Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] walka z micro

15 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
471 Wyświetlenia
wicker666
PokerStrategist

Witam.
Gram w pokera od trochę ponad 2 miesięcy. Grę traktuję jako formę rozrywki dla szarych komórek - piszę mgr i w związku z powyższym na pokera przeznaczam z reguły ok. 2h dziennie (zdarzają się wyjątki). Jak już wspomniałem poker ma mi sprawiać przyjemność, a nic nie sprawia tak przyjemności, jak rzeczy które robimy dobrze. Właśnie w tym celu powstał niniejszy blog.

Gram na FTP, BSS na stawkach 0,01/0,02. Przeczytałem cały brąz dotyczący BSS, większość srebra, obejrzałem kilka filmików (w tym m.in. 3 części crushing microstakes dotyczące mojego limitu). Po przewaleniu początkowych 50$ (co miało miejsce kilka dni temu) wpłaciłem 15$ z zamiarem zmiany stanu rzeczy. Co z tego będzie - zobaczymy.

Cele:
- przestać przegrywać i odbudować bankroll
- udoskonalić grę i wyeliminować błędy

Jak powyższe cele zostaną osiągnięte wyznaczy się nowe. Jestem zwolennikiem polityki małych kroków.

Jak będę ww. cele realizował:
- wklejanie rąk
- edukacja - filmiki, artykóły i forum
- no i gra

Obecny bankroll - 14,32 USD
Pokera czas zacząć.

Jako ciekawostke wrzucam mój dotychczasowy "progres":
fluktuacje bankrolla;]
- problemy ze wstawianiem obrazków, problem zsotanie ogarnięty jutro :ayfkm:

14 odpowiedzi
wicker666 Autor wątku
wicker666
PokerStrategist

Wczorajsza sesja mimo sporej ilości głupich błędów "in plus":
+ 1,83$
Bankroll - 18,70$ (doszły 2$ wypracowanej premii)

Wnioski z analizy przegranych rozdań:
- kiepska kontroli puli - dostosować rozmiar puli do siły ręki
- bezsensowne sprawdzanie 3 betów z kartami, które się do tego nie nadają - np. 99, QJs - hamować te zapędy...
- kilka partii przegranych z powodu bezsensownego blefu jako 2nd barrel - blefować tylko w formie cbet blef, i tylko na flopie.

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$2,07:///////;BB$2,38:32/56/22/3,5/50/36/100/33;BU$1,13:16/56/19/1,0/44/25/100/75;[/tg]
0,01/0,02 No-Limit Hold'em (4 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Elephant.Base 0.92 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is SB with K♣, Q♦
CO folds, BU raises to $0,04, Hero calls $0,03, BB calls $0,02.

Flop: ($0,12) Q♣, T♥, 6♥ (3 players)
Hero bets $0,12, BB folds, BU calls $0,12.

Turn: ($0,36) A♣ (2 players)
Hero checks, BU bets $0,36, Hero calls $0,36.

River: ($1,08) 9♥ (2 players)
Hero checks, BU raises $0,61 (All-In), Hero calls $0,61.

Final Pot: $2,30

Na riverze pojawia sie as, powinienem odpuścić?

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$3,01:///////;MP3$1,93:39/46/10/0,7/35/20/0/67;BU$3,19:54/50/9/2,3/32/0/50/43;[/tg]
0,01/0,02 No-Limit Hold'em (5 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Elephant.Base 0.92 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is BB with A♦, Q♠
MP3 calls $0,02, CO folds, BU calls $0,02, SB folds, Hero raises to $0,11, MP3 calls $0,09, BU folds.

Flop: ($0,25) 9♦, 9♣, 8♦ (2 players)
Hero bets $0,2, MP3 calls $0,20.

Turn: ($0,65) 6♥ (2 players)
Hero checks, MP3 checks.

River: ($0,65) Q♣ (2 players)
Hero checks, MP3 bets $0,65, Hero calls $0,65.

