w planszówki, jesli możesz poleć mi jakieś, gramy najczęściej w 4, cena nie gra roli, jesli możesz polecic cos w style RPG oraz takich do piwka jak np.5 sekund, ziemniak etc. Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
xkwlx
PokerStrategist

justi

Spoiler

Ty

Spoiler

Materialistko

Spoiler

:D :D:D

Odpowiedz
Cytat
jejeejej
Oldschool Grinder

Ja jedynie chcę oszczędzić jego nerwów podczas przegrywania :D A w sposób, który proponuje pójdzie łatwo, szybko i przyjemnie :D

Odpowiedz
Cytat
MalyFarciarz Autor wątku
MalyFarciarz
Legacy Member

Napisane przez xkwlx
Siema!:)
Jeśli byś chciał zacząć od cashu, mogę Ci pomóc na początek:)

Ostatnimi czasy tez bardzo się wkręciliśmy ze znajomymi w planszówki, jesli możesz poleć mi jakieś, gramy najczęściej w 4, cena nie gra roli, jesli możesz polecic cos w style RPG oraz takich do piwka jak np.5 sekund, ziemniak etc. Pozdrawiam

Hej.

Dzięki, ale casha grywam często live i tylko w takiej formie go lubie.

Dla czterech osób jest multum gier, ale polecę kilka od najłatwiejszych, do bardziej skomplikowanych.

Jungle Speed - gra na refleks, siłę i spostrzegawczość,

Blefuj - chyba wszystko jasne,

6 bierze - karcianka, w której mamy na ręcę kilkanaście kart i wszyscy w jednym momencie wybierają jedną. Sprawdzamy cyfry na kartach od i wykładamy je w odpowiednich kolumnach, jeżeli dokładamy szóstą do kolumny, zabieramy lewy i mamy minusowe punkty. Nie jest tak prosta jak sie wydaje,

Pędzące zólwie/jeże/ślimaki - gra dla dzieci, ale dorośli grają w nią częściej. Każdy z graczy dostaje kartę z kolorem swojego zwierzątka, ale nikomu jej nie pokazuje i za pomocą kart musi pierwszy dojść do mety. Mechanizm poruszania (w każdej wersji inny) oraz ukrywanie swojego koloru robi z tych prostych gier, skomplikowaną grę dla dorosłych.

Tajniacy - fenomen tego roku, jeżeli chodzi o gry imprezowe. Świetnie się sprawdza na większą ilość osób, ale na 4 spokojnie można. Na stole sa wyłożone karty z pojedynczym słowem (kwadrat 5 na 5) i jest dwóch szefów. Zadaniem szefów jest dotrzeć do swoich agentów. Szefowie mają na swojej karcie zaznaczone, pod jakimi słowami kryją sie ich agenci ( na kwadracie 5x5 mają zaznaczone, pod jakimi pseudonimami chowają się ich agenci) i teraz za pomocą jednego słowa starają się dotrzeć do jak największej ilości agentów. Przykładowo, mam agentów pod hasłami; deszcz, fred, muzyka i podaje hasło piosenka 3 - 3 oznacza, że do 3 slow odnosi się moje hasło i teraz ja jako szef juz kończę i nic nie mówię, ale osoby w mojej drużynie starają się trafić co miałem na myśli. Rozkminili, że jak piosenka, to na pewno muzyka i zaznaczyli dobrze, potem zaczęli iść głębiej i z piosenki zrobili deszczowa piosenkę, wiec natrafili na deszcz. Ja spodziewałem się, że skojarzą ze fred astaire jest twórcą deszczowej piosenki i wskażą tą kartę, ale nikt z nich nie miał pojęcia i wskazali kartę "noc" wyszli z założenia, ze na dobranoc śpiewa się piosenki.
Gra bardzo fajnie sprawdza się w przypadku osób, które myślą nieszablonowo i długo się znają i potrafią połączyć 4-5 słów jednym skojarzeniem,

Splendor - Powinien sie znaleźć w tym zestawieniu. Gra, której zasady wytłumaczysz w minute, ale opowiedzieć o niej zawsze jest problem. Bierzesz żetony, kupujesz karty i tak w kółko. Mimo prostych zasad jest bardzo re grywalna i trzeba przy niej już troszkę więcej pogłówkować,

