Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

W pokerowym bagnie...

11 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
200 Wyświetlenia

Hej :fdrink

:diamond: Tytułem wstepu kilka słów o mnie:

Mariusz, lat 25+ ;) obecnie od kilku miesięcy (i jeszcze przez ok. 12 miesięcy) mieszkam w Łodzi; pokerem interesuje się juz od ładnych kilku lat aczkolwiek nigdy nie było to poważniejsze zainteresowanie - raczej rekreacyjne, na codzień bawię się w studia na kierunku ekonomicznym na Uniwersytecie Łódzkim, od października na głowie będę miał pisanie magisterki a za rok mniej wiecej o tej porze uzyskam tytuł mgr i dołączę do grona bezrobotnych absolwentów :] chociaż jeden dyplom już mam i jedyne do czego się póki co przydał to aby dostać się na kolejny kierunek :P

:diamond: Co gram?

Próbowałem juz praktycznie wszystkich odmian pokera jednakże najlepiej mi idzie w NL Holdem i tą odmianę grywam na codzień.
Dokładniej od kilku miesięcy preferuję stoły FR i strategię MSS.
Strategia BSS nigdy mi za dobrze nie wychodziła, mnóstwo $ traciłem na rozgrywaniu turna czy jeszcze więcej przy rozgrywaniu rivera. MSS jako tako mi idzie i co najważniejsze granie tą strategią sprawia mi na ogół przyjemność czego o BSS nie mogę powiedzieć.

Edit: Walczymy jednak z BSS!

:diamond: Cele pokerowe

- przede wszystkim do końca obecnego roku wejść i zadomowić się na NL25

- rozgrywać po minimum 20k rozdań miesięcznie

- "zrozumieć statystyki" - wiele ze statystyk dostępnych w hudzie znam tylko pobieżnie, za mało z nich korzystam, za mało o nich wiem, zbyt rzadko podejmuje przy ich pomocy decyzje, zwłaszcza na zoomie - pora się podszkolić z pełenj obsługi HM2 :)

- uleczyć mindset

- zacząć regularnie odwiedzać jak i udzielać się w dziale z ocenami rozdan bo już nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz coś tam zapodałem

:diamond: Cele pozapokerowe

- przede wszystkim przestać marnować czas !! ...nauczyć się sposobów rozplanowywania dnia i zadań tak aby możliwie jak najmniej czasu zostało zmarnowane; swoją drogą to też jest problem mindsetowy, można powiedzieć życiowo mindsetowy

- nauczyć się angielskiego bo strach to powiedzieć ale "Aj dont spik inglisz" :P

:diamond: Realizacja założeń

- analiza statystyk + własne wnioski; na pewno nie będzie się to odbywało na zasadzie typu po 1-2 godz dziennie robię to i to... takie coś u mnie nie przejdzie, są dni kiedy w ogóle nie mogę się skupić a są też takie w których wręcz palę się do przeanalizowania i nauczenia się czegoś i w tych właśnie dniach maksymalnie będę chciał się dokształcić

- mindset - przekopanie działu mindset to zajęcie na najbliższe kilka miesięcy (zabieram się za to już od dłuższego czasu ale jak dotąd bezskutecznie), nie ogarniam ledwo kilku BI swingów a co tu myśleć o kilkunasto BI lotach w dół... trzeba będzie zaznajomić się i zastosować sprawdzone sposoby uzytkowników forum na sobie

:diamond: Obecnie:

Na NL10 FR nie jest źle ale szału też nie ma. Rozegrałem ponad 64k rozdań z winratem 3,15bb/100 plus rb.
Jednak ten ostatni swing na minus i ogólnie ostatnimi czasy nie najlepszy mindset zagoniły mnie w ślepą uliczkę i bardzo zniechęciły do grindowania więc pora coś zmodyfikować. Oczywiście zdaję sobie sprawę, iż swingi na zoomie z natury są duże i jest to codzienność ale jeszcze się do nich mentalnie nie przyzwyczaiłem. Na pewno nie na NL10.

