Przejdź do forum
Ucz się ze Zdrojkie...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ucz się ze Zdrojkiem

434 Posty
75 Użytkownicy
6 Reakcje
18.1 K Wyświetlenia
blewap
Elite Grinder

Dlaczego tutaj nie chcesz grać 4bet/fold? On przecież folduje 48% do 4betów. To, że nie masz auto profitu z 4betowania anytwo nie oznacza, że nie powinieneś w ogóle 4bet/foldować. Jak nie 4bet/folduje dużo to należy zmniejszyć range 4bet/foldowania, a nie nie mieć go w ogóle. Jak 4betujesz for value: 40 combo myślę że śmiało możesz 4bet foldować tutaj ATo, KJo 24 combo i koleś nic z tym nie będzie mógł zrobić. 4bet blef spełni swoją rolę bo wyrzucisz lepsze ręce u niego (np AJ, KQ) i ręce z którymi splitujesz (AT, KJ).

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24 Autor wątku
zdrojek24
PokerStrategist

Hejka sheckin

To już moim zdaniem kwestia jak koleś dobiera ten range. Ja bym wolał na jego miejscu raczej 3betować KTo niż QJs. Gdyż mam lepsze blockery do nutsów, a dodatkowo lepiej mi się rozgrywa tą rękę. Ale to już kwestia jak on sam sobie dobierze ten range.

blewap

Wiesz co, że ja ogólnie nie light 3betuję i nie light 4betuję gości którzy mało foldują do 3/4betów. Możliwe że jest to jakaś luka w moim myśleniu. Jak widzę gościa który ma fold to 3bet = 58% np, to ja już nie mam w rangu praktycznie 3bet/fold...
Może faktycznie frekwencja tego powinna być niska... ale powinna istnieć.
Poprawiłem post z analizą spota i dołożyłem do 4bet ATo oraz KJo.
Dzięki wielkie za pomoc :fdrink

Odpowiedz
Cytat
blewap
Elite Grinder

Nie wiem jakieś masz statsy, ale wątpię, żeby koleś widząc Ciebie i Twój niski fold to 5bet (niski 4bet BTN 4-5%) coś na Ciebie light shipował (light shipy są ok bodajże od 7% 4beta blainds vs BTN). Jak nie 4bet foldujesz to on ma na Ciebie prostą grę 3betuję i folduje do wszystkich Twoich 4betów (oprócz QQ+, AK), bo Ty nigdy nie blefujesz w tym spocie i on nie popełnia błędu w tym spocie może grać na Ciebie perfekcyjnie. Jak masz 4bet/folding range on już nie może tak izi foldować bo jednak coś blefujesz i coś będzie musiał z tym zrobić i ma szanse popełniać błędy: light shipować lub za dużo foldować do 4betów etc.

Edit:
- dobre podejście z tym, że musisz wszystko przemyśleć :sdrink, bo należy pokerka starać się rozumieć a nie małpować zagrania
- myślę, że to co wtypisałem czyli, że:

- on folduje lepsze ręce, lub ręce, które splitujemy
- utrudniamy mu grę
- bronimy się więcej przed 3betami
są dobrymi argumentami, żeby mieć ten 4bet/folding range nawet jak nie będzie to jakieś mega profitowe, ale jak na tym zagraniu będziemy tracić mniej niż 200bb/100 (tyle tracimy jak otwieramy 2bb i foldujemy do 3beta) jest dla nas jak najbardziej ok. :)

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24 Autor wątku
zdrojek24
PokerStrategist

Znaczy kwestia jest taka, że pod każdego gracza gram zupełnie inną grę, więc musiałby poprostu wyczuć jak gram na niego konkretnie.
Moje statsy powinny zachęcić go do light shipów, gdyż mam na btn:
- fold to 3bet = 55%
- 4bet range = 7,2%
- fold to bet = 54%

Ale oczywiście zgadzam się z tym co napisałeś w 100%. Nie zdawałem sobie sprawy, że powinienem na takiego gościa też coś grać przez 4bet/fold.