Final Pot: $1,95

Spadła dama dająca mi TP, zlekceważyłem strita.

Co tutaj powiecie:

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;BB$2,1:140/19/11/2,8/12/26/60/67;Hero$1,96:///////;[/tg]
0,01/0,02 No-Limit Hold'em (5 handed)

Preflop: Hero is BU with Q♠, T♠
2 folds, Hero raises to $0,07, SB folds, BB raises to $0,22, Hero calls $0,15.

Flop: ($0,45) J♦, 6♦, 5♠ (2 players)
BB checks, Hero bets $0,3, BB raises to $0,75, Hero folds, BB gets uncalled bet back.

Final Pot: $1,05
Czy zakład na flopie jest sensowny w takiej sytuacji? Grając chciałem kolegę wyrzucić z puli po jego checku; teraz jak patrze, to troche zbyt wysoka pula na takie zabawy chyba...

Frytendo1
PokerStrategist

Witam!

Widze, ze zaczynasz dopiero bloga. Jak kazdemu bede powtarzal: wrzucaj rece do oceny. Nie tylko tutaj, ale tez do dzialu oceny rak, bo tutaj nie otrzymasz tak fachowej pomocy jak tam.

Co do rozdania z KQ to ja bym zrzucil to na preflopie. Grasz bez pozycji z reka, ktora latwo zdominowac. Jedynie flop JTx rainbow Cie tutaj ratuje, bo lapiesz oesd do nutsa. W kazdym innym przypadku pasujesz na cbet. Jak trafisz krola albo dame to nie masz pewnosci, ze ktos nie ma lepszego kickera. Wg mnie jest to easy fold preflop. Na tych limitach szukaj tylko latwych rozdan, gdzie jedynym problemem dla Ciebie bedzie to jak wyciagnac calego stacka od przeciwnika.

Reka AQ wg mnie zagrana poprawnie. Mozna sie przyczepic do cbetu na flopie, bo na sparowanym boardzie jest on mniej skuteczny. Nie jest to jednak blad. Na turnie nie ma sensu juz betowac z A-high. River to dobry check. Osobiscie tez bym zagral call na jego potbet na riverze. To moze byc A-high, nietrafione drawy itp. Jezeli trafil tam strita to wg mnie cooler. Nie bylbym w stanie zrzucic TPTK zlapanej na riverze przy takiej linii na wczesniejszych streetach.

Ostatnia reka - QTs w blindwars. Uwazam, ze to niezla reka do stealowania, ale na 3bet nie widze tutaj call. Wpieprzasz sie tym callem w niezle gowno. Pozniej grasz na bardzo mokrym boardzie donkbeta, ktory tutaj bedzie bardzo czesto callowany, bo nawet jak trafilbys seta to jest szansa, ze oddasz stacka jakiemus monster drawowi na turnie/riverze. Oszczedzilbys sobie duzo problemu grajac bet/fold na preflopie.

Czuko
Oldschool Grinder

Co do tych sytuacji to

a) nie wiem czy jest to do końca prawidłowy call pre flop z tym KQ. Jeśli już wchodzić to ja bym go 3betował jeśli jest szansa że spasuje(chociaż patrząc po stacku i statach to by nie odpuścił), po takim callu grasz problematyczny spot bez pozycji w nie podbijanej puli. Na flopie bet za pule to dobre zagranie na rega gdzie pokazujesz ze chronisz ręke , a taki dobrze zapowiadający się fish na buttonie będzie Cię sprawdzał z każdym flush drawem i OESD licząc pewnie A-high. Na turnie już to dla mnie easy fold chyba że masz ready że stawia takie bety nic nie trafiając. River mocno nie trafiona decyzja żeby to callować (możliwy skompletowany flush draw) - pamiętaj że czasami lepiej foldować i poczekać na lepszą okazje na wyduszenie kasy niż pakować się w problematyczne spoty.

b) Podbicie przed flop jak najbardziej w porządku, ale na flopie już bym tego nie cbetował na UNK'a, ciężko określić jego range. Jakby na turnie lub riverze pokazał agresje easy fold.

c) nie podajesz dość ważnej statystyki w tego rodzaju przypadkach czyli 3bet%
W tej sytuacji foldował bym przed flopem jeszcze, call to znowu gra bez pozycji jak nie trafiasz nic na flopie foldujesz i tyle.

