Przejdź do forum
Moje początki z PLO

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Moje początki z PLO

25 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
1,181 Wyświetlenia
NequinPl
Oldschool Grinder

Cześć,

Mam na imię Mateusz, lat 19. Jestem studentem pierwszego roku Finansów i Rachunkowości na WSB we Wrocławiu. W pokera gram od ponad 2 lat i to był tylko i wyłącznie NL Hold'em. Na FTP grałem NL50 SH, a pod koniec NL100 SH.

Po upadku tego roomu moja motywacja do gry znacznie zmalała.
W ostatnich miesiącach zacząłem więcej grać, ale nie odczuwam już tej chęci do gry i ekscytacji jak kiedyś. Dzisiaj miałem całkiem sporo czasu na przemyślenia i doszedłem do wniosku, że dobrze by było wprowadzić zmiany.

Najbardziej ciekawą odmianą wydała mi się omaha. Na jej temat materiałów jest całkiem sporo. Oprócz tego Lechrumski i Destrukt planują wypuścić całą serię filmików i artykułów związanych z tą odmianą.

Jako że moja wiedza na temat Omahy jest zerowa, przez pierwsze dni będę bardzo mało grał, a za to wciągał ogromną ilość artykułów i filmików.

Możecie się ode mnie spodziewać relacji z czynionych postępów. Od czasu do czasu poruszę też temat innych moich zainteresowań- szachów i samorozwoju.

Motywacja jest spora i właściwie to już bym z ogromną chęcią dowiedział się czegoś więcej o tej odmianie. Jednak jako że pora jest późna, uderzam w kimę i od rana przystępuję do pracy ;)

Odpowiedz
Cytat
24 odpowiedzi
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

Bardzo dużo czasu spędziłem od ostatniego wpisu na nauce konceptów omahy. Między innymi przeczytałem książkę- "Transitioning from NLHE to PLO" (Tri 'slowhabit' Nguyen), która dała mi ogólne pojęcie o tej grze. Zapewne każdy początkujący gracz sporo zyska po jej przeczytaniu.

Pojawiłem się również na treningu Bociana. Szkoda tylko, że odbywają się one raz na tydzień.Widać, że koleś niesamowicie ogarnia gierkę. Za to jest cała masa jego filmików na pokerstrategy, które na pewno w najbliższym czasie oglądnę. Póki co przerabiam filmiki dla początkujących i czuję, że dają mi one bardzo dużo.

Przeglądnąłem blogi graczy omahy z PS. Sporo się dzięki temu dowiedziałem.

Zapisałem kilka ciekawych tytułów książek i artykułów. Większość autorów blogów skarżyła się na ogromną wariancję i duże odchylenie od EV. Uświadomiło mi to, jak bardzo ważny w tej gierce jest mindset.
Nie uważam, aby mój mindset był słaby, ale spory swing pewnie prędzej czy później przyjdzie, dlatego za wczasu się do niego przygotuję :)
Oglądanie 2 filmików Lecharumskiego na tydzień, czytanie książek o mindsecie i ciągłe zastanawianie się nad swoimi zachowaniami w czasie gry powinny wyeliminować potencjalny problem tiltu.

Do pierwszej sesji zasiądę pojutrze. Do tej pory na pewno oglądnę jeszcze co najmniej 3 filmiki Bociana, przeglądnę ocenione rozdania z forum i zakupię Omaha Manager. W planach mam też przeczytanie serii "PLO from Scratch".

Pozdro, do następnego wpisu.

Odpowiedz
Cytat
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

Ok, już mniej więcej mam pojęcie jak gra w Omahę wygląda :challenge

Od wczoraj wyszło 7h gry z 1BI na +. Gra się całkiem przyjemnie, jest sporo spotów do przemyślenia. Bardzo podoba mi się ta gierka i nadal będę poświęcał jej sporo czasu.

Jeżeli chodzi o poziom, to takie oczy zrobiłem jak nazbierał mi HUD pierwsze kilkadziesiąt rąk na villainów _ugly:

PLO10 nawet nie ma co równać do NL10. Fishy jest tu cała masa, a znalezienie stolików okupowanych przez 2-3 z nich to nie żaden problem.
Pierwsze "bad beaty za płoty" mam już za sobą. Pozostaje tylko grać i uczyć się. Wydaje się być całkiem proste :fdrink

Spoglądanie na wynik EV jest według mnie bez sensu. W przypadku gdy jest się pod EV- psuje się humor. Z kolei gdy jest się nad EV- też psuje się humor, bo ma się świadomość, że niedługo nadejdzie korekta.
Dlatego nie mam zamiaru nawet na niego patrzeć.

