Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Milion w 2 lata : >

916 Posty
195 Użytkownicy
2001 Reakcje
109.8 K Wyświetlenia
roommate1000 Autor wątku
roommate1000
Oldschool Grinder

Siema!

Ostatnio byłem mało aktywny na forum. Przeważnie oznacza to torbę lub gorszy okres. W moim przypadku było trochę inaczej. Wariancja odpuściła i aktualnie gram PLO100 gdzie czuję się naprawdę komfortowo. Rozegrałem tam dopiero ~15k handów ale bardzo podoba mi się nowy system pracy który zapewnia mi solidny volume i sensowny winrate. Obecnie w tygodniu, w godzinach popołudniowych kiedy gry na zoomie są słabe odpalam 2-3 stoły zooma i szukam najbardziej profitowych regularnych stołów. Naprawdę bardzo polecam tą metodą. Pozwala osiągać fajne wyniki w momencie kiedy jednocześnie gramy z ciężkim fieldem co nie stopuje naszego rozwoju.

Ostatnio na forum pojawiły się wpisy dotyczące pogorszenia się winrateów regularsów PLO. Moim zdaniem nie oznacza to, wyschnięcia tych gier. Nie wiem jak wyglądał poziom PLO 2-3 lata temu bo wtedy zaczynałem dopiero raczkować jako gracz NLH, ale nie zapomnę ciągłego narzekania na to jak gry pogorszyły się od czasu czarnego piątku. Mimo tego część graczy NLH przy odpowiednim nakładzie pracy była/jest w stanie osiągać winratey w stylu 7bb/100+.
Imo podpobnie jest z PLO. To że field jest cięższy nie znaczy że w dalszym stopniu nie można mieć solidnego winrateu. Według mnie gracze PLO są aktualnie daleko od grania GTO vs inni regularsi co wiąże się ze sporą ilośćią leaków. Z moich obserwacji wynika że ogromna część fieldu posiada w dużej części spotów niesamowicie nie zbalansowany range i herocallowanie ich jest albo zupełnie nie profitowe albo przynosi w longrunie ogromne zyski. Kolejną dolegliwością zooma są sizing tellsy. Mam regów na których snap fold second nutflusha już na T jest dziecinnie łatwy biorąc pod uwagę ciasne zakresy jakimi grają i niewielką ilość gołych gołych blokerów w ich rangeu. Do czasu aż większość regularsów nie będzie zdawać sobie z tego sprawy jestem całkowicie spokojny o mój winrate.
PLO jest dalekie od bycia rozwiązanym i tak naprawdę często lepiej zaufać swojej intuicji niż callnąć bo "jestem na top swojego rangeu i muszę sprawdzić". Większość regularsów na low stakes nie będzie tego exploitować bo mają to gdzieś, sami nie zdają sobie sprawy że ich range jest często zbyt nuts heavy.

Jeśli chodzi o moje plany na najbliższy czas to do momentu zbudowania rolla na PLO200 gram cały czas tylko i wyłącznie na P*. W momencie kiedy zacznę shotować mid stakes planuję ciągle grać PLO100 na zoomie jednocześnie szukając dobrych regularnych stołów PLO200 na P* + innych softach. Inną fajną opcją jest bumhuntowanie na stołach HU i zapełnianie momentów bez akcji klikaniem zooma. Na regularne granie PLO200 zoom zdecyduje się pewnie w momencie kiedy będę miał 80-100bi na ten limit bo nie da się ukryć, że wariancja w przypadku PLO jest bezlitosna i okresy downswingu przez 30-40k handów nie są czymś nadzwyczajnym.

