Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

World of rebuys

28 Posty
15 Użytkownicy
7 Reakcje
2,096 Wyświetlenia
filusPL
PokerStrategist

Witam!

Lubię pokera jak pewno każdy z czytających tego posta, jednak brakuje mi czasami systematyczności w tym co robię, dlatego właśnie ten blog. Mam nadzieję, że zdwoi moją motywację do gry i rozwoju, a wy (potencjalni czytelnicy) pomożecie mi w analizie licznych spotów, które zamierzam tutaj zamieszczać. A w ogóle to Piotrek jestem :)

Jak to się zaczęło

Poznałem pokera przez znajomych, pograłem trochę dla funu, zrobiłem parę dolców we freerollach i różnego rodzaju turniejach po 10-50 centów;) Poważniej do tematu podszedłem dopiero jesienią zeszłego roku, kiedy dołączyłem do study grup STT SNG i zacząłem je regularnie grindować. Trwało to może kilka miesięcy, udało mi się w tym czasie zbudować rolla na 180-tki, trochę solidnej nauki w tym kierunku i gram je do dziś :)

Co teraz

Początkiem lipca zaatakowałem 3.5+R. Nie szło najgorzej, choć początki nie były łatwe. Kiedy już zaczęło iść nieco lepiej pomyślałem, że dlaczego nie miałbym grać MTT ;) No i tak grałem przez jakiś miesiąc turnieje z buy inem poniżej 15$. Niestety, tylko raz udało się ustrzelić 4 maszty, ale czemu miałbym się nie pochwalić

Plany

Po tych doświadczeniach chcę skupić się jednak na 3.5+R i zrobić w końcu solidne volume, bo do tej pory było z tym słabo. Ostatnio zaniedbałem też nieco pracę nad grą i temu też chciałbym poświęcić więcej czasu niż ostatnio. Za cel stawiam sobie 2 razy w tygodniu po minimum 1.5 h. Jeśli chodzi o ilość turniejów to konkretnych celów nie ma, bo na moje życie wpływa zbyt wiele zmiennych, by móc to oszacować. Zapewniam jednak, że w najbliższym miesiącu zmieszczę się w przedziale 500-3000 ;)

Odpowiedz
Cytat
27 odpowiedzi
TEIGREKPE
Oldschool Grinder

1st :)

Odpowiedz
Cytat
esbes
PokerStrategist

Trzymam kciuki za dobrą grę Piotrek :fdrink

Odpowiedz
Cytat
filusPL Autor wątku
filusPL
PokerStrategist

Wczoraj w planach miałem regularną sesję, jednak brak chętnych do gry pokrzyżował mi nieco plany. Stoły odpalały się znacznie wolniej niż w przeciętną sobotę, a i run nie był po mojej stronie co złożyło się na 2 (słownie dwa) ITM we wszystkich 3r, które odpalały się między 18 a 22.

Z nadmiaru wolnego miejsca na ekranie odpaliłem więc trochę turbo i hyper tubro MTT, co przełożyło się na niezły wynik

Tym samym powtórzyłem swój wynik sprzed 2 miesięcy z tego samego turnieju:)

Dziś niestety z przyczyn niezależnych ode mnie muszę odpuścić kolejną już niedzielę (w październiku w niedzielę udało mi się zagrać chyba tylko raz). Od przyszłego tygodnia wszystko wraca do normy:)

Odpowiedz
Cytat
arek0157
Oldschool Grinder

. i powodzenia :)

Odpowiedz
Cytat
hazelasty
PokerStrategist

Siema, mam pare sugestii w sprawie 3r. Odezwij sie do mnie na skype artur_olczyk

Odpowiedz
Cytat
filusPL Autor wątku
filusPL
PokerStrategist

Czas podsumować pierwszy tydzień a właściwie 9 dni listopada. Pozytyw jest taki, że udało mi się trochę pograć i profit nawet nienajgorszy. Jednak 2 sesje w środku tygodnia musiałem zakończyć po kilkunastu turniejach, z powodu problemów z łączem. Co prawda miałem alternatywne, ale trochę to trwało i straty były już spore, bo miałem deepki w kilku turniejach, głównie 3r i hyper za 5$. Ze względu na małe prawdopodobieństwo kontynuowania A game wolałem odpuścić.

