Przejdź do forum
Czas na POT LIMIT O...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Czas na POT LIMIT OMAHA

12 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
436 Wyświetlenia
gieremek
Oldschool Grinder

W pokera gram od maja, zaczynałem z FL Holdem, potem grałem NL a ostatnio NL BSS SH, teraz czas na kolejną zmianę od kilku dni bawię się OMAHĄ, od dzisiaj postanowiłem zająć się tą odmianą trochę poważniej, nie rozstając się z HOLDEM BSS,

Grając w OMAHĘ posiłkuję się programem Omaha Indicator i na początek gram czymś podobnym do SSS, gram na limicie PL25, wchodzę z 40BB robię doładowanie przy poziomie 30BB i wychodzę ze stolików przy minimum 60BB.

Dziś rozegrałem 2 sesje po około 80 minut każda w 1-szej grałem na 3 stołach, w 2-iej zwiększyłem do 4.

W 1-szej sesji na jednym stole było bardzo ciekawie od razu w 1-szym rozdaniu gdy byłem na BB trafiła mi się silna ręka zrobiłem open raise, 2 callerów, na flopie doszły 2 karty kompletujące mi strita, ale musiała jeszcze dojść jedna karta z przedziału 4 kart, łącznie bodajże 16 outów więc czysty cbet, który napotkał 3-beta od przeciwnika, zagrałem push, niestety nic już nie doszło w odpowiednim przedziale i przeciwnik wygrał z setem, drugie rozdanie na SB karta prawie identyczna, akcja też, flop też, lecz tym razem turn mi dał nuts strita i tym razem ja się podwoiłem. W sumie dograłem jeszcze 3 ręce do blinda i wyszedłem ze stolika mając netto wygraną 1,64 $ :), tyle się tam działo. Reszta sesji była paskudna jak coś dochodziło na preflopie to flop zupełnie nietrafiony i tak powoli przegrywałem i przegrywałem, ale bez większych akcji, wreszcie dostaję dobrą rękę robię open raise, trafiam fula z najwyższym możliwym tripsem napotykam na akcję przeciwnika robię push dostaję sprawdzenie i .... przeciwnik ma J9 ja J5 na stole JJ952, w tym momencie jestem już ponad 3BI (40BB) do tyłu i w zasadzie mam dość odznaczam automatyczne blindy i staje się cud dostaję karty na preflopie i trafiam flopa i w ciągu kilku minut odrabiam straty.
W sumie rozegrałem w tej sesji 173 rozdania (w omahę gra się dużo wolniej niż w holdema) i przegrałem 3,04 BB czyli -1.76BB/100

Po godzinnej przerwie rozpocząłem 2-sesję ta przebiegała dość równo, do kart granych często coś trafiałem, przeciwnicy współpracowali i byłó dość miło najciekawszy moment to wygranie w jednym rozdaniu 60BB i wyjście ze stołu z 100BB, dla przeciwwagi na najgorszym stole przegrałem 46BB, mimo że wychodziłem z tego stołu mając około 70BB niestety wcześniej przegrałem tam 2 all-iny. W tej sesji rozegrałem 212 rozdań, wygrałem 145,64 BB czyli 68,7BB/100

W obu sesjach miałem podobne staty 26/9, tutaj mam pytanie do ekspertów od omahy, jak to ma się do statów oczekiwanych, głównie grałem na SH (praktycznie nie ma FR)

Jeszcze taka uwaga wynik dnia jest naprawdę niesamowity, nie sądzę żeby tak miało być zbyt często :)

Czy ktoś się spotkał gdzieś w internecie materiałami na temat gry SSS w omahę, bo na razie gram nieco intuicyjnie

11 odpowiedzi
d0c3n7
PokerStrategist

Czesc gieremek !
Ciesze sie, ze zainteresowales sie omaha, mam nadzieje, ze pozostaniesz przy tym wyborze, bo nie oszukujmy sie jest to gra trudniejsza od holdema i ma wieksze swingi dlatego ludzie czesto rezygnuja...
Jednak jesli myslisz o grze w omahe powazniej to co bys powiedzial o stworzeniu tzw "study group", co jest bardzo popularne na roznych forach pokerowych. Chodzi mi glownie o to, ze widze jest tu paru kumatych gosci grajacych w omahe mozemy sie jakos zebrac razem i wspolnie sie uczyc wymieniac pogladami itp w celu poprawy gry. Ja osobiscie gralem sporo w omahe fr do plo100, teraz przeskoczylem na sh plo25 i plo50 i fajnie by bylo budowac rolla i wspinac sie na wyzsze stawki jakas grupa bo nie da sie ukryc omaha na tym forum jest jakas niemrawa~~
Przy okazji mozemy sie przyczynic do popularyzacji tej pieknej i malo docenianej odmiany ;d
Zastanow sie nad tym i jak cos daj znac, wtedy mozemy topa zalozyc zebrac potencjalna grupe i zaczac podboj ;)
pozdrawiam

gieremek Autor wątku
gieremek
Oldschool Grinder

Dziś drugi dzień gry w omahę, właśnie zakończyłem 1-sesją graną na 4 stołach, wynik dość podobny jak wczoraj w 1-szej sesji bo przegrałem 3,96 BB grając w sumie 266 rozdań. Jedyna różnica to to, że dziś początek sesji był dobry, a końcówka była kiepska. Na tej sesji miałem staty 32/12 i to chyba świadczy o grze zbyt loose.

