Hey
Nowy rok rozpoczynam od nowego bloga ( stary przestałem prowadzić pół roku temu ).
Blog ten ma mnie motywować do systematycznej pracy, chce sobie tu zapisywać cele, wyniki, obserwować swój rozwój pokerowy, pozatym fajnie za jakis czas będzie poczytac swoje wypociny
Poprzedni rok był dla mnie udany, uporządkowałem nieco swoje życie, zacząłem organizować sobie lepiej czas, wyznaczać różne cele, poszerzać zainteresowania, rozpocząłem współprace z Yacem, zrobiłem kilka fajnych rzeczy ( skok ze spadochronem, nurkowanie na rafie ). W tym roku chce pójść krok dalej ( a może nawet dwa ) i jak najlepiej i jak najbardziej efektywnie wykorzystać swój czas. Człowiekowi z wiekiem nieco przechodzi ochota na balowanie, alkoholizowanie sie itp i zaczyna dostrzegać też inne uroki życia jak np. rozwój, praca nad soba i mnóstwo fascynujących rzeczy które można zrobić i doświadczyć
Najważniejsze aspekty nad którymi chce pracować :
Sen.
Dobry sen jest niezbędny do poprawnego funkcjonowania a w Pokerze to jest absolutna podstawa żeby być wyspanym, mięć energie, być skoncentrowanym itp. Do tej pory miałem ogromne problemy ze snem a to za sprawą nocnej pracy która bardzo zaburza tryb życia. Teraz jako że mocno ograniczyłem taką pracę moge popracować nad snem i jego jakością. Chce zasypiać około połnocy i spać do 6. Póki co wstaje o tej porze mocno niedospany i potrzeba troche czasu abym sie rozbudził ale to chyba kwestia wprawy i przyzwyczajenia do spania i wstawania o tej porze ( do tej pory zasypiałem o 3-5 rano i spałem do 11-14 ).
Dopełnieniem snu ma być drzemka w ciagu dnia, oczywiście o ustalonej porze i ustalonej długości. Czytałem wiele dobrego na temat takich drzemek, ich korzystnego wpływu na organizm i na umysł.
Po kilku h gry w skupieniu bardzo spada mi koncentracja i mój mózg nie ma już siły na nauke i na pracowanie na wysokich obrotach. Lekiem na to ma być taka drzemka, która "resetuje" mózg i pozwala na efektywną nauke. W grę wchodzą drzemki o długości do 30min lub dłuższa trwająca 90 min ( ma to związek z fazami snu i takie tam ). Póki co wybieram te dłuższą wersje ale z czasem pewnie przetestuje i krótszą.
Umysł
Do pracy nad umysłem mają mi służyć Alphabet Game, która pomaga wprowadzić w Up Time, program Dual N Back, który poprawia pamięć i inteligencje płynną. Do tego medytacja poprawiająca koncentracje i klarowność umyslu. Wszystko to aby myślało mi sie lepiej, abym mógł
być wpełni skoncentrowanym i skupionym. Przyda sie to wszystko zarówno w Pokerze jak i w życiu.
Gra
Aktualnie gram SH NL50 Zoom. Będe gral na 2 stolikach . Narazie chce sie skupić nad jak najlepszym podejmowanie dezycji a nad volumenem bede pracował jak dotre na docelowe NL200
W czasie gry co poł h zamierzam robić krótkie przerwy żeby sie rozruszać, zrobić ćwiczenia oddechowe itp. Z czasem pewnie przerwy bede robić rzadziej. Grać bede ok 4.5h co daje jakies 2k rozdań.
Nauka
Na nauke chce poświęcić ok 2-3h dziennie, zobacze jak to się ułoży. Raz na tydzień lub dwa bede miał treningi z Yacem i to będzie trzonem mojej nauki. Chce każdego dnia przeanalizować kilka boardów we Flopzilli z zakresu tego co aktualnie robie z Yacem. Do tego analiza kilku rozdań, prawdopodobnie 5, z czego trzy dotyczyłyby tego czego sie ucze i jakieś dwa z dużą pulą.