Wykres z NL10:

Spoiler

Po dzisiejszej wypłacie środków i sesji w której też i wariancja nieco dała znać o sobie postanowiłem cofnąć się do NL5 i tam odbudować się przede wszystkim mentalnie chociaż użeranie się z nitowatymi klockami z Rosji czy Ukrainy do przyjemnych nie będzie należało a tym bardziej na limicie NL5 gdzie ich stopień nitowatości sięga już chyba maksimum...

Spoiler

Z racji ostatnich wypłat i lekkiego swinga na minus mam obecnie ok 40 BI na NL5 a że stosuję konserwatywny BM to "podbijam" wyższy limit dopiero gdy mam na niego 50 BI i tak będzie też tym razem. Ponownie na NL10 wejdę po ugraniu 50 BI na ten limit czyli dla MSS będzie to 250$ bankrolu.

Edit: Zmiana na BSS - Start od NL2 FR - 35 BI na limit :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
10 odpowiedzi

Witam Mariusza, to prawie tak samo jak ja, bom też Mariusz ;)

Przeglądając blogi nl, niewiele osób gra MSS. Jesteś pierwszą osobą, która gra MSS i której bloga czytam.

Widziałeś może nasz dział na forum, w którym można podrzucić swoje statystyki, które są analizowane przez trenerów? Być może będzie to pierwszy krok w zrozumieniu statystyk i jednocześnie znalezieniu słabych stron swojej gry.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Widziałem - często ten dział nawet odwiedzam aby pooglądać sobie wykresy i staty i je jakoś porównać do moich.

U mnie jednak główny problem leży na płaszczyźnie mindsetu i podejścia do gry. Swingi juz 4-5 BI zmieniają moją grę. Dobór odmiany i strategii też zaczynam uważać za nieodpowiedni.

Wczoraj nieco pograłem na NL5 Zoom grając MSS ale zdecydowanie źle mi się gra. Raz, że po zejściu na niższe stawki czuje się jakbym grał za karę, dwa nie mam motywacji do MSS na NL5 i trzy po zagłębieniu się w dział mindset nasuneły mi się pewne wnioski...

Co robię źle? Po przeczytaniu kilku artykułów odnośnie mindsetu, analizie i przemyśleniach wychodzi, że:

:spade: Zoom nie jest odpowiedni na mój obecny mindset - swingi potrafią tutaj być ogromne i to w krótkim odstępie czasowym a mój mindset ostatnio jest słaby i nie przystosowany do tego typu gry, jednak mimo to pcham się do tego zooma jak ćma do światła...

:spade: Zoom "zabija" moją analizę przeciwnika - już po kilkunastu minutach od rozpoczęcia sesji na zoomie zaczynam popadać w pewien automatyzm i ciężko mi się go wyzbyć...

:spade: Zoom ogranicza moją wiedzę na temat przeciwnika - nie zagłębiam się w staty, patrze tylko na te podstawowe i jakby z automatu uogólniam typ przeciwnika tylko na podstawie VPIP oraz PFR. Zero obserwacji, zero notatek...

:spade: Zoom wyzwala we mnie jakąś nieodpartą rządzę trzaskania volume na maxa - chce rozgrywac miesięcznie coraz to większą liczbę rozdań - zamiast na jakość coraz częściej patrzę na ilość...

:spade: MSS nie do końca sprawdza się na micro limitach, mam tego świadomość ale jednak w pewnym sensie godzę się na utratę value grając tą strategią...

:spade: Powodem grania MSS jest jak już wcześniej wspomniałem przede wszystkim to, że przy BSS traciłem sporo na rozgrywaniu turna i rivera i zamiast spróbować zmienić rozgrywanie turna i rivera to uciekłem do MSS...

:spade: Patrzenie na wyniki przez pryzmat profitu także źle wpływa na moją grę, zmienia ją, źle wpływa na mindset...

:spade: Za dużą wagę przykładam do pośpiechu, za dużo przeglądam blogów z wyższych stawek i za szybko chcę się na nich znaleźć... mam za mało cierpliwości...

:spade: Za mało analizuję swoją grę, za mało wrzucam rozdań, za mało polemizuje na temat lini zagrań, strategii itp.

:spade: Za szybko się zniechęcam...