Pierwsze wrażenia z gry w omahę są takie że to zaje..fajna gra, z tym że wymaga znacznie większej uwagi niż holdem, praktycznie żaden openraise nie kończy rozdania, poty są znacznie większe niż w holdemie i tu jest chyba przyszłość pokera.

Dobrą pomocą szczególnie dla rozpoczynających swoją przygodę z omahą jest omaha indicator, ułatwia ocenę kart na preflopie, w zasadzie to sam to za nas robi czyli klasyfikuje rękę do jednej z 4 kategorii :
- top 10
- premium
- strong
- weak
Niestety trzeba to weryfikować, bo czasmi trudno zrozumieć dlaczego jakąś rękę zaliczył do grupy strong, niemniej jest to spore ułatwienie, poza tym pokazuje jaki najmocniejszy układ mamy w danej chwili i które karty go tworzą, no i pokazuje staty nasze i przeciwników. Wada to to, że nie robi tego w postaci HUDA a jako dodatkowe okno podczepione pod stół zwiększa to rozmiar stołu, co ma znaczenie przy mniejszych monitorach a ja gram na 15" laptopie

Dzięki d0c3n7 za zainteresowanie, jestem jak najbardziej za, z tym że najpierw muszę trochę pograć w omahę i naprawdę się do niej przekonać (czytaj przetrwać nieuniknionego downswinga).

Mam zamiar rozegrać przynajmniej jeszcze z 1 godzinkę, a może i ze 2 (jutro mam dzień wolny), po każdej godzinnej sesji mam wrzucić posta z wynikiem i może zacznę wrzucać jakieś ciekawsze rozdanka, a teraz zamierzam ściągnąć omaha trackera, bo na razie ewidencję gry w omahę prowadzę w google documents :)

lubię omaszke od czasu do czasu, ostatnio grałem tez trochę HA

życzę powodzenia, na pewno będzie to blog, który zainteresuje sporo osób :)

POZDR!!!

gieremek Autor wątku
gieremek
Oldschool Grinder

Skończyłem dziś drugą sesję, którą zacząłem na 4 stołach, a póżniej zszedłem do 3, po prostu masa akcji np. na jednym stole grałem 4 rozdania w tym czasie najpierw oddałem stack (40BB), a chwilę póżniej potroiłem się, zaobserwowałem ciekawe zjawisko w przypadku holdema zdecydowanie więcej akcji jest na stołach SH, tak w omasze wprost niesamowite są FR-ingi, niestety jest ich naprawdę mało. Ta sesja była owocna i oby tak dalej. Zamknąłem sesję wynikiem + 168BB ze 159 rozdań co dałó wynik 105,66BB/100. Cały wynik powstał w pierwszych 30 minutach sesji, póżniej było już znacznie spokojniej bez większych akcji. Staty miałem 29/8, ciągle zbyt loose.

gieremek Autor wątku
gieremek
Oldschool Grinder

Wczoraj w nocy zagrałem jeszcze jedną sesję, około 45 minutową skończoną przez samozamykanie się oczu, wynik sesji niezły, a osiągnięty głównie w jednym rozdaniu zreztą 1-szym na stole dostałem karty 6543 w dwóch kolorach, ja na BB stół FR do mnie doszło 4 calle raise z CO za 1,6 call z BU i call z SB, pula się budowała duża karty miały jakiś tam potencjał więc również się dorzuciłem, po mnie jeszcze 2 osoby dołożyły i na flop dotarło 6 osób i pula 9,6 dolara na flopie A78rainbow i niestety miałem idiot ended strit drawa, wszyscy check do CO, który zagrał za pulę, zdecydowałem się mimo to sprawdzić, bo raczej spodziewałem się wysokich kart u przeciwników i spodziewałem się, że strit będzie tutaj mocnym układem jak go trafię, prócz mnie sprawdziły jeszcze 2 osoby i w tym momencie pula przekraczała 48$ ja byłem już all in i czekałem na showdown, na turnie przyszła 4 i dała mi w tym momencie nutsa, river to jakaś wysoka karta nie w kolorze więc mój układ to NUTS i nie było splitu, a więc pula w kwocie 42,87$ powędrowała do mnie (przypomnę że wchodzę na stoły z 10$). Wynik tej sesji to 99,44BB na plus przy 128 rozdaniach, czyli 77,69BB/100

