Przejdź do forum
Jak dobrze być Fisc...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Jak dobrze być Fischem

18 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
863 Wyświetlenia

Cześć
Postanowiłem coś napisać, chyba na pożegnanie.
Gdzieś pod koniec Maja minie rok z przygoda w Pokera.
Gram tylko na Poker Starsie, i po roku mogę powiedzieć tyko jedno.
Osiągnąłem NIC.
Gram wyłącznie SnG turbo 45 i 90 1.1$.
Dlaczego? bo to są najniższe Turbo SnG, a dlaczego turbo?, bo tak naprawdę mam na granie czas wieczorem gdzieś pomiędzy 22 a 00, i czas turnieju pokrywa mi się z moim czasem jaki mogę poświęcić na granie.
Mam teraz trochę śmieszną sytuację, mogę to nazwać DeJaVu.
Na początku Marca no i wczoraj (Piątek rano) zagrałem ostatnie SnG 1,1 45pl.
za względu że moj bankroll, ktory wynosił 1,2$, o obiecałem sobie że więcej już kasy nie wpłacę (robiłem to chyba już z 8 razy w przeciągu roku). No oczywiście przy 1 stole i pełnym skupieniu bez problemow, zarowno w Marcu jak i wczoraj zająłem 1 miejsce.
Tak naprawdę cały czas waham się z bankrollem pomiędzy 1$ a około 66$,.

Właściwie jedynym pozytywem (i najlepszym osiągnięciem) patrząc rok wstecz to było zajęcie 113 miejsca w Rekordzie Guinessa, odpadłem jako 2 Polak z AA na ręku vs 33, na boardzie 3 i papa, ale miło wspominam tą grę bo szło mi naprawdę dobrze.

Wiem jedno jak stracę te ostatnie 14,1$ to nie będę już raczej grał, za dużo kasy już mnie to kosztuje.

17 odpowiedzi
kozak567
Oldschool Grinder

wow i co ten wpis ma na celu??

TehGamer
PokerStrategist

DOBRZE !

dzial w sam raz

Rossonero99
PokerStrategist

moze pora zmienic odmiane? To ze inne osoby moga wygrywac w sng nie znaczy ze Ty musisz tam wygrywac, moze masz cechy ktore zaowocuja w innej odmianie.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Więc tak.
Zacząłem czytac lekturę pokerową. Co prawda o Outsach i PotOddsach wiedziałem już wcześniej, właściwie zanim przeczytałem o Outsach, dużo cześniej zacząłem to stosować (przeważnie w proatych sytuacjach) na zasadzie ile kart zostąło, które mogoą mi coś dać na boardzie.
Pot Oddsów muszę się nauczyć.
Mam tutaj pytanie odnośnie jednej wartości Outsów w jednym przypadku.
Jedna z wielu tabelek dostępnych w sieci podaje że:
Mając seta i dobierając na Turn,River do Karety lub Fulla mamy aż 7 Outsów.
Pytam się, jakim cudem? do Karety mamy w puli tylko 1 kartę (1 Outs) a do fulla potrzebujemy pary na boardzie. I nie wiem za bardzo jak to policzyć (12 outsów z pozostałych 12-stu par w puli?)

To tak nawiasem pytając.
Na razie czytam i czytam.... zobaczymy co z tego przyjdzie.

TehGamer
PokerStrategist

cala wiedza ktora jest ci potrzebna zeby pokonac nano limity znajduje sie wszedzie na necie, wystraczy tylko troche poszukac (pokerstrategy jest jedna z tych stron)
jezeli nie jestes w stanie pokonac nanolimitow (mowie o SnG) to naprawde - poker to nie jest twoja dzialka, nie masz na to umyslu i cech charakteru
jak chcesz mozesz zmienic odmiane na casha, ale szczerze mowiac nie sadze by ci to pomoglo, bo nano limity na kazdej odmianie nie roznia sie tak naprawde niczym
na kazdej odmianie grasz NITowo, tylko najlepsze rece, grasz caly czas ta sama linie z marginalnymi rekoma (bet/check/call decent bet), z monsterem (bet/bet/bet), z trash hand (cbet/f / c/f / c/f unimproved, lub jezeli nie miales inicjatywy: c/f / c/f / c/f)

betujesz zawsze 2/3 lub 3/4, zalezy jaki guziczek masz, a jak nie masz to sobie szybko kalkulujesz 2/3 - 3/4, nie musisz byc super dokladny

uczysz sie jakiegos SHC na pamiec i... GRATULUJE POZNALES WYGRYWAJACA STRATEGIE! powinienes miec srednio 1 bi na dzien czyli jakies $2/day, co przy naszych polskich warunkach jest super fajne!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

W Poniedziałek 4 gry. 3x45players i 1x90players, stawka 1,1$
Wynik; 3 miejsce w 45tce. Bank +7$ - 4,4$ = +2,6$.

