Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Tetrabolan i jego pytania

17 Posty
7 Użytkownicy
3 Reakcje
510 Wyświetlenia
jointblant
PokerStrategist

Witam , wpłaciłem prawie minimalną wpłatę na Poker Stars : 11.70 $

Obecnie gram na najniższych blindach jakie są. Planuje dojść do 100 $ po czym zmienić stawki na wyższe . Chciałbym tutaj wklejać linki ze swoimi nagranymi rozdaniami i uzyskiwać porady od was.

SYTUACJA NR 1 : https://www.boomplayer.com/pl/28256946_117BA77255
Mam mocną kartę a więc przebijam , gracz z pozycją button przebija moje przebicie a ja postanawiam sprawdzić flopa. Jego przebicie sugerowało mi że musi on coś posiadać bo mimo pozycji by tak nie betował jakby nic nie miał, wiedziałem że po flopie będę 1 się ruszał i musiał wymusić agresję niezależnie od tego co wypadnie na flopie i tu rodzi się pytanie , czy błędem po jego przebiciu na 0.18 $ było sprawdzenie flopa i inwestowanie dalszych żetonów ? No i ostatecznie po jego agresji zdecydowałem się spasować i chyba zrobiłem dobrze bo inaczej stracił bym więcej. Wydaję mi się że błędem był brak foldu gdy on podbił na 0,18 $ , co sądzicie ?

SYTUACJA NR 2: https://www.boomplayer.com/pl/28257239_73E28C18A3
Mimo wygranej czy nie było bezsensu wchodzić z under the gun z takimi kartami ? Wyratowałem się agresją ale w perspektywie czasu taka gra doprowadzi do strat czy dobrze myślę ?

SYTUACJA NR 3: https://www.boomplayer.com/pl/28257260_F00A2D0A68
Mając QQ i wczesną pozycję walę All in bo zakładam że w dłuższym rozrachunku będzie się na plus takimi zagraniami , jednak pewny nie jestem , może powinienem sprawdzić a All in walić tylko z KK/AA ?

SYTUACJA NR4: https://www.boomplayer.com/pl/28257293_4F9901D916
Widząc ilość osób która weszła w rozdanie już zacieram ręcę z moim wysokim suited conectorem na big blindzie mimo iż wiem że będę ruszał się jako 1 liczę na dobry flop który otrzymuję więc podbijam pół puli , widząc że zostaje mi 1 przeciwnik który jedynie sprawdza a nie podbija (gdyby dał All in spasowałbym) a turn przynosi drawa na color i mam najwyższą parę więc znowu podbijam (zastanawiałem się nad All in tutaj) > przeciwnik podbija moje podbicie ale skoro wpakowałem już tyle żetonów a szansa wedle mnie jest bardzo duża na wygrana daję All in i wygrywam i myślę że bardzo dobrze rozegrałem tą rękę co sądzicie ?

Dawajcie mi rady i oceniajcie moją grę ! Na chwilę obecną mam 19.95 $ . Będę wrzucał więcej rozdań ale właśnie linkami z nagraniem bo wtedy dużo łatwiej wyłapać moje bledy niz gdybym to opisywal nie znajac zbyt wielu pokerowych terminow :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi
MarjanekRNMD
PokerStrategist

Stary siema.... no długa droga przed tobą, pierwsza sytuacja bo tylko tą obejrzałem
- grasz niepełnym stackiem...... :(
- preflop nie zrobiłeś mega błędu, mogłeś prawdzić albo allina zrobić na tych stawkach.
- postflop - twoje zagranie za pół puli - mówi komuś kto widzi to ( I to że masz pół stacka) - że prawdopodobnie nic nie masz...
- fold po jego podbiciu dobry - bo jako że nie masz za dużo żetonów - co byś nie zrobił i tak by sprawdził...
To tak w skrócie..., PEACE

Odpowiedz
Cytat
MarjanekRNMD
PokerStrategist

Aaaa w sumie drugie też przejrzałem.
Od a do z chujowo zagrane.
- znów niepełny stack
- na flopie betuj w okolicach 3/4 puli, nie pół, tracisz Value (czyli kasę którą póżniej mogłbyś zarobić)
- dalsza gra, to już wynik flopa...... czyli betujesz za pół... a dlaczego ? masz lepszy układ, chcesz zobaczyć czy przebije ? - pomyśl jakie były twoje pobudki - tak sam dla siebie bo ciag myślenia musi być logiczny...
- allin na river to kibel.... bo (akurat tu miałeś farta i spasował - ale normalnie ktoś sprawdza z jakiegoś powodu...) na stole on może mieć kolor, AA np, lub zbierał do strita czyli 3 układy wyższe od twojego....

