Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Money Tree.

26 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
1,786 Wyświetlenia

Money Tree.

Witam Serdecznie!

Nadszedł czas i na mnie, bloga zakładam po to, aby się lepiej mobilizować do prawidłowej gry jak i nauki i samokształcenia, bez którego ani rusz. Może zacznę od przedstawienia się, na imię mi Witek lub Witalij, jak kto woli. Imię takie dlatego, że urodziłem się na Ukrainie, kiedy miałem 6 lat przeprowadziłem się do Polski, zawsze to trochę oryginalności :f_cool: plus tego taki, że znam dobrze język ukraiński i rosyjski, dlatego czasami przeglądam również rosyjskie PS, i od czasu do czasu treningi. Aktualnie mam 18 lat i chodzę do liceum w Drawsku Pomorskim (znane głównie z poligonu i odbywającej się tam "Selekcji"). Dalej myślę nad Szczecinem lub Poznaniem w kierunku finansów i rachunkowości, ponieważ mnie to interesuje, później forumowicze może coś doradzą. Zapytacie pewnie skąd dowiedziałem się o pokerstrategy, ano już opowiadam. Kiedyś dawno dawno temu, no może trochę przesadzam :f_tongue: interesowałem się esportem, grałem w różnego rodzaju kanter strajki, łarkrafty itd, grałem w różnych klanach, ligach i pewnego razu zobaczyłem dziwnego sponsora PGS, gdzie wtedy grał najlepszy polski team cs'a, a sponsorem tym był właśnie PokerStrategy, zainteresowało mnie to, w ruch poszło google i tak się zaczęło, na początku jakoś nie miałem motywacji, nie wiedziałem o co w tym chodzi, ale po pewnym czasie wszystko ogarnąłem i mój los potoczył się zupełnie tak jak u innych (czyt. przegrana kapitału, granie we freerolach, wpłata nowych środków, tilt i dalej już wiadomo). Grałem tak przez rok, teraz powiedziałem sobie DOŚĆ, inni potrafią wygrywać to i ja potrafię!

Blog

Dlaczego taka nazwa? Tak jakoś mi się skojarzyło, cała ta gra w pokera, zdobywanie kolejnych limitów, powiększanie bankroll'a itd., to tak jakby zasadzić swoje drzewko, pielęgnować je, żeby później, jak już wyrośnie można było zbierać plony, niektórzy (w tym i ja) próbowali już kilka razy zasadzać ale jak widać nic konkretnego z tego nie wyrosło :f_cry: Teraz postanowiłem zadbać o moje 'money tree', mam nadzieję, że poprzez tego bloga i własną mobilizację dam radę. Będę starał się aktualizować i zaglądać często, co prawda jestem na PS prawie codziennie, ale nie mam teraz już tak wiele czasu na grę i udzielanie się na forum (szkoła - klasa maturalna).

Poker

Aktualnie gram na FTP i raczej nigdzie indziej się nie wybieram, najbardziej mi ten soft odpowiada, kiedyś lubiłem P*, ale na FTP wszystko jest bardziej czytelne i jakoś bardziej mi się podoba, szczególnie po update softu, który zmienił na lepsze stronę estetyczną. Od dłuższego czasu już gram SnG/MTT bez jakichś większych sukcesów, raz pod górkę, raz z górki, mam nadzieję, że teraz to się zmieni. Specjalnie po to kupiłem książkę: Harrington on Holdem vol.1, którą mam nadzieję niedługo skończę. Od niedawna też strasznie spodobała mi się Omaha Hi, pot limit, dlatego myślę, że i tutaj spróbuję swoich sił. Mój aktualny bankroll z którym będę zaczynał:

Aktualnie grał będę SnG/MTT za 1$.
Omahe, żeby się rozgrzać i przyzwyczaić 0.02/0.05$.

