Wróciłem
Nie grałem przez chyba tydzień, albo ponad tydzień no cóż miałem psychicznego doła. Może to i lepiej bo odbiłoby się to nie najlepiej na bankrollu nwm. Jak widzę wiele było odpowiedzi na zagadkę w ostatnim poście
w takim razie pora rozwiać wątpliwości o udzieli odpowiedzi.
W rozdaniu w combo drawem, przeciwnik trzymał uwaga! <fanfary> seta dam!
A teraz przechodzę do części właściwej, czyli:
Moje rozważania na temat Drawów
Tak jak obiecywałem po mędrkuję trochę na temat drawów, no i co z tego wyszło? W swoich obliczeniach zazwyczaj brałem dobre drawy kontra top sety, pary itp. (dobre drawy to np 87, a na flopie 65K)
Klasyfikacja
Na początek należy sobie wytłumaczyć co różni każdy z badanych przeze mnie drawów.
1-Monster draw, czyli najsilniejsza spekulacyjna ręka :D, mówiąc krótko jest to połączenie ST8 i koloru, czyli w sumie 6 (outów z ST8) + 9 (outów z koloru) =15 outów, co przekłada się na szanse 54%, że coś trafimy w drodze z flopa do rivera. Warto to odnotować bo to ponad połowa!
2-Combo draw, Kombo draw jest to ciekawe połączenie może to być OESD +para, kolor + para, lub OESD +słady draw do koloru i vice versa. Głównie liczba outów jest trochę mniejsza niż w poprzednim przykładzie i wacha się w granicy 13, czyli 48% szans na trafienie na kolejnych 2 streetach.
2-ST8, tego chyba nie trzeba tłumaczyć porostu OESD. Standardowo 8 outów.
3-kolor, też jest chyba znany
(9 outów)
Szansa na zwycięstwo a oddsy
Jeżeli w miarę tanio a w dodatku HU dostaniemy się do Flopa, to już mamy połowę sukcesu, drugą połową jest to jak przeciwnik zareaguje na akcje. Rozgrywając agresywnie drawa, gdzie stół jest ustawiony pod kolor i drawa, możemy w łatwy sposób zmusić TPTK do spasowania, co jest dla nas także opłacalne
W przypadku gdy przeciwnik stawia nas na AI i to na flopie nasza opłacalność zależy od tego co trzyma, jaki mamy draw i ile musimy wpłacić. A oto podstawowe sytuacje.
-Monster Draw i Set-
Walka z setem jest najtrudniejsza, ponieważ najtrudniej jest złamać ten układ. Bawiąc się stovem wyszło mi, że na wygranie mamy szanse jak 40/59. 40% to dużo, ale należy pamiętać, aby być EV+. Bawiąc się pulą doszedłem do wniosku, że najbezpieczniej jest minimalne pot oddsy w wielkości 1:1,64, czyli z preflopa musi się stok dołożyć, lub przynajmniej my musimy tak manipulować pulą na flopie aby t przeciwnik wszedł pierwszy AI, po naszym przebiciu.
-Monster Draw i Dwie Pary-
To też ręka, z którą ludzie lubią się AI-nować, ale wada jest tak, że dużo łatwiej ją złamać niż seta
stąd mamy szanse 48/51 , dlatego w tym wypadku wystarczy nam już tylko pot oddsy w wysokości 1:1,09, czyli o wile częściej może się stackować!
-Monster Draw i TPTK (monster i over)-
Tu możemy zamknąć oczy i wcisnąć AI
, dlaczego bo szanse nasze wynoszą w takim wypadku 56/43, czyli spokojnie można wkładać tyle samo kasy co nasz przeciwnik bo tu mamy pot oddsy w wielkości 1:1.
Monster Draw i wyższy kolor
Może nam się coś takiego przytrafić w grze z BB, ale nawet w takim wypadku nie jesteśmy przegrani, gdyż 35/64 daje nam trochę więcej zabawy na flopie, czyli bet- przebicie -3 bet i 4 bet - AI, pod warunkiem, że gramy z graczami agresywnymi ;). W takim wypadku nasze pot oddsy muszą wynieść 1:1,9, alby AI był opłacalny.