Jutro wrzucę kilka ciekawych rozdań. Póki co trzeba trochę odpocząć.

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

Na weekend zjechałem do domu i nie miałem zbyt dużo czasu, żeby pograć i się pouczyć. Wczoraj większość dnia zleciała mi na lidze szachowej.
Ogromnych szans na awans z drużyną do II ligii nie mamy, ale liczy się sama przyjemność z gry. Widzę, że pomimo iż praktycznie już nie poświęcam czasu na naukę strategii szachowych, to jednak forma mi nie spada :)

Dzisiaj z powrotem zjeżdżam do Wrocka. Zaczyna się nowy semestr, co nie znaczy że więcej czasu przeznaczę na studia niż pokera :]

Trochę rozdań będę wrzucał tutaj, a resztę na forum oceny rąk:

Ongame Network $10.00 Pot Limit Omaha Hi - 5 players - View hand 1636212
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

UTG: $17.01 - VPIP: 60, PFR: 14, 3B: 5, AF: 1.4, Hands: 80
CO: $15.35 - VPIP: 54, PFR: 36, 3B: 10, AF: 1.7, Hands: 81
BTN: $7.58 - VPIP: 50, PFR: 8, 3B: 0, AF: 0.8, Hands: 12
SB: $8.15 - VPIP: 86, PFR: 32, 3B: 0, AF: 2.7, Hands: 28
Hero (BB): $10.00 - VPIP: 17, PFR: 14, 3B: 5, AF: 5.7, Hands: 3630

Pre Flop: ($0.20) Hero is BB with A :spade: 3 :club: 4 :diamond: A :diamond:
UTG calls $0.10, CO raises to $0.50, 1 fold, SB calls $0.40, Hero raises to $2.10, UTG calls $2, CO calls $1.60, 1 fold

Flop: ($6.80) J :club: 4 :club: 5 :diamond: (3 players)
Hero checks, UTG checks, CO checks

Turn: ($6.80) 6 :spade: (3 players)
Hero checks, UTG checks, CO checks

River: ($6.80) 2 :spade: (3 players)
Hero checks, UTG checks, CO bets $5.10, Hero folds, UTG folds

Do tej pory CO bardzo luźno się stackował, dlatego wybrałem 3bet nawet z tak słabymi AA.

Na flopie wolę ch/f, bo mam tylko gołe AA, a zwykłe drawy mają na mnie masę equity. Jeśli bym cbetował, to byłbym commited i musiałbym dorzucać resztę kasy, z robić tego z tą ręką nie chcę.

Odpowiedz
Cytat
whiler
Oldschool Grinder

Stawiam krope,

Mamy dużo wspólnego:
[ x ] PLO
[ x ] Wrocław
[ x ] WSB
[ x ] FiR ( 4 semestr )

pzdr :D

Odpowiedz
Cytat
kisiellodz
Elite Grinder

Również będę zaglądał - powodzenia przy stolikach _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

Dawno nie pisałem. Jako, że kończy się tydzień, to zrobię małe podsumowanie tygodnia.

Na pokera przeznaczyłem około 27h- mniej wiecej po 50% na naukę jak i samą grę- zdecydowanie za mało! Wynik- -6BI, najważniejsze jest jednak to, że dzięki przegranym $ mogłem wyciągnąć sporo wniosków i pospamować forum oceny rozdań :)

Grałem na 6 stołach. Usprawiedliwiałem to tym, że na sieci ongame ruch jest powolny. Bullshit! Co prawda soft jest nieco wolniejszy niż inne, ale
nie usprawiedliwiało to początkującego gracza, aby grał na 6 stołach.
Nauczkę dostałem i w najbliższym czasie będę grał tylko na 4 stołach.
Z jakich materiałów się uczę? W tej chwili z filmików z pokerstrategy, z sekcji angielskiej i polskiej. Rozpocząłem też czytanie serii artykułów PLO from Scratch- rekomendowało ją kilka osób i póki co wydaje się być całkiem spoko. Wrzucam do oceny rozdania oraz przeglądam rozdania ocenione.

Taka sprawa, z innej beczki. Rozmawiałem dzisiaj z ziomkiem na gg, z którym ostatnio rozegrałem i przeanalizowałem wspólnie trochę rozdań na PLO.