Jako, że SnG/MTT są bardziej czasochłonne i nie mogę przerwać grania w każdej chwili, grał je będę tylko w weekendy i dniach wolnych od szkoły, w tyg. zajmę się Omahą.
Moje cele na najbliższy czas:

:diamond: osiągniecie statusu Srebro.
:diamond: dojście do poziomu 300$.
:diamond: zaliczenie wszystkich artykułów dla statusu Srebro w SNG, MTT i Omaha.
:diamond: przeczytanie w całości Harrington on Holdem vol.1
:diamond: kupno Harrington on Holdem vol.2 i innych książek, które będą przydatne i polecane przez graczy PS.
:diamond: zamieszczanie rąk do oceny i regularne oglądanie filmików.

Nie ukrywam, że w dłuższym okresie czasu chciałbym również wziąć udział w jakimś większym turnieju live, gdyż strasznie lubię grać na żywo, no ale niestety tam gdzie mieszkam jest mało osób, które grają w pokera, dlatego nie mam szans pograć z kimś, a jechać dalej do większego miasta raczej nie ma sensu. Ale po maturze wyjeżdżam gdzieś dalej, to pewnie pogram w większych turniejach, bo to mnie strasznie rajcuje :f_cool: prawda też jest taka, że po zbudowaniu solidniejszego drzewka :f_p: chciałbym spróbować utrzymywać się z pokera, ale jak to wyjdzie zobaczymy.
Proszę także od razu mnie nie zlinczować za to, że mam tylko 18 lat, a tutaj sami starsi wyjadacze :f_biggrin: mam nadzieję, że uda mi się tutaj na dłużej jakoś zaaklimatyzować i dzięki Wam pograć trochę dłużej i z sukcesami:f_smile:
C.D.N...

25 odpowiedzi

Bardzo fajny i czytelny blog. Plus za nienaganną ortografię, bo to ostatnio rzadkość niestety. No i powodzenia w osiąganiu wyznaczonych celów ;).

PS. Jeśli ktoś by miał mieć problem z tym, że masz 18 lat, to tylko i wyłącznie świadczyłoby o nim.

Psychopata

Witaj bardzo czytelny blog ale jeśli chcesz grac MTT to powinieneś posiadać 150 buyinów (wydaje mi się ze usłyszałem to od jakiegos trenera sit&go)

espantheon

Napisane przez Ranaghar
Plus za nienaganną ortografię, bo to ostatnio rzadkość niestety.

Ja czytam 1 zdanie w pierwszym wpisie i:

o prawidłowej gry jak i nauki i samokrztałcenia, (...)

A co do sadzenia drzewek... ile ja to już tych drzewek zasadziłem bez skutku ;) Aktualnie zaczynam też od nowa, na P* i idzie idzie jakoś ;)

Powodzenia! Będę stale odwiedział :)

A, i też mnie zaczęła Omaha Hi PL rajcować, ale sobie ją darowałem bo im więcej mam kart, tym wydaje mi się gra gorsza ;) ( =( )

Juz nie rob z nas takich dziadow :D Jest tutaj paru 25lat w gore, ale juz sa na wykoczeniu :D Blog sie sympatycznie zapowiada, powodzenia i pozdro

bili

Napisane przez Psychopata
Witaj bardzo czytelny blog ale jeśli chcesz grac MTT to powinieneś posiadać 150 buyinów (wydaje mi się ze usłyszałem to od jakiegos trenera sit&go)

Eeeee... 150? Na początek trzeba trochę przygamblować :D

Psychopata

Hehe ja to z 200$ na zero next time jak będę tiltowal to se korki wyłączę
od nowa ciułam na poker S*

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Money Tree.

Omaha Hi PL

Rozpocząłem pielęgnację mojego 'tree' na FR 0.02/0.05$ i HU 0.25/0.5 (niżej niestety nie ma stołów HU :f_confused: ). Wiem, że to trochę za wysoko, ale chciałem spróbować HU, gdyż kiedyś próbowałem i mi całkiem dobrze szło, tak było i tym razem. Mam nadzieję, że zbytnio nie zostanę za to obrzucony błotem :f_frown: Bardzo spodobało mi się HU, non stop się coś dzieje, jakaś akcja. FR też nie jest zły, popełniam jeszcze sporą ilość błędów, ale mam nadzieję, że jeszcze trochę i doczołgam się do Srebra i rozpocznę na dobre naukę Omahy:
Jak na razie jestem zadowolony z tej odmiany i myślę, że zostanę przy niej na dłużej.