Odpowiedz
Cytat
doxdoxdox0
PokerStrategist

mam parę pytan.
konstruując takie range, czy ty chcesz tu być zbalansowany? bo mając 3x większy value range w 4becie od bluff rangu na pewno nie jestes.

też mam wątpliwości co do twojego capped calling range. jesteś co prawda IP, ale przecież ty tu jesteś z tyłu:
Equity Wygrana Podział
MP2 48.51% 45.29% 3.23% TT-88, AQs-ATs, KJs+, AQo-AJo, KQo
MP3 51.49% 48.26% 3.23% 88+, ATs+, KTs+, QJs, ATo+, KTo+

dodatkowo twoje Ax są zdominowane, twoje Kx są zdominowane, twoje overpary sa zdominowane. jego nie. jeżeli ktoś tu będzie tracił kasę na złej realizacji equity to imo to będziesz ty, nawet z pozycją.

wg mnie 4betowanie wszystkiego z czym się chcemy stackować nie jest idealnym rozwiązaniem. co prawda będzie EV+, ale chyba da się lepiej.

co powiesz na zbalansowanie range 4betu. nie musisz poszerzać rangu blefu (tę ręce są bardzo ok, bo mają blokery do jego nutsów, a gość raczej nie ma zasięgu callowania 4betu OOP, więc nigdy tym nie grasz na postflopie i wali cię grywalność), możesz po prostu ograniczyć tę ręce które są prawie b/e i włączyć je do calling rangu 3beta IP (AK,JJ), co pozwoli ci go zdominować na postflopie, a w 4bet/stackoff rangu zostawić te ręce, które ci zarabiają wyraźnie.

to tylko pomysł, nie wiem czy to by dobrze grało na postflopie, skoro gość jest taki agresywny w 3bet potach. czekam na odpowiedź :)

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24 Autor wątku
zdrojek24
PokerStrategist

Hejka doxdoxdox0 :fdrink

"konstruując takie range, czy ty chcesz tu być zbalansowany? bo mając 3x większy value range w 4becie od bluff rangu na pewno nie jestes."

No raczej nie zamierzam się tu balansować zbytnio. Mam dużo więcej value handów w value 4betowaniu niż blef 4betowaniu, aczkolwiek wymusza to na mnie przeciwnik swoją grą. Mógłbym tutaj tak ułożyć swój range, aby mieć w 4bet/shove te 45% i w 4bet/blef 55%, tylko że byłaby to gra bardziej GTO niż exploitive strategy i uważam że byłoby to mało opłacalne.

Przypuśćmy że otwierasz masz na BB gracza który folduje 99% do steala i ma 1% 3bet, chcesz w jakikolwiek sposób balansować się na niego, aby mieć fold to 3bet= 60%?

Co do dalszej części, to fakt że range jest trochę z tyłu, ale to jest minimalna różnica, a mamy :
:club: pozycję
:club: dead money (czyli nie musimy być koniecznie na > 50% aby grać profitowo). Muszę powiedzmy wygrać postflop jakieś 45% czasu...(szacunkowo).
Co do zdominowanych Ax i Kx, no to tak średnio, oprócz tego że nie mam AK, to gram węższymi Kx i Ax. On gra ATo,KTo, czyli ręce które to ja dominuję.

"co powiesz na zbalansowanie range 4betu. nie musisz poszerzać rangu blefu (tę ręce są bardzo ok, bo mają blokery do jego nutsów, a gość raczej nie ma zasięgu callowania 4betu OOP, więc nigdy tym nie grasz na postflopie i wali cię grywalność), możesz po prostu ograniczyć tę ręce które są prawie b/e i włączyć je do calling rangu 3beta IP (AK,JJ), co pozwoli ci go zdominować na postflopie, a w 4bet/stackoff rangu zostawić te ręce, które ci zarabiają wyraźnie."

Jest to napewno pomysł na optymalizację naszej gry.
A może wrzucimy do calla powiedzmy AA? Przy jego frekwencji barrelowania, mamy fajną rękę do zarabiania. Bo AK czy JJ było by spoko, ale chyba na pasywniejszego gracza. A tutaj spadnie słaby board i lipa , gramy bardziej fit or fold :(
Problemem jest tu osłabienie naszego 4bet/shove, aczkolwiek i tak mamy dość mocny range w 4betcie. Można powiedzmy 50% AA callować, a 50% 4betować też.

Odpowiedz
Cytat
kozak567
Oldschool Grinder

.

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24 Autor wątku
zdrojek24
PokerStrategist

do blewap

Dzięki za analizę.
Zacząłem podczas dzisiejszej sesji wprowadzać troszeczkę light 3betów i 4betów na gości którzy nie foldują zbyt dużo do nich.
np . btn vs EP. Gość otwierający 15%, z fold to 3bet = 55%. Dotychczas 3betowałem na niego QQ+,AK. Callowałem AQ,AJs,KQs. Dzisiaj dołożyłem do tego AJo jako 3bet blef.

Wiadomo że po 1-2 sesjach ciężko wyciągnąć wnioski jakiekolwiek, ale wydaje mi się że podnosząc swoje frekwencje będę nieco mniej czytelny. Także raczej wszystko powinno pójść na plus.
No i już po pierwszym poście czegoś się nauczyłem. Dzięki i zaglądaj do mnie :fdrink

Jutro postaram się wstawić kolejne rozdanko , dość podobne.

