Dzieki. Przerabiam te zadanie jeszcze raz jednaj ciągle mnie coś odciąga. Zaraz przeanalizuje pierwsze rozdanie i policzę całą resztę.
Jeszcze do 1 to outy po flopie wynosiły 7 dopiero po turnie 10 tak?
z edytowałem już zadanie 2 jednak nie wiem czy dobrze wydaje mi się ze chyba tak tylko do końca nie wiem co to te implied pot oddsy.
z tego co czytam to jest to wartość przypuszczalna ze gdybym to postawił to tak by było a pot oddsy to jak by w teraźniejszości czyli jak już wejdę i dopłacę bardzo proszę o przeanalizowanie tych moich wypocin
Ja Cie wprowadziłem w bład z tymi oddsami
To liczy się tak:
Oddsy od flopa do turna = (47 - outy) : outy
Czyli w tym przykładzie z setem, nie będzie 4,6:1 a 3.6:1.
Zrobie edit w moim poprzednim poście żeby nie wprowadzać w bład innych osób które będa czytały tego bloga. To była moja pomyłka.
Implied oddsy - odnosza się do pieniędzy, które spodziewasz się wygrać kiedy trafisz swojego outa.
Np:
Grasz przeciwko graczowi, którego już dobrze poznałeś i wiesz, że z top parka zawsze obstawia za pulę na flopie (z innymi rękami obstawia mniej lub czeka), wiesz też, że to słaby gracz i nigdy nie spasuje top parki, nie ważne co się stanie.
i mamy sytuację
Flop A
K
3
Ty trzymasz 8
9
Przeciwnik obstawia 1$ do puli 1$ (wasze stacki, które wam postały wynosza 9$).
Z samych outów i oddsów wiesz, że nie opłaca ci się sprawdzać, jednak
Pot oddsy wynosza 2: 1
Oddsy 38: 9 czyli 5: 1
Implied oddsy: 9:1 (wiesz, że zawsze kiedy trafisz wygrasz 9$ które ma w stacku)
Pot oddsy + implied oddsy 11:1
Żeby zagranie było opłacalne to pot oddsy + implied oddsy musza być większe niż oddsy. Jeśli weźniemy pod uwagę tylko pot oddsy to wychodzi nam fold, jak uwzględnimy implied pot oddsy to mamy bardzo łatwy call.
Oczywiscie nie zawsze to jest takie proste, implied oddsy trzeba umieć określać, biorac pod uwagę różne czynniki, takie jak styl gry, siła ręki przeciwnika , to jak wyglada flop itd.
Napisane przez Pacifico1979
ZADANIA:W związku z tematem lekcji, mam dla was kilka zadań domowych:
1. Znajdź w swojej bazie 3 ręce, w których drawowałeś, wstaw je na swoim blogu i oblicz outy, oddsy i implied pot oddsy dla każdej decyzji (mogą to być również rozdania, w których popełniłeś błędy)
2. Zastanów się i napisz jak brak pozycji wpływa na implied pot oddsy?
3. Rozwiąż 3 poniższe quizy:
Drawy
Pule wieloosobowe (1) - drawy OOP
Pule wieloosobowe (2) - drawy IPPodaj swój wynik, a następnie zastanów się i opisz sytuacje, w których popełniłeś błędy.
AD 1.
1 rozdanie
Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:
$10/$20 No-Limit Hold'em (10 handed)
Known players:
[tg]BB$2940.00:///////;BB$3000.00:///////;UTG$3000.00:///////;UTG1$3000.00:///////;UTG2$2860.00:///////;MP1$3110.00:///////;MP2$3140.00:///////;MP3$2930.00:///////;CO$3050.00:///////;BU (Hero)$2970.00:///////;[/tg]Preflop: Hero is BU with 4:h, 4:s.
