Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Milion w 2 lata : >

916 Posty
195 Użytkownicy
2001 Reakcje
109.8 K Wyświetlenia
Agilitys
PokerStrategist

Napisane przez ryhukox
Czy ja pisałem, że do czegoś się odnosiłeś? To ja się odnosiłem...

Poza tym, bez punktu odniesienia nic nie da się ocenić. Takie prawa fizyki.

A twoje twierdzenie, że to nie wysoki poziom życia, jest zwyczajnie bezczelne i aroganckie.

Aroganckie jest zdanie sobie sprawy z tego, że w życiu można więcej niż wegetacja za 3k pln/mies.?

Dla mnie kiedyś wydawało się, że 2k pln/mies. to dużo. Jak dostałem pierwszą wypłatę 2.700, nie wiedziałem, co z tym zrobić.

A potem zdałem sobie sprawę, że da się zarabiać ile tylko CI się podoba, tylko trzeba za to zapłacić odpowiednią cenę.

Jeśli chodzi o wydatki, to tu zawsze działa Prawo Parkinsona - rosną tak, by pochłonąć dochody.

Moi rodzice żyją na poziomie wydatków 15-20k miesięcznie. I wiesz co mówi mój ojciec? Że jest drobnym przedsiębiorcą i codziennie musi walczyć o przeżycie.
I że bogaty, to on może kiedyś będzie ale dziś to mu się nie przelewa.

ryhu IMHO, zamiast denerwować się, że ktoś robi siano i je wydaje tak, jak mu się to podoba, poświęć tą energię i czas na przeczytanie paru książek, podniesieniu kwalifikacji, zdobyciu nowych umiejętności. Nie wiem, co w życiu robisz, ale jeżeli masz pretensje do kogoś, że dla niego 10k/mies to nie jest duzo, no to chyba.... Czas zacząć robić coś innego, bo jak widzisz nie tędy droga.

Odpowiedz
Cytat
ronino
PokerStrategist

Przecież wydatki 120k rocznie (zgodnie z zalozeniem, ze jest to absolutnie wszystko) to 10k miesięcznie, czyli po 5k na głowę małżonka. Jesli ktos nie potrafi sobie zapewnic zarobkow na tym poziomie to jest po prostu niezaradny zyciowo.

:spada z krzesła turlając się ze śmiechu: :f_love:

Odpowiedz
Cytat
lukplayer
Poker Player

A ja właśnie uważam jak kolega ryhukox że to niewłaściwe podejście.
Każdy jak ma pieniądze może z nimi robić co chce, ale mówienie że wydaję 10 000 miesięcznie i żyję średnio jest bezczelne. A jeżeli uważasz tak nadal to znaczy, że kompletnie straciłeś kontakt z rzeczywistością, gdzie w Polsce ludzie zarabiają po 2 000zł miesięcznie i nie jest to mało. A co dopiero mówić o biednej Ukrainie,gdzie chyba aktualnie mieszka założyciel bloga.
Kiedyś jakiemuś politykowi kazali przeżyć nie pamiętam za 1 500zł to nie wiedział co robić i jadł chleb z pasztetem i kasze z masłem.

Powtórzę
Każdy może robić z pieniędzmi co chce i nikomu nic do tego. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i każdy to wie. Jednak pewne myśli lepiej w życiu zachować dla siebie.

Odpowiedz
Cytat
rae3344
PokerStrategist

Napisane przez ryhukox

A twoje twierdzenie, że to nie wysoki poziom życia, jest zwyczajnie bezczelne i aroganckie.

120k z rodziną na utrzymaniu to jest wysoki poziom? Masz jakieś pojęcie jak wygląda prawdziwe życie czy po prostu przypierdalasz się, żeby się przypierdolić?