Odpowiedz
Cytat
donpilotto
Poker Player

Fajnie, ze znowu cos sie bedzie dzialo na blogu. Nowa forma prowadzenia jak najbardziej na +++. Czekam na kolejne wpisy.

pozdro ♠_cool:

Odpowiedz
Cytat
blewap
Elite Grinder

Spoko ;). Wiesz grunt to wiedzieć mniej więcej ile powinieneś mieć 3beta/4beta w danym spocie jakie ratio value do blefów i tym się bawić w rozsądny sposób, w stylu tu dodać parę combo albo odjąć parę combo w zależności od przeciwnika, a nie mieć w jednym spocie 100% value 0 befów, a w drugim 10% value, a 90% blefów, bo ten exploit jest trochę za bardzo exploit :D

Odpowiedz
Cytat
LAPA2000
PokerStrategist

Brak blefów w rangu gdzie nie mamy autoprofitu jest spoko, szczególnie na zoomie, gdzie niespecjalnie ludzie zauważają brak balansu. Tylko musisz pamiętać, że sam fold vs 3bet, fold vs 4bet to nie jedyny wyznacznik autoprofitu. Jest masa zawodników z niskim foldem vs 3bet/4bet, ale za to z wysokim foldem vs cbet w 3B/4B potach i to tam leży najwięcej kasy.

Odpowiedz
Cytat
soekholdem
BlackMember

Cześć! Jest pare prostych zasad ktore stosuje:
- jeżeli ktoś ma 4bet range wiecej niz 7,5% to budujemy szerszy 3bet/5bet range
- wiecej callujemy niż 4betujemy na BTN vs resteal z BB niż z SB (na ten sam resteal np 15%)
W sensie że vs SB wiecej 4betujesz a vs BB wiecej callujesz, bo zdepolaryowany zasieg SB + brak 3bet/calling rangu uniemożliwia poprawna obrone
- 4bet range dostosowujemy dynamicznie nie statycznie. To ze masz 4bet range btn 8 to nie znaczy ze powinienes to zawęzić. Na część graczy twoj 4bet range to nawet. 13% a na część to 3%. Nie możesz tego zamknąć w ramy.
- jeżeli dostaje od unk rega pierwszy 3bet z SB czy BB vs BTN to bez znaczenia na karty gram 4bet (jego range jest duzo szerszy niż mój przez co stawiam go pod murem. Dodatkowo moj 4bet po jego drugim 3becie bedzie juz wygladal jako adaptacja)
- cyferki na innych graczy to gówno ;) najważniejsze to odczytać jak przeciwnik widzi Twoje cyferki.

Pozdro!

Odpowiedz
Cytat
karlick
Poker Player

Cześć!!

Chcę uczyć się ze Zdrojkiem :)

Ale jak to wszystko czytam, to momentami nie ogarniam. Moja wiedza ma mnóstwo leaków.

Druga sprawa to wprowadzanie tego, o czym mówicie w życie. Czyli gość mnie stealuje, a ja zaglądam w staty i w oparciu o wyniki podejmuje decyzje.

Trzecia sprawa, przynajmniej w mojej sytuacji to nauka nie w oparciu o statystyki, ale o podejmowanie optymalnych decyzji i przyjmowanie odpowiedniej linii gry w zależności od zachowania przeciwnika.

Fajnie, że postanowiłeś robić coś w formie edukacyjnego bloga, ale jeśli mogę coś zasugerować, to chciałbym, aby oprócz naukowych rozważań znalazło się też coś dla ciemniaków i fiszaków, jak ja.

Odpowiedz
Cytat

Zdrojek liczę na Ciebie i twoje rozkminy bo sprawa z 3betem pokazała mi że mimo że mniej więcej wiem to w grze często robię błędy i calluje marginalne ręce albo ręcę które powinienem włączyć do foldu lub bet/folding range'u.

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24 Autor wątku
zdrojek24
PokerStrategist

Hej karlick

"Fajnie, że postanowiłeś robić coś w formie edukacyjnego bloga, ale jeśli mogę coś zasugerować, to chciałbym, aby oprócz naukowych rozważań znalazło się też coś dla ciemniaków i fiszaków, jak ja. "
Tak jak napisałem w wczoraj, jestem otwarty na wszelkie propozycje i problemy.
Jeśli masz z czymś konkretnym problem, ciężki spot itp, to wal śmiało.
Dzięki soekholdem , zapisałem sobie rzeczy o których napisałeś i staram się wprowadzać je w życie.