2 folds, UTG2 calls $20.00, MP1 folds, MP2 calls $20.00, MP3 folds, CO calls $20.00, Hero raises to $60.00, 2 folds, UTG2 calls $40.00, MP2 calls $40.00, CO calls $40.00.Flop: ($240) 4:c, 5:s, 6:c (4 players)
UTG2 bets $20.00, MP2 folds, CO raises to $40.00, Hero calls $40.00, UTG2 calls $20.00.Turn: ($360) 3:c (3 players)
UTG2 bets $390.00, CO folds, Hero calls $390.00.River: ($1140) 3:d (2 players)
UTG2 raises to $2,370.00(All-In), Hero calls $2,370.00.Final Pot: $5880.
Results follow:Hero shows a full-house, fours full of threes(4:h 4:s).
UTG2 shows a straight, six high(2:h K:c).Hero wins with a full-house, fours full of threes(4:h 4:s).
2 rozdanie
$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (6 handed)
Known players:
[tg]SB$2.74:///////;BB$1.89:///////;MP2$0.85:///////;MP3$2.30:///////;CO (Hero)$1.84:///////;BU$3.68:///////;[/tg]Preflop: Hero is CO with 7:h, K:h.
MP2 folds, MP3 calls $0.02, Hero raises to $0.06, BU folds, SB calls $0.05, BB folds, MP3 calls $0.04.Flop: ($0.2) 5:h, 4:d, 6:h (3 players)
SB checks, MP3 bets $0.09, Hero raises to $0.23, SB calls $0.23, MP3 calls $0.14.Turn: ($0.89) 6:c (3 players)
SB checks, MP3 checks, Hero bets $0.42, SB calls $0.42, MP3 calls $0.42.River: ($2.15) 9:s (3 players)
SB bets $1.02, MP3 folds, Hero folds, SB gets uncalled bet back.Final Pot: $2.15.
3 rozdanie
$0.05/$0.1 No-Limit Hold'em (5 handed)
Known players:
[tg]SB$10.42:///////;BB$13.48:///////;MP3$11.56:///////;CO$3.66:///////;BU (Hero)$6.65:///////;[/tg]Preflop: Hero is BU with J:d, 9:d.
MP3 calls $0.10, CO raises to $0.40, Hero calls $0.40, 2 folds, MP3 calls $0.30.Flop: ($1.35) 9:h, 7:s, 2:s (3 players)
MP3 bets $0.10, CO folds, Hero raises to $0.20, MP3 calls $0.10.Turn: ($1.75) 8:d (2 players)
MP3 bets $1.25, Hero calls $1.25.River: ($4.25) 4:s (2 players)
MP3 checks, Hero checks.Final Pot: $4.25.
Results follow:Hero shows a pair of nines(J:d 9:d).
MP3 shows high card ace(A:d 5:d).Hero wins with a pair of nines(J:d 9:d).
ad. 1 rozdanie
outy – 1 (4) + 3 (5) + 3 (6) +3 (3) licząc na fulla =10
oddsy – 46:10 co daje 4,6:1 tak jak napisałeś
pot oddsy: turn – 360$ (pula) + 390$ (UTG2) / 390$ = 1,9 czyli 1,9:1Grałem tu myśląc ze przeciwnicy z założenia wchodzą raczej z wysokimi kartami. Jako że na stół spadły niskie karty co pozwoliło mi skompletować 3 a reszta kart nie za bardzo pozwalała przeciwnikom na skompletowanie czegoś silniejszego.
Nasówa mi się tu stwierdzenie że jeśli wspołczynnik odds jest większy od pot odds to opłaci się wchodzic?
Czyli tutaj oddsy wynosza 3.6:1 , tak jak pisałem w poprzednim poscie, wyżej też opisałem kiedy masz opłacalny call, a kiedy nie. Pot oddsy OK, czyli tutaj potrzebujesz implied oddsów.
ad 2 rozdanie
outy – 9
oddsy – 47:9 (5,2:1)
pot oddsy - turn – 0,89$ + 0,42$ / 0,42$ = 3,1:1
river – 2,15$ + 1,02$ / 1,02 = 3.1:1Tu również pot oddsy są nizsze od oddsy jednak nie mając nic w rece musiałem spasowac gdyż już nic nie uzbieram do seta.
