Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] W poszukiwaniu poprawnej gry...

31 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,879 Wyświetlenia
TCzeslaw Autor wątku
TCzeslaw
Poker Player

Raport z 4 dnia zmagań

Sesja
Rozegrałem dzisiaj trzy tury po 1h wynik nie jest optymistyczny, ale i tak spodziewałem się, że będzie o wiele gorzej.
-pierwsza rundka o 12 wyszedłem mocno EV+
-druga rundka o 15 wyszedłem lekko EV-
-trzecia rundka o 19 wyszedłem EV--
Sytuacja była tragiczna, a jest to spowodowane za sprawą wariacji. Od wczoraj nie mogę trafić kart na flopie nie tylko par, ale i koloru. Flop spada na dla utra groźny jak jest OOP to spadają same niskie karty, gdzie nie ma miejsca na blef, szczególnie, że stół oferują oba drawy, o ile nie spadają 3 w tym samym kolorze. IP jak sprawdzam czyjeś podbicie z poketem, lub konektorem to znowu spadają wysokie za wysokie ostatnio z 66 spadł JQK dwie party w kolorze pik. Padaka, a oto kwintesencja dzielniejszych zmagań

Party Poker $2 No Limit Hold'em - 8 players - View hand 944781
The Official DeucesCracked.com Hand History Converter

BTN: $3.57
SB: $2.35
Hero (BB): $2.00
UTG: $2.06
UTG+1: $0.55
MP1: $2.14
MP2: $0.46
CO: $2.22

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with Q :diamond: K :diamond:
6 folds, SB raises to $0.08, Hero calls $0.06

Flop: ($0.16) 7 :diamond: 5 :heart: 8 :diamond: (2 players)
SB bets $0.12, Hero raises to $0.36, SB raises to $2.27 all in, Hero calls $1.56 all in

Turn: ($4.00) 9 :spade: (2 players - 2 are all in)

River: ($4.00) 9 :diamond: (2 players - 2 are all in)

Przeciwnik miał A :diamond: 2 :diamond:

Padaka.

policzyłem sobie zakres i wartość oczekiwaną i wyszło tak
-szansa na wygraną

Board: 7d 5h 8d
Dead:

equity win tie pots won pots tied
Hand 0: 43.524% 42.76% 00.76% 20320 362.50 { KdQd }
Hand 1: 56.476% 55.71% 00.76% 26475 362.50 { 88-77, 55, A8s-A7s, A5s, Ad2d, K8s-K7s, K5s, JdTd, T9s, 98s, 87s, 85s, 75s+, 65s }

-wartość oczekiwana
wartość oczekiwana wyszła mi 31c, ale to po prostu trzeba mieć szczęście, żeby tak trafić :/

Atak pijanych murzynów na wioskę naćpanych orangutanów
Nie zrealizowałem dziś części edukacyjnej, nie przeczytałem artykułu. A przyczyną tego był telefon, jakaś pani umówiła mnie na rozmowę kwalifikacyjną o pracę. Cały dzień siedziałem i szukałem informacji jakie mógłbym wykorzystać. Pouczyłem się kilku ustaw itp. Najgorsze jest to, że jak składałem dokumenty do kilku instytucji na początku września to nikt nie umieścił mnie na liście kandydatów. W zeszłym tygodniu to nie wiedziałem co z rękami zrobić bo taki był zastój (a ja odpoczywałem psychicznie od pokera). A jak się człowiek woził za konkretną robotę to teraz tysiące ludzi mnie dręczy :/

Jestem zniesmaczony, ale mam nadzieję, że w piątek sobie odbije.

TCzeslaw Autor wątku
TCzeslaw
Poker Player

Raport końcowy ze zmagań z regami na PP

Nadeszła chwila, żeby wszystko to co do tej pory pisałem podsumować, no to zaczynamy:

Liczba rozigranych rąk
W ciągu tych pięciu dni (2 burzliwych), rozegrałem dokładnie 3138 rąk. Nie jest to wiele, ale na początek wystarczy. Ważne jest aby lepiej poznać room zwyczaje i graczy na których mam już nieco większą bazę rąk. Jednakże jestem zadowolony ponieważ osiągnąłem limit jaki sobie zakładałem 600 gier dziennie :) co w sumie po 5 dniach daje 3000. Przyjrzałem się też porze w jakiej grają gracze, ale, że w większości byłem na plus to można wydzielić dwie dochodowe strefy strefy: koło 12 i koło 19, czasu polskiego.