SnG/MTT

---

Tree

Aktualny bankroll:

+9,64$

Wieczorem zaczynam dalej czytać Harrington'a i jak znajdę jeszcze trochę czasu to pewnie obejrzę jakiś filmik SnG.

LIFE

Znalazłem kupca na mój sprzęt ASG (airsoft gun), coś a la paintball, tylko bardziej realistyczne. Jeżeli ktoś by chciał się dowiedzieć co to takiego to zapraszam na www.wmasg.pl lub filmik na YT. Sprzedaję sprzęt ponieważ nie będę miał czasu, a weekendy raczej będę skupiał się na pokerze no i może impreza jakaś czasami :f_tongue: Zakupiłem również nowy telefon, dokładnie jest to Nokia 5800 XM:

Mój stary telefon zdechł i potrzebowałem coś fajnego, a jako że lubię posłuchać czasami dobrej muzyki, mój stary iRiver T10 ma jedyne 512mb, potrzebowałem też coś pod muzykę z większą pamięcią. Nokia 5800 nadawała się do tego idealnie (dobre recenzje pod względem jakości muzyki), duży wyświetlacz, wi-fi i cena również jak na taki telefon nie było jakaś zabójcza. Zamówiłem z allegro, nowy z 24miesięczną gwarancją, jutro powinien zdać recenzje z mojego nowego nabytku :f_biggrin:

Na razie to na tyle, może napiszę coś jeszcze wieczorem ;)

C.D.N...

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_
Money Wilted Tree

Syn marnotrawny

Witam ponownie wszystkich ponownie, po długim czasie nieobecności, wzlotów i upadków postanawiam powrócić ponownie. Jak widać po zdjęciu głównym, moje zasadzenie drzewka nie udało się, z własnej woli w sumie. Nie przestrzeganie bankroll management, granie na wyższych stawkach itd, zostało mi po tych wojażach trochę dolarów, ale musiałem wypłacić, gdyż na gwałt potrzebowałem gotówki. Teraz na PokerStars mam zaledwie 5,72$ i mam zamiar udowodnić, głównie sobie, że potrafię grać SnG i MTT.
Postanowiłem sobie: po każdej sesji robić wpis na blogu. Mam nadzieję, że to coś pomoże, a nauka systematyki też się przyda :) Dzisiejszy wpis będzie krótki, ze względu na brak czasu, późno wróciłem ze szkoły i trochę obowiązków się nawarstwiło.

Wyjście z bagna!

Na PokerStars będę grał na razie SnG 360 osobowe za 0,10$ i od czasu do czasu MTT jakieś. Po dojściu do 15$ zacznę grę na zmianę 0,10/0,25$ i tak aż do 50$, wtedy wiadomo, turnieje za 1,10$.

Teraz już spadam spać bo padam na ryj. Trzymajcie się :)

graj turki za 25 centów 45 osobowe a nie za 10. Można bardzo łatwo dojść do pułapu 10-20 $ (dalej się już nie chce ;) ). Nie graj cashówek! Naprawdę! Po prostu wiem bo pamiętam jak to sobie na FTP grałem easy z 50 $ na NL2 znudziło mi się, wszedłem na NL10 tam wygrywałem BR 70 $ potem jakiś mały spadek, ale chciałem odrobić w trymiga to na NL25, no i tam cud miód BR 125 $, znowu gram sobie na NL25, straciłem z 10 $ to na NL 50 a tam już przegrałem (scary money+idiotyczny blef, bo jak widziałem tą pulę to nie mogłem odpuścić) no i 0. tak było na Cake Poker i na PP (dokładnie tak samo). Teraz gram na P* tylko turki cashówke w ogóle zablokowałem, i naprawdę można spokojnie iść cały czas do góry.
5-15$ - 45 osobowe 0,25$
20-100$ - DoNy, turki 45 osobowe, zwykłe 9-os SnG za 1 $.
A potem to już każdy wybiera swoją drogę. Zresztą na turkach nie da się za bardzo tiltować, a i z własnego doświadczenia nie warto grać DoN 5 $ dopóki nie ma się 150 $.

slimy3

Ładnie formatujesz bloga, aż się miło czyta _thumbsup:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzięki ;) Sam lubię czytać blogi, które są ogarnięte i prócz tekstu są jakieś screeny, działy itd.