Spoiler

Wrzucam jeszcze wykres z moich poczynań od 1 września, który obrazuje że warto zastanowić się nad czymś niż ślepo powtarzać po innych że coś jest niemożliwe. Ktoś na moim blogu napisał, że w PLO nie da się wygrywać na nonSD, a nawet jeśli to jest to mniej profitowe. Jak widać, granie w "inną grę" niż tą przedstawioną w akademii PLO też może wiązać się z sensownym winratem, zwłaszcza w przypadku "fieldu pełnego regów, których poziom znacząco się podniósł". Większa świadomość regów często wiąże się z większym fold equity w niektórych spotach :). Zresztą akademia była nagrywania jak sami twórcy twierdzą w momencie kiedy field był dużo bardziej soft. Więc w obecnej chwili stanowi fajną bazę dla graczy zaczynających przygodę z PLO ale jest to tylko i wyłącznie baza proponująca mega solidną grę preflop dzięki której unikamy błędów postflop, gorzej że wiąże się to z brakiem akcji nawet od słabych regularsów bo statystyki 18/14/5 nie zachęcają ich do gry z nami.

Na koniec wypowiem się jeszcze odnośnie zdjęcia treningów Variata. Dla mnie jest to ogromna strata dla graczy PLO. Variat świetnie dostosował się do rosnącego poziomu graczy PLO i prowadził naprawdę bardzo dobre treningi. Sam w ostatnim czasie oglądałem je dość sporadycznie z powodu problemów ze stałym dostępem do internetu, ale za każdym razem widziałem ile Variat wkłada pracy w same treningi oraz swoją grę. Zaprzestanie tych treningów nie było pewnie głupotą jeśli chodzi o pobudki ekonomiczne, ale z pewnością w ogromnym stopniu mija się z założeniami "profesjonalnej szkoły pokera". Czekam z niecierpliwością na jego videoprodukcje i mam nadzieję, że PS w końcu nas mile zaskoczy i zaoszczędzone środki na treningach PLO wpłyną na większą ilość pojawiających się produkcji z PLO.
Przy okazji, warto gdyby polska sekcja PS rozważyła dogadanie się z Variatem/GramGrubo/Bocianem odnośnie wypuszczania filmów w języku angielskim. Myślę, że 1 dodatkowy film w miesiącu w tym języku był by mega dobrą opcją. Wpłyneło by to na większą oglądalność tych produkcji co jednocześnie pozwoliło by znaleźć środki na ich wydawanie.

Myślę, że teraz czas skończyć ten przydługi wpis dobrą nutką.

Odpowiedz
Cytat
kejsper
Legacy Member

bardzo dobry wpis Roommate! :sdrink

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez kejsper
bardzo dobry wpis Roommate! :sdrink

eee... tam dobry wpis...
on jest dziwny ten koleś linie na wykresie pozamieniał , to nienormalne...

Spoiler

:nh - jak taktyka działa to się trzymaj co kur... różnica na jakim kolorze się zarabia :D

Odpowiedz
Cytat
Deasu
PokerStrategist

O! Wygrywasz pre rb :nh

Odpowiedz
Cytat
BloodPet
Poker Player

Graty wyniku :D

Ale co do analizy to akurat po wykresie widać, że herocallowa nie jest Twoją mocną stroną ;D

A co do zooma na niskich stawkach to grałem tam różnymi stylami i optymalnym okazał się ABC never bluff, mam spokojnie ponad 3bb/100 przy (przysięgam) najgorszym możliwym runie jaki istnieje i regularnym wbijaniu się na top range w absurdalnych spotach vs najgorsze zagrania jakie można sobie wyobrazić :D Myśle, że przy bardziej sprzyjającym runie spokojnie 7bb jest realne.