Zagrałem też kilka MM i w jednym poszło całkiem nieźle, przy czym brakło trochę szczęścia w decydujących momentach

Spoiler

W sobotę generalnie pograłem trochę więcej MTT niż normalnie ze względu na stosunkowo mały ruch w 3r. Nieźle szło też w 11$, 10k GTD, gdzie przy 40 left byłem chipleadem z ponad dwukrotną przewagą w żetonach nad drugim miejscem. Nie weszło jednak kilka flipów z shortami, później kart dead i odpadam przy pierwszym flipie na FT :(

Spoiler

W 3r w tym tygodniu volume akurat średnie co przełożyło się na jedynie 2 HU z czego oba przegrane.

http://www.boomplayer.com/poker-hands/Boom/11637128_53ACB66155

:facepalm:

I podsumowanie 1-9.11

Spoiler

Te 1/2 miejsca to niestety w większości z 2.5, które odpalam na początku i na końcu sesji;) Generalnie jestem zadowolony z volume, biorąc pod uwagę, że wtorkowa i środowa sesja były bardzo krótkie z przyczyn niezależnych ode mnie. W przyszłym tygodniu niestety zagram chyba tylko 3 dni. No i kilka problematycznych rozdań:

Semi FT, 3r, akcja między 2 regami z MTT:

Spoiler

MM, Na SB bardzo luźny gracz, na BB Ozzy, na którego mam może z 10% FE, o ile w ogóle

Spoiler

I jeszcze jedno z 3r

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
TEIGREKPE
Oldschool Grinder

Czy jego zagranie świadczy o ty, że ma tam mega nutsy - niekoniecznie, wydaje mi się, ze być może generować chce b. duże FEq, z drugiej strony daje świetne oddsy na call.
Ja tam mimo wszystko na takim stacku wjeżdżam TT+ może AKs

Ja bym foldował, jesteś na btn masz jeszcze kilka rozdań może znajdziesz coś lepszego mimo 4bb

W sumie nie wiem. Push i call chyba mają tutaj sens 50/50. Fold chyba za słaby.

Taka rozkmina fisza, czekam na dalsze opinie ;)

Odpowiedz
Cytat
filusPL Autor wątku
filusPL
PokerStrategist

Ostatnio niewiele pisałem, bo i niewiele się działo. Zrobiłem w listopadzie niezłe volume w 3r, ale końcem miesiąca złapałem lekki dołek, spowodowany też po części większą niż zwykle ilością granych MTT , co nieco zabiło mi profit z SNG. Przyszedł jednak zeszły tydzień i już czwartek przyniósł ładny wynik:

Przy 3 left wyszła propozycja deala, byłem chipleadem a obaj przeciwnicy w miarę ogarniali, mimo tego zdecydowali się oddać mi ~40$ więcej niż przewidział ICM. Emocje po dealu się jednak nie skończyły, bo w grze pozostały jeszcze bounty, które z resztą udało mi się zgarnąć:) Nie wiem do końca dlaczego w lobby nie zostało uwzględnione bounty za mnie, ale w każdym razie sumarycznie zebrałem 715$ z knockoutów. W sobotę było jeszcze lepiej:

Tutaj również przeciwnik z HU okazał się być dobroczynny, bo mimo przewagi żetonowej podzielił się ze mną po równo. No i jeszcze 2 ciekawe spoty z 4.4 PSKO:

Spoiler

Za obu shortów przewidziane było bounty, nie pamiętam dokładnie kwot, ale w tej fazie turnieju maksymalnie kilkanaście dolarów. UTG jest agro ryba:

PokerStars - $2+$2+$0.40|250/500 Ante 60 NL - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 4

BTN: 13.42 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 8)
SB: 2.38 BB (VPIP: 66.67, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 3)
BB: 38.75 BB (VPIP: 38.30, PFR: 8.51, 3Bet Preflop: 9.52, Hands: 47)
UTG: 55.51 BB (VPIP: 39.09, PFR: 11.82, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 110)
UTG+1: 22.69 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 15)
MP: 20.83 BB (VPIP: 16.85, PFR: 6.82, 3Bet Preflop: 5.26, Hands: 90)
MP+1: 26.17 BB (VPIP: 26.79, PFR: 15.32, 3Bet Preflop: 5.26, Hands: 112)
MP+2: 9.88 BB (VPIP: 34.38, PFR: 1.04, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 96)
Hero (CO): 35.45 BB

9 players post ante of 0.12 BB, SB posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 2.58 BB) Hero has J♦ J♣

UTG raises to 2.3 BB, fold, fold, fold, MP+2 calls 2.3 BB, Hero raises to 6 BB, fold, SB calls 1.76 BB and is all-in, fold, UTG calls 3.7 BB, MP+2 calls 3.7 BB

Flop: (22.34 BB, 4 players) 2♣ Q♠ 3♦
UTG checks, MP+2 checks, Hero bets 3.8 BB, UTG calls 3.8 BB, MP+2 calls 3.76 BB and is all-in

Turn: (33.7 BB, 4 players) 3♣
UTG checks, Hero checks

River: (33.7 BB, 4 players) 3♠
UTG bets 13 BB, fold

Spoiler

I rozdanie z FTka, przeciwnik bardzo agro, 3k profitu na sharku, głównie w micro MTT w omahe ( ;) ), fold to 4bet 1/1 póki co.