Może to i zabrzmi głupio, ale nakręciliśmy się na co najmniej dwumiesięczny wyjazd na wakacje do Hiszpanii, na grind i relax. Aby to było możliwe, do końca maja powinienem znaleźć się na PLO 100. I nie obchodzi mnie to, że będzie trzeba cholernie zapieprzać, żeby to osiągnąć. Ważne, że dało mi to ogromną motywację. Wizja spędzenia wakacji za granicą dała mi porządnego kopa. Od jutra będę regularnie zapisywał tutaj ilość godzin, które przeznaczyłem na naukę gry, jak i samą grę. Zatem do usłyszenia ! :)

Odpowiedz
Cytat
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

Ok, entuzjazm i motywacja nie schodzi, a to jest najważniejsze.
Dostałem ciekawą propozycję gry na sieci microgaming, dlatego teraz czekam na wypłatę środków z ongame.

Jako, że nie miałem możliwości gry, cały czas przeznaczyłem na naukę.

Będę teraz oglądał po kolei wszystkie filmiki lecharumskiego. Przerobiłem już "akceptacja ryzyka w pokerze" i " podejście do pokera".

Oglądnąłem i zrobiłem notatki z kilku filmików Bociana:Omahahowe numerki 1,2 i 3 oraz live session z Party Poker na plo 25.

Przez 2h czytałem PLO from Scratch i kończę czytać drugi artykuł. Cała seria składa się z 12 części i zapowiada się na prawdę ciekawie.

Dzisiaj wyszedł pierwszy filmik Lecharumskiego i Destrukta o PLO. Z niecierpliwością czekam na kolejne części.

Łączny czas przeznaczony na naukę: 10,5h
Łączny czas przeznaczony na grę: 0h

Uważam, że 10,5h przeznaczone na grę w pokera to mało, zwłaszcza że mam dość ambitne plany. Wypadło mi jednak parę rzeczy i średnia ilość godzin spędzonych przy mocno wzrośnie w ciągu kolejnych dni.

Pozdro

Odpowiedz
Cytat

rośnie nam bardzo ambitna grupa debiutantów omahowych! Niech nam starczy wytrwałości i samozaparcia by skończyć wysoko!

Odpowiedz
Cytat
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu, ale to nie znaczy że nie zajmowałem się pokerem:) W zeszłą niedzielę zleciłem wypłatę kasy ongame i doszła do mnie dopiero w sobotę wieczorem. Zleciłem wpłatę na microgaming i to właśnie tam zamierzam grać przez dłuższy czas.

Dzisiaj pierwsza sesja na PLO 4. Łącznie samej gry wyszło około 5h i rozegrałem przez ten czas 1000 handów. Grałem tylko na 3 stołach, ale karty rozdawane są tutaj dość szybko. Gdy tylko przyzwyczaję się do softu, to będę grał na 4.

Jeżeli zaś chodzi o teorię, to dość sporo czasu przeznaczyłem na oglądanie różnych filmików producentów z PS: Bociana, Gramgrubo, Lecharumskiego i Destrukta, Suitedeul'a oraz PokerMarcel'a.

Z nich wszystkich najlepsze póki co wrażenie wywarły na mnie produkcjie Lecharumskiego i Destrukta oraz Suitedeul'a.

Oglądam filmiki tylko do PLO 50 włącznie. Uważam, że oglądanie tych z wyższych limitów w moim przypadku nie ma żadnego sensu, bo jest tam całkowicie inna dynamika. Jak przerobię wszystkie możliwe materiały z sekcji polskej i angielskiej, to prawdopodobnie wykupię konto na DeucesCracked.

W tym tygodniu mam masę wolnego czasu i będę mógł wyjątkowo dużą część z niego przeznaczyć na pokera :f_thumbsup:

Zatem do roboty i do usłyszenia :)

Łączny czas przeznaczony na naukę: 24,5h
Łączny czas przeznaczony na grę: 5

Odpowiedz
Cytat
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

Dzisiaj 4h przeznaczyłem na naukę i 3h na grę. Wypadło mi wieczorkiem coś nieoczekiwanego, także nie wyszło 4,5h zaplanowanej gry.
Sesja 2BI+, także póki co całkiem spoko.

No ale nic, jutro też jest dzień, także na pewno pogram więcej.

Dzisiaj sporo czasu przeznaczyłem na analizę zamarkowanych rozdań.
Byłem też na treningu Bociana, aczkolwiek wydaje mi się, że dużo więcej uczę się dzięki oglądaniu jego filmików, a nie z gry na żywo. Po prostu mogę cofnąć się do spotów, których do końca nie zrozumiałem.

W tym tygodniu dokładnie poobczajam blogi graczy z PLO i poszukam chętnych do gry wspólnych sesji i analiz.