Co do sng za 0,25$ 45 osobowych, to na razie za mały bankroll, nie dość, że takie stawki (większe swingi, agresywniejsi gracze), to aby zająć jakieś konkretne miejsce to muszę grać bardziej agresywnie, także na razie będę męczył 0,10$ aż do 12-15$. Wtedy wezmę się za 0,25$.

SamRadziwill

Bardzo fajny blog.

Dajesz Wituś dajesz! :D Przyda mi się taki fishek do gry :D _thumbsup:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Bardzo fajny blog.

Dzięki, takie opinie bardzo pomagają i zachęcają do dalszego prowadzenia i staranie się :)

Napisane przez NaTTanael
Dajesz Wituś dajesz! :D Przyda mi się taki fishek do gry :D _thumbsup:

Ja Ci kur** dam fishek! :P Kto Cie w pokera wciągnął? Z kim stawiałeś pierwsze kroki? Kto Cie podstaw uczył?! Możesz równie dobrze mnie uważać za swojego pokerowego ojca! _biggrin:

A z kim head's up przegrałeś? :D Za ojca pokerowego uważać Cie nie będę! a o całowaniu w sygnet to zapomnij :P

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_
Money Wilted Tree

Zima!

Idąc leniwie do szkoły, czułem jak mróz szczypie upierdliwie w twarz. Widok niczym z Silent Hill, mgła, śnieg, który wygląda jak popiół, lekko prószy. Ludzie wloką się do pracy/szkoły jak zombie z filmów niższej kategorii. W sumie dla mnie to ok, bo lubię tę porę roku, niby dołująca, niby zimno/ciemno, ale myśl o ciepłym domu, kocu i herbacie podtrzymuje na duchu. Mam chyba jakiś sentyment do tego. Uwielbiam to, o wiele bardziej niż wylegiwanie się na plaży przy 35 stopniach. Może we wcześniejszym życiu mieszkałem na jakiejś dalekiej północy:)

First fight

Po przyjściu do domu, spędzeniu paru chwil z girlfriend (:P) wziąłem się namiętnie za grę moich kochanych SnG. Odpaliłem PokerStars, po czym ze smutną nadzieją, że może coś się zmieniło, spojrzałem jeszcze raz na mojego powalającego bankroll'a. No trudno - powiedziałem sobie. Sit & Go -> Multi-Table i zaczęła się gra. Turnieje 360 osobowe 0,10$ poszły w ruch, miałem mało czasu, dlatego nie nastawiałem się na długą gre. Nie będę zamieszczał na razie rąk, bo takie stawki są raczej mało interesujące.
1 turniej, dostałem QQ - uśmiech na twarzy pojawił się od razu, siedząc na MP podbiłem o 4BB, jakiś Francuz wchodzi all in, z mojej strony call. Pokazał A3o, oczywiście bez asa na table się nie obeszło. No trudno. Już się przyzwyczaiłem.
Następne turnieje jakoś szły pomału do przodu, dostawałem średnie karty, ale gra z głową + agresja, pozwoliły mi się nabudować w 2 turniejach.
W jednym z nich dostałem KK, pozycja - CO, przede mną podbicie do 2500, z mojej strony raise do 6500, delikwent wali all in, ja naturalnie call, pokazuje... co pokazuje? Zgadnijcie? Niespodzianka! Pokazuje K3o, ja pewny swojej wygranej bardzo się zdziwiłem, kiedy do jego mega trójki doszedł strit.
Inne turnieje potoczyły się podobnie, nie chce mi się już w sumie ich opisywać.
No ale w tych turniejach trzeba mieć sporo szczęścia i trochę więcej czasu.

W tygodniu zbytnio nie mam czasu na grę, dzisiaj rozegrałem jedyne 6 turków, w Boka bawić się będę w weekend zapewne, więc będzie większa próbka, mam nadzieję bardziej szczęśliwa.