Status bankrolla
Jak pisałem na początku mój BR startowy wynosił 29,66$. Z taką sumą zaczynałem badanie PP po wczorajszej nocce zakończyłem na poziomie 42,51$, czyli po 3k rozegranych rąk wzrosłem o 12,85$ co jest całkiem dobrym wynikiem :) Niestety to tylko 3k rozegranych rąk może miałem swinga, może więcej mi poszczęściło, trudno do tego jeszcze się obiektywnie odnieść. Na pewno po 20k będę mądrzejszy niż teraz.

Czego się nauczyłem
Właściwie to powinno się nazywać czego się nie nauczyłem. Muszę przyznać, że pod koniec tygodnia zaniedbałem arty, trochę to jest spowodowane sytuacją dnia codziennego, ale też jakby mi bardzo zależało to na pewno bym się spiął w sobie i coś wartościowego wyciągnął. Nie przeczytałem:
-W jaki sposób notatki o graczu poprawią twoje ready
-Jak grać niskie pocket pairs i sety
a do tego mało zrozumiałem o ile w ogóle coś zrozumiałem z "Rodzaje zakładów - over bet". Tak to już bywa, pewnie jak zdobędę więcej doświadczenia coś mi zacznie świtać na razie jestem na to za cienki w uszach.
Jedną ważną rzecz jaką udaje mi się stosować to grać z wartością oczekiwaną. Musze przyznać, że wiele razy się stackowałem na moich warkach, gdzie to ja byłem EV+ w wejściu do puli, a nie przeciwnik. To też dało się odczuć po BR. Jeszcze przede mną wiele nauki w tym względzie, ale cieszą pierwsze poprawne kroki.

Coś na zakończenie
ogólnie na samą grę poświęcałem 6h dziennie jest to związane z rozgrywaniem sesji 3h i przeglądaniem rąk 3h (czasem mniej czasem więcej). Dobre rezultaty daję kompleksowe przeglądanie całej sesji, można ciekawe rzeczy zanotować na graczy i potem je stosować, wykorzystując pewne tendencje i leaki. Polecam takie przeglądanie rozegranych wszystkich rąk, naprawdę poprawia grę i powoduje, ze nasze zagrania są jeszcze bardziej EV+.

To chyba tyle czeka mnie jeszcze rozegranie kilku sesji dziś i jutro i będę w stanie dać całościowy raport z tygodnia.

TCzeslaw Autor wątku
TCzeslaw
Poker Player

Dobra miałem wczoraj coś napisać nwm.

Podjąłem decyzję, kumpel mnie naganiał na Europoker, ale ja chyba zostanę na PP. Jakoś gra mi się układa i BR rośnie, jest sporo takich dziwnych graczy (i różnorodnych) co się na pacyfiku nie zdarzało. Sporo jest maniaków, ale i ogarniętych graczy, sporo też takich luźniejszych co nie wiedzą co po flopie zrobić. Jest się z czego uczyć i szczególnie z zagrań pod przeciwnika co się przyda na wyższych limitach.

Plan jest prosty, trzymam się założeń i wyrabiam tyle rąk w tygodniu ile się da. Do tego muszę przeczytać i zrozumieć arty, których nie przeczytałem w tamtym tygodniu, chodzić na treningi i przynajmniej raz w tygodniu obejrzeć filmik naszego trenera.