Kropa będę zglądać

wicker666 Autor wątku
wicker666
PokerStrategist

Dzieki za feedback.
Jeszcze jedno pytanie - nie lepiej siedzieć na FR zamiast na stołach SH (przy BSS NL na micro)? Mówię oczywiście o graniu ABC tight w celu budowy bankrolla. Jakie są Wasze opinie?

Frytendo1
PokerStrategist

To juz zalezy od tego co chcesz robic. Radze grac tam, gdzie chcesz sie rozwijac. Nie oplaca sie kombinowac, bo przechodzac na wyzszych limitach na SH mozesz byc zbyt nitowaty i zaczniesz tracic rolla, pozniej tilt i schodzenie po limitach (omfg ale jestem pesymista).

Czuko
Oldschool Grinder

prawda jest taka ze grając abc pokera tight gdziekolwiek byś nie poszedł to rolla zbudujesz dosyć szybko:)

wicker666 Autor wątku
wicker666
PokerStrategist

Tym razem bez wklejania rozdań;p

Przyznam szczerze, ze ewidentnie coś jest nie tak;] Zostało coś ok. 1/2 bankrolla. Część z tego przegrałem w dość lamerski sposób (czytaj - niewyeliminowanie błędów, które w założeniach bloga miałem wyeliminować), pozostałe porażki wynikają ze zbyt luźnego w moim przekonaniu wachlarza otwarć.

W celu nie spłukania się doszczętnie zarządzam kilkudniową przerwę od grania, na spokojnie zabiorę się ponownie za brązowe arty, może jakieś filmiki machnę. Nie tak te micro miały wyglądać :facepalm:

Teraz pytania do tych co micro mają za sobą:

:spade: Jakieś koncepcje odnośnie tabeli otwarć? Stosuję tą proponowaną dla BSS shorthanded przez pokerstrategy, wariant minimalny*. Jednak chyba za często dzięki niej dochodzi do sytuacji, w których muszę podejmować problematyczne decyzje (o znanym efekcie)

* - o, też jedno pytanie w związku z powyższym - tabela dotyczy openraisowania, co w przypadku gdy przede mną jest podbicie?

:spade: Jakie filmy, blogi, artykuły i każdą inną "wiedzę" możecie polecić - oczywiście interesuje mnie tylko to co będzie przydatne na microstawkach (z tego powodu zastanawiałem się nad FR - dużo blogów z których mógłbym czerpać wiedze odnośnie walki z micro dotyczy pełnych stołów, praktycznie nie znalazłem niczego o SH) - jak będę uczył się czegoś więcej to pewnie zacznę to wprowadzać w życie, co przy grze na tym limicie prawdopodobnie źle się dla mnie skończy.

Z góry dzięki za feedback i pomoc. Zdaje się, że będzie mi cholernie potrzebna. Pozdrawiam czytelników;]

imfar
Oldschool Grinder

Witam

Ja szczerze polecam serię "Crushing microstakes" muckinfelli :f_thumbsup:. Czytałem, że oglądałeś 3 części, a co z resztą ;). Zapraszam również to działu ocen rąk - to chyba najskuteczniejsza forma nauki.

Na stołach SH tabela otwarć jest szczególnie problematyczną sprawą. Tutaj bardzo dużo "zależy". Gdy ja zaczynałem z SH na mikro, co chwilę słyszałem, że wszystko "zależy". Może to być troszkę irytujące, ale to prawda ;).