Kolejną sesję rozegrałem dziś rano ok. 7:20 (jaka to egzotyczna godzina) grałem jakąś godzinkę 3 stoły omaha PL25 i 3 stoły holdema SSS nl50, na platformie FTP, zbieram tam punkty do promocji półroczny bonus za statusy ironmana, polega to na tym, że jeśli w grudniu osiągnie się jakiś status ironmana to dostanie się premię za każdy osiągnięty status w okresie półrocza, ja miałem w tym czasie 3 razy status gold raz silver i raz brown, teraz też chcę ugrać status gold co da mi premię 375$ w styczniu, stąd gra SSS nl50 szybko lecą punkty.

Wynik z sesji omahy to 145,4BB na plus przy 147 rozdaniach co daje 98,91BB/100 no i tutaj zagrałem już zdecydowanie bardzie tight bo staty z gry to 19/6

W tym samym czasie w holdemie uzyskałem 72,3BB na plus przy 160 rozdaniach czyli 45,2BB/100

Wygląda na to, że poker postanowił mnie nagrodzić za bloga upswingiem, mam nadzieję, że to jakaś dłuższa passa. Teraz idę jeszcze trochę pospać.

gieremek Autor wątku
gieremek
Oldschool Grinder

Ciągle żre teraz sesja godzinna od 17 do 18 na Poker Starsach 3 stoły omahy i 2 holdema w holdema też testowałem strategię wchodzenia na stoły SH z 40BB w skrócie w omahę rozegrałem 213 rozdań z wynikem 176,68 BB i 82,95BB/100 staty 25/7, na razie rewelacja postanowiłem zainwestować w omaha trackera,

W tym czasie rozegrałem też 169 rozdań na stołach nl25 SH i uzyskałem rezultat dodatni 54BB wg. poker trackera 15.98/100

Więcej napiszę po drugiej sesji, zapraszam wszystkich miłośników omahy do dyskusji bo tak jak zauważył d0c3n7 ta gra jest dość słabo reprezentowana na Poker Strategy, a tak wygląda, że poziom w holdema jest już w internecie dość wysoki (również na niskich stawkach) i jest to skutek podnoszenia kwalifikacji w licznych internetowych szkołach pokerowych i w sumie prostotą holdema, Wydaje się że teraz znacznie łatwiej znależć słabych przeciwników przy stołach omahy.

gieremek Autor wątku
gieremek
Oldschool Grinder

I stało się sesja zakończona porażką 149 rozdań wynik -141,64 BB czyli -95BB/100 teraz dla odmiany grałem 3 stóły i turniej za 5,50 na starsach o 19:00 doszedłem do kasy, ale wygrana 8,55 nie robi wrażenia. No cóż, nic nie może wiecznie trwać.

Gdzie są te dziewczyny i chłopaki z OMAHY no gdzie ?????

gieremek Autor wątku
gieremek
Oldschool Grinder

W piątek miałem mało czasu na pokera stąd mała ilość rozegranych rąk, bo zaledwie 261 z wynikiem + 14,35 $ 11BB/100 wg. Poker Tracker Omaha,
najbardziej dochodowe rozdanie to AKQT xyyz

i największa przegrana AA99 xyyz

gieremek Autor wątku
gieremek
Oldschool Grinder

Przez kilka ostatnich dni nie bardzo miałem czas na pisanie bloga, teraz trochę nadrobię, w sumie przez te 3 dni rozegrałem 1727 rozdań w omahę, wynik finansowy to +16,25$ czyli 1,88BB/100.

Wynik to lekki plus choć w trakcie gry były duże wahania, czas na kilka rozdań najpierw te najbardziej dochodowe :
szczęśliwy river

ochrona strita

a teraz te najgorsze :
nie dostrzegłem zagrożenia

kompletny idiotyzm

gieremek Autor wątku
gieremek
Oldschool Grinder

Póżniej uzupełnie dziennik finansowy z gry, na razie wrzucę 2 ręce grany na tym samym stole, do tego momentu wszystko przegrywałem, jak wchodziłem w rozdanie to flop zupełnie z innego zakresu, jak dostawałem drawy to ich nie kompletowałem, w sumie byłem już jakieś 4BI do tyłu poodznaczałem blindy i dostałem taką rękę,
miałem wyjść ze stołu jak wrócą blindy, ale przeoczyłem i zagrałem drugie okrążenie no i przyszła kolejna grywalna ręka
Na innych stołach też coś potrafiałem i w sumie niezła sesja, która miała paskudny początek.

Po raz pierwszy zdarzyło mi się wyjść ze stołu mając 8BI :)

Gomez224
PokerStrategist

Witaj

dysponujesz licencją na Omaha Indicator ???