Bankroll: 5,32$(-0,40$)

Life

Ostatnio znowu powróciłem do mojej najukochańszej strategii, a mianowicie Europy Universalis 2. Gram razem z Nattanael'em po sieci, ale ostatnio wystąpił pewien problem, który mam nadzieję rozwiążemy do weekendu. Wszystkim gorąco polecam grę, jak ktoś lubi ekonomię, politykę i wojnę razem wziętą, to w sam raz. Niżej parę screenów:

Podbój, kolonizacja nowego świata, sojusze... a jak jeszcze ma się kogoś do gry w sieci to już w ogóle :)

c.d.n...

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_
Money Wilted Tree

W górę i w dół
Przez ostatnie 2 dni rozegrałem jakieś 30-35 turków 360 osobowych za 0,10$ i około 10 45 osobowych za 0,25$... I? I jestem do przodu o bagatela 0,01$!!!!!!!!! Jakoś nie mogę się wybić z tej piątki, raz w dół, raz w górę, jak już dojdę do FT to łapie jakiegoś bad beat'a, albo robię głupie błędy, no ale trudno, weekend dopiero się zaczyna, więc jeszcze mam czas. MTT nie grałem, bo nie miałem już mocy i strasznie chciało mi się spać, dzisiaj pewnie coś zagram.

Rąk raczej nie będę wystawiał na blogu, bo to nie jest do tego miejsce, chyba, że będą jakieś ciekawe bardzo.

Bankroll: 5,33$(+0,01$)

Studia

Od pewnego czasu, zastanawiam się, gdzie pójść na studia? Interesują mnie finanse itd., więc jakieś ekonomiczne zapewne. Ale problem tkwi głównie w miastach, bo o ile do Szczecina dostanę się bez problemu, to nie wiem jak jest z Poznaniem (Uniwersytet Ekonomiczny) i czy ciężko się tam utrzymać? Następny to taki, że raczej nie będę zdawał matmy rozszerzonej. Trzeci problem, to jakie kierunek dokładnie wybrać? Po którym jest lepszy start? Z góry dzięki za odpowiedź :)

Przy uczelni państwowej matura ma znaczenie o tyle w prywatnej mniejsze.

Jeżeli chodzi o prywatne i nie masz matury z matmy a załóżmy kierunek ma matematykę to mogą sobie zażyczyć byś zdał test przygotowany przez uczelnie. Tak to na prywatnych jedyne co to wymagają byś im płacił.
Matura z matmy na podobnych kierunkach o tyle moze sie przydac ze okaze sie on kierunkiem zamawianym ;P i mozesz miec tansze studia ; P

A jaki kierunek z finansami? Wpisz "studia kierunek finanse ekonomia" i Ci wyskoczą info ; P

Nie napisałeś że EU2 już nam działa i pocinamy ostro ja Anglią a Ty Kastylią! ; P

Kiedyś dostałem 2$ od P* i je przegrałem, dostałem za jakiś czas kolejne dwa baksy i zacząłem grać turnieje za 0.10c. Zbudowałem z tej 2ki ok 20$ profitu, tutaj mój wykres:

http://www.sharkscope.com/?username=ximsam&network=pokerstars

Wiadomo, że to są grosze, ale da się to zrobić a z 5$ naprawdę powinno się udać. Teraz już ich nie gram, bo zacząłem grać cash na nl2 na FTP (idzie ok ;p)

Odnośnie mojej taktyki - w pierwszych fazach grałem raczej tight, później wyliczasz sobie M no i grasz głównie push or fold. Czasem jak już się znajdziesz na final table i masz średni stack, ale większość graczy 'szaleje' all inami to można poczekać na lepsze miejsce płatne. Poziom jest raczej niski (0.10c wpisowego robi swoje), miałem kiedyś gościa na FT, który był leaderem i kradł blindy podbiciami o 10BB podczas, gdy 3-4BB w zupełności starczyły, dostałem KK przebiłem go i pokazał Q2o, później grał już ai co rozdanie.

Bardzo fajny blog i trzymam kciuki! Jak coś to odezwij się na gg: 1368044, to możemy pogadać o turkach za 0.10c ;)