Odpowiedz
Cytat
BloodPet
Poker Player

3bb EV oczywiście

Odpowiedz
Cytat
babel92
Oldschool Grinder

nice graph i dobry wpis _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
roommate1000 Autor wątku
roommate1000
Oldschool Grinder

Po ostatnim wpisie pełnym entuzjazmu przyszedł downswing. Utwierdza mnie to tylko w tym, że osiągnąłem jakiś stopień dojrzałości pokerowej. Kiedy ostatni raz gralem 100tki wpierdol na pare k diametralnie zmieniał moje samopoczucie i miał ogromny wpływ na moje życie. Teraz to akceptuje i klikam dalej zdając sobie sprawę z tego, że jestem wygrywającym graczem. Strasznie mnie to cieszy bo poker daje mi przez to jeszcze więcej frajdy z gry. Z wyników przez ostatnie dni wyciągnąłem też parę wniosków. Na chwilę obecną odpuszczam plo100 zoom bo mam za małego rolla żeby komfortowo znosić swingi związane z mniejszym winratem. Dalej klikam setki + wracam na zooma plo50. Grałem też sporo hu i jest to naprawdę kopalnia złota. Problemem jest słaba akcja na setkach w godzinach popołudniowych/wieczornych. Nocą/nad ranem nie ma problemu z akcją. Rozważam dołożenie jeszcze 1-2 softów żeby móc pograć hu bez przestojów w momencie kiedy traffic na P* jest słaby.

dokładam wykres:

Spoiler

Pozostaje mi juz tylko grindowac dalej i liczyc na pomoc łotrzyka w najbliższych dniach :)

Odpowiedz
Cytat
babel92
Oldschool Grinder

ku*wa będziesz kiedyś nad EV dłużej jak jedną sesję? :rage:

Odpowiedz
Cytat
roommate1000 Autor wątku
roommate1000
Oldschool Grinder

Yo!

Swing dalej nie odpuszcza, ale przynajmniej cisne sensowny volume. Mozna sie bylo spodziewac po mnie ze zaniechanie gry na zoomie sie nie uda. Jestem zbyt wygodny i lubie to ze zoom zapewnia mi sporo akcji. Bardzo mocno poluznilem swoja gre i jestem strasznie zadowolony z tego jak ona wyglada. Zdecydowanie zoom sprzyja takiemu stylowi gry i nie sadze zebym byl w stanie rownie dobrze radzic sobie na normalnych stolach przy tak szerokim stlu z CO i BU. Do konca roku mam nadzieje zagrac jeszcze spokojnie ponad 100k handow. Mam nadzieje ze swing w tym czasie odpusci i zaczne grac plo200 od nowego roku.
Mocno rozkminiam co chce grac w przyszlym roku i czy zostaje na P*. SNE brzmi mega kuszaco ale wiem ze wiaze sie to z jeszcze wiekszymi swingami i w tym momencie nie bardzo mam rolla zeby mażyć o takim przedsięwzięciu. Mysle tez nad obraniem bardziej aggro brm i bumhuntingu kilku softow. Naprawde na P* nad ranem można znaleźć bardzo tłuste stoły, więc przy opcji szukania dobrych gier na kilku softach winrate 7bb+ brzmi bardzo realnie.

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
roommate1000 Autor wątku
roommate1000
Oldschool Grinder

Napisane przez mqrcin
Widzę, że 25tki nie tylko mnie leją po dupie...

Dzisiaj dopadl mnie straszny len i pewnie dopiero za pare h siade do jakiegos ostrego grindu więc przynajmniej walnę jakiś sensowny wpis. PLO 25 zoom byl limitem na ktorym utknalem bardzo dlugo przez to ze runowalem na nim tragicznie, cos kolo 18bb/100 pod ev przez bardzo dlugi okres czasu + shoty na 50 wygladaly podobnie. Zagralem tam pewnie z 200k handow więc postaram się napisać kilka porad dla osób dalej męczących się z tym limitem.

