Przejdź do forum
Powrót na zoomowe d...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Powrót na zoomowe dyszki

54 Posty
14 Użytkownicy
4 Reakcje
1,803 Wyświetlenia

Witam,
mam na imię Dawid, mam 28 lat, w pokera gram można powiedzieć od niedawna bo coś tam dłubałem w zeszłym roku.
Moje początki z pokerem rozpoczęły się bardzo nie standardowo ze względu na to, że zaraziła mnie nim żona :f_thumbsup:
Zazwyczaj czyta się o tym, że kobiety mówią, że poker ble lepiej spędzaj ze mną czas itp.
U nas było tak, że jak ona zasiadała do sesji to ja sobie grałem w swoje gierki ale jakoś nigdy nie interesowałem się grą.
Jakieś pieniądze z tego miała jednak były duże problemy z samodyscypliną brak chęci do gry i można powiedzieć, że odechciało się jej grać zwłaszcza, że na świat przyszło dziecko i czasu na pierdoły nie było.

Jeśli chodzi o mnie to można powiedzieć byłem w uprzywilejowanej sytuacji bo miałem się od kogo uczyć za darmo. W zeszłym roku zacząłem się pokerem interesować. Co prawda mam stałą pracę ale na zapyziałym Podkarpaciu gdzie są jedne z najgorszych zarobków w Polsce ( o ile nie najgorsze ) zawsze przydało by się kilka dodatkowych $$.
Podstaw nauczyłem się szybko później przyglądałem się jak gra moja żona i wydawało mi się, że mniej więcej grę pojąłem. Jakąś matmę opanowałem, jako że od młodych lat gram w szachy nie było to zbyt trudne bo logicznego myślenia byłem nauczony. Jak żony nie było leciałem sobie NL 5 aby nabrać jakiegoś doświadczenia i raz było lepiej raz gorzej ale jakoś to było ( wałkiem nie biła, że przepuściłem rolla :f_biggrin: )
Pod koniec roku żona stwierdziła, że wypłaca $$ bo nie będzie już grać i wtedy udało mi się uprosić ją aby zostawiła 500$ a ja się zajmę ich rozmnażaniem. Nie chciała się zgodzić ale udało się ją przekonać.
Jak to mówią człowiek uczy się na błędach będąc świadomy tego i mając kilka lat doświadczenia żony kilka miesięcy poświęciłem wyłącznie na naukę czy to z żoną dyskutując czy oglądając jakieś produkcje.

Żona chciała abym zaczynał od NL 2 i przechodził sobie limity i jak mi się uda, to wtedy będę grał wyżej.
Jakoś nigdy mnie nie kręciło tłuczenie NL 2 więc postanowiłem rzucić się na "głęboką" wodę i zacząć grać na NL 10 ZOOM.
W końcu trenerzy w produkcjach mówili, że Nl 10 można spokojnie niszczyć. Ja z ogromnymi chęciami do gry stwierdziłem, że dam sobie radę. Zacząłem od 2 stolików ale po 1 dniu grałem już 4.
Postanowienie było takie, że jak umoczę 10 BI to idę na NL5. Przyznam szczerze, że bardzo chciałem tego uniknąć.
Początek nie był za ciekawy bo rozpoczął się zjazdem na 5 BI i stwierdziłem, że chyba jednak nie będzie to takie łatwe jak sądziłem. Później coś się zaczęło układać i odbiłem się, odrobiłem straty i wyszedłem na jakiś tam plusik.
W kolejnych dniach następny zjazd w dół, pierwsza załamka, że się nie da, że rigged ale z pomocą przyszła żona i się ogarnąłem. Pocieszyła mnie, że to tylko - 3 BI z tego co miałem a jakieś FPP mam więc można powiedzieć, że będę na zero jak je wymienię.
Obecnie mam bardzo dobrego runa, może to i dlatego, że zaczynam mieć próbki na graczy i mogę w pełni korzystać z dobrodziejstwa HM'a.