Wczoraj 4 gry. 3x45players i 1x90players, stawka 1,1$
Wynik; 7 i 2 miejsce w 45tce. Bank +2$ + 10$ - 4,4$ = +7,6$.

Żałuję 3 go miejsca w Poniedziałek, bo mając K,9o i bedąc na Buttonie spasowałem po zagagraniu All pozostałych dwóch playerów. Po prostu wyszedłem z założenia, że któryś z nich polegnie i zacznie sie "Heads", a wygrałbym to rozdanie i cała grę bo na boradzie była i 9 i K. No ale poker jest sztuka podejmowania decyzji....jak widać

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Cześć.
Wklejam wycinek (a właściwie koniec mojej przygody na jednej z SnG 45 za 1,1$).

PokerStars Game #43593341904: Tournament #269364534, $1.00+$0.10 USD Hold'em No Limit - Level V (75/150) - 2010/05/04 17:20:45 CET [2010/05/04 11:20:45 ET]
Table '269364534 2' 9-max Seat #6 is the button
Seat 1: El_Loko10 (2100 in chips)
Seat 2: MbIXA (2610 in chips)
Seat 3: eurohachik (3620 in chips)
Seat 4: Polotence009 (4140 in chips)
Seat 5: hero (2885 in chips)
Seat 6: Slayer@Germ (2675 in chips)
Seat 8: canIsuxout? (1245 in chips)
Seat 9: Trimming1 (1460 in chips)
canIsuxout?: posts small blind 75
Trimming1: posts big blind 150
HOLE CARDS
Dealt to hero [Kd 9d]
El_Loko10: calls 150
MbIXA: calls 150
eurohachik: folds
Polotence009: folds
hero: raises 300 to 450
Slayer@Germ: raises 2225 to 2675 and is all-in
canIsuxout?: folds
Trimming1: calls 1310 and is all-in
El_Loko10: calls 1950 and is all-in
MbIXA: folds
hero: calls 2225
Slayer@Germ said, "???????"
FLOP [Qh 9h 8c]
TURN [Qh 9h 8c] [9c]
RIVER [Qh 9h 8c 9c] [Ks]
SHOW DOWN
hero: shows [Kd 9d] (a full house, Nines full of Kings)
Slayer@Germ: shows [Td Tc] (two pair, Tens and Nines)
hero collected 1150 from side pot-2
El_Loko10: shows [Kc Ad] (two pair, Kings and Nines)
hero collected 1920 from side pot-1
Trimming1: shows [Ac Kh] (two pair, Kings and Nines)
hero collected 6065 from main pot

Następne rozdanie:
PokerStars Game #43593376940: Tournament #269364534, $1.00+$0.10 USD Hold'em No Limit - Level V (75/150) - 2010/05/04 17:21:39 CET [2010/05/04 11:21:39 ET]
Table '269364534 2' 9-max Seat #8 is the button
Seat 2: MbIXA (2460 in chips)
Seat 3: eurohachik (3620 in chips)
Seat 5: hero (9345 in chips)
Seat 8: canIsuxout? (1170 in chips)
MbIXA: posts small blind 75
eurohachik: posts big blind 150
HOLE CARDS
Dealt to hero [Kd Ad]
eurohachik: folds
Uncalled bet (300) returned to hero
hero collected 375 from pot
hero: shows [Kd Ad] (high card Ace)
SUMMARY
Total pot 375 | Rake 0
Seat 2: MbIXA (small blind) folded before Flop
Seat 3: eurohachik (big blind) folded before Flop
Seat 4: Polotence009 folded before Flop (didn't bet)
Seat 5: hero collected (375)
Seat 8: canIsuxout? (button) folded before Flop (didn't bet)

Następne rozdanie
PokerStars Game #43593387523: Tournament #269364534, $1.00+$0.10 USD Hold'em No Limit - Level V (75/150) - 2010/05/04 17:21:55 CET [2010/05/04 11:21:55 ET]
Table '269364534 2' 9-max Seat #2 is the button
Seat 2: MbIXA (2385 in chips)
Seat 3: eurohachik (3470 in chips)
Seat 5: hero (9570 in chips)
eurohachik: posts small blind 75
Polotence009: posts big blind 150
HOLE CARDS
Dealt to hero [Jc Tc]
eurohachik: calls 375
FLOP [Td 4h As]
Ser Bykov is connected
eurohachik: bets 1350
hero: raises 1950 to 3300
eurohachik: calls 1670 and is all-in
Uncalled bet (280) returned to hero
TURN [Td 4h As] [2s]
RIVER [Td 4h As 2s] [6d]
SHOW DOWN
eurohachik: shows [Ad Jd] (a pair of Aces)
hero: shows [Jc Tc] (a pair of Tens)
eurohachik collected 7090 from pot
SUMMARY
Total pot 7090 | Rake 0
Board [Td 4h As 2s 6d]
Seat 2: MbIXA (button) folded before Flop (didn't bet)
Seat 3: eurohachik (small blind) showed [Ad Jd] and won (7090) with a pair of Aces
Seat 4: Polotence009 (big blind) folded before Flop
Seat 5: hero showed [Jc Tc] and lost with a pair of Tens
Seat 8: canIsuxout? folded before Flop (didn't bet)