Napisane przez lukplayer
A ja właśnie uważam jak kolega ryhukox że to niewłaściwe podejście.
Każdy jak ma pieniądze może z nimi robić co chce, ale mówienie że wydaję 10 000 miesięcznie i żyję średnio jest bezczelne. A jeżeli uważasz tak nadal to znaczy, że kompletnie straciłeś kontakt z rzeczywistością, gdzie w Polsce ludzie zarabiają po 2 000zł miesięcznie i nie jest to mało. A co dopiero mówić o biednej Ukrainie,gdzie chyba aktualnie mieszka założyciel bloga.

Po co Ukraina? Porównujmy się do Somalii to już w ogóle minimalna krajowa będzie bogactwem. Równać w dół, to takie polskie...

Odpowiedz
Cytat
ronino
PokerStrategist

120k rocznie to jest więcej niż ma 79,5% niezaradnego życiowo polskiego społeczeństwa :)

Odpowiedz
Cytat
Prostyczlek
Poker Player

Napisane przez ronino

Przecież wydatki 120k rocznie (zgodnie z zalozeniem, ze jest to absolutnie wszystko) to 10k miesięcznie, czyli po 5k na głowę małżonka. Jesli ktos nie potrafi sobie zapewnic zarobkow na tym poziomie to jest po prostu niezaradny zyciowo.

:spada z krzesła turlając się ze śmiechu: :f_love:

W Polsce jest nie więcej niż 100k ludzi zaradnych życiowo. :|

Odpowiedz
Cytat
ShakeMeDown
PokerStrategist

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Z perpsektywy Kulczyka 10k miesięcznie to są waciki ale taka Pani Krystyna, która stanowi zdecydowaną większość naszego społeczeństwa zabiłaby za taką pensję. Myślę, że stwierdzenie" 10k/miesiąc jest w 10% najbogatszych ludzi w Polsce" było bardzo celne więc z tym średnim standardem nie ma co przesadzać a już na pewno toczyć piany :f_drink: Z tego co zrozumiałem room sam utrzymuje rodzinę. Dzieląc to na 2 to wychodzi 5 kafli. Jako student ostatniego roku bardzo chciałbym zarabiać 5 kafli w przeciągu paru najbliższych lat. Na start takie 3+ by mnie zadowoliło(nie mieszkam w Wwa). Peace

Odpowiedz
Cytat
Prostyczlek
Poker Player

Student mieszkający u rodziców nie ma pojęcia ile kosztuje życie. Jak rzucasz mu kwotę 10k, a ten ma miesięczne zobowiązania na 500 stów, w tym dwie imprezy, to nie dziwne, że się bulwersuje.

Odpowiedz
Cytat
Prostyczlek
Poker Player

Posłowie zarabiają pięciocyfrowe kwoty, czasem sobie ośmiorniczkę zjedzą na koszt podatnika, czasem coś się zgarnie za ustawę :coolface:, a jak się czyta ich oświadczenia majątkowe to prawie każdy jest zadłużony. Niektórzy kilka kadencji w sejmie (20 lat z taką pensją i długi? Można? Można!). :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
ronino
PokerStrategist

Ja tu się zastanawiam kto tu jest bardziej niezaradny życiowo, czy rodzina zarabiająca 5k i odkładająca co miesiąc 1000 złotych, czy rodzina zarabiająca 10k która żyje z pensji na pensję ;d

Odpowiedz
Cytat
macaco2
PokerStrategist

Napisane przez Agilitys
Aroganckie jest zdanie sobie sprawy z tego, że w życiu można więcej niż wegetacja za 3k pln/mies.?

Dla mnie kiedyś wydawało się, że 2k pln/mies. to dużo. Jak dostałem pierwszą wypłatę 2.700, nie wiedziałem, co z tym zrobić.

A potem zdałem sobie sprawę, że da się zarabiać ile tylko CI się podoba, tylko trzeba za to zapłacić odpowiednią cenę.

Jeśli chodzi o wydatki, to tu zawsze działa Prawo Parkinsona - rosną tak, by pochłonąć dochody.