Dlaczego zakładam bloga ?
Zawsze chciałem mieć dodatkową motywację do gry, samodyscypliny, nauki a wiem, że to zaprocentuje w przyszłości i wyniki przyjdą z czasem.
Plany na przyszłość ?
Taka najbliższa to wyrobienie gold stara w styczniu ( zostało 348 Vpp ), więc cel jak najbardziej wykonalny.
Długoterminowo chciałbym mieć 5BB/100. Jest to wartość przy uzyskaniu której będę naprawdę zadowolony z siebie. Przy 100k rąk które pewnie dam radę rozegrać miesięcznie będzie to 500$ zarobku. Mając stałą pracę i dokładając te kilka zielonych po dobrym kursie :f_cool: będę miał średnią krajową tyle, że nie brutto a netto :f_cool:

Cele jakie sobie stawiam?
a) rozegrać te 100k rozdań każdego miesiąca
b) utrzymać się na NL 10 i wygrywać 5BB/100 ( obecnie mam 3.2BB/100 )
c) wykupić priv coaching jak już coś ugram bo z tego co czytam jest to ogromne value ale na razie czekam na solidną próbkę aby było co analizować. Niby wiem ( chyba ) co muszę poprawić ale nie wiem jak :D
c) wykupienie golda na PS i oglądanie filmów. Tu od razu pytanie, czy lepiej dozbierać $ i kupić platynę bo jest dużo produkcji platynowych z których wyciągnę duże value?
d) nie ruszanie $ z bonusów ( chyba, że na priv coach ) oraz pkt FPP, zbieranie ich przez cały rok i kupienie żonie czegoś fajnego
e) to bardziej takie marzenie ale grać NL 50. Nie wiem czy to dobry cel bo są to jednak duże pieniądze jak na Polskie warunki ale jeżeli sobie dam radę i będę się do tego nadawał to czemu nie :)

Będę starał się aktualizować na bieżąco co jakiś czas wrzucać coś do rozkminy bo dobre rady dobrych graczy zawsze są na +.
Póki co idę na śniadanie i odpalam sesyjkę bo gold sam się nie wbije :)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
53 odpowiedzi
grucha90
Elite Grinder

. i powodzenia

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Właśnie zakończyłem przedpołudniową sesję a szkoda bo chciałbym ją jeszcze pociągnąć no ale trzeba odebrać małą z przedszkola więc może jeszcze coś pogram później jak czas pozwoli.

1677 rąk 25BB/100
Generalnie to takie sesje są marzeniem każdego gracza. Jak blefowałem pasowali jak chciałem calla to otrzymywałem, wartość wyciągałem, dobrze foldowałem, EV nie przeszkadzało, karty współpracowały, redzy spazzowali :f_love:
Soft dobrze rozdawał karty i dzięki temu bardzo tanim kosztem unikałem top vs top bo kilka razy dostawałem JJ,QQ a budził się nicior 10/8/2 3B z 4 betem czy gość w statach tego typu.

Rozdania, które zapamiętałem:

1) spazz regularsa, z którym mam już jakąś historię i sporo przepychanek

Jest to gość grający 16/13 3bet z btn 12%. Cbet flop 3B pot IP 86%
PF call aby zostawić go na szerokim zakresie bo wiem, że mi wywali beczkę po moim C. Flop bardzo fajny dla mnie, zgodnie z oczekiwaniami idzie cbet. Na flopie robię niewielki raise bo wiem, że może mnie próbować wyrzucić bo już tak grał vs me a na pewno wrzuci 99+ i ewentualnie AK jest w stanie tak zagrać.
Pokazał jedynie AJ co moim zdaniem jest spazzem bo nie dostanie ode calla od niczego słabszego i bazuje on jedynie na FE.

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.05/$0.1 No-Limit Hold'em (9 handed)

Known players:
[tg]BU$25.21:///////;SB$20.85:///////;BB$2.90:///////;UTG1$10.00:///////;UTG2$10.38:///////;MP1$10.77:///////;MP2$10.00:///////;MP3 (Hero)$11.51:///////;CO$10.69:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP3 with K:d, K:s.
4 folds, Hero raises to $0.30, CO folds, BU raises to $0.90, 2 folds, Hero calls $0.60.

Flop: ($1.95) 4:c, T:s, 4:h (2 players)
Hero checks, BU bets $1.22, Hero raises to $3.37, BU raises to $13.40, Hero calls $7.24.

Final Pot: $25.96.
Results follow:

BU shows a pair of fours(A:h J:d).
Hero shows two pairs, kings and fours(K:d K:s).

Hero wins with two pairs, kings and fours(K:d K:s).

2) Tu aż sobie puknąłem w głowę, że nie wyciągnąłem value. Najgorsze zagranie w sesji.

Gość to aggro czesław ze statami 32/8. Taki gracz jak się zahaczy to już nie poddaje i moje dramatycznie niskie sizingi na flopie i turnie spowodowały, że pula na river nie była taka jak powinna być. T to J którego on tam ma ale na niego i tak wrzucam stacka co by nie spadło.

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$10.00:///////;SB$10.65:///////;BB$12.00:///////;UTG1$9.10:///////;UTG2$14.61:///////;MP1$10.21:///////;MP2 (Hero)$25.57:///////;MP3$10.84:///////;CO$16.77:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP2 with A:c, A:d.
3 folds, Hero raises to $0.30, MP3 calls $0.30, CO calls $0.30, 3 folds, 2 folds, BB folds.