Kasę na pacyfiku mam zamrożoną do 14, ciekawe czy uda mi się wydostać z limitu, przed wypłatą :D i przelaniem na PP. Czy też będę zmuszony coś tam odpalić. Jestem dobrej myśli, bo i strategia jest skuteczna, i słabych graczy nie brakuje i moja psychika jest już gotowa, brakuje tylko kasy, ale to już samo przyjdzie automatycznie :)

TCzeslaw Autor wątku
TCzeslaw
Poker Player

Ehhhh.... ŻYJĘ!! :D

Nic ostatnio nie pisałem na blogu, bo nie byłem w stanie ;P W czwartek rano pojechałem do lekarza na prostowanie kręgosłupa. Nie miałem go jakoś bardzo skrzywionego, raczej tyle co wszyscy (przy siedzącej pracy itp). Zabieg trwał godzinę i trochę bolało, wyprostowali mnie że ho ho. Kuźwa nie mogłem wrócić do domu później :/ Niby tramwaj przyjechał od razu, ale wytrzymać całą podróż to jest dopiero wyzwanie. Nie mogłem stać i siedzieć bo z każdą minutą jazdy i szarpaniem bolało mnie coraz bardziej już chciałem kłaść się na podłogę, ale nie wiedziałem jak ludzie zareagują :D mówię wam ledwie dojechałem.

Jak wróciłem do domu to pierwsze po rozebraniu to położyłem się do łóżka i tak leżałem z dwa dni jak na własnym pogrzebie. Wrażenia bezcenne każdy powinien tego spróbować _ugly: Niedawaniem się do siedzenia, cały się trząsłem (szok organizmu). Do tej pory mam mętlik w głowie.

W zeszłym tygodniu mało grałem w poksa, z dwóch powodów:
-kręgosłup
- kiepsko mi szło i dużo więcej czasu spędzałem nad analizowaniem rąk (a było co, błąd na błędzie)
Jak będzie w tym tygodniu? nie wiem jeszcze nie jestem w pełni zdrów (głowa mnie pobolewa od kręgosłupa, czasami mam problemy ze skupieniem i do tego przeziębiony jak kicham to mnie w krzyżu nasuwa).

Ciekawe doświadczenie naprawdę polecam każdemu :D po dwóch dniach tak miałem spuchnięte plecy, że wydało mi się że rośnie mi trzecia ręka między łopatkami, albo garb _smile:

hehe na koniec przytroczę coś co zrodziła moja chora wyobraźnia gdy leżałem godzinami i gapiłem się sufit nie mogąc nawet wstać.

Czym różni się kobieta od egzaminu na studiach?
niczym (3xZ)
-zapoznać
-zaliczyć
-zapomnieć
Kuniec

TCzeslaw Autor wątku
TCzeslaw
Poker Player

Fishe też umieją grac ... jak im karty same do ręki wskakują :/

Jestem trochę zły ostatnio, gra w pokera nie sprawia mi przyjemności, meczę się i dławię. Walczę przepycham i żadnego z tego pożytku (w krótkim okresie). Ostatnio pani Rotacja ma mnie w dupie szyderczo bawi się moją psychiką, pastwi się jestem już tym zmęczony.
Ostatnio jest tragedia, po prostu :/ otrzymuję mało za mało kart z 12% zasięgu jakim gram, nawet nie mogę otrzymać 2/3 tego co powinienem. Za to dużo kart otrzymuję typu konkektor w kolorze i czasami pokety. Jeże żebym coś trafił to by było dobrze a tu lipa. ani w kolor, ani 2 pary, ani para, ani draw, ani set nic! Najlepsze jest to, że jak mam już dobrą rękę zagrywam i ktoś mię sprawdza, a ja trafiam TPTK to na 2 z 3 stołów walczę z setami, no bardzo rzadko z dwiema parami :/

Trudno mi się pogodzić bo ostatnio z rotacją bo człowiek ma tylko takie zajęcie człowiek siedzi na stole i myśli ma seta czy nie ma? Sporo udało mi się co prawda nie stracić, ale jest to męczące i frustrujące jak za każdym razem na SD (lub czasem jak przeciwnik pokaże swoje karty), pokazuje seta. Dobiła mnie jeszcze dzisiejsza sesja tak mi fishe pojechały, ze jeszcze się pozbierać nie mogę. Co prawda straciłem 3Bi, ale przy ostatnim moim szczęściu, które mogę nazwać wojną pozycyjną (bo raz kilka blindów na plus raz na minus), to będzie bardzo trudno odrobić :/

No muszę się pochwalić dali mi popalić, zaczęło się od dwóch par miał 89s grałem w niepodbitej w puli z BB z jednym przeciwnikiem. Złapałem na flipie dwie pary byłem bez pozycji chciałem się stakować budowałem pulę przeciwni tylko sprawdził, czyli seta może nie miał :P spadła jeszcze jakaś karta dająca mi OESD brakowało tylko T, lub 5 waliłem w pulę przeciwnik tylko sprawdził spadł J, lipa zaczekałem przeciwnik podbił za 1/2 puli mój układ bił tylko ST8, set i to wszystko, postanowiłem, że sprawdzę dla info. Gościu pokazał ATo kuźwa musiał runnera dostać bo jak nie to TC nie nazywał by się TC. Nic tej ręki nie łączyło ani na flopie ani na turnie eh....

