Średnio dobrze się odżywiam, jem nie regularnie, mało i nie koniecznie zdrowo. Co prawda jestem bardzo szczupły więc to nie żadna dieta odchudzająca raczej taka która ma poprawić moje samopoczucie.
Dzisiaj postanowiłem wprowadzić do diety kilka rzeczy które poprawiają pracę mózgu. Postaram sie co dziennie jeść :
-Orzechy włoskie
-Tłuste ryby
- Słonecznik
-Warzywa i owoce (są bardzo potrzebne dla naszego organizmu podczas zimy) Zdecydowanie stawiam na :
Brokuły - Brokuły to źródło witaminy K, która wspomaga funkcje kognitywne i polepsza wydolność mózgu.
Nasiona dyni - Garść nasion dyni dziennie zaspokoi zapotrzebowanie na cynk, wpłynie pozytywnie na pamięć i zdolności umysłowe.
Jagody - Badania wykazały, że spożycie jagód może być efektywne w przypadku polepszenia lub opóźnienia krótkotrwałej utraty pamięci.
Czarna porzeczka ( Witamina C) od dawna znana jest jako źródło zwiększenia sprawności umysłowych. Jednym z produktów bogatych w witaminę C jest czarna porzeczka.
Produkty pełno ziarniste - Przykładem takich produktów są pełnoziarniste płatki śniadaniowe, otręby pszenne, chleb razowy i pełnoziarnisty makaron.
Jabłka i Banany
NIe lubię wody za to pije do 2 litrów dziennie herbatę z suszu, malina, żurawina, hibiskus. Mam nadzieję ze to ma podobny wpływ jak woda
Takie rzeczy jak orzechy, migdały rodzynki itp od dzisiaj sa na moim biurku. Dodatkowo kupię jutro płatki owsiane, zmiksuję wszystko co mogę i będę zjadał z jogurtem naturalnym + maliny, truskawki zmiksowane blenderem wszystko osłodzone miodem
Tak! Postaram sie ograniczyć słodzenie zwykłym cukrem oraz słodycze. Zastąpią mi to rodzynki i miód
Spoiler
Naukowcy z Uniwersytetu Northumbria w Newcastle, Anglia odkryli, że żucie gumy poprawia sprawność pamięci krótkotrwałej i długotrwałej. Uczestnicy, którzy w czasie testu żuli gumę osiągali o 37% lepsze wyniki niż ci, którzy zdawali normalnie.
Okazuje się, że ruchy szczęki podczas żucia zwiększają przepływ krwi do mózgu, co wpływa na ogólne dotlenienie mózgu. Jednocześnie żucie gumy zwiększa aktywność hipokampa, czyli struktury w mózgu odpowiadającej za pamięć ruchową i długotrwałą.
Wniosek jest jeden. Żucie gumy zarezerwuj dla sytuacji uczenia się:
gdy czytasz książki, notatki, raporty
gdy notujesz w domu czy na wykładzie
gdy słuchasz i chcesz zapamiętać
gdy uczysz się do testu
gdy zdajesz egzamin pisemny
- Ciekawostka