Flop: ($1.05) 2:c, 9:c, K:h (3 players)
Hero bets $0.66, MP3 folds, CO calls $0.66.

Turn: ($2.37) J:s (2 players)
Hero bets $1.13, CO calls $1.13.

River: ($4.63) 4:h (2 players)
Hero bets $2.94, CO calls $2.94.

Final Pot: $10.51.
Results follow:

Hero shows a pair of aces(A:c A:d).
CO shows a pair of kings(K:c Q:s).

Hero wins with a pair of aces(A:c A:d).

3) Light wrzutka vs 4 bet

Generalnie standardzik bo 4 beter mnie mocno bił a ja się nie dawałem :D
Luźny reg 17/13/7 4B vs hero 32%

Graj rękę

Known players:
[tg]BU (Hero)$15.10:///////;SB$10.00:///////;BB$12.96:///////;UTG1$11.73:///////;UTG2$14.74:///////;MP1$10.23:///////;MP2$26.28:///////;MP3$10.12:///////;CO$11.10:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with Q:s, A:h.
5 folds, CO raises to $0.25, Hero raises to $0.80, SB raises to $2.00, 2 folds, Hero raises to $15.10, SB folds, Hero gets uncalled bet back.

Final Pot: $2.35.

Za ewentualne komenty dziękuje co źle, co gdzie poprawić.

Odpowiedz
Cytat
grucha90
Elite Grinder

Co do tej ręki z 4betem. Jeśli sądzisz, że on to robi light to po co mu tam wrzucać AQ? IP to wolałbym zagrać z tym call, a do wrzutki zostawić A2s-A5s, parki do JJ

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez grucha90
Co do tej ręki z 4betem. Jeśli sądzisz, że on to robi light to po co mu tam wrzucać AQ? IP to wolałbym zagrać z tym call, a do wrzutki zostawić A2s-A5s, parki do JJ

W sumie racja, jestem jednak świadomy swoich braków na post flopie i pewnie dlatego wolałem agresywne rozwiązanie :P

E:

Dzień można uznać za zakończony. Rozegrałem sporo jak na mnie bo niespełna 6k rozdań.
Wynik końcowy to 8BB/100 więc zadowalająco :)

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Poranna sick sesja za mną. Ogólnie grałem naprawdę spoko ale coś nie pykło i potencjalny dobry profit poszedł się paść.

Dwa rozdania:

1)
HJ to gracz 16/11 3 bet 18% 4 bet vs me 100% (2). Call open 9%.

Po jego callu obstawiłem bo na PP 22-99 bo TT+ 3Betuje.
Ja sqeezuje z BU i dostaję od niego przebicie stwierdziłem, że wrzutka będzie spoko ale calla to się z czymś takim nie spodziewałem :D

Graj rękę

Known players:
[tg]BU (Hero)$14.06:///////;SB$10.88:///////;BB$14.26:///////;UTG1$10.00:///////;UTG2$12.12:///////;MP1$8.48:///////;MP2$11.91:///////;MP3$10.92:///////;CO$9.41:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with A:c, K:d.
3 folds, MP2 raises to $0.30, MP3 calls $0.30, CO folds, Hero raises to $1.30, 3 folds, MP3 raises to $3.80, Hero raises to $14.06, MP3 calls $7.12.

Flop: ($25.43) 2:c, 6:s, 9:c (2 players)

Turn: ($25.43) 4:d (2 players)

River: ($25.43) 5:c (2 players)

Final Pot: $25.43.
Results follow:

Hero shows high card ace(A:c K:d).
MP3 shows three of a kind, twos(2:h 2:s).

MP3 wins with three of a kind, twos(2:h 2:s).

2)
Podbija nicior 10/7/2 RFI z EP 4%.
Standardowy 3B i call. Jego zakres to moim zdaniem same pockety 99+ myślę, że niższych nie powinien otwierać.
Dostaję flop średni bo trafiam top seta ale od czego drzeć value ? FD u niego nie widzę więc za bardzo się tego nie obawiam.
On tam trafia jedynie TT więc nie gram cbeta bo nie chcę wyrzucać 99,JJ,QQ, które taki nit też tam na pewno może mieć.
Turn fajny bo kolejny set się składa (KQ raczej wykluczam).
Gość zagrywa na turnie, decyduję się jedynie sprawdzić choć może trzeba już budować pulę i przebijać?
River perfekcyjny bo parująca 3. Dostaję gruby bet i jestem przekonany o tym, że ma TT,JJ bo nit nie betuje grubo jak nie ma, no i miał :f_tongue:

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$13.68:///////;SB$10.59:///////;BB$10.28:///////;UTG1$18.74:///////;UTG2$9.46:///////;MP1$5.78:///////;MP2 (Hero)$14.66:///////;MP3$29.26:///////;CO$14.21:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP2 with A:c, A:h.
UTG1 raises to $0.30, 2 folds, Hero raises to $0.90, 5 folds, UTG1 calls $0.60.