Później mnie wkurzył kolejny fart mam TT podbijam, barany (2 blindy) mnie sprawdzają. Spoko spada przyjazny flop z drawem do koloru i do ST8. Gość z SB podbija o 1blind no to już na odległość śmierdzi kolorem ciekaw byłem co zrobi drugi. Drugi sprawdził to ja overbeta daje i w ten sposób zostałem z SB, na turnie spadł J co mi otworzyło drawa do OESD, przeciwnik zrobił check to bach go za 2/3 puli to przeciwnik zagrywa AI policzyłem sobie na stovie miał 30% szans na wygraną a zaryzykował cały stack, to jestem EV+ :) kuzwa niema bata sprawdzam. Na riverze spadła 2 i kompletuje kolor zarąbiście :/ druga porażka po niepełnych 3 minutach.

Ale najlepsze było na trzecim stole "w tym sam czasie" (jak z powieści) dostałem QQ jestem na UTG i Or po drodze na MP sprawdza mnie niby lag (38/35) nie jest źle myślę sobie. A tu niespodzianka SB pushuje, no to już wiadome było, że to lite 3bet, albo inny blef. Niema co wchodzę, jak ma AA, KK trudno może źle oceniłem, ale takie zagranie to w większości week, co sam Rusher powtarza i jest to prawda :| Sprawdziłem okazało się, że gościu trzymał AKo, a na flopie spadło KKA. :/

Dobra wyszlochałem się bo jest mi ciężko, niezmiernie ciężko, nie dość, ze cię rotacja katuje to jeszcze przeciwnicy mają szczęście. :(

TCzeslaw, jestem pod wrażeniem.
Nie tylko sporo piszesz, ale ma to również sens, ciekawe przemyślenia.

Coś mi się wydaje, że będę tutaj częściej wpadał, więc mam nadzieję, że nie opuści Cię wena twórcza.

TCzeslaw Autor wątku
TCzeslaw
Poker Player

dohpaZ -> dzięki za komentarz, bo u mnie coś ostatnio cicho, nie umiem pisać tak ciekawie jak Ozi, czy Golicowcy, w ogóle nie umiem ciekawie pisać. Mój blog wieje nudą, szlochaniem i innymi pierdołami, a do tego jest stanowczo za mało komentarzy. Nawet swobodnej gadki "o dupie Marynie". Jakoś nie umiem blogu rozkręcić :/
Jeszcze, żebym był nudziarzem to rozumiem, ale tak nie jest szczególnie jak się trochę łyknie procentów to dopiero jest wesoło :D

Hej, hej, głowa do góry.
Komentarze komentarzami, ale bardzo wielu userów czyta blogi, ale jakoś nie ma odwagi na wpisanie czegoś. Nie ma się czym zniechęcać, tylko dalej pisać.
Tym bardziej, że zapiski będą pomocne przede wszystkim dla Ciebie przy analizowaniu gry oraz postępów, jakie zrobiłeś.

TCzeslaw Autor wątku
TCzeslaw
Poker Player

Błędy moje kochane :D

No cóż dziś pograłem, ale miałem szaloną sesję :P Znowu końcowy rezultat to 2bi straty a wykres ostatnio pionowo w dół pikuje. Takie są uroki gry, niestety ja chyba nie grałem swojego A-game popełniłem dwa błędy które mnie kosztowały. Na początki szło dobrze nawet udało mi się stack po kilku rozdaniach wyciągnąć, później po mniej więcej połowie sesji było już tylko gorzej.
Miałem sytuację w której myślałem, ze jestem EV+ później okazało się, że nie oto ona.