Moja glowna rada to graj luzno. Wiem ze to brzmi dziwnie patrzac na to czego uczy akademia PLO ale warto zdac sobie sprawe z tego, ze to wlasnie na 25 macie mozliwosc grac luzniej niz na 50 czy 100tkach. Jest mniej agresji preflop wiec nie bedziecie dostawali zbyt duzo 3betow od graczy na pozycji. Dodatkowo na tym limicie jest sporo fishy/slabych regow nad ktorymi powinniscie wypracowywac sobie edgea postflop. Nie mowie o jakims drastycznym poszerzeniu opening rangeu z EP, ale CO i BTN stl powinny być dość wysokie. Regularsi beda bronic zbyt ciasno blindow a fishe beda graly slabym rangem OOP więc w obu przypadkach robimy profit. Obv w przypadku luznych graczy na blindach stajemy sie bardziej wymagajacy jesli chodzi o rece do stlowania, ale dalej spokojnie mozna rozgrywac profitowo 30% range.

Kolejna specyficzna kwestia na zoomie jest herocallowanie. Gracze graja mocniejsze zakresy preflop, wiecej folduja postflop badz sa bardziej pasywni wiec vs wiekszosc graczy z tego srodowiska herocallowanie bedzie nie profitowe bo ich range zawieraja w ogromnej czesci value handy.

Jesli chodzi o blefy jest to bardziej zlozona kwestia. Napewno cbetowanie suchych badz niskich bordow bedzie profitowe bo ludzie sie nie odwijaja. Nie bawil bym sie jednak w jakies nadmierne barellowanie bez equity bo na kolejnych streetach range rywali robia sie coraz mocniejsze. Jesli chodzi o semibluffy to warto wywierac presje z drawami majacymi nutsowy potencjal ale ze slabymi drawami typu 4th nut fd lepiej wziac freecard i valuebetowac trafiony river, bo dostajemy przewaznie tyle samo value w momencie trafienia.

Badz agresywny w spotach BU vs CO blinds vs BTN. Ludzie na 25 folduja malo do 3betow za to mnostwo do cbetow wiec warto atakowac ich slabe range biorac pod uwage to ze wiekszosc z nich nie zacznie sie adaptowac przez zwezenie zakresow/light 4betowanie/floaty etc.

Odpowiedz
Cytat
mqrcin
Oldschool Grinder

Dzięki za wpis - każda rada kogoś bardziej doświadczonego może się przydać.

A skoro już został poruszony temat dostawania batów, to powiedz(cie) mi czy w tej ręce

http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/6134368_4A8AA450C3

jak jest grane RunItTwice można liczyć, że on ma tam 48% na podział i w sumie wychodzi, że to wcale nie jest jakieś złe zagranie z jego strony?

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez roommate1000

Moja glowna rada to graj luzno.

na Zoom-ie bym dodał ze swojej strony, tam jest inna specyfika gry wg. mnie i może ta rada będzie dobra.

Na normalnych stołach nie sprawdzi się, na wszystkich sieciach na PLO 20-25 jest masa loose graczy, na których gra luźniej sie nie opłaci, za bardzo zwiększamy wpływ wariancji na nasze dokonania.

Kolejną sprawą jest to jak się czujemy postflop - większość graczy PLO 10-25 jest jeszcze na to zbyt słaba by profitowo grać bez nutsów w pulach multi. Nie wiem jak to jest na zoomie (nie potrafiłem się tam do dynamiki dostosować), ale na normalnych stołach poty 3way to standard, a 4way i 5way są równie częste - dlatego gra loose - moim zdaniem się nie sprawdzi.

Co do herocalowania i blefowania - wszystko zależy od danego rozdania, ja lepsze wyniki osiągam jeśli na siłę nie szukam przede wszystkim herocalla na river, czasami warto odpuścić marginalny call, ze względu chociażby na jego wielkość - doliczając rake , kasy nie zarobimy a odrobienie hero calla za 30bb to często mus rozegrania kolejnych kilkuset rąk.

Moja rada to taka:
- dostosuj się do poziomu i gier w danym sofcie
- grają bardzo loose - graj tight, ale dołóż więcej stolików, bo będziesz grał tylko jak trafisz
- grają tight - graj loose - korzystaj z ich tight range, więcej blefuj na dobrych stołach, mniej graj herocalli bo za często będą to value bety.