To rozdanie źle przeliczyłeś, spójrz jeszcze raz na swoje outy (do strita, koloru). I oddsy tak jak wyżej 37:9 czyli 4:1. Na turnie powinieneś wziać darmowa kartę, obstawiasz jako blef, a kiedy obaj Cie sprawdzili to jest minimalna szansa, że ich wyrzucisz na tej karcie. Pot oddsy liczymy przede wszystkim kiedy Ty musisz sprawdzić bet. Na river nie masz nic wiec fold
ad. 3
outy – flop 2 (9) + 3 (J) = 5
oddsy – 47:5 (9,4:1)
pot oddsy – flop 1,35 +0,10/0,10=14,4:1 jako że mam najwyzsza parkre to podbiłem nie więm więc czy dobze to policzyłem
turn 1,75+1,25/1,25=2,4 :1
river 4,25+1,25/1,25=3,4:1z tymi implied pot oddsy nie za bardzo kumam o co chodzi wydaje mi sie ze to jest to samo co pot oddsy jesli mozesz to prosze jakos to mi na chlopski rozum przekazac.
Na flopie masz często najlepsza rękę (jeśli jesteś z tyłu to masz, tak jak piszesz 5 outów, zakladajac, że przeciwnik nie ma trójki) dlatego ja zagrałbym tutaj raise do 1.2$ żeby zostać sprawdzonym przez gorsze ręce. Taki min raise zupełnie nic ci tutaj nie daje.
AD 3.
Drawy „Otrzymałeś 18 z 24 możliwych punktów. Odpowiada to 75 %! „
1.1.
Podbijasz (1Pkt) – wolałbym w tej sytuacji podbić korzystając z pozycji i mieć nadzieje ze SB i BB nie wejdą a UTG bądź CO da pass. Po flopie mam już przewagę jako ze jestem na późnej pozycji i do tego podbiłem co mógł bym wykorzystać nawet z nie sprzyjającym flopem.
Skoncentruj się na graniu mocnych rak, z wysokimi kartami, a nie podbijanu takich słabych.
1.2.
Sprawdzasz (3Pkt)
1.3.
Pasujesz (1Pkt) – za słaba ręka moim zdaniem jak za ta kaske
Nie patrzysz ile jest w puli tylko ile wynosza outy , oddsy, pot oddsy.
1.4.
Sprawdzenie (3Pkt)
2.1.
Podbijasz (3Pkt) – dobra ręka i dobra pozycja
2.2.
Pasujesz (3Pkt) – poflopie dobra ręka do strita jednak przeciwnik może zbierać do koloru bądż ma już wysokie pary. Lepiej spasować
2.3.
Czekasz (3Pkt) – pula wynosi 12,50 przeciwnicy mogą mieć parę dam lub kruli lepiej zaczekać na river i wyjaśnic sprawe
2.4.
Sprawdzenie (1Pkt) – dobra ręka CO może mieć 2 wysokie pary bądź kolor jednak myślę ze moge go smiało sprawdzic ze stritem.
Po tym jak był bet i raise na river jest prawie pewne, że przynajmniej jeden z nich ma kolor, patrzysz tutaj na siłę swojej ręki - straight jest mocny, ale nie bierzesz pod uwagę tego z czym moga grać przeciwnicy, według mnie bardzo rzadko ktoś tam przebije 2 parki
Pule wieloosobowe (1) – drawy OOP „Otrzymałeś 18 z 35 możliwych punktów. Odpowiada to 51 % ! „
Zadanie 1
Fold (1Pkt) – wcześniej myślałem o podbici albo o spasowaniu jednak z 67s i call?