I ostanie w tej serii i chyba najfajniejsze.
PokerStars Game #43593419307: Tournament #269364534, $1.00+$0.10 USD Hold'em No Limit - Level VI (100/200) - 2010/05/04 17:22:42 CET [2010/05/04 11:22:42 ET]
Table '269364534 2' 9-max Seat #3 is the button
Seat 2: MbIXA (2385 in chips)
Seat 3: eurohachik (7090 in chips)
Seat 4: Polotence009 (3990 in chips)
Seat 5: hero (6100 in chips)
Seat 6: Ser Bykov (1040 in chips) is sitting out
Polotence009: posts small blind 100
hero: posts big blind 200
HOLE CARDS
Dealt to hero [Kd Ks]
Ser Bykov: folds
eurohachik: raises 200 to 400
hero: raises 5700 to 6100 and is all-in
eurohachik: calls 5700
FLOP [As Qh 6d]
TURN [As Qh 6d] [Tc]
RIVER [As Qh 6d Tc] [7s]
SHOW DOWN
hero: shows [Kd Ks] (a pair of Kings)
eurohachik: shows [Ah Ad] (three of a kind, Aces)
eurohachik collected 12300 from pot
SUMMARY
Total pot 12300 | Rake 0
Board [As Qh 6d Tc 7s]
Seat 2: MbIXA folded before Flop (didn't bet)
Seat 3: eurohachik (button) showed [Ah Ad] and won (12300) with three of a kind, Aces
Seat 4: Polotence009 (small blind) folded before Flop
Seat 5: hero (big blind) showed [Kd Ks] and lost with a pair of Kings
Seat 6: Ser Bykov folded before Flop (didn't bet)
Seat 8: canIsuxout? folded before Flop (didn't bet)

Szwejk
PokerStrategist

Czytelne jak cholera. Lepiej konwertowac ręce, bo tak cięzko się czyta ;)

Eh, leniwy jesteś skoro po 12 miesiącach grania postanowiłeś nauczyć się pot oddsów.
Już miałem napisać "nie każdy nadaje się do tej gry", ale zauważyłem jedną fajną rzecz, w żadnym poście nie narzekałeś na PECH tak więc trzymam kciuki bo nauczyć się strategii jest o wiele łatwiej niż wyzbyć się przeświadczenia że te wszystkie porażki nie są z naszej winy.

A propos K,9o na buttonie, zapamiętaj: "Po spasowaniu już nie bierzesz udziału w rozdaniu" - fold był dobry, tylko to się liczy.

SamRadziwill
Elite Grinder

Dlaczego chcesz być niemiecką rybą?

TehGamer
PokerStrategist

ej moze wez wplac tak z €200 na enta i graj NL50 SH ?
mamy tam darmowe cukierki!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Próbowąłem tutejszego konwertera, ale nie zadziałał.
Kopiuję rece z PT3, jesli wiecie co zrobić żeby było ok. to pomóżcie.
Tym bardziej że chciałem wkleić jeszcze jedno zagranie, które jest bardzo ciekawe od strony strategicznej.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez CronTheFish
Eh, leniwy jesteś skoro po 12 miesiącach grania postanowiłeś nauczyć się pot oddsów.
Już miałem napisać "nie każdy nadaje się do tej gry", ale zauważyłem jedną fajną rzecz, w żadnym poście nie narzekałeś na PECH tak więc trzymam kciuki bo nauczyć się strategii jest o wiele łatwiej niż wyzbyć się przeświadczenia że te wszystkie porażki nie są z naszej winy.

A propos K,9o na buttonie, zapamiętaj: "Po spasowaniu już nie bierzesz udziału w rozdaniu" - fold był dobry, tylko to się liczy.

No pecha nie mam, tylko inni maja czasami więcej szcześcia niz Ja ;)

Co do K,9 to był w kolorze. Nigdy bym tymi kartami nie zagrał jaby był 1 lub 2 All Inny, ale przy 3 Allach, taka ręka nabiera juz jakiejś warości. Właściwie moje przewidywania sie sprawdziły. Liczyłem że 2 graczy ma "A" z jakimś kickerem (jeden mocny drugi słaby) a trzeci wchodzi z jakąś słabszą parą (w tym przypadku 10,10 nie jest najmocniejszy). Zaskoczyło mnie tylko to że obydwaj z "A" maja "K" jako kickera. Zagrałem Alla, bo przy takiej ilości pushów, jest duża szansa na zgarnięcie chociaż częsci puli. Ale faktycznie, trochę ryzykowałem...