Flop: ($1.95) T:h, A:d, 3:s (2 players)
UTG1 checks, Hero checks.

Turn: ($1.95) J:d (2 players)
UTG1 bets $1.30, Hero calls $1.30.

River: ($4.55) 3:h (2 players)
UTG1 bets $3.80, Hero raises to $12.46, UTG1 calls $8.66.

Final Pot: $29.47.
Results follow:

Hero shows a full-house, aces full of threes(A:c A:h).
UTG1 shows four of a kind, threes(3:d 3:c).

UTG1 wins with four of a kind, threes(3:d 3:c).

Odpowiedz
Cytat
oscosc
Oldschool Grinder

AK - jesli gosc gra tak faktycznie jak mowisz no to wrzutka std
AA - meh, shit happens :D

. i gl, powodzenia w utrzymaniu 5bb na wymiernej probce :)

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzięki, 5BB/100 to chciałbym uzyskiwać :) Jak to wyjdzie to zobaczymy :)
Na koniec sesji sick spot tym razem z dla mnie ( zrobiłem missclicka ) bo tak to bym 4B sqeezera ale wyszło dobrze :D

1794hands 6BB/100 było by lepiej ale dostałem w jednym rozdaniu sick call moim zdaniem :D

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$9.84:///////;SB$11.56:///////;BB (Hero)$14.60:///////;UTG1$12.60:///////;UTG2$6.50:///////;MP1$14.53:///////;MP2$22.75:///////;MP3$17.74:///////;CO$18.87:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with Q:d, Q:s.
UTG1 folds, UTG2 raises to $0.30, MP1 calls $0.30, 3 folds, BU raises to $1.30, SB folds, Hero calls $1.20, UTG2 calls $1.00, MP1 calls $1.00.

Flop: ($5.25) 3:d, Q:h, 7:c (4 players)
Hero checks, UTG2 checks, MP1 checks, BU bets $2.50, Hero calls $2.50, UTG2 raises to $5.20(All-In), MP1 folds, BU calls $2.70, Hero raises to $13.30, BU calls $3.34.

Turn: ($32.29) A:d (3 players)

River: ($32.29) 5:c (3 players)

Final Pot: $32.29.
Results follow:

BU shows three of a kind, threes(3:s 3:c).
Hero shows three of a kind, queens(Q:d Q:s).
UTG2 shows three of a kind, sevens(7:h 7:d).

Hero wins with three of a kind, queens(Q:d Q:s).

Odpowiedz
Cytat
jarekhell1
PokerStrategist

Imo utrzymanie 5bb/100 na baardzo duzej probce wcale nie jest takie latwe jak sie wydaje ;) ale powodzenia ! :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez jarekhell1
Imo utrzymanie 5bb/100 na baardzo duzej probce wcale nie jest takie latwe jak sie wydaje ;) ale powodzenia ! :f_drink:

Też mi się tak wydaje :) Dlatego ustawiłem sobie za cel mieć te 5bb/100 bo to będzie jak na mnie fajny wynik a jak uzyskam 3 lub 4 to też będę bardzo zadowolony :)

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wieczorna sesyjka zakończona. Teraz trzeba się ogarnąć i jeszcze chwilę przysiąść.
Z wyniku sesji mogę być zadowolony ale z gry już mniej. Za dużo scary game. Kilka trudnych spotów, w których nie za bardzo wiedziałem gdzie jestem i skończyło się średnio a potencjał sesji był ;)
Ogólnie dzisiaj było ok bo wbiłem golda choć nie przypuszczałem, że mi się to uda rozpoczynając grę 14 stycznia.
W sobotę shipuje freerola :D

Dzisiaj 4857 rąk i 5,5bb/100.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wczoraj jak się ogarnąłem postanowiłem zagrać jeszcze chwilę ale fishe tak dawali mi akcję, że w sumie zeszło prawie do 2 i jestem niewyspany ale było warto ;)

Można powiedzieć, że wczoraj rozegrałem 6095 rąk przy proficie 7.6BB/100.
Dodatkowo już po północy 1131 przy proficie 16BB/100.
W tym miesiącu mam 4.2BB/100 więc wynik bardzo dobry próbka niewielka bo tylko 72k rozdań ale coś już pewnie mówi.