Jeżeli pytasz o tabelę rąk startowych - to zależy. Pewne handy w pewnych sytuacjach nadają się do otwarcia, a w innych nie. Przeglądaj działy oceny rąk i sprawdzaj z czym inni otwierają, z jakiej pozycji, w jakiej sytuacji, z jakimi przeciwnikami i czy sędzia tego nie krytykuje. Gdy masz wątpliwości pytaj.

Skoro pytasz o sytuację w której było przed Tobą podbicie - to zależy. Jeżeli masz HUDa to zastanów się z czym on mógł otworzyć i jak się zareaguje na Twój 3Bet. Jeżeli już podejmiesz decyzję o 3Betowaniu, a masz cień wątpliwości... wrzucaj ręce do oceny.

Życzę powodzenia.

Pozdrawiam

Napisane przez imfar
Witam

Ja szczerze polecam serię "Crushing microstakes" muckinfelli :f_thumbsup:. Czytałem, że oglądałeś 3 części, a co z resztą ;). Zapraszam również to działu ocen rąk - to chyba najskuteczniejsza forma nauki.

Osobiście na początek, również polecam całą serie Crushing microstakes" .
@wicker666
Piszesz dużo o czytaniu o strategiach, ale nie wspominałeś nic o mindsecie. Na microstakes bardzo łatwo o prawdziwe badbeaty, dużo call station itp. Może za łatwo wpadasz w Tilt. Jeżeli grasz zgodnie z założeniami taktycznymi a dalej br stoi w miejscu albo co gorsza spada to zalecam poczytanie kilku artów z mindsetu. Byłem w podobnej sytuacji i bardzo pomogły mi arty z działu Psychologia.
Powodzenia życzę.

wicker666 Autor wątku
wicker666
PokerStrategist

Odpuściłem grę przez kilka dni. Przewaliłem się przez kilkaset ocenionych rąk, obejrzałem 3 kolejne części „crushing microstakes”. Po „poście” zabrałem się do gry z 5$ na koncie (po szumnej deklaracji odpuszczenia gry na kilka dni zagrałem jeszcze kilka nierozsądnych partii). O dziwo coś ruszyło. Po kilku dniach niezbyt intensywnej gry bankroll wzbogacił się o ok 20$. Mam wrażenie, że z wolna zaczynam rozumieć, co niektóre osoby (a konkretnie Czuko) miały na myśli mówiąc „prawda jest taka ze grając abc pokera tight gdziekolwiek byś nie poszedł to rolla zbudujesz dosyć szybko”. Ponadto zrozumiałem te "to zależy" dotyczące otwarć, o których pisał imfar.

Dlaczego tak się stało:
- lepiej wybieram otwarcia (tu pytanie - unikam grania słabym Axo z buttona, gdy do gry wchodzi 4 graczy - słusznie czy nie?)
- nie blefuje (poza cont blef)
- unikam głupich calli (a to jeszcze jest do poprawienia)
- kontroluje pule w sytuacji, w której jestem way ahead/way behind

Bankroll: 26.62$

Cele na najbliższy tydzień, tj. do 4 marca włącznie:
:diamond: dokończyć „crushing microstakes”
:diamond: codziennie wrzucać min. 3 rozdania do oceny
:diamond: przeczytać następujące srebrne arty:

"W jaki sposób notatki o graczu poprawią twoje ready"
"Jak rozgrywasz drawy?"
"Jak grać niskie pocket pairs i sety"
"Jak grać w niepodbitej puli?"
"Statystyki 1 i 2"

:diamond: podnieść bankroll do 35$

Cele pozapokerowe:
:spade: stosować się do planu dnia, który sobie rozpisałem.

@szuetam - Dzięki za sugestię. Część artów z psychologii już przeczytałem, w najbliższym czasie (może w przyszłym tygodniu) zabiorę się za resztę.