Party Poker $2 No Limit Hold'em - 8 players - View hand 976072
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

UTG: $2.03
UTG+1: $4.04
MP1: $2.43
MP2: $6.19
CO: $1.52
Hero (BTN): $2.00
SB: $1.74
BB: $2.00

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with 6 :heart: 5 :diamond:
1 fold, UTG+1 raises to $0.08, MP1 calls $0.08, 2 folds, Hero calls $0.08, 2 folds

Flop: ($0.27) 4 :heart: Q :spade: 3 :diamond: (3 players)
UTG+1 checks, MP1 bets $0.17, Hero calls $0.17, UTG+1 raises to $3.96 all in, MP1 folds, Hero calls $1.75 all in

Turn: ($4.28) K :heart: (2 players - 2 are all in)

River: ($4.28) 5 :heart: (2 players - 2 are all in)

Grałem na Unka, ale już początkowe staty wskazywały, że nie jest dobrym graczem. Na flopie spadł flop w MWP. UTG pushował no i w tym momencie źle oceniłem sytuację, ponieważ pula była dość duża, moje szanse na wygraną nie najgorsze (dobry draw do OESD). Wydawało mi się, ze jest to sprawdzę to w dłuższym okresie będę EV+. Okazało się, że nie po sesji sprawdziłem za dużo miałem do sprawdzenia, aby było to opłacalne, dałem się nabrać na trudno doświadczenie kosztuje :/ Przeciwnik pokazał QQ i uciekł z kasą po tym rozdaniu...

Drugi raz dałem się znowu naciąć swoim poketem no cóż zdarza się zapomniałem, ze mnie bombardują sety i dwie pary :/

Trzecia porażkę zawdzięczam rotacji ale niema co zagrałem poprawnie :)

Party Poker $2 No Limit Hold'em - 7 players - View hand 976082
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

BB: $2.16
UTG: $2.10
UTG+1: $2.00
MP: $3.06
CO: $1.65
Hero (BTN): $2.00
SB: $1.18

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with 9 :spade: 7 :spade:
2 folds, MP raises to $0.08, 1 fold, Hero calls $0.08, 2 folds

Flop: ($0.19) 6 :heart: Q :spade: 5 :spade: (2 players)
MP bets $0.18, Hero raises to $0.54, MP raises to $2.98 all in, Hero calls $1.38 all in

Turn: ($4.03) 7 :diamond: (2 players - 2 are all in)

River: ($4.03) 4 :diamond: (2 players - 2 are all in)

Tym razem combo draw był bardzo opłacalny, ale rotacja nie była po mojej stronie :) No cóż taka jest gra trochę mi szkoda tych 2bi, ale niema co rozpaczać nad rozlanym mlekiem w końcu to nie piwo :D

Dobra zagadka!!! zgadnijcie co miał przeciwnik!!? (w rozdaniu z combo drawem oczywiście) :P

Ja natomiast wpadłem na pomysł, wieczornej sesji nie zagram, zamiast tego przepracuje!! :D Tematem mojej pracy będzie "% na zwycięstwo, a pot odds w drawach". Będę doszukiwał się pewnych prawidłowości tzn ile musi być w puli i ile muszę mieć na oko szans na wygraną aby draw był opłacalny w dłuższym okresie czasu

TCzeslaw Autor wątku
TCzeslaw
Poker Player

Wróciłem :P

Nie grałem przez chyba tydzień, albo ponad tydzień no cóż miałem psychicznego doła. Może to i lepiej bo odbiłoby się to nie najlepiej na bankrollu nwm. Jak widzę wiele było odpowiedzi na zagadkę w ostatnim poście :D w takim razie pora rozwiać wątpliwości o udzieli odpowiedzi.

W rozdaniu w combo drawem, przeciwnik trzymał uwaga! <fanfary> seta dam!

A teraz przechodzę do części właściwej, czyli:

Moje rozważania na temat Drawów
Tak jak obiecywałem po mędrkuję trochę na temat drawów, no i co z tego wyszło? W swoich obliczeniach zazwyczaj brałem dobre drawy kontra top sety, pary itp. (dobre drawy to np 87, a na flopie 65K)

Klasyfikacja
Na początek należy sobie wytłumaczyć co różni każdy z badanych przeze mnie drawów.