PEACE

Odpowiedz
Cytat
MarjanekRNMD
PokerStrategist

To takie proste tłumaczenie..... ale pamiętaj - wszystko musi być logicznie dopięte..., czasami lepiej spasować jak pakować się w układy wątpliwej jakości.... nie musisz uczestniczyć w każdym rozdaniu....

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry
Oldschool Grinder

Hej, rozumiem, ze nie uzywasz zadnego oprogramowania ?
Jeśli dopiero zaczynasz to zacznij grac play money i podszkol sie w fundamentach, bo z 10 $ nie masz szans na zbudowanie rolla bez wiedzy nawet na nl2.
Po jezyku widze ze jestes zielony dlatego pisze. :)

1. zobacz co z jakiej pozycji sie otwiera i dlaczego,
2. poczytaj dlaczego sie atakuje blindy
3. po co jest agresja.
4. dlaczego startegia >>> czutka/ chlopski rozum.
5. cierpliwsc - poczytaj o wariancji.
6. bankroll - jest mega istotny, bez rolla grajac na 50bb 'ostroznie' nie bedziesz wygrywal, bedziesz sie bal blefowac, bedziesz gral nie zgodnie ze strategia i swoja wiedza.

aha no i jesli widzisz gosci z 72o wygrywajacych poty wsowajacych alliny itp niech ciebie to nie zmyli. oni gambluja i beda wygrywali jakies poty co jakis czas. Ty masz sie skupic na strategii i logice. przegladaj rozdania zadawj pytanie. ale najpier oczywiscie wiedza wiedza wiedza.
pozdro

Odpowiedz
Cytat
jointblant Autor wątku
jointblant
PokerStrategist

Nie uzywam zadnego oprogramowania , grac play money ? co to znaczy ?

Rozumiem żeby wchodzić za tyle ile można czyli 2 $ ? Jeżeli chodzi o tabele rak startowych i pozycje na stole to ten materiał oglądałem.
Popełniłem błąd i jak zacząłem przegrywać i wszedłem na stół 0.2/0.5 za 5 $ i popatrzcie co się stało ;/

https://www.boomplayer.com/pl/28259670_9CEB9A1FF6

Byłem święcie przekonany że drań na kolor liczy ! (no może ciut się obawiałem ze ma QA ale dawałem 95 % szans że ma drawa i liczy na fart) -.- i tak się też stało ...
Odnosze rowniez wrazenie ze na tych stawkach 0.1/0.2 kazdy czeka godzinami na bardzo dobry uklad i wszysto pasuja ... -.-

Odpowiedz
Cytat
jointblant Autor wątku
jointblant
PokerStrategist

BYLEM PEWNY NA 99 % ZE MA ASA Z WYSOKIM KICKEREM I ZE MAM LEPSZA KARTE PO FLOPIE ! NA PRAWDE ! :f_cry:

https://www.boomplayer.com/pl/28263032_79FAC7D9A8

Odpowiedz
Cytat
superciocia
PokerStrategist

Nie jest źle:

• jesteś rozsądny finansowo (mikro depozyt)
  • jesteś uparty (gra do 3 w nocy)
  • myślisz podczas rozdań, co mają przeciwnicy
  • znalazłeś to forum i na nim piszesz/prosisz o ocenę

Polecam wpisać na yt "bąbel poker" albo "dawarsaw" na dobry początek

Odpowiedz
Cytat
jointblant Autor wątku
jointblant
PokerStrategist

Witam , chciałem się zapytać o programy które umożliwiają uzyskiwanie informacji o graczach i ułatwiają podjęcia decyzji (wyświetlające statystyki na stole) , z czego powinienem korzystać ? Oczywiście ma być to dozwolony program na PokerStars !

Odpowiedz
Cytat
MarjanekRNMD
PokerStrategist

....zlej programy itp itd... NL 2 NL5 to level'e że tam tylko solidna gra..., nie próguj nawet opierać gry na NL2 względem PT4 lub HM .....
Jak koledzy wyzej napisali.... słuchaj się starszych ;) ..... - bez usczypliwości oczywiście ....