:heart: Zmiana

:diamond: Coraz mniej osób gra MSS - mało takich osób udziela się na forum, roomy rzucają kłody pod nogi np. postaci zwiększenia min. stacka do 50bb (zoom)

:diamond: Na micro limitach lepiej sprawdza się BSS. Mnóstwo początkujących graczy zaczyna od BSS. Porzucam więc MSS na rzecz BSS FR.

:diamond: Porzucam Zooma na rzecz zwykłych stolików - dla dobra mindsetu i dla konstruktywnej próby nauczenia się wszystkiego od nowa na temat BSS

:diamond: Porzucam gonitwę za wysokim volume na rzecz jakości gry

:diamond: Gram tylko jak czuję do tego chęci - nic na siłę

:diamond: Analiza, analiza i jeszcze raz analiza własnej gry

:heart: Plan:

:diamond: Z racji przejścia na BSS kurczą mi się BI stąd muszę zacząć od NL2 FR

:diamond: Stosuje konserwatywny BM na zwykłe stoły czyli 35 BI. Atakuje wyższy limit przy 35 BI. Schodzę gdy spadnę do 30 BI.

:diamond: Z racji, iż gram na lapku i nienawidzę jak mi stoły na siebie nachodzą będę grał na 6-9 stołach

Odpowiedz
Cytat
kleko91
PokerStrategist

Cześć mariweso,

widzę, że zmiany zmiany i jeszcze raz zmiany. Z tego co przeczytałem, nie widzę innej możliwości, musi Ci się udać :). Przedstawiłeś konkretne argumenty przeciwko swojej złej gry. Jesteś tego świadomy i postanowiłeś to zmienić :)

Super, że sam potrafisz kontrolować siebie i wiesz co będzie dla Ciebie w przyszłości dobre. Oby te zmiany wyszły na lepsze ;)

Powodzenia życzę i niszcz mikro.
Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Zmiany, zmiany, zmiany i zawirowania... :f_cool:

Pierwsza sesja po małym odpoczynku i zejściu na sam dół wypadła ok - czuje przewagę nad przeciwnikami, mam pewność w grze - jest dobrze. Problem tylko w koncentracji i chęciach :P

Wykres z sesji:

Spoiler

Rozdanie które przysporzyło mi problemów:

Po mini raise wiedziałem że ma jakąś wyższą parę ale nie mogłem/nie umiałem tego spasowac TPGK i FlushDraw ;(

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 9 players - View hand 2260789
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

BTN: $3.38 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 4
SB: $2.00 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 12
Hero (BB): $2.57
UTG: $2.76 - VPIP: 22, PFR: 11, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 9
UTG+1: $3.21 - VPIP: 40, PFR: 20, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 5
UTG+2: $2.00 - VPIP: 20, PFR: 20, 3B: 13, AF: 0,0, Hands: 20
MP1: $2.02 - VPIP: 17, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 12
MP2: $1.63 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 1
CO: $8.86 - VPIP: 11, PFR: 9, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 35

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with J :club: Q :club:
1 fold, UTG+1 calls $0.02, 1 fold, MP1 calls $0.02, 4 folds, Hero raises to $0.06, UTG+1 raises to $0.10, MP1 calls $0.08, Hero calls $0.04

Flop: ($0.31) 2 :club: 9 :club: J :heart: (3 players)
Hero checks, UTG+1 bets $3.11, MP1 folds, Hero calls $2.47 all in

Turn: ($5.25) K :diamond: (2 players - 1 is all in)

River: ($5.25) 8 :spade: (2 players - 1 is all in)

Spoiler

Final Pot: $5.25
Hero shows J :club: Q :club:
UTG+1 shows A :spade: A :club:
UTG+1 wins $4.43
(Rake: $0.18)

Odpowiedz
Cytat
Cebulaczek
PokerStrategist

Witaj, czytając Twoją listę co robisz źle aż się zaśmiałem, ponieważ wymieniłeś mi jak na tacy wszystkie moje słabości i błędy... No może poza tym, że ja gram tylko BSS. Będę śledził Twój blog i patrzył jak pokonujesz swoje słabości, powodzenia :sdrink

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Podstawowym problemem jaki właśnie u siebie widzę to poza "przeciętną" grą jest mindset - psychika. Powoli ale go poprawiam - właściwie już nieco poprawiłem :P

Przestałem spoglądać do kasjera w trakcie sesji, coraz rzadziej spoglądam na wykres/staty w trakcie/między sesjami dziennymi - jeszcze przed przejściem z MSS na BSS wprowadziłem te zmiany. Efektem niewątpliwie jest mniejsze podenerwowanie podczas gry ale całkowicie tego resultat oriented się nie wyzbyłem.