Tyle. Pora powalczyć z mgr'em.

edit: drobne korekty

Czuko
Oldschool Grinder

Cześć,
co do lepszego wybierania otwarcia to na NL2 nie bawiłbym się jeszcze w jakieś poszerzanie tabeli rak startowych i jakieś nad wyraz duże stealowanie lub sqzowanie. To jest dżungla i w większości przypadków do sqz dostaniesz million calli podobnie zresztą jak ze stealami. Oczywiście musisz patrzeć na strukturę stołu o czym w swoich treningach często mówi rusher (gorąco polecam jego treningi w poniedziałki) np jeśli za Tobą siedzą dwie skały to oczywiste, że im blindy kradniesz za każdym razem nawet z 24o:)

Widze też że zrozumiałeś parę zasad na NL2 to znaczy nie blefujesz - na NL2 blef w większości przypadków nie ma większego sensu. Unikanie głupich calli też pozwala Ci zaoszczędzić sporo kasy (powiem szczerze że na początku mojej gry dosyć często zdarzało mi się callować AI przeciwnika na river myśląc - on na pewno nic nie ma i blefuje nie patrzyłem w ogóle na to co ja trzymam w ręce)

Dobrze jest sobie stawiać cele bo wtedy bardziej nas to mobilizuje. Oczywiście życzę Ci powodzenia w ich zrealizowaniu:)

wicker666 Autor wątku
wicker666
PokerStrategist

Obecnie stosuję dość mocno zawężoną tabelę otwarć. M.in. suited connectory z BU otwieram bardzo sporadycznie.

Strukturą stołu muszę się głębiej zainteresować - pewnie trochę to potrwa, ale chyba warto. W parze wypadałoby popracować nad oceną range'u przeciwników. Ogólnie w tej materii fajną zabawę znalazłem zdaje się na superblogu zdaje się Rombafa polegającą na zakryciu własnych kart i poprzez grę w ciemno wygranie rozdania przed showdown'em. Minie trochę czasu, zanim się w takie rzeczy będę bawił (bankroll zdecydowanie większy), ale potencjał rozwojowy ogromny IMHO.

Skoro już przy blogach jestem - polecam bloga użytkownika colin666 - gra zdaje sie na medium stakes i założył się ze znajomym, że pokona micro w 4 miesiące; po 12 dniach wszedł na NL10; dużo naprawdę wartościowych przemyśleń; szkoda, że FR - przy moim marnym doświadczeniu trudno zweryfikować, czy dane zagrania byłyby opłacalne na SH).

W przyszły poniedziałek spróbuje wziąć udzial w tym treningu. O ile znów coś nie wypadnie... Dzięki za sugestie.

W kwestii blefów zacząłem testować 2nd barrele przy odowiednich fold to cont bet turn (co niestety oznacza, że stosować je będę jedynie przy graczach, których znam) Wydaje mi się, że może to być opłacalne.

Co do celów - w zasadzie zawsze sobie je stawiałem (kto nie stawiał;p), jednak dopiero od niedawna zacząłem je zapisywać na papierze. Ten blog także jest próbą zwiększenia skuteczności w dochodzeniu do celów. I myślę, że efekty przyjdą, możliwe że szybciej niż mi sie wydaje (abstrahując od wytrwałości i konsekwencji w jego prowadzeniu).

Tyle na dzisiaj. Pozdrawiam!

Dagonius1
PokerStrategist

czesc, jakis update ? jak leci :)

lubilem czytywac, bo jestem na tym samym etapie i chetnie powymieniam spostrzezenia :)

Pierwsze kroki są ciężkie.
Później jest jeszcze ciężej. ;) Ale i profity beda proporcjonalne do włożonego wysiłku.
Polecam łamanie mikrostawek makinfeli,
Wrzucaj ręce na forum, to najlepszy sposob nauki,
Pozdrawaiam naszych trenerów :f_cool:

Pozdrawiam
.G