Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] That's poker [SnG]

50 Posty
14 Użytkownicy
0 Reakcje
2,190 Wyświetlenia
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Perspektywa przejścia na SnG22$ oddala się szybciej i szybciej. O ile wcześniej mój downswing polegał tylko i wyłącznie na spadku ROI to teraz równolegle zaczął spadać roll. Po okresie lekkiego dokształcenia się wróciłem do gry - efekt spadek o kilkanaście BI X(. Przegrywam wszystko - flipy, dominujące karty są miażdżone przez parki/flushe/ str8 łapane przez przeciwników.

Specjalnie sprawdziłem w SnG wizard czy robie jakieś błędy w fazie push-or-fold - wszystkie decyzje na zielono, wszystko +EV;) Tylko nie wiem czemu ROI po ok 600 sitach na SnG11$ wynosi 6,5%....

Ciekawą rzeczą jest asolutny brak tiltu i kontynuowanie swojej A-game, myślę że to jedyny optymistyczny element mojej grudniowej gry.

Zamieszcze rozdanie z serii ciekawostek, przyda się początkującym i nie tylko.

No Limit Holdem Tournament
4 players
Converted at weaktight.com

Stacks:
CO attika66666 (150)
BTN coolrunaz (7390)
SB fradoisback (9800)
BB Hero (2660)

Blinds: 300/600

Pre-flop: (900, 4 players) Hero is BB T♥ T♣
2 folds, fradoisback goes all-in 9,800, Hero folds

Final Pot: 10,705

fradoisback wins 10,400 ( won +600 )

Decyzja trochę mi zajęła mimo że byłem na 90% pewny easy fold. Potem analizując sytuacje w SnG wizard dowiedziałem się że sprawdzenie z TT jest -EV nawet wtedy gdy SB pushuje 100% swoich kart. Przy założeniu, że przeciwnik gra raise any two opłaca nam się sprawdzić jedynie JJ+, przy czym JJ jest bardzo marginalne (+EV jeśli przeciwnik pushuje 92-93%). AKs to eeeeasy fold w tej sytuacji...
Oczywiście typ z 150 żetonami dostał niewiarygodnie dobre karty w następnych kilku rozdaniach i to ja wyleciałem na 4 miejscu;)

BR 715$ (-170$)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Jeszcze takich swingów nie miałem podczas swojej przygody SnG. Sporo ostatnio grałem, udało mi się pokonać nawet spadek 35BI i odrobić większość strat. Kiedy już na horyzoncie pojawił się naprawdę realny pierwszy 1k i skok limit wyżej wszystko po raz kolejny się zawaliło. Postanowiłem zmniejszyć liczbę stołów do 3-4 by odzyskać pewność gry i choć trochę zmniejszyć wahania rolla.

Ręka z ostatniej chwili, po czymś takim jednak muszę sobie zrobić przerwę i może jeszcze dziś wrócę na stoliki nocną porą.

No Limit Holdem Tournament
10 players
Converted at weaktight.com

Stacks:
UTG+1 MiGhtySeB (2000)
UTG+2 Spinaci (1860)
MP1 Bunti86 (2000)
MP2 Cirik (1560)
MP3 Alarm113 (2180)
MP4 Stevemaster7 (1860)
CO Edelweiss77 (2600)
BTN costy777999 (1980)
SB Roffi888 (1960)
BB Hero (2000)

Blinds: 30/60

Pre-flop: (90, 10 players) Hero is BB 2♦ 2♠
3 folds, Cirik raises to 240, 1 fold, Stevemaster7 calls 240, 3 folds, Hero calls 180

Flop: 2♥ K♦ 7♣ (750, 3 players)
Hero checks, Cirik bets 750, Stevemaster7 calls 750, Hero calls 750

Turn: A♣ (3,007, 3 players)
Hero checks, Cirik goes all-in 570, Stevemaster7 calls 570, Hero goes all-in 1,070, Stevemaster7 goes all-in 300