W soboty planuję natomiast oglądać 1-2 produkcje filmowie np Yaca lub Soek'a.
Mindset
Mindsetowo jest u mnie dosyć dobrze . Skończyły sie juz czasy tiltowania, spazzowania, tracenia kilku BI z frustracji. Staram sie podchodzic bezemocjonalnie do gry, a każda dycyzja ma jakieś logiczne uzasadnienie ( nie zawsze poprawne ). To co bardziej mi przeszkadza to np sytuacje w których szybko sie mocno nabuduje i podświadomie chciałbym jak najszybciej skończyc gre z jak najlepszym profitem. Albo momenty w których ciagle przygrywam, dostaje raisy i nonstop jakies chore akcje, czuje wtedy zniechęcenie i niepewność w grze. Ale licze że jest to kwestia doświadczenia i ogrania.
Zdrowie
Dieta. Na ten miesiąc zamówiłem sobie dietetyczny catering domowy, który zapowiada sie dosyć ciekawie. Dieta jest dobrze ułożona, smaczna i rozmaita, wydaje sie być bardzo zdrowa. Jest to dosyć droga przyjemność, ale chce zobaczyć jak wyjdzie w praniu, jak sie bede czuł na tej diecie. Do tego dochodzi duża oszczędność czasu na robieniu zakupów i przyrządzaniu posiłków.
Sport. Zamierzam ćwiczyc na siłowni 3 razy w tygodniu ( trening na mase FBW ), do tego 3 razy w tygodniu bieganie. Takim systemem chciałbym dociągnąć do kwietnia a poźniej planuje sie zająć jakims sportem bardziej hobbystycznie ale jeszcze nie wiem jakim
Chce działać wg takiego harmonogramu :
6:00 pobudka ( śniadanie, prysznic )
6:40 praca nad umysłem ( Alphabet Game, DnB, medytacja )
7:30 gra ( w miedzyczasie drugie śniadanie o 9:00 )
12:00 obiad, porządki w mieszkaniu, tv itp
13:00 drzemka
15:00 II obiad, jakieś sprawy do załatwienia, różne
16:00 nauka
18:00 Sport ( siłownia lub bieganie )
19:00 kolacja, czas wolny
24:00 w kime
Jest to harmonogram nad którym juz troche pracowałem i który z kilku wariantów jest najlepiej dopasowany do mojego życia osobistego ( rodzina, znajomi ) i do moich możliwości psycho-fizycznych. Z czasem zobacze czy faktycznie tak funkcjonuje mi sie najlepiej i czy czas jest jak najlepiej wykorzystany.
Cele :
-krótkoteminowy : 40BI na NL100 (jest 27BI)
-średnioterminowy : wejść na NL200 ZOOM.
Jako ze ZOOM odpowiada mi najbardziej chce póki co grać te odmianę. Chce dotrzeć na NL200 i tam zostać na dłużej ( NL500 jest ponoć mega cieżkie ) ,dalej pracując nad grą az bym crushował te stawki i wtedy pomyśle co dalej.
W styczniu najbardziej mi zależy aby przestawić sie na tryb wczesnego wstawania, funkcjonowania wg planu dnia i aby nauczyć sie systematyczności. Oczywiście do wszystkiego bede przykładał sie jak najmocniej ale to jest dla mnie najważniejsze póki co.
Zrobiłem sobie też arkusz, w którym bede oceniał i opisywał swój sen, gre, nauke, itp
Wpisy na blogu bede robił raz na jakiś czas, na pewno raz w mięsiącu może cześciej.
To by było na tyle
Pozdrawiam.
Ps. Blog ma pełnić forme czegoś w rodzaju dziennika/pamiętnika dlatego prosze o w miare nie spamowanie