Jest dużo graczy a ręka typu 67s dobrze gra w takich wielosobowych pulach
Zadanie 2
Bet (1Pkt) – dałem bet zeby w przypadku trafienia koloru gra mi się opłaciła i żeby wyeliminować graczy z niczym
Prawie nigdy nie wyrzucisz wszystkich graczy, na turnie często skończysz z drawem bez pozycji, tutaj lepiej zaczekać i zobaczyć co zrobia przeciwnicy.
Zadanie 3
Call (2Pkt) – UTG prawdopodobnie trafil asa jednak jak skompletuje kolor gra na pewno się oplaci
Zadanie 4
Call (2Pkt) – 2 graczy wejscie mysle ze lepiej mi tu wyjdzie
Zadanie 5
Fold (3Pkt)
Zadanie 6
Fold (1Pkt) – 2 podbicia wysoka pula wolałem spasować nic nie majac praktycznie
Zadanie 7
Check (3Pkt)
Zadanie8Bet (3Pkt)
Zadanie 9
Bet (2Pkt) – szansa na strita bądź nawet pokera nie mogłem zagrać inaczej
Zadanie 10
Call (0Pkt) – no az się prosiło podbic nie wiem czemu dałem call
Zadanie 11
Call (0Pkt) – przez samo wejście myślałem nad zgarnieciem wyzszej sumy po skompletowaniu koloru wiedzac ze UTG będzie przebijał
Masz na tyle mocnego drawa, że chcesz wejśc za wszystko jak najszybciej, jeśli on ma AA to jesteś i tak na prowadzeniu.
Zadanie 12
Call (0Pkt) – tylko weszlem gdzy pula już była pokazna.
Często patrzysz na rozmiar puli, a nie na swoje pot oddsy i oddsy - po to jest to ćwiczenie żeby to zmienić, postaraj sie popracować nad tym.
Jak tam idzie ? Kolejne zadania czekają, teraz w kolejce dla Ciebie jest temacik o c-betach, znajomość tego tematu naprawdę przydaje się w grze, może uda Ci sie znaleźć wolna chwile na to ?
Witam,
Pojawiła się już lekcja 5, ale wciąż u Ciebie brakuje 3 i 4. Do roboty!
Pozdrawiam
Witam sorki za te powstałe zaległości.
Lekcja 3
Zadanie domowe:
1. Wypisz i scharakteryzuj jedynym zdaniem najważniejsze czynniki na jakie zwracasz uwagę przy c-betowaniu. Ważne jest żeby opisać to jednym zdaniem- dłuższe opisy są w artykułach, tutaj chcę krótkie podsumowanie waszej wiedzy - przy stoliku nie ma czasu na przemyślenie kilku akapitów.
Czynniki jakie możecie opisać to tekstura flopa, statystyki przeciwnika, siła Twojej ręki itd. Chciałbym żebyście opisali przynajmniej 4.
2. Znajdź w swojej bazie danych 3 rozdania w których grałeś continuation bet z blefem, a teraz uważasz, że popełniłeś błąd. Krótko je opisz. Np.: Zagrałem c-bet z niska parką na flopie QJ8 jest to złe zagranie gdyż ten flop dobrze trafia w range przeciwnika, mam tylko 2 outy na ulepszenie mojej ręki, a w każdym innym wypadku będę musiał grać check/fold na turnie.
Jeśli nie masz programu typu HEM w którym mógłbyś to przeglądnąć zanotuj po prostu rozdania z gry lub rozdania znalezione gdzieś na forum.
3. Rozwiąż 2 quizy - podaj na forum przemyślenia na ten temat, szczególnie na temat błędów jakie popełniłeś
AD 1.
Co prawda nie przeczytałem wszystkich artykółow jednak jeśli chodzi o c-betowanie.