River: A♠ (5,517, 3 players)

Final Pot: 5,538
Cirik shows: A♦ 9♠
Stevemaster7 shows: A♥ K♠
Hero shows: 2♦ 2♠

Stevemaster7 wins 5,310 ( won +3,450 )
Hero wins 140 ( lost -1,860 )
Cirik lost -1,560

BR 770$ (+55$)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dwie wiadomosci, jak zwykle dobra i zla. Ta pierwsza obwieszcza przekroczenie 1k po dlugich bojach i jeszcze dluzszych swingach. Zla wiadomoscia jest to, ze musialem zrobic cashout. Podsumowujac, roll spada a ludzie z SnG22$ moga jeszcze spac spokojnie;) I to nawet calkiem dlugo bo przez przerozne problemy, zaliczenia, kolokwia, sesje wreszcie czasu na gre mam praktycznie 0.

Moje ROI wynosi ok 10% po ok 750 grach. Niestety dokladnych statystyk brak, bo przez ten czas gralem na dwoch komputerach i teraz mam dostep jedynie do jednego z nich. Jesli kogos to bedzie interesowalo to moge uscislic w czasie pozniejszym.

Dysponuje tez 3 ticketami do stepu 5 (na 6) w step SnG ----> w blizej nieokreslonej przyszlosci powalcze o 2k (te SnG rozgrywane sa jako regular speed + dodatkowy poziom blindow, wiec zajmuja jeszcze wiecej czasu X(). I tak z mieszanymi uczuciami wkraczam w nowy rok...

BR 630$

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Oczywiście nie całkiem udało się wprowadzenie planu mającego na celu odstawienie pokera na półke na czas trwania sesji. Człowiek musi sie w końcu zrelaksować po nauce i treningach:) Pozytywny aspekt tego jest taki, że odrobiłem część strat spowodowanych cashoutem i znów przybliżam się do SnG22$ - chcę się tam zadmowić do końa stycznia co przy mojej aktualnej dyspozycji nie bedzie problemem (odpukać). W końcu zaczynam wygrywać sytuacje w których moje karty dominują nad przeciwnikiem, ba nawet ludzie respektują moją grę z dużym stackiem na bubblu i nie sprawdzają z byle g... Swiat się zmienia, ROI wraca do oczekiwanego poziomu;)

BR 840$ (+210$)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Po cashoucie sladów już brak, dobiłem do 50BI na SnG22$ - czas przejść limit wyżej.
Podsumowując swoją grę na SnG11$ mogę powiedzieć, że to był czas eksperymentów - multitabling, poluźnianie/zacieśnianie gry, pierwsze 35BI swingi. Chociaż grałem tu dłużej niż zamierzałem to nie uważam tego czasu za stracony - nauczyłem się rzeczywiście sporo. Jest to limit spokojnie do pokonania. Moje ROI wynosi (niestety dokładne info będę miał dopiera za tydzień) na oko 12-14% po ok 850 grach.
Następne wieści z SnG22$

BR 1130 (+290$)

PLtotoryl
PokerStrategist

Super blog mnie ciekawi szczególnie ponieważ też jestem graczem początkującym SNG. Powodzenia na SNG22$ będę śledził twoje postępy, a jesli mozesz to powiedz mi czy na party poker są jakieś SNG 1-2$, i czy lepiej jest grac turbo czy zwykle i dlaczego?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzięki

Jeśli jeszcze nie wybrałeś swojego pokerroomu to pod SnG polecam poker stars. Masz tam większy wybór gier, więcej ludzi, lepszą relacje rake-wpisowe. Jeśli już zdecydowałeś się na party poker to generalnie odradzam gry z najniższym wpisowym. W 1$ masz stoliki tylko w formacie turbo - blindy rosną bardzo szybko, konsekwentnie wcześnie wchodzisz do fazy push-or-fold co gwarantuje duże swingi, które mogą być zabójcze dla rolla (szczególnie początkującego) Granie tych turniejów to wg mnie masochizm w czystej postaci;)
Od 3$ masz już stoliki speed z 5min strukturą blindów, a od 6$ wchodzą już zwykłe z najwolniejszym postępem turnieju ale i najlepsze do nauki bo generujące mniejsze wahania rolla.
Jest jeszcze jedna rzecz o której trzeba wspomnieć. Na party przy stawkach 1-6$ masz rake który wynosi ok 20% (i więcej) wpisowego (rake to opłata dla roomu). Wystarczy wspomnieć, że taką samą kwotę płacisz na stawkach 6$ i 11$ (sick!).
Ogólnie to polecałbym zbudowanie rolla 30BI na 6$, czyli dociągnięcie do 180$ grając FL lub SSS/BSS i dalsze atakowanie SnG. Jeśli będziesz chciał juz grać od 3$ to pamiętaj, że 30 BI (w tym wypadku 90$) to absolutne minimum. A co do samej gry to poczytaj arty, pooglądaj filmiki (na ang wersji), poćwicz ICM i będziasz miał ogromną przewagę nad przeciwnikami. Masz problemy/ czegoś nie rozumiesz pytaj tutaj/na forum.
Pozdrawiam

PLtotoryl
PokerStrategist

Heh widze ze uznales mnie za totalnego początkującego tak nie jest mimo że mam na forum 6 postow i nie wybralem platformy zadnej:D Gram już jakiś czas na expekt i ostatnio zaczynam na pokerstars ale do tej pory gralem bloindy 7-10min ale widze ze wieszkszość multitablingujących graczy SNg gra juz pozniej praktycznie tylko turbo, chce wykorzystac 50$ od PS na mansion poker i zacząć tak grac od SNG FR za 1+0,2$ (gram po 4 stoly naraz) ale wyszlo mi ze musze w 3 miesiace rozegrac ponad 1200 takich turniejow dlatego rowniez zastanawiam się czy nie grać turniejow turbo bo przy takiej probce torniejow chyba nie bedzie mialo wiekszego znaczenia czy blindy 7 czy 5 min? Oczywiście jest możliwość iż uda się zrobić w trakcie wyrabiania Bankrola na tury za 2$ wteyd nie bede musial grac takiej ilości. Co sądzisz?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

PLtotoryl napisał
wieszkszość multitablingujących graczy SnG gra juz pozniej praktycznie tylko turbo

To w sumie nie do końca jest prawda. Ludzie grają to co im przynosi większy zysk w $/h. W normalnych turniejach ma się zwykle większe ROI niż w turbo/speed. Jeśli przewaga ROI jest niwelowana przez liczbę granych turniejów turbo na godzinę to grają turbo, jeśli nie - zostają przy normalnych.

Co do 1200 SnG w 3 miesiące to może być trudno. Wszystko zależy od tego ile czasu chcesz poświęcić na grę i jak bardzo zwiększa się liczba punktów przy przechodzeniu limit wyżej. Sam gram ok 2,5 miesiąca praktycznie tylko speed SnG i jak na razie mam ich ok 1000 i do 1200 na pewno nie dobije. Tyle, że ja gram mało/bardzo mało w ciągu dnia.

Proponuje zaczynać od najwolniejszych, jak już się ogarniesz to przesiądź się na te z 5min strukturą, chyba że Ci nie będą pasowały. Co do multitablingu to zwiększaj liczbę stołów tylko wtedy gdy czujesz się pewnie grając na takiej ilości. Mówię tu generalnie o fazie bubble(4 graczy w FR), bo granie nawet 20-paru turniejów w początkowej fazie do trudnych zadań nie należy. Co z tego jeśli potem zaczynasz się gubić.
Na początek spokojnie, 100% z artami/ICM + dokładana obserwacja stołu i nie widzę opcji byś nie awansował w miarę szybko z najniższych limitów. Po jakichś dwóch tygodniach policz sobie jak to wygląda. Możesz też założyć wątek w temacie mansiona i popytać ludzi jak jest najkorzystniej wyrabiać tam bonus. Potem porównasz to z grą SnG. Tak czy inaczej- powodzenia