Moi rodzice żyją na poziomie wydatków 15-20k miesięcznie. I wiesz co mówi mój ojciec? Że jest drobnym przedsiębiorcą i codziennie musi walczyć o przeżycie.
I że bogaty, to on może kiedyś będzie ale dziś to mu się nie przelewa.

ryhu IMHO, zamiast denerwować się, że ktoś robi siano i je wydaje tak, jak mu się to podoba, poświęć tą energię i czas na przeczytanie paru książek, podniesieniu kwalifikacji, zdobyciu nowych umiejętności. Nie wiem, co w życiu robisz, ale jeżeli masz pretensje do kogoś, że dla niego 10k/mies to nie jest duzo, no to chyba.... Czas zacząć robić coś innego, bo jak widzisz nie tędy droga.

Po tym poście cała dyskusja powinna się skończyć :f_thumbsup: :f_thumbsup: :f_thumbsup:

btw: też kiedyś przy pierwszej pensji myślałem, że 3k to zajebiście :facepalm:

@ronino z tego wykresu to by wynikało, że prawie nikogo na nic nie byłoby stać, wierz mi Polacy są bardziej przedsiębiorczy i nieoficjalnie więcej zarabiają ciężką pracą

Odpowiedz
Cytat
ShakeMeDown
PokerStrategist

Napisane przez Prostyczlek
Student mieszkający u rodziców nie ma pojęcia ile kosztuje życie. Jak rzucasz mu kwotę 10k, a ten ma miesięczne zobowiązania na 500 stów, w tym dwie imprezy, to nie dziwne, że się bulwersuje.

No bo taki student wcale nie ma znajomych studentów, ktorzy przyjechali z innych miast albo takich którzy się usamodzielnili po liceum... :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
ryhukox
Poker Player

ryhu IMHO, zamiast denerwować się, że ktoś robi siano i je wydaje tak, jak mu się to podoba (...)

(i inne podobne)
Czy ja piszę niewyraźnie?
Czemu 3/4 osób nie potrafi zrozumieć, tego co napisałem???
Bo serio, ale zaczyna mnie to zastanawiać...

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej
Elite Grinder

Hahaha, czytając tę "dyskusję" wyobrażam sobie scenę przy barze...

Student: mogę przeżyć miesiąc za 1 000 PLN.
Trzydziestolatek: nie wyobrażam sobie żyć za mniej niż 3 000 PLN.
dewast: jesli ktos nie potrafi sobie zapewnic zarobkow 5 000 PLN to jest po prostu niezaradny zyciowo.
Ojciec Agilitysa: za 10 000 PLN miesięcznie walczę o przeżycie.

Jeszcze brakuje kogoś kto napisze, że mając 1 000 PLN na dzień zdechnie z głodu. :truestory:

Odpowiedz
Cytat
Prostyczlek
Poker Player

Najzabawniejsze w tym jest to, że wszyscy piliby przy barze to samo piwo z nalewaka! :yaoming:

Odpowiedz
Cytat
smack91
BlackMember

ale pierdolenie :f_biggrin:
większość tych postów wygląda na 'nigdy nie zarabiałem 10k ale jakbym zarabiał to bym żył jak król a nie 'średnio''.
zdecydowanie w przypadku zarobków powiedzienia 'punkt widzenia zależy od punktu siedzenia' jest idealne.
10k na 3osobową rodzinę to nie jest nie wiadomo jaki luksus i o tym zdaje się pisał roommate.
jednak roommate ciut źle to ujął, winien napisać raczej 'żyję spoko, ale nic poza tym' niż 'żyję średnio'. bo 10k to jednak życie ciut powyżej średniej.
wiem, że w polskich warunkach luksusem jest to, że ktoś nie musi jeździć po całym mieście po to by zrobić zakupy trochę taniej. albo to, że ktoś raz w tygodniu wyjdzie z rodziną do restauracji. ale nie popadajmy w przesadę, bo mam wrażenie, że niektórzy chcą tutaj udowodnić nie wiadomo komu to, iż 'jakbym ja miał tyle hajsu co roommate to żyłbym za pisiont złoty'. to bardzo polskie, stąd nie dziwi. sądziłem jednak, że przynajmniej w tej społeczności myślenie wybiega dalej niż 'co za chuj złodziej jebany 10k ma i jeszcze mu mało kutasiarz a my tu za tysionc robimy1!'