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No cóż.
W ciągu 2 dni rozegranych z 15-20 SnG ani jeden w kasie.
Do tego 2xMMT w kasie ale słabo.
Żałuję odpadnięcia z jednego MMT bo moj stack pozwalał grając bardzo nawet bardzo pasywnie dotrwać do pierwszej 50 lub nawet 30. Kurdę, koles klasycznie mnie wyczekał (ila razy ja tak lubię robić). Miałem KQ flop K83 rainbow betuję preflop i flop, na turnie K, moje All no i koles ma seta z 8. Szkoda....normalnie jak młody popłynąłem.
W każdym bądź razie bankroll 0,02$ WOW.
Muszę się przespać, pograć w nogę itd.

michal765
PokerStrategist

1. 2 godziny czasu to chyba trochę mało jak na sng. Dlatego proponowałbym cashówki.

2. Czytając temat na forum o sng, wydaje mi się, że generalnie spotkałem się z negatywnymi opiniami dot. niskich sng turbo na p* (w tym sensie, że trudniej na nich utrzymać wysoki poziom wygranych)

3. gram w pokera od ok. roku. Początek od darmowego pokera na onecie, gra z przyjaciółmi, oglądanie WSOP'a i full tilt poker play like a pro. Następnie różne książki o pokerze. Następnie pokerstrategy, troche poczytałem strategii. Przegrałem pierwsze 50$. Troche przerwy. Dostałem 2 kapitał startowy i również go przegrałem. Przerwa. Ostatnio znajomy przesłał mi ze swojego konta p* 2 $ na gre. ---> multitable na micro i po kilkunastu grach znowu na zero. Kilka tygodni przerwy. PRzeczytałem od a do z strategie basic na BSS, ze 2 razy jeszcze artykułu dla brązu. Pare dni pograłem Play Money, żeby dokładnie zapamiętać tabelke rąk etc. . Kumpel dosłał kolejne 5$. ---> na początku troche nudno grając tylko 2/3 stoły. Od paru dni wielka zmiana, grając na nl2, średnio 5$ na godzinę. Oczywiście to tylko kilkanaście sesji, ale jeszcze nie zdarzyło mi się, żebym za każdym razem był w najgorszym wypadku na 0, a zwykle na plusie. A wystarczyło po prostu grać ABC zgodnie ze strategią (tabelka!)

Nie wiem czy to co napisałem cokolwiek wnosi do tematu, ale mam nadzieje, że choć trochę pomoże.

Pozdrawiam, Michał

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dawno nie pisałem...
Przez spory okres czasu przeczytałem sporo artykułów.
Jednakże co bym nie przeczytał i nie przyswoił to coraz bardziej dociera do mnie, że jednak poker jest w jakiejś częsci grą losową a tutaj przydaje się wrodzone szczęście.
Właśnie odpadłem z SNG45 na bubblu majac AA na ręku, ileż to juz razy w ciągu 1,5 miesiąca tak popłynąłem na bubblu mając AA lub KK siedem dziesięć? sam nie wiem.
Niech ktoś madry mi odpowie dlaczego przekrój całej gry od startu do konca udziału w rozdaniach w moim przypadku w 90% wygląda tak samo, a mianowicie:
W turniejach SnG 45 playerów, od miejsca około4 0 do około 25 lub 20 jestem chip leaderem, po porostu trzaskam kolesi na początku bo są naprawdę słabi.
Jednakże później mimo dobrch kart większość rozdań przegrywam i tuż przez bubblem musze walczyć o przetrwanie, lub nawet, jak napisałem wcześniej mając średni stack i AA lub KK,QQ na ręku odpadam tuż przed kasą.??? ma ktoś odpowiedź na opisane zjawisko?ja mam.
Przy niskich stawkach umiejętności odgrwają dużo większe znaczenie niż szczęście, W późniejszych etapach gry gdy blindy są wysokie potrzeba dużo szczęścia bo chociażby wspólczynnik "M" opisany przez Harringtona staję się mniej korzystny lub może sie takim stać przy nieudanym zagraniu.

Tak więc Panowie żeby być dobrym trzeba mieć umiejetności praktykę i szczeście (3 w 1). A mi najwyraźniej jednego brakuje.
Znużyło mi się odpadanie z monsterami na ręku, niepowodzenia przy dobieraniu do strita lub koloru, gdzie jak przeciwnik dobiera w innym rozdaniu to prawie zawsze występuje "killer river" a ja mogę sobie pomlaskać i pomażyć o takim ułożeniu kart wspólnych itd itp....

GAME OVER

kamil90
PokerStrategist