PLtotoryl
PokerStrategist

No ja testowalem juz różne style gry, teraz gram 4 stoly bo jest to dla mnie optymalnie:D Przy mniej czasami nuda:D przy wiecej to dochodzi czasami do3-4 HU naraz to nie da się grac, przynajmniej ja nie ogarniam. Ogólnie plan jest taki żeby zacząć wyrabiać tego bonusa jak bede miał wolne, i wtedy ustalic godziny gry np od 20-23 (tak mniej wiecej w zaqleznosci od samopoczucia i koncentracji) taki SNG z 7min blindow trwa ok 40-50 min czyli srednio bedzie sie go gralo ok 30 min, wiec w 3h rozegrac mozna ok 6x4= 24 SNG bez turbo. 24*90= 2160 :D Wiadomo ze nie bede dzien w dzien gral 3h. I tak sie zastanawiam ze chyba bede gral te bez turbo i liczyl na moje roi ok 10-15%, to po wyrobieniu tego 50$ (+100$ bedzie do wyrobienia) bedzie okolo 120-150$ z gry +100$ do wyrobienia dalej (to juz mam nadzieje ze na tych sitach za 2$) to po zakonczeniu wyrabiania tego wszystkiego od PS myślę że mógłby być bankroll na sity za 5$ a to by mi pasowalo bardzo :D No nic jak zacznę to wyrabiać to wtedy zaloze bloga i bede pisal jak mi idzie. Narazie dzieki vindu za rady.

PS: co do raku to na ipoker vindu moglbys sie przenisc też, bo tam też jest 20% raku ale tylko do 5+1$ a później od 10$ jest juz 10% rake i mniej na coraz wyzszych.

PLtotoryl
PokerStrategist

Vindu, napisz coś wkońcu :D

mamoto
Elite Grinder

Jestem zaszokowany skutecznoscia twojej gry Vindu. Dlatego chcialem zapytac jakiego nicka używasz na pokerstars (bo to chyba tam grasz swoje S&G)? Moze ktos inny ze sledzacych ten watek wie pod jakim nickiem vindu gra? Chcialem zobaczyc ta sciane po ktorej sie vindu wspina na sharkscopie...

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Nie gram na pokerstars tylko na party poker. Tam sharkscope chyba nie działa(przynajmniej poprawnie) - do tej pory rozegrałem ponad 1000 SnG a wyświetlane mam ok 90 ?(. Co do moich wyników to są zupełnie normalne - ROI ok 10% nie jest niczym szczególnym.

Ostatnio nie miałem za dużo czasu by grać. Niszczenie SnG22$ nie przebiega zgodnie z planem - od razu po wejściu spadłem o 15BI a po ok 50 sitach jestem 2BI na minusie. Nie jest to wielka próbka, więc się bardzo nie martwie - szczególnie jeśli brać pod uwagę fakt, że większość gier zakończyłem po bad beatach. To jest generalnie norma dla SnG i chyba nie ma sensu na to zrzucać winy. Zaliczyłem też parę głupich zagrań, szybko zidentyfikowane i poprawione. Poziom na SnG22$ jest mimo wszystko odczuwalnie większy od tego na 11$. Dużo więcej całkiem niezłych regsów i bardziej tight gra na początku turnieju. Najbardziej fishowe gierki są zwykle między 16-19 kiedy dużo osób kończy pracę i chce się chyba odstresować. Szkoda tylko, że wtedy nie mam czasu grać:(. Jakby to groźnie nie wyglądało - limit na pewno do pokonania.