PokerStars - $2+$2+$0.40|30000/60000 Ante 7500 NL - Holdem - 5 players
Hand converted by PokerTracker 4

CO: 39.8 BB (VPIP: 16.07, PFR: 11.11, 3Bet Preflop: 4.76, Hands: 112)
BTN: 35.31 BB (VPIP: 48.60, PFR: 39.62, 3Bet Preflop: 13.64, Hands: 109)
SB: 94.49 BB (VPIP: 34.98, PFR: 31.66, 3Bet Preflop: 19.44, Hands: 265)
BB: 15.83 BB (VPIP: 23.88, PFR: 17.16, 3Bet Preflop: 8.45, Hands: 135)
Hero (UTG): 50.78 BB

5 players post ante of 0.13 BB, SB posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 2.13 BB) Hero has J♠ J♥

Hero raises to 2.5 BB, fold, BTN raises to 5 BB, fold, fold, ??(

Odpowiedz
Cytat
kulekk
Poker Player

Daje krope:f_drink: dobre szipki:f_cool:

Odpowiedz
Cytat
mktmd
PokerStrategist

GG ale naurywał ale naurywał, n1

Odpowiedz
Cytat
filusPL Autor wątku
filusPL
PokerStrategist

Po okresie good runa musiałem zrobić sobie krótką przerwę związaną z ogarnięciem uczelni, ale od kilku dni wróciłem do gry i przede wszystkim rozwoju. Skupiłem się ostatnio głównie na postflopie, co przynosi bardzo dobre rezultaty, ale muszę przyznać że zaniedbałem nieco hrc i odbija się to na mojej grze w fazie push/fold. Po nowym roku postaram się to jednak nadrobić, co jest moim drugim (zaraz po studiach) postanowieniem na nadchodzący miesiąc:)

Próbowałem też kilku nowych rzeczy jak granie przy muzyce klasycznej, przy radiu czy rozmowa z kimś w trakcie gry i z tych 3 opcji zdecydowanie najlepiej grałem przy Vivaldim, choć na dłuższą metę raczej tak nie pociągnę;)

W między czasie weszło też kilka niezłych wyników:

Najbardziej szkoda ostatniego, bo był chiplead na FTku, chociaż 27 KO też fajnie byłoby shipnąć;)

W tym roku już na pewno nie będę grał, czas więc na małe podsumowanie w liczbach, a jako że odkąd gram 3.5+R czyli od wakacji mam nową bazę, a sharkscope ewidentnie nie radzi sobie z liczeniem rebuyów jestem zmuszony rozdzielić poszczególne gry:

180-tki, 2.5$:

180-tki, 3.5+R:

MTT:

Oczywiście w 180-tkach jednych i drugich można robić znacznie lepsze ROI, ale nietrudno zauważyć że początki były ciężkie, głównie z powodu mojego dosyć agresywnego podejścia do awansowania po stawkach, co przełożyło się na długie okresy niemal break even;) Jak widać w MTT grudzień był zdecydowanie najlepszym miesiącem (pewno też dlatego że grałem ich więcej niż wcześniej) co pozwala optymistycznie patrzeć w przyszłość:)

Odpowiedz
Cytat
TEIGREKPE
Oldschool Grinder

Niesamowite postępy przez ten ostatni rok zrobiłeś mentorze :appl:

Aż się boję co przyniesie 2015 :P

Odpowiedz
Cytat
lukaszr10
Poker Player

Kozackie pieniądze :) :f_ugly:
Kolejny rok będzie o wiele lepszy (y)

Odpowiedz
Cytat
filusPL Autor wątku
filusPL
PokerStrategist

Siema! Początek roku był dość trudny i nie chodzi nawet o wyniki, ale brak czasu na grę, rozwój i pisanie na blogu. Także pierwsze 2 miesiące spędziłem grając niemal tylko w niedziele i to nie zawsze, sporadycznie w inne dni. Z perspektywy czasu oceniam to jako duży błąd, bo nieregularna gra, dodatkowo nie łącząca się z treningami, mija się z celem. Ale z początkiem marca ruszyłem już z miejsca na poważnie. Mimo, że niedługo kończy się pierwszy kwartał, myślę że to lepszy czas na wyznaczenie celów na ten rok niż nie wyznaczenie ich wcale. Cele nie są wygórowane, ale biorąc pod uwagę dość wysoką ambicję jaka mnie cechuje, liczę że nie braknie motywacji żeby osiągnąć znacznie więcej. Nie są też opisane szczegółowo, mają stanowić wyłącznie bazę do ustalania sobie mniejszych, krótkoterminowych celów

Do rzeczy:

:club: Zadomowienie się na MTT i nieustanny rozwój w tym kierunku na co złożą się:

• Współpraca zarówno z graczami lepszymi ode mnie jak i tymi o podobnych umiejętnościach
  • Ogrom samodzielnej pracy z programami, które już z nam i które dopiero poznaję
  • Regularny grind

:club: Szlifowanie angielskiego, a w drugiej połowie roku nauka nowego języka

:club: Dbanie o formę fizyczną

:club: Skończenie studiów inżynierskich

:club: Zamieszczanie okresowych planów działania oraz podsumowania ich realizacji na blogu

I te na najbliższe 2 tygodnie:

:heart: Poprawa gry na <20bb - minimum 3 h HRC tygodniowo
:heart: Skupienie się na poprawie gry w satelitach
:heart: Co najmniej 4 sesje w tygodniu (optymalnie 5)
:heart: Siłownia 4 razy w tygodniu
:heart: Poza weekendem codziennie 20-30 minut poświęcone na naukę angielskiego

Odkąd wróciłem do grindu zdążyło też już wpaść kilka nie najgorszych wyników więc tradycyjnie wrzucam:

Odpowiedz
Cytat
Musake85
Legacy Member

dobry nakurwiator
:gl:
.

Odpowiedz
Cytat
whys0serious
PokerStrategist

Rozkręcasz się :sfishg: Keep going _drink:

Napisane przez filusPL
:club: Zamieszczanie okresowych planów działania oraz podsumowania ich realizacji na blogu

No liczymy na to :)

Odpowiedz
Cytat
filusPL Autor wątku
filusPL
PokerStrategist

Siema. Co prawda minęło nieco ponad 2 tygodnie od ostatniego wpisu, ale byłem w ostatnich dniach pochłonięty grindem, a do tego były święta więc czuję się usprawiedliwiony ;) Czas na rozliczenie ostatnich postanowień:

Napisane przez filusPL

Przeanalizowałem wiele rozdań rozdań w hrc, skonsultowałem też sporo z innymi graczami. Nie wiem czy było tego 3h tygodniowo, ale w mojej opinii wystarczająco. Czuję znaczny wzrost skilla w satkach, co przełożyło się na niejeden wygrany ticket do midstakesowych turków (co tylko się dało spieniężyłem). Liczba wygrindowanych dni jak i godzin jak najbardziej ok. Z siłownią nie ruszyłem ze względów praktycznych. Nie byłoby dobrym biznesem kupowanie karnetu tuż przed świętami, które i tak spędzam w domu rodzinnym. Także jedyna niemal aktywność fizyczna jaka mnie spotkała to kopanie z kumplami na pobliskim orliku. Co do angielskiego do poprawy jest najwięcej, bo na dobrą sprawę jeszcze nie ruszyłem z miejsca. Także jako cel na resztę kwietnia obieram sobie uporządkowanie wszystkich spraw i wprowadzenie regularności w każdą z kluczowych dziedzin życia.

Fajnych wyników ostatnio trochę wpadło więc wrzucam te czterocyfrowe:

Odpowiedz
Cytat
mlody10666
Poker Player

Napisane przez filusPL
Siema. Co prawda minęło nieco ponad 2 tygodnie od ostatniego wpisu, ale byłem w ostatnich dniach pochłonięty grindem, a do tego były święta więc czuję się usprawiedliwiony ;) Czas na rozliczenie ostatnich postanowień:

Napisane przez filusPL

Przeanalizowałem wiele rozdań rozdań w hrc, skonsultowałem też sporo z innymi graczami. Nie wiem czy było tego 3h tygodniowo, ale w mojej opinii wystarczająco. Czuję znaczny wzrost skilla w satkach, co przełożyło się na niejeden wygrany ticket do midstakesowych turków (co tylko się dało spieniężyłem). Liczba wygrindowanych dni jak i godzin jak najbardziej ok. Z siłownią nie ruszyłem ze względów praktycznych. Nie byłoby dobrym biznesem kupowanie karnetu tuż przed świętami, które i tak spędzam w domu rodzinnym. Także jedyna niemal aktywność fizyczna jaka mnie spotkała to kopanie z kumplami na pobliskim orliku. Co do angielskiego do poprawy jest najwięcej, bo na dobrą sprawę jeszcze nie ruszyłem z miejsca. Także jako cel na resztę kwietnia obieram sobie uporządkowanie wszystkich spraw i wprowadzenie regularności w każdą z kluczowych dziedzin życia.

Fajnych wyników ostatnio trochę wpadło więc wrzucam te czterocyfrowe:

woho, fajne wyniki! życzę dalszych sukcesów:)

Odpowiedz
Cytat
Pokerfsw
Poker Player

grubo kropa.

Odpowiedz
Cytat