Odpowiedz
Cytat
roommate1000 Autor wątku
roommate1000
Oldschool Grinder

Napisane przez mqrcin
Dzięki za wpis - każda rada kogoś bardziej doświadczonego może się przydać.

A skoro już został poruszony temat dostawania batów, to powiedz(cie) mi czy w tej ręce

http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/6134368_4A8AA450C3

jak jest grane RunItTwice można liczyć, że on ma tam 48% na podział i w sumie wychodzi, że to wcale nie jest jakieś złe zagranie z jego strony?

Siema, na tych stakach ten defend jest zdecydowanie za luzny. Jesli chodzi o RIO to nie ma ono wplywu na poprawnosc naszych decyzji. Jesli twoj raiseing range w tym spocie to tylko A5 i 55 to villain nie ma equity na stakowanie sie tam.

Tomx, caly czas pisalem o zoomie bo gram glownie te gry.

Jesli chodzi o ten miesiac to wyszedl u mnie calkiem spoko w kwestii ilosci rozdan. Udalo sie wbic 10k usd rakeu, grajac przez polowe czasu plo50. Odbilo sie to mocno na moim winracie. Na plo100 zoom osiagnalem EV winrate 0bb/100 wiec nie moge byc nim zachwycony ale rb dal calkiem sensowny profit. SNE wydaje sie byc realna do zrobienia w przyszlym roku ale nie wiem czy moj roll jest w stanie zniesc granie b/e. Od kilku dni testuj rozne opcje typu granie 8 zoomow, granie mssem, grindowanie 12-16 stolow jednoczesnie i w tym momencie wydaje mi sie ze ostatnia opcja daje mi najlepsze wyniki pod wzgledem usd/h. Mysle ostro nad jakims volume challangem na styczen, cos w stylu 300k handow w miesiac. Jesli ktos by sie pokusil o sidebeata na 1-2k usd to pewnie na snapie bym sie tego podjal. Wykresu jeszcze nie wrzucam, zostaly 2 dni grindu do konca miesiaca a przy tym ile rozdan klepie moze sie jeszcze sporo zmienic :)

Odpowiedz
Cytat
mqrcin
Oldschool Grinder

Siema, na tych stakach ten defend jest zdecydowanie za luzny. Jesli chodzi o RIO to nie ma ono wplywu na poprawnosc naszych decyzji. Jesli twoj raiseing range w tym spocie to tylko A5 i 55 to villain nie ma equity na stakowanie sie tam.

Ten gość gra niepełnym stackiem i sprawia wrażenie słabego gracza.
A tacy popełniają mnóstwo błędów postflop.

Na ogarniętego rega zrzucam na pewno. Szczególnie jak ma więcej niż 100bb

Odpowiedz
Cytat
roommate1000 Autor wątku
roommate1000
Oldschool Grinder

Wlasnie jego niepelny stak jest problemem. W momencie kiedy lapiesz overflusha zarabiasz mniej. Strit drawy czesto sa zdominowane, lapiesz w wiekszosci przypadku top and mid pair etc wiec bez pozycji bedzie ci sie ciezko to gralo, zwlaszcza ze sb. Gdybys gral na bb bardziej podszedl by mi call ze wzgledu na oddsy oraz to, ze zamykamy akcje.