Jeśli ktoś byłby chętny, to proszę pisać do mnie na priv lub podać tutaj swoje namiary na gg lub skype.

Do usłyszenia! :)

Łączny czas przeznaczony na naukę: 28,5h
Łączny czas przeznaczony na grę: 8

Odpowiedz
Cytat
fidelloz
BlackMember

Napisane przez NequinPl
Dzisiaj 4h przeznaczyłem na naukę i 3h na grę. Wypadło mi wieczorkiem coś nieoczekiwanego, także nie wyszło 4,5h zaplanowanej gry.
Sesja 2BI+, także póki co całkiem spoko.

No ale nic, jutro też jest dzień, także na pewno pogram więcej.

Dzisiaj sporo czasu przeznaczyłem na analizę zamarkowanych rozdań.
Byłem też na treningu Bociana, aczkolwiek wydaje mi się, że dużo więcej uczę się dzięki oglądaniu jego filmików, a nie z gry na żywo. Po prostu mogę cofnąć się do spotów, których do końca nie zrozumiałem.

W tym tygodniu dokładnie poobczajam blogi graczy z PLO i poszukam chętnych do gry wspólnych sesji i analiz.

Jeśli ktoś byłby chętny, to proszę pisać do mnie na priv lub podać tutaj swoje namiary na gg lub skype.

Do usłyszenia! :)

Łączny czas przeznaczony na naukę: 28,5h
Łączny czas przeznaczony na grę: 8

Siema ja zainteresowany wspolna analiza ale narazie w PLO jestem lama, chociaz pewnie szybkie postepy zrobie bo w NLHE mi to sprawnie poszlo. Jakby co to masz na mnie namiary:)

Odpowiedz
Cytat

Również jestem zainteresowany w razie czego. Zawsze można stworzyć jakąś grupę.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
kapelusznik
Oldschool Grinder

na moim blogu pisałem, że jak ktoś jest chętny na sweat'a to niech uderza do mnie na skype kaperush. Na dzisiejszy wieczór mam już trzech chętnych :)

Odpowiedz
Cytat
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

Rozegrałem dzisiaj 3 sesje po 1,5h z wynikiem 1,5BI na+. Gra mi się bardzo dobrze, a motywacja pozostaje na wysokim poziomie :f_thumbsup:

Zapoznałem się już z softem i uznałem, że jestem w stanie grać na 4 stołach. Myślę, że teraz przez długi okres nie będę zwiększał ich ilości. Gierki chodzą praktycznie cały czas od godziny 12 i odpalanie wszystkich stołów nie trwa dłużej niż 5 minut, także spoko.

Trochę poanalizowałem dzisiaj swoje rozdania, a te ciekawsze wrzuciłem na forum oceny rozdań. Jeszcze przez długi czas nie dam sędziom spokoju :)

Z tego co widzę, chętnych osób na wspólne sesje i analizy jest całkiem sporo.
Chciałbym pograć z jak największą ilością osób i poznać tyle tylko ile można różnych punktów widzenia. Pierwsza ustawka na czwartek :fdrink

Do usłyszenia!

Łączny czas przeznaczony na naukę: 30h
Łączny czas przeznaczony na grę: 12,5h

Odpowiedz
Cytat
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

Środę miałem wolną od pokera, natomiast w czwartek i dzisiaj pograłem całkiem sporo. Wynik- 0 :) Najważniejsze, że mam dużo rozdań do analizy i jest z czego wyciągać wnioski. Dzisiejszy dniem był tym, w którym pierwszy raz napotkałem na "omahowe" swingi. Mindset jednak dał radę i grałem swoją A game.

Ostatnio pisałem o sweat session z graczem z PS, jednak coś wypadło i sesja nie doszła do skutku. Za to na jutro jestem umówiony z innym graczem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Na jutro i niedzielę mam zaplanowane po 6h gry. Oprócz tego analiza rozdań, wspólna sesja i pewnie jakieś filmiki. Jednym słowem nie ma opierdalania się! :f_tongue:

Na koniec weekendu zdam relacje jak poszło :f_thumbsup:

Łączny czas przeznaczony na naukę: 34h
Łączny czas przeznaczony na grę: 23h

Odpowiedz
Cytat
kapelusznik
Oldschool Grinder

Dodałem Cię do Buddy w Unibecie, bo się na Ciebie natknąłem dziś i raz wyfiszowałem rozdanie z wrapem 6789 :D Możemy razem posweatować, jeśli czas na to pozwoli, hm? :)

btw. zmieniasz sobie codziennie pkt na rakeback, czy co kilka dni?