Wsiąść do pociagu - Jedna z najpopularniejszych gier familijnych. Cel? Zapewnić wylosowanym miastom połączenie kolejowe. Przeszkoda? Inni gracze, których szlak może przebiegać podobną drogą. Główne atuty? Dynamika gry i poczucie, że w ciągu godziny zagraliśmy w naprawdę fajną grę,

Zamki Burgundii - Bardziej skomplikowana, ale po pierwszej grze zasady powinno się załapać. Dość długa, ale gra sie dynamicznie i przyjemnie,

Gier jest jeszcze a jeszcze a poleciłem tylko te do piwkach, RPG nie są moim konikiem. Wiele dobrego słyszałem o Mage Knight, ale obawiam się progu wejścia

W sumie, jezeli jesteś bardziej zainteresowany, to tutaj kilka trafnych propozycji (mogą się dublować)

Gry imprezowe – można się przy nich bardzo dobrze bawić przy każdej okazji i z towarzystwem w każdym wieku. Doskonale integrują wieloosobowe towarzystwo. Z założenia są to gry lekkie, o banalnych zasadach, mające w rzeczywistości charakter bardziej 'zabawy', niż 'gry'.

- Dixit (PL, 3-6 os, recenzja, videorecenzja) - wspaniała, niebanalna gra polegająca na odgadywaniu skojarzeń, które graczom nasunęły unikalne, bajkowo ilustrowane karty, rodem z 'Alicji w Krainie Czarów', 'Dziadka do orzechów' czy 'Małego Księcia'. Doskonały prezent, praktycznie w ciemno - Dixita pokocha każdy, nawet jeśli nigdy do tej pory planszówkami się nie interesował
- Pictomania (PL, 3-6 os, videorecenzja) - rysowane kalambury na czas, świetnie pomyślane i bardzo emocjonujące
- Dobble (PL, 2-8 os, recenzja, videorecenzja) - szalona, superszybka gra na spostrzegawczość.
- Palce w Pralce (PL, 4-12 os, recenzja, recenzja) - wygibasy palcami w rytm słynnego klaskanego/wystukiwanego motywu z 'We will rock You' zespołu Queen. Tempo coraz szybsze, a palce coraz bardziej się wyginają... Ta zabawa wciągnie każdego!
- The Resistance: Agenci Molocha (PL, 5-10 os, recenzja, recenzja) - znakomita gra, podobna trochę do popularnej 'Mafii'. Odkryjcie kto w waszej grupie jest podwójnym agentem, bo inaczej nie wykonacie misji!
- Munchkin (PL, 3-8 os, recenzja, recenzja) - Grałeś kiedyś w gry fabularne (RPG)? Pamiętasz ten nieustanny pościg za punktami doświadczenia i skarbami, bez dbania o klimat rozgrywki? W parodiującym taką sesję Munchkinie, znajdziesz to wszystko.
- Jungle Speed/Prawo Dżungli (PL, 2 i więcej, recenzja, recenzja) - okaż się szybszy i zwinniejszy od przeciwników w walce o totem.
- Pitchcar (PL, 2-8, videorecenzja, recenzja) - tradycyjna gra w kapsle w nowym, atrakcyjnym wydaniu
- Villa Paletti (PL, 2-4 os, videorecenzja) - gra podobna w swoich założeniach do Jengi. Gracze konstruują budowlę opartą na filarach, które wyciągać trzeba z niższych pięter.
- Time's Up (PL, 4-12 os., recenzja, videorecenzja) - unowocześnione, ulepszone kalambury o wzrastającym stopniu trudności.

Gry przygodowe - w swoich założeniach bardzo podobne do 'Magii i Miecza' (na pewno znasz...). Najczęściej kierujemy poczynaniami bohaterów mierzących się ze Złem, podnoszących swoje umiejętności i kolekcjonujących magiczne przedmioty. Schemat zwykle jest podobny: ruch postacią, następnie pociągnięcie karty wydarzeń i realizacja zaistniałej sytuacji (np. walka z potworem widniejącym na karcie, znalezienie skarbu etc etc). Tym niemniej od czasów Magii i Miecza pojawiło się kilka ciekawych tytułów, z nowymi, świeżymi pomysłami.
Ze względu na dużą ilość anglojęzycznych tekstów na licznych kartach, czym charakteryzują się przygodówki, radzimy początkującym ograniczyć się do gier polskojęzycznych, przedstawionych poniżej:

lekkie
- Talisman (Magia i Miecz) (PL, 2-6 os, videorecenzja, recenzja) - stara dobra Magia i Miecz, nad którą wielu z nas spędziło kawałek dzieciństwa - znów po polsku! Tym razem w nowym, bardzo atrakcyjnym wydaniu (figurki bohaterów, atrakcyjne i kolorowe grafiki na kartach przygód, poprawione zasady).