Odpowiedz
Cytat
mqrcin
Oldschool Grinder

Posłuchałem Twojej rady i grałem dobrze...
Nie chciałem być zdominowany ;)

IPoker Network $10.00 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 2368515
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

CO: $1.73 - VPIP: 32, PFR: 3, 3B: 1, AF: 1,6, Hands: 242
BTN: $10.00 - VPIP: 26, PFR: 21, 3B: 7, AF: 3,1, Hands: 123
SB: $12.89 - VPIP: 37, PFR: 29, 3B: 9, AF: 2,3, Hands: 70
BB: $6.54 - VPIP: 94, PFR: 13, 3B: 0, AF: 1,2, Hands: 86
UTG: $4.33 - VPIP: 39, PFR: 4, 3B: 0, AF: 0,2, Hands: 23
Hero (MP): $10.00 - VPIP: 29, PFR: 13, 3B: 6, AF: 2,1, Hands: 15270

Pre Flop: ($0.15) Hero is MP with T :diamond: J :heart: A :diamond: A :heart:
1 fold, Hero raises to $0.35, 2 folds, SB raises to $1.15, 1 fold, Hero raises to $3.55, SB calls $2.40

Flop: ($7.20) 3 :diamond: K :club: 4 :diamond: (2 players)
SB checks, Hero bets $6.45, SB calls $6.45

Turn: ($20.10) 3 :heart: (2 players)

River: ($20.10) 9 :heart: (2 players)

Final Pot: $20.10
SB shows 9 :spade: 6 :diamond: 8 :diamond: 9 :club:
SB wins $18.76
(Rake: $1.34)

:nh

Odpowiedz
Cytat
kejsper
Legacy Member

Jesli chodzi o ten miesiac to wyszedl u mnie calkiem spoko w kwestii ilosci rozdan. Udalo sie wbic 10k usd rakeu, grajac przez polowe czasu plo50.

Napisane przez roommate1000 Mysle ostro nad jakims volume challangem na styczen, cos w stylu 300k handow w miesiac.

Jak to przeczytalem to najpierw prawie zwymiotowalem karete asow a chwile pozniej zawstydzilem sie ;) RZEZNIA.

A co do wczesniejszego wpisu na temat gry na mikro to w bardzo delikatnych slowach moje mysli zapisal Tomkx bo uwazam zupelne przeciwienstwo tego co napisales :) Tylko, ze moje doswiadczenie z ZOOMa zawiera sie w zerowej ilosci rozdan. Na normalnych stolikach nie widze sensu w sciganiu sie z ludzmi pokroju 40/30/20 ;)

pzdr
Kejsper

Odpowiedz
Cytat
kejsper
Legacy Member

Jeszcze jakbys mogl napisac ile to roboczogodzin te 10k rake'u to bylbym bardzo wdzieczny.

Odpowiedz
Cytat
roommate1000 Autor wątku
roommate1000
Oldschool Grinder

Kejsper, nie mam jak ci powiedziec ile to godzin bo HM mi zle zlicza czas sesji. Przy 8 zoomach gralem 1k rozdan w 40 minut i robilem 10-20 minutowe przerwy. Przy 4-6 zoomach gralem dluzej z mniejszymi przerwami. Przy 10-16 regular tables nie mam pojecia ile klepalem hands/h ale tez wychodzilo sporo. Jesli chodzi o sick volume to dla wielu osob bardziej sick jest to ze gram na lapku i uzywam touchpada xD.

Co do gonienia typow 40/30/10 bez przesady ale na zoomie lepsze rezultaty zrobisz z bu stl 70% niz z bu stl30%. Ja gralem 24/18/9 i osiagnalem winrate 7bb/100 na zoomie plo25 z czego ostatnie 20-30k gralem pewnie w okolicach 26/19/9. Na 50 gralem 23/18/8 osiagajac winrate 9,5bb/100 z tym ze sampel jest slaby bo tylko 40k handow ale 10k handow pochodzi z 6-8tablingu zooma wiec tez grajac 4 stoly staty byly by podobne do tych z 25. Na 100tkach jest za malo fishy i za duzo regow zeby to przeszlo przy tym rakeu, za to na normalnych stolach bede mial mega ciasne staty bo gram je w godzinach 2-7 rano gdzie mam po 2-3 czasem nawet 5 idiotow grajacych 3betem 20% wiec cisne wszystko co jest w lobby i jak to mowia czekam na asy :)

Odpowiedz
Cytat