Ok, bierzemy się za dzisiejsze rozdanko

Rozdanie 2 (Obrona vs resteal)

Tak jak mówiłem dzisiaj będzie dość podobny przykładzik. Damy gracza trochę mniej 3betującego (następnego mam już wyszukanego 20-procentowca do przerobienia).

Dzisiaj sytuacja gdzie również otrzymujemy 3bet ze sb vs btn.

Rywal :
:club: 3bet 7%
:club: cold call 12%
:club: fold to 4bet 43%
:club: 5bet range 1,9%
:club: cbety postflop 79%,48%,100%. niestety gdy nie cbetuje turna, to gra często x/c. Kwestia raczej tego, że 3betuje dość mało i ma tam mocny range.

Ok, tutaj mamy odmienną sytuację nieco, gdyż gość calluje też sporą część rangu. Bez jakiś większych danych , zakładam że calluje on sporo pocketów (może nawet wszystkie?), oprócz tego jeszcze suited broadwaye.
Uważacie podobnie? Wiadomo że jest to hipoteza tylko, ale trzeba dać jakąś najbardziej prawdopodobną.

Ok, więc oto range jego 3betu:

Jak widać bardzo różni się on od poprzedniego , tylko z samej kwestii że gość dużo więcej cold calluje vs btn. Zakładam że gość gra przez 3bet/shove AK oraz QQ+. Wyjdzie tam tego ponad 2,5% rangu, więc raczej ok, biorąc pod uwagę pozycje.

No i oto moja adjustacja do rywala:

4bet

call

Jeśli chodzi o 4bet, no to raczej oczywisty stackoff z AK,QQ+. Idealną ręką do blefu jest KQo , które blokuje u rywala masę kombinacji : QQ,KK,AK. Także jest to IMO najlepsza ręka do 4bet blefu. Można również dołożyć jakąś część AJo(ATs) do tego.

Jeśli chodzi o call , to jest on dość wąski. 99 jest już bottom rangu do calla i sądzę że foldowanie tej ręki na dobrze grającego postflop rywala, takiego jak ten nie jest błędem.

Postaram się wynaleźć na kolejną analizę bardziej tight rywala (3-5% 3beta). Jeśli ktoś ma jakiś konkret to śmiało. Liczę na jakikolwiek odzew , jak widzicie te range :fdrink

Ps. Powiem szczerze że dużo sprawniej mi to dzisiaj poszło. Ćwiczenie czyni mistrza ;)

Odpowiedz
Cytat

Masz ready na niego że wybrałeś akurat taki range 3 betu? Skąd wiesz że on calluje wszystkie AQs,KQs, AJs,ATs?

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24 Autor wątku
zdrojek24
PokerStrategist

"Ok, tutaj mamy odmienną sytuację nieco, gdyż gość calluje też sporą część rangu. Bez jakiś większych danych , zakładam że calluje on sporo pocketów (może nawet wszystkie?), oprócz tego jeszcze suited broadwaye.
Uważacie podobnie? Wiadomo że jest to hipoteza tylko, ale trzeba dać jakąś najbardziej prawdopodobną."

Odpowiedz
Cytat

zdrojek do roboty bo ludzie czekają na dalsze rozkminy ;) Możesz zrobić coś podobnego jakie ręce callujesz/3betujesz vs BTN na SB/BB?

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24 Autor wątku
zdrojek24
PokerStrategist

Napisane przez Tigerius
zdrojek do roboty bo ludzie czekają na dalsze rozkminy ;) Możesz zrobić coś podobnego jakie ręce callujesz/3betujesz vs BTN na SB/BB?

Hej.

Dzisiaj lub jutro będzie kolejna ręka :)
Jasne, to kolejne co będę robił to SB/BB vs BTN.
Chciałbym tylko jeszcze dokończyć to co zacząłem, czyli gra na BTN vs gość 3betujący bardzo mało i taki co 3betuje b.szeroko. Także dwie łapki, a potem możemy zrobić obronę blindów.

Odpowiedz
Cytat

Cholera, analizuję teraz mój range vs gracza z 11% 3 betem i załóżmy że on ma 5bet marginalny koło 1% (AA,KK) a reszte gra fold/call do 4beta i ja jestem IP i spada board KT3/A82/KQ4 i w puli jest około 41bb nam zostało po 80bb i nigdy nie wiem jak grać takie JJ/QQ dlatego boję się 4betować. No bo zagram bet na flopie za 22bb i na turnie w puli 85bb a nam zostaje 60bb i co x/f? albo xb na flopie i call na turnie do jego beta za pół puli i fold na riverze gdzie mamy mniej niż SPR 1;1? Doradzi ktoś?

Odpowiedz
Cytat