No i też inaczej podchodzę do oceny osiągnięć i analizy stat. Nie oceniam juz krótkich niemiarodajnych sesji tylko czekam na większe próbki. Na samym MSS na NL10 mi wcale tak źle w longrunie nie szło ale niestety ciągłe wahania źle wpływały na psychikę i chęci do gry.

Poker ma być dla mnie przede wszystkim hobby z takim małym kieszonkowym - tak to nazwijmy :D

Nie muszę zdobywać coraz to nowszych/wyższych limitów. Ma być przyjemność z gry i to muszę sobie do głowy wbić i będzie git.

Odpowiedz
Cytat
Cebulaczek
PokerStrategist

Powoli ale go poprawiam - właściwie już nieco poprawiłem

Rozwiniesz to jakoś bardziej? W jaki sposób z tym walczysz? Oglądasz jakieś filmy? Mógłbyś polecić coś co szczególnie dobrze na Ciebie wpłynęło?

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Filmy filmami - tam jest teoria głównie więc przede wszystkim dział mindset i ten spis zagadnień:

Spis poruszanych tematów

Po zlokalizowaniu swojego problemu, odszukujesz go w spisie i przeglądasz te tematy - patrzysz jak inni do tego podchodzą, jak sobie radzą/nie radzą - wnioski same się nasuwają. Tam oczywiscie są i posty trollingowe jak i konstruktywne ale da się wyłapać najważniejsze treści bez problemu.

Staraj się na to spojrzeć z góry. Odpowiedz sobie jaki jest sens gry i po co grasz i dlaczego grasz tak a nie inaczej. Jeśli grasz kilkanacie sesji i nie widać efektów to jakie wnioski wyciągasz?

Przede wszystkim zacznij od poprawy technicznej gry - na limicie NL2 nie da się przegrywać więc jeśli po powiedzmy 20k rozdaniach jestes na minus to na 100% źle grasz technicznie - nie o mindset tu wtedy chodzi a o styl i strategię gry.

Na micro FR sprawdzało i nadal się sprawdza granie 14/12 i mega agresja po flopie. Tu nie ma co kombinować.

Odpowiedz
Cytat

Cieszę się, że spis tematów poruszanych w mindsecie przydał się chociaż jednej osobie _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Na P* zawsze wiatr w oczy... ;(

Poker Stars $10.00 No Limit Hold'em - 9 players - View hand 2262100
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

BTN: $10.00 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 5
SB: $10.93 - VPIP: 18, PFR: 13, 3B: 9, AF: 1,2, Hands: 106
BB: $9.94 - VPIP: 8, PFR: 6, 3B: 0, AF: 2,0, Hands: 90
UTG: $13.59 - VPIP: 7, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 14
Hero (UTG+1): $4.50
UTG+2: $5.75 - VPIP: 13, PFR: 10, 3B: 7, AF: 0,0, Hands: 40
MP1: $11.07 - VPIP: 10, PFR: 8, 3B: 4, AF: 0,0, Hands: 61
MP2: $4.84 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 8
CO: $36.53 - VPIP: 17, PFR: 17, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 6

Pre Flop: ($0.15) Hero is UTG+1 with K :club: K :spade:
1 fold, Hero raises to $0.40, 6 folds, BB calls $0.30

Flop: ($0.85) A :club: K :diamond: A :spade: (2 players)
BB checks, Hero bets $0.60, BB calls $0.60

Turn: ($2.05) 6 :diamond: (2 players)
BB checks, Hero checks

River: ($2.05) 6 :club: (2 players)
BB bets $1.00, Hero folds

Odpowiedz
Cytat