1. Matematyka – ile moge zyskać a ile moge stracić
2. Przeciwnik – przeciw komu gram
3. Z czym gram – Czy te karty mogą wygrać
I chyba nawet w tej kolejności
AD 2.
Ocena
Zdobyłeś 15 z 21 możliwych punktów. Odpowiada to 71 %!
1 część: Rodzaje rąk
W tej części powinieneś na podstawie stołu oraz kart własnych stwierdzić, jak silna jest Twoja ręka. Odpowiednie kryteria do ceny siły ręki poznałeś już wcześniej.
Zadanie 1:
Twoja odpowiedź: b) (1 Pkt)
Zadanie 2:
Twoja odpowiedź: c) (1 Pkt)
Zadanie 3:
Twoja odpowiedź: a) (1 Pkt)
Zadanie 4:
Twoja odpowiedź: c) (0 Pkt)
Można się spodziewać ze przeciwnik ma tu coś wysokiego grając z tej pozycji Jednak warto tu zaryzykować.
2 część: Flop
W tej części przedstawione zostaną różne sytuacje na flopie, w których musisz podjąć odpowiednią decyzję.
Zadanie 5:
Twoja odpowiedź: b) (0 Pkt)
Powinienem tu zagrać mając najwyższa parę i możliwość dojścia karty do strita mój błąd
Zadanie 6:
Twoja odpowiedź: b) (2 Pkt)
Zadanie 7:
Twoja odpowiedź: d) (3 Pkt)
Zadanie 8:
Twoja odpowiedź: c) (1 Pkt)
Wolałem zagrać tu all in myslę że było bezpieczniej i bardziej dochodowo.
Zadanie 9:
Twoja odpowiedź: a) (2 Pkt)
Zadanie 10:
Twoja odpowiedź: a) (2 Pkt)
Zadanie 11:
Twoja odpowiedź: b) (2 Pkt)
SB zagrał tu po turnie więc całkiem prawdopodobne że trzyma tu trojkę.
AD 1
Napisałeś kilka rzeczy, ale nie wiem czy to Tobie coś to mówi.
Ważne rzeczy to np:
tekstura flopa - im bardziej drawowaty tym mniej chcesz c-betować z air
siła Twojej ręki i szansa na ulepszenie - np z pocket parkami które nie trafiły setaczęsto dobrze jest odpuścić c-bet bo masz bardzo mało outów
przeciwnik - tak jak piszesz, przeciwko fishom ktorzy nie pasuja nie chcesz za wiele blefować
Quizy
Odniosę się do tych przykładów gdzie podałeś jakieś swoje przemyślenia, w reszcie nie wiem czy przeczytałeś to co było w odpowiedziach do quizu i teraz rozumiesz czy co z tym zrobic
Jeśli miałbyś jakieś pytania to pisz.
Zadanie 4
Masz słaba rękę z szansa na ulepszenie.
Zadanie 5
Tutaj nie masz pary, a 2 overcardy, flush draw i gutshot, czyli bardzo mocny draw, z takim zwykle chcesz grac o wszsystko.
Zadanie 8
Bezpiecznie jest tak czy tak - na tym flopie nie ma żadnych drawów, a jeśli przeciwnik blefuje to chcesz mu pozwolić blefowac, natomiast jeśli ma jakiegoś króla to czasem może się all-in przestraszyć i zrzucić (chociaż raczej tego nie zrobi)
Zadanie ostatnie
Bardzo mało prawdopodobne, że ma trójkę, jego linia wyglada jednak jak flush draw,który trafił na river. Tutaj fold jest całkiem dobrym rozwiazaniem, call rozważamy tylko ze względu na to ze on obstawił bardzo mało.
nie pisałem odpowiedzi na które dostałem maks pkt, wiem ze popełniam błedy wiele analizuje tu dzięki Tobie jednak z czasem na napisanie gorzej jednak dzieki tym lekcją wiele się już tu nauczyłem wielkie dzięki