Skoro tak mnie więcej opisałem to teraz, drway polecą skrótowo.
-Combo draw i Set-
Szansa: 25/74
Pot Oddsy: 1:3,25 a najlepiej 1:4
-Combo Draw i Dwie Pary-
Szansa: 47/52
Pot Oddsy: 1:1,14
-Combo Draw i TPTK (monster i over)-
Szansa: 45/54
Pot Oddsy: 1:1,29
-Combo Draw i kolor-
Szansa: 45/54
Pot Oddsy: 1:1,29
-ST8 i Set-
Szansa: 27/72
Pot Oddsy 1:3,25
-ST8 i Dwie Pary-
Szansa 32/67
Pot Oddsy: 1:2,5
-ST8 i TPTK (monster i over)-
Szansa 32/67
-ST8 i wyższy kolor-
Szansa 32/67
-Kolor i Set-
Szansa: 24/75
Pot Oddsy: 1:4
-Kolor i Dwie Pary-
Szansa: 34/65
Pot Oddsy: 1:2
-Kolor i TPTK (monster i over)-
Szansa: 36/63
Pot Oddsy: 1:1,81, a najlepiej 1:9
-Kolor i wyższy kolor (AT vs K2 17/82)-
Szansa:15/84
Pot Oddsy: 1:6
Posumowanie

Uploaded with ImageShack.us
Tak to mniej więcej wygląda, co z tego wynika? ano kilka ważnych kwestii:
1- najlepszym łamaczem setów jest właśnie monster draw
zatem jak kogoś obstawiamy na seta to już wiemy co najlepiej mieć i przy jakich oddsach. Niestety średnio sobie radzi z kolorem :/
2- Combo Draw i Mosnter Draw są prawie tak samo skuteczne w walce z dwiema parami. W takim wypadku jak mamy gorszy układ to niema co narzekać
Ponadto jest to najlepszy okład radzący sobie z kolorem przeciwnika (wtedy gdy on też dobiera).
3-Najciekawszy jest ST8 popatrzcie na wykres, lepiej sobie radzi z setem niż Combo Draw i Kolor, a w przypadku, gdy przeciwnik trzyma gorszą rękę szansa na wygraną jest mniej więcej taka sama! nie traci a ni nie zyskuje przewagi! To jest bardzo sztywny okład!
4-Kolor jest przeceniony!!!!! i to jest istotna uwaga na fishów
Kolor niewiele lepiej radzi sobie z TPTK i Dwiema parami, ale w walce z lepszym kolorem, lub setem dostaje mocne bęcki.
Oki skoro wiemy czym najlepiej zwalczać gotowe układy, to tak samo wiemy czym najlepiej się bronić na dany układ
Uwagi końcowe
Przy analizowaniu zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość, którą nazwę "zasadą 2%". Gdy sprawdzałem czy dany układ ma szanse obronić się przed drawem, to gdy brałem gorsze karty, okazało się, że szansa na wygraną zmniejsza się lub zwiększa o 2%. Przykład jest podany w sytuacji kolor vs wyższy kolor w nawiasie jest kiedy przeciwnik ma wyższy kolor od Asa, a my mamy Króla, natomiast w obliczeniach brałem dwie dowolne karty z dołu, co dało mi różnicę 2%. Tak samo kiedy przeciwnik trzyma Dwie pary, w obliczeniach dałem dla dwóch top par, ale gdy są to dwie dolne pary to nasza szansa na zwycięstwo rożnie właśnie o te 2%.
Dobra skoro już wiemy co i jak to warto sobie spisać na kartkę układy ich szanse i pot oddsy jakie są wymagane, żeby być EV+ (to nie są skraje wyniki, ale takie, które powinny nam dać syk po kilkuset tysiącach rozdań). Następnie trzeba tylko dobierać odpowiednich przeciwników w odpowiednich sytuacjach, żeby chcieli się bawić w oddaj kasę.