średnie
- Fury of Dracula / Dracula (ENG/PL, 2-5 os, recenzja, videorecenzja) - Łowcy ścigają Draculę po całej Europie. Gdzie ukrywa się wampiryczny hrabia? Widziano go w Madrycie, potem w Paryżu... Gdzie jest teraz? Lecz uważajcie: jeśli spotkacie Draculę nie w dzień lecz w nocy, z łowców staniecie się zwierzyną!
- Eldritch Horror (PL, 1-8 os, recenzja, recenzja) - gra przygodowa nawiązująca do literatury H.P.Lovecrafta, w której gracze usiłują powstrzymać przyjście Wielkich Przedwiecznych, tropiąc spiski kultystów na całym świecie. Udoskonalona wersja klasycznego już dzisiaj Arkham Horror. podobnie jak poprzednik, EH posiada liczne dodatki.

ambitniejsze tytuły warte zainteresowania
- Mage Knight (PL, 1-4 os, recenzja, recenzja) - świetna, złożona gra, trochę w stylu komputerowych gier z serii Heroes of Might&Magic. Znakomicie oddany rozwój bohatera.
- Descent (PL, 2-5 os, recenzja) - poprowadź bohaterów, stawiając wspólnie czoło mrocznemu Panu Podziemi.
- Posiadłość Szaleństwa (PL, 2-5 os, recenzja, videorecenzja) - wciąż gra planszowa, a jednak zahaczająca już o RPG. Staw czoło tajemnicom starej posiadłości w jednym z kilku złożonych scenariuszy.
- Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island (PL, 1-4, recenzja, recenzja, videorecenzja) - eksploruj tropikalną wyspę, pełną przygód. Zanurz się w klimat znany z powieści Stevensona czy Defoe! RC to obecnie najlepiej oceniana polska gra w rankingu BGG!

Odpowiedz
Cytat
MalyFarciarz Autor wątku
MalyFarciarz
Legacy Member

Napisane przez jejeejej
Jak masz i tak wszystko przegrać to może od razu przelej cały hajs do mnie :profit:

Jaki masz nick na PS? Podaj, to przeleję. Stać Cię będzie na zakup książki.

"Jak nie być cholerną materialistką"

Napisane przez jejeejej
Ja jedynie chcę oszczędzić jego nerwów podczas przegrywania :D A w sposób, który proponuje pójdzie łatwo, szybko i przyjemnie :D

Ja już nie mam nerwów. Łatwo i szybko okej, ale przyjemnie? Co może być przyjemnego w dawaniu pieniędzy kobiecie, której wcześniej się nie widziało na oczy?

Odpowiedz
Cytat
xkwlx
PokerStrategist

Ziomuś dziękuje Ci, że odwiedziłeś te forum:)
w każdym bądź razie jeśli kiedyś zdecydujesz się na casha to mega chętnie pomogę :)
Powodzenia

Odpowiedz
Cytat
MalyFarciarz Autor wątku
MalyFarciarz
Legacy Member

Nie ma za co i dzięki :)

Wcześniej nie robiłem tego z takim założeniem, ale myślę, że musiałbym ustalić sobie jakiś realny cel. Do wieczora powinienem go skonkretyzować i tutaj zapisać, bo podobno to pomaga. Przekonajmy się.

Odpowiedz
Cytat
jejeejej
Oldschool Grinder

MałyFarciarz chyba nie wziąłeś tego na poważnie? :D A jeśli tak to kup sobie książkę "Poczucie humoru od A do Zet" :coolface:

Odpowiedz
Cytat
xkwlx
PokerStrategist

Just to super kobitka, więc wszystko z dystansem pamiętaj:)

Odpowiedz
Cytat
MalyFarciarz Autor wątku
MalyFarciarz
Legacy Member

Napisane przez xkwlx
Just to super kobitka, więc wszystko z dystansem pamiętaj:)

Póki co, trzymam się jej na dystans. Sam przed chwilą widziałeś, że chciała zabrać mi pieniądze._evil:

Odpowiedz
Cytat
MalyFarciarz Autor wątku
MalyFarciarz
Legacy Member

Napisane przez jejeejej
MałyFarciarz chyba nie wziąłeś tego na poważnie? :D A jeśli tak to kup sobie książkę "Poczucie humoru od A do Zet" :coolface:

A szkoda, chciałem Ci zapłacić za szybko, łatwo, a przede wszystkim przyjemnie:f_pleased:

Odpowiedz
Cytat
jejeejej
Oldschool Grinder

A co to za przyjemność z obcym facetem? :coolface:

Odpowiedz
Cytat
MalyFarciarz Autor wątku
MalyFarciarz
Legacy Member

Napisane przez jejeejej
A co to za przyjemność z obcym facetem? :coolface:

Nie wiem, nie próbowałem.

Odpowiedz
Cytat
MalyFarciarz Autor wątku
MalyFarciarz
Legacy Member

Poznaliście mnie, kiedy jestem najgorszy, więc zasługujecie na mnie, kiedy jestem najlepszy.

Na początku chciałbym zaznaczyć, że nie udało mi się jeszcze wszystkiego przegrać, co gorsza, jestem na plusie.

Zanim jednak przejdę do statystyk z pokera, chciałbym potraktować tego bloga poważniej. Małymi krokami chciałbym zostawić ślad na swojej tabula rasa.

Mimo że pierwszy wpis był prawdziwy, nakarmił tylko jednego z dwóch wilków mojego "Ja".
Drugiego chciałbym Wam przedstawić, kiedy skończę tego bloga, będziecie widzieli tylko jedynie potrzeby i cele, którymi go karmię, ale nie poznacie mnie.

Zawsze obserwowałem wszystko wokół siebie, starałem się zrozumieć ludzi, ale im bardziej się staram, tym mniej ich rozumiem, więc ja sam nie rozumiem siebie. Trudno jest określić cele, nie znając swoich potrzeb i jeżeli ktoś pytałby mnie, co chcę w życiu osiągnąć, odpowiadam jak zawsze, że wystarczy mi bym był szczęśliwy, ale co to znaczy? Dla każdego szczęście jest czymś zupełnie innym, a mnie od kilku lat wszystko przestaje cieszyć. Mówi się, że pojęcie dobra i zła nie istnieje, ponieważ dla każdego z nas granica znajduje się w innym miejscu, czy może więc istnieć szczęście, skoro każdy z nas znajduje je w czymś innym? Chciałbym, aby każdy znalazł w życiu swoje szczęście i nie przestawał na jednym, ponieważ najistotniejszych rzeczy w życiu może być kilka i każde można robić całym sercem, tak jak rodzice, którzy kochają wszystkie swoje dzieci, każde z osobna i wszystkie z całego serca.

Koniec filozofowania i czas przejść do konkretów.

Po pierwsze cele, chociaż nie wiem czego dokładnie chcę, wiem kilku rzeczy, których nie chcę.

Cele rozdzielam na pokerowe i życiowe.

Życiowe:
Ogólne.
1) Być szczęśliwy,
Do następnego wpisu.
1) Ustalić temat pracy magisterskiej,
2) Poprawić CV i zaaplikować do firm,
Do zadowalającego poziomu (niestety nie wiem, jaki to będzie zadowalający, ale tak mniej więcej)
3) Nie omijać treningów, (zrzucić wagę do 80 kg i móc przebiec 10 km bez postoju)
Obecnie ważę 85kg i przebiec mogę 5 km,
4) Dalej szlifować angielski, (uzyskać/utrzymać poziom B2)
Obecnie mój poziom to B1/B2 z tym, że bliżej do B1.
Pokerowe:
Ogólne:
1)Być pokerzystą
2)Ukończyć MBC
Do następnego wpisu.
1) Uzyskać chrome star na pokerstars
2) Ogarnąć HM lub PT
Do zadowalającego poziomu.
1) Poprawić swoją grę (szczególnie push or fold oraz obronę blindów)
2) Zrozumieć ICM, fold equity, zasięgi.

Czas zamykać wpis, bo robi się późno. Niestety nie wiem ile zagrałem rąk, nie miałem ustawionego zapisywania rąk. Trudno.

Obecny bankroll; 24,02$,
Wcześniejszy bankroll: 21,10$,
Zysk/Strata: 2,92$

Wesołych Świąt :)

Odpowiedz
Cytat
niemambopoco
Elite Grinder

Zyjesz jeszcze?

Odpowiedz
Cytat