1-Monster draw, czyli najsilniejsza spekulacyjna ręka :D, mówiąc krótko jest to połączenie ST8 i koloru, czyli w sumie 6 (outów z ST8) + 9 (outów z koloru) =15 outów, co przekłada się na szanse 54%, że coś trafimy w drodze z flopa do rivera. Warto to odnotować bo to ponad połowa!

2-Combo draw, Kombo draw jest to ciekawe połączenie może to być OESD +para, kolor + para, lub OESD +słady draw do koloru i vice versa. Głównie liczba outów jest trochę mniejsza niż w poprzednim przykładzie i wacha się w granicy 13, czyli 48% szans na trafienie na kolejnych 2 streetach.

2-ST8, tego chyba nie trzeba tłumaczyć porostu OESD. Standardowo 8 outów.

3-kolor, też jest chyba znany :) (9 outów)

Szansa na zwycięstwo a oddsy
Jeżeli w miarę tanio a w dodatku HU dostaniemy się do Flopa, to już mamy połowę sukcesu, drugą połową jest to jak przeciwnik zareaguje na akcje. Rozgrywając agresywnie drawa, gdzie stół jest ustawiony pod kolor i drawa, możemy w łatwy sposób zmusić TPTK do spasowania, co jest dla nas także opłacalne :) W przypadku gdy przeciwnik stawia nas na AI i to na flopie nasza opłacalność zależy od tego co trzyma, jaki mamy draw i ile musimy wpłacić. A oto podstawowe sytuacje.

-Monster Draw i Set-
Walka z setem jest najtrudniejsza, ponieważ najtrudniej jest złamać ten układ. Bawiąc się stovem wyszło mi, że na wygranie mamy szanse jak 40/59. 40% to dużo, ale należy pamiętać, aby być EV+. Bawiąc się pulą doszedłem do wniosku, że najbezpieczniej jest minimalne pot oddsy w wielkości 1:1,64, czyli z preflopa musi się stok dołożyć, lub przynajmniej my musimy tak manipulować pulą na flopie aby t przeciwnik wszedł pierwszy AI, po naszym przebiciu.

-Monster Draw i Dwie Pary-
To też ręka, z którą ludzie lubią się AI-nować, ale wada jest tak, że dużo łatwiej ją złamać niż seta :) stąd mamy szanse 48/51 , dlatego w tym wypadku wystarczy nam już tylko pot oddsy w wysokości 1:1,09, czyli o wile częściej może się stackować!

-Monster Draw i TPTK (monster i over)-
Tu możemy zamknąć oczy i wcisnąć AI :D , dlaczego bo szanse nasze wynoszą w takim wypadku 56/43, czyli spokojnie można wkładać tyle samo kasy co nasz przeciwnik bo tu mamy pot oddsy w wielkości 1:1.

Monster Draw i wyższy kolor
Może nam się coś takiego przytrafić w grze z BB, ale nawet w takim wypadku nie jesteśmy przegrani, gdyż 35/64 daje nam trochę więcej zabawy na flopie, czyli bet- przebicie -3 bet i 4 bet - AI, pod warunkiem, że gramy z graczami agresywnymi ;). W takim wypadku nasze pot oddsy muszą wynieść 1:1,9, alby AI był opłacalny.

Skoro tak mnie więcej opisałem to teraz, drway polecą skrótowo.