Zacząłem powoli przesiadać się na nl sh, jak na razie z dobrym skutkiem. Mam dopiero ok 2k rąk i zakłamany winrate w elephancie - 29,5BB/100:P. Wstawię jakiś wykres po 10k rąk. Zastanawiam się czy jest sens dalej walczyć z SnG - te swingi powoli mnie wykańczają, szczególnie biorąc pod uwagę fakt że gram do 5-6 stołów co jak na kontynuowanie SnG jest liczbą trochę za małą. Jak tak dalej będą wglądały moje wyniki na SnG22$ to być może wrócę do 11$ by szybciej budować rolla + grać w tym samym czasie nl sh.
Moim celem jest nl100 sh do wakacji - trochę ambitnie, zobaczymy czy nie za bardzo. Dużo też będzie zależało od czasu, który będe mógł poświęcić na grę
Pozdrawiam

PLtotoryl
PokerStrategist

No no, dawaj te 22$, pewnie je zmiażdzysz znowu. Ja dzisiaj zagrałęm pare SNG i jak zaczolem po badbetach odpadac na 4-5 miejscu to przewalilem 1/4rolla na cashowach:D Także chyba zostanę tylko przy MTT. a tak nawiasem to jaki jest kolejny prog po tych 22$ SNG na PP?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Hehe nie znowu, tylko po raz pierwszy;)

Następne są 33$, więc skok niezbyt duży. Potem 55$ i tam już jest raczej niewielu złych graczy. Te ostatnie chyba nie są bardzo popularne, zwykle mało stolików jest otwartych w jednym momencie.

Co do nowości to zszedłem limit niżej by zbudować rolla na limicie względnie prostszym, pecha to jednak nie powstrzymało (kolejny spadek o parę BI). Zawieszam swoją pokerową działalność na jakiś czas. Od czasu do czasu pogram NL sh/ fl sh w ramach relaksu. Głównie, gdy akurat będę miał ochotę na stracenie paru $:P

Olorion
BlackMember

vindu, chcialem sie ciebie o cos zapytac :P

jakbys byl kiedys na gg to msg me @ 3338693

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

@ Olorion
dostałeś pm/zaproszenie ;)

JacekPL
PokerStrategist

Can you explain this?

: jesteś 300$ na minusie

: im wyższy buy-in tym większe straty (spadające ROI)

: rozegrałeś dwieście kilkadziesiąt turniejów, głównie z wpisowym 10$, około czterdziestu z wpisowym 22$.

Gdzie te zyski???

Normalnie nie obchodzą mnie czyjeś wyniki, ale tym razem zrobiłem wyjątek, ponieważ:

1. Chciałem Cię zaprosić do pracy w sekcji SnG

2. Wiele osób uważa Cię za gracza wygrywającego i czyta to, co tu piszesz.

3. Bardzo się zdziwiłem tym, co zobaczyłem na sharkscopie i tournament sharku.

Mogę uwierzyć w to, że sharkscope nie pokazuje wszystkiego, ale musiałby być bardzo złośliwym programem (bazą danych), żeby pokazywać taki minus przy zyskach, jakie opisujesz...

Nic przeciwko Tobie, ale jakieś to dziwne...

nie to żeby to była specjalnie moja sprawa, ale Jacku przesadzasz trochę, jak chciałeś go zaprosić do współpracy to trzeba było zapytać o statystyki na privie a nie wrzucać wykresy, które jak było napisane wyżej są nieaktualne( ujmują 250 sitów kiedy Vindu twierdzi że zagrał ich ponad 1000...), ogólnie nie wiem czy nie wyciągasz zbyt pochopnych wniosków, przy okazji niejako piętnując go jako kłamcę...

tak spojrzalem z ciekawosci na tego sharkscope.com, chyba tam cos jest nie tak z tym naliczaniem wygranych z partypoker. Ja gralem kilkanascie turbo sng 3$ zazwyczaj po sesjach sss, dla czystej zabawy, z czego wszystkie prawie w kasie (pewnie przypadkiem :D), mozna powiedziec 8x%. A mi pokazuje ze jestem na minusie z sng. Dziwne.