PEACE

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry
Oldschool Grinder

pokertracker , trial na 30 dni , zainstalowalbym tez equilaba
staty ktore cie interesuja to vpip, pfr, hands i RFI pozycyjne

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

Hand2Note - darmo do NL25.
Hand2Note

Odpowiedz
Cytat
jointblant Autor wątku
jointblant
PokerStrategist

Dzieki za odpowiedzi ! Marianek nawet taki zółtodziób jak ja wie że solidna gra opiera się też na obserwowaniu przeciwników , więc czemu miałbym nie korzystać z informacji o nich jeżeli mogę :roto2:

Pobrałem Pokertrackera a teraz pytania ! xD

https://gyazo.com/10e5aa594a9631a6ff3f07f88d0dd81a

1.Ten wielki czerwony napis Trial : please register mnie strasznie irytuje, usune go bez płacenia 160 $ za licencję?

2. Ustawiłem że informacje o mnie są na miejscu siędzącym na dole (tym południowym) , jednak ja chce mieć informację tam gdzie siedzę > jak to zmienić

3. Co oznacza każda z tych informacji ?
* VP 22
* PR 14
* 3B 7
* CB 83
* 81BB - to rozgryzłem xD , ile mam big blindów w stacku :)
* FCB 100
* i czerwona cyfra w nawiasie

BARDZO PROSZĘ O WYJAŚNIENIE WSZYSTKICH TYCH OPCJI !

4. Da się cos wywnioskowac o mojej grze z tej krókiej sesji i wykresu ?
https://gyazo.com/cff97d8c5d267a0439819eeca3eeb3db

Odpowiedz
Cytat
MarjanekRNMD
PokerStrategist

nic sie nie słuchasz :roto2: :sfishy:

po 60 rękach na wykresie chcesz mieć info ???? ? mówie olej to..... a ty swoje... :fouet: :fouet: :fouet:

Ale zeby nie było.... powodzenia. :welcome:

Odpowiedz
Cytat
jointblant Autor wątku
jointblant
PokerStrategist

Ja analizuje rady/informacje i stosuje się do tych którym daje największe prawdopodobieństwo na trafność , nie mogę ślepo ufać 1 randomowej osobie .

Bąbel poker(polecony wyżej) jasno tu mówi że te informacje są przydatne a wydaje mi się że jednak on trochę lepiej wie (oczywiście bez urazy) , chodź oczywiście mogę się mylić..

Nie chce mieć info po wykresie z 60 rąk , jedynie się spytałem czy się da coś wywnioskować (zakładałem że nie) i trzeba wstawić wykres z kilku tysięcy rąk ... ale to pytanie z moich akurat było najmniej istotne dla mnie

Lepiej jakbyś mi odpowiedział no moje pytania i wyjaśnił te opcję , zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć ( no może im mniej wiesz tym lepiej śpisz, ale to nie w tym przypadku...)

Za wszystkie rady i odpowiedzi jestem wdzięczny dlatego proszę się nie obrażać że się nie posłuchałem (bo informacje często są sprzeczne) i jestem uparty przez co czasem sam muszę popełnić błędy i przekonać się na własnej skórze ....

Także proszę o odpowiedzi na pytania z mojego postu wyżej !

Odpowiedz
Cytat
NoisysHaRk
PokerStrategist

1. Nie da się usunąć z tego co wiem, po to jest żeby wkurzało i zachęcało do zakupu (pozbycia się tego) :)
2. Ja używam HM2 ale poszukaj w opcjach room-ów tam się ustawia gdzie siedzisz przy jakim rozmiarze stole
3. VP - VPIP czyli ile razy ktoś "dobrwolnie" wszedł do gry przez limp, raise, itp
PR - Pre Floop Raise, czyli ile razy ktoś podbił przed floop-em
3B - czyli 3bet, ile razy ktoś przebił przed floop-em
CB - Cbet, jak często ktoś stawia zakład kontynuacyjny na floop
FCB - Fold to cbet, czyli jak często folduje do czyjegoś cbetu
Ta czerwona to prawdopodobnie ilość rąk

Odpowiedz
Cytat
qwerteek
PokerStrategist

Napisane przez jointblant
2. Ustawiłem że informacje o mnie są na miejscu siędzącym na dole (tym południowym) , jednak ja chce mieć informację tam gdzie siedzę > jak to zmienić

W ustawieniach pokerstarsa ustaw ulubione pozycje przy stole tak aby statystyki się pokrywały.

Odpowiedz
Cytat