no offence, ale mam wrażenie, że niektórzy po prostu już nie mają do czego się przypierdalać.

Odpowiedz
Cytat
ronino
PokerStrategist

Ehh... Przecież nie o to chodzi. Fajnie, że tyle zarabia, skoro ma talent, potrafi go wykorzystać super. Naprawdę bardzo daleko mi do jakiejkolwiek zawiści. Tylko podziwiać, brać za wzór i samemu próbować to powtórzyć. Nie uważam, że trwoni kasę na pierdoły i ma mega wypaśny standard życia. Zresztą naprawdę nikomu nic do tego na co te pieniądze wydaje.

Ale hasła typu

"120-130k pln/rocznie ze wszystkim: wakacje, ubrania, czynsz, jedzenie, alko i nie mam pojęcia jak miał bym uciąć te koszty."

"masa znajomych ktorzy osiagneli sukces w pokerze nie maja pojecia jak mozna przezyc za mniej niz te 120k"

"to 10k miesięcznie, czyli po 5k na głowę małżonka. Jesli ktos nie potrafi sobie zapewnic zarobkow na tym poziomie to jest po prostu niezaradny zyciowo."

są zabawne. Nie, nie czuję się w żaden sposób urażony (chociaż znam ludzi którzy byliby, zwłaszcza za tych niezaradnych życiowo). Po prostu mnie to śmieszy :)

Odpowiedz
Cytat
Mareckiy
PokerStrategist

Napisane przez roommate1000
Ubrania pewnie w okolicach 15k pln/y

ale tez nie speawuje hajsu na glupoty

Jak? Pytam z czystej ciekawości, może i mógłbym się pochwalić, jaka ze mnie cebula i że wydaję na swoje ubrania mniej niż avg 100 pln rocznie, ale to nie ma znaczenia - po prostu akurat dzisiaj kogoś o to pytałem i mnie ciekawi (rozumiem, że wypada kupić 1-2 pary dobrych butów rocznie etc) jak to wygląda? Kupujesz koszulki po 200 pln i po 3 miesiącach wyrzucasz? Na każdą zimę kupujesz nowy ciepły kożuch za 1k i 3 pary ciepłych butów? Co 2 lata nowy garnitur na miarę?
Zawsze się mega dziwię jak ktoś mi pisze o sporych kwotach wydawanych na ubrania bo z tego co zauważam to u mnie niszczą się głównie buty i jeansy a cała reszta (no, oprócz bielizny) wystarcza zwykle na kilka lat albo i lepiej, niekiedy bez większej utraty jakości i pomimo, że do ubrania nabywam może 2 nowe rzeczy rocznie on avg to jednak nie chodzę z dziurami na kolanach
pzdr

@down
ale dziecko ma chyba dosc krotko wiec watpie, zeby byly tam w pelni wkalkulowane, a tym bardziej, zeby stanowily wiecej niz 1/3 z tych 15k. chociaz w sumie to nie wiem bo nie mam dzieci a kazdy kogo znam kto ma to pewnie tnie koszty jak moze

Odpowiedz
Cytat
smack91
BlackMember

Ubranka dla małego dziecka wymienia się co miesiąc a kosztuja wiecej niz dla doroslego ;)

Odpowiedz
Cytat
GrindingMachine
PokerStrategist

100 pln rocznie na ubrania ? a wodę w wino też zamieniasz ?

Odpowiedz
Cytat