-Combo draw i Set-
Szansa: 25/74
Pot Oddsy: 1:3,25 a najlepiej 1:4

-Combo Draw i Dwie Pary-
Szansa: 47/52
Pot Oddsy: 1:1,14

-Combo Draw i TPTK (monster i over)-
Szansa: 45/54
Pot Oddsy: 1:1,29

-Combo Draw i kolor-
Szansa: 45/54
Pot Oddsy: 1:1,29

-ST8 i Set-
Szansa: 27/72
Pot Oddsy 1:3,25

-ST8 i Dwie Pary-
Szansa 32/67
Pot Oddsy: 1:2,5

-ST8 i TPTK (monster i over)-
Szansa 32/67

-ST8 i wyższy kolor-
Szansa 32/67

-Kolor i Set-
Szansa: 24/75
Pot Oddsy: 1:4

-Kolor i Dwie Pary-
Szansa: 34/65
Pot Oddsy: 1:2

-Kolor i TPTK (monster i over)-
Szansa: 36/63
Pot Oddsy: 1:1,81, a najlepiej 1:9

-Kolor i wyższy kolor (AT vs K2 17/82)-
Szansa:15/84
Pot Oddsy: 1:6

Posumowanie

Uploaded with ImageShack.us

Tak to mniej więcej wygląda, co z tego wynika? ano kilka ważnych kwestii:
1- najlepszym łamaczem setów jest właśnie monster draw :) zatem jak kogoś obstawiamy na seta to już wiemy co najlepiej mieć i przy jakich oddsach. Niestety średnio sobie radzi z kolorem :/
2- Combo Draw i Mosnter Draw są prawie tak samo skuteczne w walce z dwiema parami. W takim wypadku jak mamy gorszy układ to niema co narzekać :D Ponadto jest to najlepszy okład radzący sobie z kolorem przeciwnika (wtedy gdy on też dobiera).
3-Najciekawszy jest ST8 popatrzcie na wykres, lepiej sobie radzi z setem niż Combo Draw i Kolor, a w przypadku, gdy przeciwnik trzyma gorszą rękę szansa na wygraną jest mniej więcej taka sama! nie traci a ni nie zyskuje przewagi! To jest bardzo sztywny okład!
4-Kolor jest przeceniony!!!!! i to jest istotna uwaga na fishów :) Kolor niewiele lepiej radzi sobie z TPTK i Dwiema parami, ale w walce z lepszym kolorem, lub setem dostaje mocne bęcki.

Oki skoro wiemy czym najlepiej zwalczać gotowe układy, to tak samo wiemy czym najlepiej się bronić na dany układ :D

Uwagi końcowe
Przy analizowaniu zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość, którą nazwę "zasadą 2%". Gdy sprawdzałem czy dany układ ma szanse obronić się przed drawem, to gdy brałem gorsze karty, okazało się, że szansa na wygraną zmniejsza się lub zwiększa o 2%. Przykład jest podany w sytuacji kolor vs wyższy kolor w nawiasie jest kiedy przeciwnik ma wyższy kolor od Asa, a my mamy Króla, natomiast w obliczeniach brałem dwie dowolne karty z dołu, co dało mi różnicę 2%. Tak samo kiedy przeciwnik trzyma Dwie pary, w obliczeniach dałem dla dwóch top par, ale gdy są to dwie dolne pary to nasza szansa na zwycięstwo rożnie właśnie o te 2%.

Dobra skoro już wiemy co i jak to warto sobie spisać na kartkę układy ich szanse i pot oddsy jakie są wymagane, żeby być EV+ (to nie są skraje wyniki, ale takie, które powinny nam dać syk po kilkuset tysiącach rozdań). Następnie trzeba tylko dobierać odpowiednich przeciwników w odpowiednich sytuacjach, żeby chcieli się bawić w oddaj kasę.

TCzeslaw Autor wątku
TCzeslaw
Poker Player

hmm...

trudno tutaj coś napisać...

Doszedłem do wniosku, że pora kończyć z poprawną grą, choć moja pokerowa kariera się nie rozwinęła do znacznego poziomu, sporo się nauczyłem w tym czasie. Niestety w życiu przychodzi taki czas, że trzeba zacząć coś nowego, ale przedtem zamknąć poprzedni rozdział. No cóż gra w pokera jest bardzo ciekawa, emocjonująca, zaskakująca a co najważniejsze im więcej się uczysz tym większe masz wrażenie, że coraz mniej wiesz, albo nawet nic nie wiesz o tej grze.

Trochę będzie mi jej brakowało, ale na treningi do naszych trenerów będę jeszcze wpadał :) chociaż z dnia na dzień coraz mniej będę rozumiał.

Teraz pora przejść na inny tor i zacząć w życiu to co naprawdę chce się robić :)

Dziękuję wszystkim, którzy byli wstanie czytać te gigantyczne posty (omg), życzę wam powodzeni i dalszych sukcesów w pokerze.