Upswing jak ta lala oby się nie skończył :D

Dzisiaj dużego volume nie przewiduję, może coś pogram przed południem i ewentualnie wieczorem choć tu może być różnie ;)

Odpowiedz
Cytat
przemekpe
Oldschool Grinder

Brawo. Czas na NL25?

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez przemekpe
Brawo. Czas na NL25?

Nie no nie jestem hardcorem :D Na 25 bym dostał pewnie lanie i z podkulonym ogonem wrócił na 10 :P
Stawiam bardziej na rozwój niż na szybkie przeskakiwanie limitów.
Na początek chcę zrobić sobie bazę z tego roku na jakieś 200k rozdań wziąć priv coach i jak będzie dobrze szło to shotować nl 25 jak będę miał jakieś 60 BI. Niżej będę się czuł niekomfortowo a przynajmniej tak coś czuję :P
Ewentualnie dorzucić do 1 stolik zoomowy z 25 do tych 10 ale to też za jakiś czas.

Dzisiaj jedna sesyjka tylko króciutka przed południem ale za to owocna:
1076 rąk ----> 26BB/100

Wykres z dzisiaj:

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzień uważam za udany, nie wiem czy będę jeszcze dzisiaj grał bo idę zaraz do pracy więc na wszelki wypadek machnę update, najwyżej zrobię jeszcze jedno :P

Ogólnie żre no co będę mówił. Postawienie bloga +10 do skillla :D Nie pamiętam kiedy dostałem badbeata no może przesadzam ale nie ma ich wiele. Wykres idzie w górę jak głupi aż sam się dziwię :P

2696 rąk -----------> 25bb/100

Odpowiedz
Cytat
zajcur
PokerStrategist

jakbym widzial swoje wykresy ;D Gdybym sie cofnal w czasie to bym przestrzegal brm 100 BI, bo przyjda zle czasy ;D
GL przy stolach

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wczoraj wieczorem machnąłem jedną sesję i w końcu na minus :D Już myślałem, że to nie nastąpi :P
Masa bardzo bardzo słabej gry beznadziejne calle + gruby cooler na lekkim deepie.
Jak na tak słabą grę i tak tylko -21$ co dało -8.5bb/100 w ostatniej sesji.

Wczorajszy dzień jednak i tak na + po dwóch pierwszych sesjach. Mimo ostatniej tragicznej sesji po 5203 rozdaniach miałem 8.5bb/100.

Dzisiaj wieczorem zrobię podsumowanie dnia i miesiąca no i shipne freerola :D

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$10.00:///////;SB$15.69:///////;BB$10.25:///////;UTG1$11.90:///////;UTG2$35.88:///////;MP1$39.28:///////;MP2$9.13:///////;MP3 (Hero)$17.80:///////;CO$31.71:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP3 with 9:s, J:s.
4 folds, Hero raises to $0.30, 2 folds, SB calls $0.25, BB folds.

Flop: ($0.7) 4:d, T:s, J:c (2 players)
SB checks, Hero bets $0.33, SB raises to $1.00, Hero calls $0.67.

Turn: ($2.7) 8:s (2 players)
SB bets $1.70, Hero calls $1.70.

River: ($6.1) A:s (2 players)
SB bets $4.08, Hero raises to $14.80(All-In), SB calls $8.61(All-In).

Final Pot: $33.59.
Results follow:

Hero shows a flush, ace high(9:s J:s).
SB shows a flush, ace high(Q:s K:s).

SB wins with a flush, ace high(Q:s K:s).

Odpowiedz
Cytat
chriskwns
PokerStrategist

Siema, miałeś jakieś info o SB :thinking:

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez chriskwns
Siema, miałeś jakieś info o SB :thinking:

Hi,
miałem z nim już historię. Jakieś dokładne info Ci trzeba? Ja i tak nigdy bym tego nie zrzucił bo jakby nie patrzeć to runner runner flush się skleił i relatywnie biło mnie tylko KQs. Po takiej grze obstawiałem go na str8/sety.
Moim zdaniem nie raisowanie rivera to zawsze strata value.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns
PokerStrategist

Zastanawiam się nad akcją na flopie, jaki ma FtCb jak widzisz jego raise ? Czy to koleś 10/8 z FtCb 79 czy bardziej 17/14 FtCb 52 ? Tutaj to dość sporo zmienia głównie w kwestii flopa. Grasz sizing taki trochę ani for value bo trochę nisko, ani for bluff bo rękę masz.

Odpowiedz
Cytat