Odpowiedz
Cytat
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

btw. zmieniasz sobie codziennie pkt na rakeback, czy co kilka dni?

Nie gram na Unibecie, tylko na innym roomie z sieci microgaming, niepowiązanym z PS. Tam mam trochę inne warunki, jeśli chodzi o wypłatę rakebacku. Wysłałem zaproszenie, chętnie zgadam się na wspólną sesję :)

Odpowiedz
Cytat
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

Troszkę w ten weekend pograłem i wyciągnąłem sporo wniosków.

Przede wszystkim przez najbliższy czas rozłożę naukę i grę w stosunku 1:1.
Jestem początkującym graczem PLO i po prostu w zbyt wielu spotach nie mam pojęcia jak grać. Od kiedy zacząłem grać w omahę wyszedłem 4BI na minus.
Wynik ten traktuję jako niezwykle tanią naukę, z której dużo wyciągnąłem :)
Sporo czasu poszło na analizę rąk i spam forum oceny rozdań. Aczkolwiek do każdej analizy starałem się dodać od siebie tyle komentarzy, ile tylko dało rady, po to aby sędziowie mogli korygować mój sposób myślenia.

Drugi wniosek: zbyt dużo pracy/odpoczynku w jednym dniu nie jest dla mnie dobre i będę to teraz balansował. Może w ten sposób przedstawię co mam na myśli:

Przykładowy dzień:

1)
Dzień A: szkoła==>nauka==>poker/sesja==>spać
Dzień B: pierdoły==>pierdoły=>pierdoły==>impreza==>spać

2)
szkoła==>nauka==>poker==>film/sport/impreza/==>spać

Do tej pory stosowałem pierwsze podejście. Dopiero dzisiaj doszło do mnie jak cholernie źle ono na mnie wpływa. 0 balansu. Po kilku z rzędu dniach A1
moja motywacja drastycznie spadała. Czułem, że nie mam żadnego odpoczynku. Pracowałem i nie dawałem sobie za dużo relaksu.

Wtedy nadchodził dzień 1B, w którym to nie robiłem nic konstruktywnego. Po prostu opierdzielałem się od rana do wieczora.
Na koniec takiego dnia za każdym razem miałem wyrzuty sumienia, że nie zrobiłem kompletnie nic, co przybliżyłoby mnie do mojego celu.

Wtedy znowu zaczynało się kilka dni A1, a po tym nasępne dni B1 itd.,itd.
Pieprzone kółko Macieja! :)

Dopiero dzisiaj do mnie dotarło, że jakoś można to połączyć.
Pewnie minie trochę czasu zanim znajdę idealny stosunek spraw przybliżających mnie do celu/spraw relaksujących.
Jasne dla jest, że będę więcej czasu przeznaczał na sprawy konstruktywne, a w nagrodę, na koniec każdego dnia odpoczywał. Ma to o tyle sens, że całą energię w czasie dnia wykorzystuje się na rzeczy ważne.
Natomiast wieczorem, kiedy jest się już zmęczonym, można spokojnie porobić coś odprężającego.

Taki jest mój pomysł na życie i zobaczę co z tego wyjdzie.

Ok, może napiszę coś o pokerze ;) W tym tygodniu spędziłem przy stołach 27h, a na nauce około 11,5h. Jest to według mnie dość średni wynik. Wiem,
że mogę spokojnie przeznaczać na Omahę co najmniej 40h tygodniowo. Zwłaszcza, że w szkole bywa raz/dwa razy w tygodniu i nie zajmuje mi ona zbyt wiele czasu. Wierzę, że wszystko właśnie sprowadza się do odpowiedniego zarządzania czasem i stosunkiem rzeczy konstruktywne/relaks.

Także jeśli chodzi o pokera, to celem na ten tydzień jest spędzenie co najmniej 40h na grze i nauce ( w stosunku 1:1).

Pozdro

Aha, taka ciekawostka:

Koleś nabudował się do prawie 30BI po lekko ponad 200 handach.
To dopiero up swing! :fdrink

Łączny czas przeznaczony na naukę: 36h
Łączny czas przeznaczony na grę: 32h

Odpowiedz
Cytat
NequinPl Autor wątku
NequinPl
Oldschool Grinder

Od ostatniego wpisu mało grałem i uczyłem się. Potrzebowałem czasu na odpoczynek i przemyślenie paru spraw. Następne wpisy będą regularniejsze.

Pozdro!

Odpowiedz
Cytat